
După o lungă şedere ilegală în ţara condusă de nepotul său, mătuşa kenyană a preşedintelui Obama a primit drept de azil în SUA. Motivaţia deciziei judecătorilor este confidenţială, însă presa insistă asupra riscurilor la care mătuşa prezidenţială s-ar expune în Kenya.
Zeituni Onyango, sora vitregă a tatălui preşedintelui Barack Obama, a obţinut, luni, dreptul de azil în SUA şi va putea astfel să primească un permis de muncă, un număr de asigurare socială şi va putea încerca să obţină şi permis de conducere. Peste un an, ea poate cere cartea verde de rezidenţă permanentă, iar peste şase ani poate obţine cetăţenia americană.
Zeituni Onyango, 57 de ani, a sosit în SUA în 2000, când nepotul său nu era decât senator în legislativul statului Illinois. Nu avea decât o viză temporară, primită pentru a-şi însoţi un fiu care studia la un colegiu din Boston. Odată viza expirată, mătuşa actualului preşedinte a intrat în ilegalitate, iar în 2004, anul în care Obama a devenit senator la Washington, nu a respectat un ordin de deportare. Deşi a asistat la depunerea jurământului de senator de către Obama, acesta a declarat că nu ştia că mătuşa sa se afla încă în SUA. Preşedintele scrisese despre Zeituni într-o carte apărută în 1995.
Mătuşa preşedintelui a rămas departe de ochii presei până la începutul campaniei prezidenţiale din 2008, când a fost descoperită de britanicii de la „The Times”. Ea locuia într-un bloc din Boston, nu departe de Harvard, unde Obama studiase dreptul. Abia după victoria nepotului, Zeituni Onyango a depus cerere pentru azil.
Motivaţia deciziei judecătorilor de a-i acorda azil rămâne necunoscută. „Procesul de acordare a azilului este confidenţial, iar ea doreşte să rămână aşa. Nu vă putem da detalii despre raţiunile acordării acestui drept şi nici despre cele ale cererii de azil”, a spus avocatul lui Zeituni Onyango, citat de „The Times”. Presa scrie însă că s-a speculat mult pe tema riscurilor la care mătuşa preşedintelui SUA ar fi fost expusă în Kenya, o ţară în care există încă violenţe tribale.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.