Merkel îl confundă pe Trump cu Iohannis

Înainte de recentele alegeri parlamentare din Germania, ministrul de Finanțe din această țară a trimis, împreună cu cei cărora probabil le place să cânte în strună Berlinului (distingându-se cel francez, cel italian și cel spaniol), o scrisoare Comisiei executive de la Bruxelles, în care se cere să se găsească o soluție de impozitare pentru companiile din IT care au ajuns să evazioneze fiscal în mod masiv, propunându-se să se aibă în vedere o înlocuire a clasicului impozit pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri! Care – precizăm noi – nu prea poate fi evazionat! România – al cărei ministru de Finanțe se spune că ar fi semnat și el scrisoarea – ar fi normal să înțeleagă bine, chiar bine de tot, despre ce este vorba. Potrivit statisticilor românești și europene, la actualul nivel al PIB din România și în condițiile prezentei împărțiri a acestuia între muncă (așa-numita „compensare a salariaților“) și capital (așa-numitul „excedent brut de exploatare“), profiturile obținute anual sunt de peste 90 miliarde euro. Din aceleași statistici se evidențiază că tot anual nu se impozitează decât vreo 20 miliarde euro (din care, la nivelul impozitului de 16%, se realizează cele vreo 3 miliarde euro colectări la buget din impozitul pe profit). Cu alte cuvinte, rata de impozitare efectivă este doar de o cincime. Restul este evaziune fiscală. Contribuția principală la această evaziune în domeniu este a multinaționalelor. Prin diferite metode, acestea ascund profitul efectiv realizat, îndeosebi externalizându-l înainte de fiscalizare. În mod absolut neobrăzat, multe din ele declară pierderi și iar pierderi ani la rând, nemaiînțelegându-se de ce își pierd timpul prin România. Pe ansamblu, este atât de groasă evaziunea lor fiscală, încât, în mod ridicol, după raportările lor oficiale, apar mai neperformante decât capitalul românesc, ăla hulit și corupt! Probabil, multinaționalele nu plătesc concret 85-90% din impozitele pe profit pe care ar trebui să le plătească! Înlocuirea impozitului pe profit cu un derizoriu impozit pe cifra de afaceri ar contracara această batjocură și s-ar alege și statul român cu ceva din activitatea multinaționalelor. În urmă cu numai câteva luni, s-a vehiculat această soluție în contextul venirii Guvernului Tudose. O întreagă mașinărie de presiuni și propagandă, dirijată de la Bruxelles și Berlin, a fost pusă în mișcare spre a suprima inițiativa. Tot felul de baliverne despre ieșirea României din lumea businessului și a normalității investiționale în cazul acestei mutații fiscale au fost aruncate în eter și, nu peste puțin timp, Guvernul Tudose a anunțat că renunță la înlocuirea cu pricina.

Acum, stupoare! Probabil, după preceptul ce nu-i permis boului îi este permis lui Dumnezeu, Berlinul, pe post de Dumnezeu, a inițiat el o mișcare similară. Desigur, scandalizat de aceeași evaziune fiscală absolut intolerabilă la care se dedau unele multinaționale. Numai că Berlinul nu este totuși Dumnezeu (totdeauna sau deocamdată!), iar mișcarea este chiar odioasă și delirantă.

Este odioasă, pentru că nu vizează decât un domeniu, IT-ul, unde se simte probabil în inferioritate și deranjat, în timp ce, în rest, în toate celelalte domenii, multinaționalele ar putea în continuare să-și facă de cap. De altfel, nici nu este foarte clar dacă sunt vizate multinaționalele din IT în general sau doar cele care n-au reședințe în UE. Mai explicit spus, multinaționalele germane să poată face ravagii în continuare printre proștii din alte țări și îndeosebi prin UE, chiar și în IT!

Este delirantă, pentru că, la o analiză oricât de sumară, vizează de fapt doar marile multinaționale americane din IT, alde Google, Apple, Microsoft, ­Facebook etc. S-ar putea ca Frau Merkel, împreună cu ministrul său de Finanțe dinainte de alegeri, atotputernicul Schaeuble, preocupați de parlamentarele ce se prefigurau problematice (după cum s-a și întâmplat), dar amarnic îmbătați de pupăturile în fund de prin alte capitale europene, în frunte cu Bucureștiul dâmbovițean, s-o fi luat pe câmpii, confundându-l pe Trump cu Iohannis! Este de presupus că Trump va reacționa. Va fi absolut tragic dacă n-o va face! Căci atunci chiar va fi luat drept Iohannis.

Recomanda
Ilie Serbanescu 64 Articole
Author

10 Comentarii

 1. Deci Serbanica are si el burta lui moale – pentru americani. Unii „ataca” UE in numele Americii, altii „ataca” America in numele UE, altii pe amandoua „in numele Romaniei” (parte egala a complotului) si uite asa, Vestul ramane in picioare si ceilalti cad.

 2. maestre este corecta asimilarea expresie latine „quod licet iovis…” cu starea noastra dar am un amendament romanesc destul de vulgar dar potrivit: cine se lasa scuipat merita sa fie scuipat!…in rest sa ne ducem crucea fiindca meritam umilinta la care suntem supusi!!

  • Asa este…
   Din pacate!
   Un guvern care nu poate (desi ar dori) sa controleze pe propriul teritoriu economia nu isi merita decat eticheta de „guvern” al unei colonii…
   Este istoria acestui neam….prezentul si viitorul.

 3. Odata introdus impozitul pe cifra de afaceri,la multinationale,si alti smekeri straini,s-ar rezolva dintr-un foc,o multime de probleme.Bani la buget, suficienti.
  Si nu magarii de inginerii financiare, si inventarea de taxe pe spinarea prostimii….
  S-a vazut ca bancile,prin publicitate, eludeaza adevaratul comision perceput in fapt.
  Exact acest lucru, o fac si multinationalele, la o scara mult mai mare.Dar prin santaj politic. ” N-am profit, nu-ti dau nimic. „. Odata impus impozitul pe afacere,altfel, absolut normal si corect. S-ar rezolva multe.
  Cum asa? Dai gratis, pe mana unor smekeri neispraviti, unsi cu toate alifiile, Tara, si sa nu plateasca nici un impozit dupa toate invartelile si manariile facute?
  Bau-baul asta, poate fi bine pus la punct, daca aia vorba aia, „sange in instalatie”… Dar s-a vazut,marele nostru guvern,la primul latrat de Chihuahua,sau marait, a dat indarat e frica…Si a preferat „fumaritul” la prostime…

 4. Mda…ar trebui crescuta presiunea pe PSD pentru impozitarea pe cifra de afaceri(asa cum este in programul de guvernare). Este uimitor ce loby puternic au gasit in Romania aceste multinationale. I-au bagat lui Tudose un sarpe la san, pe Piperea …care sa ameteasca-pacaleasca PSD-ul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*