Masacrele din Siria și ipocrizia marilor puteri

De la începutul acestei săptămâni, ONU, ONG-uri, Departamentul de Stat al SUA, marile publicații occidentale vorbesc despre „masacrul secolului XXI“, „noua Srebrenica“, „violență isterică“, „crime dincolo de orice imaginație“. Este vorba de asedierea zonei Ghouta de Est, singura enclavă din apropierea capitalei siriene Damasc care mai este controlată de rebelii anti-Assad și de forțele jihadiste.

Așa cum este și cazul orașului Idlib și a împrejurimilor sale (unul dintre ultimele „buzunare“ ale jihadiștilor din Siria) sau al zonelor din apropierea Înălțimilor Golan, la granița cu Israelul. Ghouta a fost declarată zonă de dezescaladare de către SUA și Rusia la finalul anului trecut. Crezând mai degrabă în victoriile pe teren decât în cele de la masa de negociere, regimul Bashar al-Assad a încălcat înțelegerea și, chiar dacă analiștii ruși critică aceasta decizie a regimului sirian, aviația rusă participă la loviturile împotriva rebelilor din Ghouta. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a evocat posibilitatea ajungerii la un acord cu rebelii din preajma Damascului, așa cum s-a întâmplat în urmă cu un an cu rebelii din Alep, cărora, după ce au fost decimați în orașul asediat, li s-a permis să se refugieze în Idlib sau chiar spre granița irakiană, în deșert. Însă cuvintele lui Lavrov au fost interpretate într-un mod sumbru: „Putem aplica în Ghouta experiența eliberării Alepului“ – adică bombardamente ucigătoare.

Jihadiștii fantomă

Ceea ce lipsește din relatările despre „masacrul din Ghouta“ marilor publicații sunt informațiile despre cealaltă față a asediului precedent din Alep, când a fost permis un adevărat exod al civililor și chiar al oponenților înarmați ai regimului. Mulți au fost chiar escortați de militari ruși până la frontiera cu Turcia, scrie Robert Fisk pentru The Independent. Și mai suspectă este lipsa din relatările marilor publicații a oricăror informații despre „rebelii“, „jihadiștii“, „teroriștii“ din Ghouta. Într-adevăr, scrie Fisk, în Siria nu sunt reporteri occidentali, „pentru că apărătorii Ghoutei de Est ne-ar sfărâma capetele dacă am îndrăzni să intrăm în suburbia asediata“. Faptul că imaginile transmise lumii prezintă doar copii schilodiți de bombele lui Assad și ale Rusiei și oameni neînarmați nu înseamnă că în Ghouta nu există luptători jihadiști, care-i folosesc pe civili drept scuturi umane. Însă „camerele și editorii video nu-i prezintă pe luptătorii al-Nusrah. Și nici nu o vor face“, scrie Fisk.

Grupări înarmate de Vest

Cine sunt luptătorii nevăzuți din Ghouta? Cine este Frontul al-Nusrah, rebotezat Jabhat Fateh al-Sham, cine este gruparea Stat Islamic sau Jaish al-Islam? Sunt rămășite ale al Qaeda, grupări desprinse din aripa siriană a organizației teroriste. „Cum putem să ne plângem când nu putem noi înșine să discutăm cu opoziția armată anti-Assad sau să negociem o încetare a focului, chiar și cu ajutorul rușilor? Până la urmă, îi înarmăm pe oamenii ăștia de ani de zile! Însă acum nu facem nimic“, scrie Robert Fisk despre „ipocrizia“ occidentalilor și a ONU.

Ramura de Măslin se frânge

Ororile nu se vor sfârși odată cu Ghouta de Est. Operațiunea turcă „Ramura de Măslin“ începe să se lovească de rezistență  în regiunea de frontieră Afrin. Aici, liderii de la Ankara au „reușit“ să creeze o alianță între milițiile kurde din Afrin, aliate ale SUA, și regimul Assad, inamicul Statelor Unite. Pentru a nu fi decimați de armata turcă, kurzii au cerut ajutorul regimului sirian, oferit până în acest moment prin trimiterea unor miliții șiite proiraniene. Operațiunea turcă va avansa către est, la Manbij, singura zonă controlată de kurzi la vest de Eufrat. Și aici se anunță mari probleme, pentru că, spre deosebire de Afrin, aici se află trupe americane care au tras deja asupra rebelilor sprijiniți de Turcia.

Apoi, mulți rebeli au fost împinși de ofensivele lui Assad și ale Rusiei către Idlib. Turcia și-a trimis trupe și aici, pentru a monitoriza așa-zisa zonă de dezescaladare. Însă așa cum o arată impotența din Ghouta de Est a SUA, a ONU, a Rusiei, Idlib poate deveni oricând scena unui masacru. „Și încă o dată va fi «violență isterică» și «masacrul secolului XXI», cel mai probabil depășind asediile din Alep și Ghouta. Nicio condamnare din partea Vestului nu va opri asta. Ne vom striga furia în gura mare fără cea mai mică speranță – sau intenție – de a-i salva pe cei nevinovați“, scrie Robert Fisk.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

6 Comentarii

  1. Este in curs de asezare proiectul « Nouveau Moyen-Orient »prezentat in 2006 in premiera de Condoleezza Rice si care a inlocuit mai vechiul proiect israelian » Grand Moyen-Orient. »!De la „primavara araba „declansata de banii SUA si implicarea directa a lui John Mc Cain la al IV-lea razboi mondial actual , care are ca locatie Siria si Irak,in care Rusia,Iran si Turcia sunt practic de o parte si SUA ,NATO si plus aliatii zonali de alta parte,razboi care va modifica harta Orientului in favoarea lui ala micu ,care ii conduce pe toti! Daca nu suntem destepti ,nu mai apucam anul 2050!

  2. Destul de corect articolul. Totusi as mai sublinia inca o data ipocrizia si ticalosia occidentului. Este ca nimeni n-a vazut fotografii cu copii, femei si batarni omorati in Mosul sau Raqqa? Pai nu, ptr ca pe aia i-au omorat bombele americane. Si au fost mii de victime de acest fel. Si da chiar BBC recunoaste ca Ghouta colcaie de teroristi si ca folosesc scolile si spitaleledrept loc de refugiu. Nu le pasa de proprii lor copii, de ce se asteapta sa le pese de cei pe care vor sa-i omoare? Scrie vreun ziar occidental ca zonele rezidentiale ale Damascului sunt bombardate (artilerie) din Ghouta? Pai nu…

  3. Corect, Marchievici, ai curajul de-a fi disidentul unei lumi isterice. L-am vazut ieri pe Macron, zbierând, fiindca stie, si-nca si-n fals, numai ca zbierând în apararea … marii democratii care-i, ca sa vezi! Arabia saudita, bine implantata economic si religios în Franta, despre „masacrele lui Assad si-ale Rusiei”, când Assad face parte din familia fondatoare a Siriei moderne, dupa ocupatii succesive, între care, ultimele, franco-britanice, dezastruoase. Acuze urzite-ntr-un apartament la Londra, fiindca asta le e „sursa” guvernelor occidentale : asa-zisul Observator al drepturilor omului în Siria se compune dintr-un individ fanatic afabulator al carui cartier general e-ntr-un apartament arhi-conectat, în Londra. Cine-i tipul si cine l-a conectat? Destul ca bombardamentele occidentale asupra Siriei independente i se datoresc mai ales respectivului criminal. Franta rupând, si nu se stie de ce, înca de vreo 10 ani relatiile diplomatice cu fostul sau protectorat. Autorul gestului fiind Juppé. Adica marile puteri (în afara de Rusia) nu mai au, în Siria, surse de informatii. Nici un „masacru” de-al lui Assad în momente oportune asa-zisei „coalitii internationale”, ca omul numai nebun nu e. Puneri în scena ale sauditilor deveniti, în apartementul londonian, îngerasi. O singura-ntrebare: de unde stii (vezi articolul) ca-i vorba de „copii schiloditi de bombele lui Assad si-ale Rusiei”? De ce nu ale „coalitiei internationale” (care, si repet, tot e specialista-n puneri în scena)?

  4. In 89 credeam ca lumea vestica e diferita de rusi.Naiva stupiditate.Rusii se imbatau si te fortau sa stai capra , astia din vest sunt mai perversi,vin cu ciocalata(celebra tabla de ciocolata a soldateilor americani) si te conving sa stai capra pt ca nu ai alta alternativa.In rest aceiasi monstrii uni in blugi zburind pe F uri,altii in camasi cazacesti cu AKM uri,toti cu miinile nu minjite ci acoperite de cheaguri de singe ale copiilor ,femeilor sau batrinilor-colateral casualities-vorba lui unchiul Sam.

  5. In sfarsit, un articol cat de cat mai rezonabil, ma intreb ce s-o fi intamplat?!…
    Cat priveste perversitatea ‘vestului’, a depașit orice limite. Rusii, prin comparatie sunt invățăcei. Dupa ce ca vestul intretine
    starea de razboi in Siria prin inarmarea continua a teroristilor, ziși ‘rebeli moderați’, tot vestul se plange ca populatia din Ghouta este lipsita de medicamente, apa, alimente, fiindca armata siriană nu permite intrarea convoaielor de ajutoare. Ce nu se mentionează nicaieri este ca centrul Damascului este bombardat zilnic de catre teroristii din Ghouta, (in jur de 25 de persoane au fost ucise in ultimele doua zile), care se vede ca nu duc deloc lipsa de arme. Cum se face atunci ca vestul nu foloseste aceleasi căi să le trimită oamenilor si alimente? Sfidand ridicolul, propaganda vestica sustine fara rușine că bombardamentele siriene si rusești ataca numai școli și spitale și ucid doar civili, in timp ce ‘alianța’ protejează populația civilă și atacă doar Statul Islamic. Devine tot mai evident pentru toată lumea ca goana dupa profituri si resurse a capitalismului sălbatic, de junglă, sprijinit de complexul militar-industrial din America, aduce dupa sine numai războaie, omorând milioane de oameni si distrugând vietile altor milioane, totul sub pretextul sprijinirii și răspândirii democrației.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.