Mediul de afaceri, „bulversat” de taxa de solidaritate

Consiliul Național pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) își exprimă dezacordul față de intenția anunțată de Guvern de a introduce taxe de solidaritate de 2% din fondul de salarii, plătite de angajator,  în contextul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat.

În opinia Consiliului, introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator, are următoarele efecte: „toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă și boli profesionale”.

„Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale”, apreciază totodată CNIPMMR.

„CNIPMMR nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece: 1. valoare totală a acestei contribuţii -2%-  este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută; 2. taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară;  3. vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile; 4. se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, afirmă Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

14 Comentarii

  1. E inca bineeee! Cred ca mai urmeaza Noi Taxe si Impozite la ce „foame” de bani e la guvernarea mincinoasa! E inca bineee!
    NU va urma nici o crestere de salarii la medici pana la 4000 Euro/luna, cum a promis Dragnea!
    Nici la medicii rezidenti la 1850 Euro/luna! Nici gand, dimpotriva, cred ca Greva generala va urma!
    Iar Legea pensiilor La anu’ si la multi ani!

    • Ce-ati zice de o impozitare ca-n Anglia, Germania, Franta, Suedia, etc. ? Ar fi bineeee ?

    • @Alx: as fi de acord cu o Impozitare ca in Anglia daca as sti ca Banii sunt CHELTUITI ca in Anglia, adica in INTERESUL Romaniei si al Romanilor si NU furati sau pusi la Salariile URIASE ale lor si ale alesilor locali sau la Pensiile lor Speciale si nemeritate!

  2. Solidaritat vcu cine? Cu ciocoii care impun o noua taxa? Si asta cu „ordin pe unitate de la comisiaveuropeana” e gargara pentru prosti. Comisia europeana se ocupa cu altele decit astfel de „taxe”!

  3. Dar cand tva-ul a scazut, fu bine? Dar daca scade impozitul de la 16%, la 10%, e bine? Dar cand mariti preturile, pentru ca s-au mai marit putin salariul minim, salariile la bugetari si pensiile,fapt pentru care ati mirosit voi ca este de tras mai mult de la fraieri,e bine? ATUNCI VA MERGE SOFTUL?

  4. Le trebuie bani pentru securisti si pentru tot sistemul securistic al ciumei rosii, ca salariile si pensiile astora pornesc de la 1000 euroi in sus.

    • Digi24 a aflat că premierul M. Tudose nu e deloc încântat de anunţul despre noua taxă făcut de Ionuţ Mişa, care n-ar fi la prima problemă de comunicare.
      Surse apropiate Guvernului spun că Tudose a avut o discuție cu ministrul Mișa, iar Tudose l-a mustrat pe Misa pentru declarațiile referitoare la Taxa de solidaritate.
      Nu doar jurnaliștii, economiștii și oamenii de afaceri au auzit vestea, ci și Premierul. Iar informațiile aflate de reporterul Digi24 Anca Suciu arată că Premierul și Ministrul de Finanțe s-au întâlnit astăzi, iar discuția nu a fost nici pe departe una amicală.
      Tudose a fost nemulțumit de modul cum Mișa a prezentat informațiile în interviul în care a anunțat Taxa de solidaritate.
      Premierul se arată nemulțumit de modul în care ministrul Mișa a comunicat, deși acesta a vorbit destul de detaliat despre această taxă, ca și cum toate lucrurile ar fi fost deja stabilite.
      Conform informațiilor Digi24, Premierul va face o declarație despre taxa de solidaritate de 2% și este posibil să NEGE cam tot ce a spus Ionuț Mișa.

      Cert este că deciziile NU se iau la Guvern, ci în coaliție. „Dragnea și Tăriceanu au un cuvânt de spus. Joi însă, cei 2 lideri NU au ieșit să vorbească despreTaxa de solidaritate, lăsând ca această poveste să cadă pe umerii Guvernului”.
      CONCLUZIE: Dragnea i-a cerut lui Misa sa faca Rost de Bani ca e DEZASTRU la Buget, iar Tudose habar NU a avut!
      Ca abia transasera Dragnea si Tudose modul de a lucra la Partid si Guvern, dupa scandalul urias de saptamana trecuta!
      Adica, Guvernul va GUVERNA iar Partidul NU se va baga, parca asa zicea Dragnea: „Deciziile se iau la Guvern”!!
      NIMENI nu a crezut, Dragnea Conduce, iar marioneta Tudose doar face bascalie in prezenta presei la inceputul sedintei de Guvern!

    • Florin Jianu nu este ala care asta-iarna si-a dat demisia din givern ptr. ca „nu putea uita in ochii copilului sau” ????? Apoi a aparut in Piata Victoriei alaturi de protestatarii cu telefoane smart in mana, urland impotriva guvernului din care facuse parte . Acum ce sa vezi a descoperit ca mediul de afaceri este bulversat de un rahat de 2% pe care ilplatea si pana acum. Cica e o noua taxa , pai daca a fost si pana acum cum e noua ??? Daaa, dar e ceva cu lictis plictis !Daca Jianu nu este cel care am spus, atunci sa-i fie de bine dar oricum este un bou !

  5. Usor, nu se face ping-pong cu taxele si contributiile,inlocuiri intre ce se promite electoral si ce aplica in disperare de cauza ca s-au scazut unele taxe si raman bugete descoperite.Taxa de solidaritate este o taxa nou-noua destinata in procentaj de 90% bugetului de stat(asa a explicat dl.ministru Misa),fara distinctie, fara transparenta,deci nu are legatura cu solidaritatea (doar 1O%),nu se include intr-un buget de asigurari sociale oarecare.Daca aceasta taxa va inlocui plata taxei de risc, ce te faci cu acoperirea accidentelor de munca (iti rupi un picior pe scari la serviciu, suferi un accident in drum spre serviciu, printre altele)si boli profesionale, dar asta nu se poate, nu suntem in 1840.Daca noua taxa survine langa cealalta,e un motiv bun de a nu se mai creste salariile in mediul privat si ca dta, de exemplu, sa te superi pe multinationale, care oricum nu se inghesuie la noi.Abia atunci sa vezi cresteri de preturi, firmele lucreaza pentru profit, nu pentru bugetul de stat mai mult decat impozitul pe profit si pe dividende.

    • Urmeaza Planul B al PSD, testeaza terenul economistul Cristian Socol, unul dintre artizanii programului de guvernare si economist de baza al PSD!
      Adica, recunoaste cumva PSDul ca a MINTIT si ca Programul colorat e IMPOSIBIL de aplicat, uite aici un articol publicat IERI in VOX PUBLICA de Cristian Socol, se intituleaza” Un Plan B. RESETAREA Programului de guvernare – dinspre terapie șoc spre gradualism?
      În calitate de Coautor la Programul de Guvernare inițial (cel din decembrie 2016) îmi exprim un punct de vedere asupra pachetului de măsuri anunțat pentru anul 2018. Datoria fiecăruia dintre cei 3 care am lucrat la Program și îl cunoaștem “din scoarță în scoarță” este să venim cu soluții alternative de implementare eficientă a măsurilor din program.

      Poate fi imaginat un plan B, o variantă gradualistă atît din punctul de vedere al viziunii macroeconomice cât și al impactului bugetar și social. Pentru ca demersul să fie pragmatic o să pun într-un tabel cu două coloane – în stânga pachetul propus inițial/ pachet ce a dat naștere la atâtea dezbateri – să-l numim strategie de tip terapie șoc iar în dreapta propunerea alternativă – să o numim strategie de tip gradual.” Olguta ii zicea BIBLIE, Socol spune ca e in „dinamica”!
      Gasiti pe net!
      Incet-incet, Minciunile PSDiste trebuie OPRITE, altfel FALIMENTUl ne paste!

  6. Pe ăia din „mediul de afaceri” îi „bulversează” chiar orice reglementare ?

  7. Taxa de solidaritate! Denumirea deja induce in eroare. La banci si sisteme financiare, firmele sunt obligate prin lege sa alimenteze un FOND pentru cazuri de neplata. FOND ce nu se pierde si prin care sunt despagubiti clientii in caz de insolventa. Iar acele FOND-uri sunt create si finatate de firme.Nu de clientii firmelor ce ar putea pierde daca firmele financiare arinchide activitatea. Sa puiangajatii sa isi finanteze eventul job pierdut e o gaselnita de tepari si excroci deultima speta. Si apoice seintimpla cu banii strinsi si administrati? Se redirectioneaza „unde trebuie”? Dobinda, o incaseaza banca sau administratorii sumelor adunate prin capusarea celor ce muncesc?

    • Ministerul finantelor, Ionut Misa, a explicat joi ca 90% din TAXA de solidaritate sociala de 2 % ce va fi introdusa de la 1 ianuarie va merge la Buget „pentru anumite cheltuieli sociale”, „spre diverse destinatii, functie de solicitari”.
      „Cheltuieli sociale” inseamna, a spus Misa, exemplu, plata Salariilor la Parlamentari, Alesii locali.
      Sau pentru Plata la Pensiile lor URIASE!
      „Necesitati sociale”, nu?!

      Restul de 10% din cei 2% aplicati Fondului de salarii, adica 0,2% va merge tot la Buget si va fi folosit, spune Misa, pentru achitarea Contributiilor sociale ale salariatilor companiilor care au intrat in insolventa.(partea asta e cea ceruta de Directiva Europeana mentionata de Misa, care insa a EXISTAT si pana acum!)
      NU a existat acel 1,75%, care va merge la „anumite cheltuieli sociale”, adica la astupat GROPILE din Bugetul PSDist!

      A-propos, va mai amintiti „gaura lui Ciolos”, anchetata de Parlament la cererea lui Dragnea?
      Sper sa fie o Comisie parlamentara care sa ancheteze GROAPA lui Dragnea, nu?!

  8. Adica, ce era evudent pentru toata lumea, „Solidaritate” ibseamna ca noi sa fim solidari cu ei, solidar cu forta, iar ei sa arunce, eventual, ceva resturi de pe masa lor, la prostime. Ceea ce nu sre nimic cu sensul cuvintului SOLIDARITATE. Oare de ce imi aduce aminte asta de un discurs demagogic a lui Basescu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.