Merkel şi Sarkozy cer guvern economic pentru Europa

Parisul şi Berlinul îşi doresc să creeze un adevărat guvern economic al zonei euro, a anunţat preşedintele Nicolas Sarkozy, după o întâlnire, la Paris, cu cancelarul Angela Merkel. Sarkozy l-a propus pe Herman Van Rompuy în fruntea acestui guvern, format din şefii de stat şi guvern ai ţărilor euro. Van Rompuy este actualul preşedinte al Consiliului European, funcţie creată prin Tratatul de la Lisabona.

Aceasta înseamnă că ţările zonei euro vor trebui să-şi modifice politica bugetară, până acum suverană, dacă Bruzxelles-ul va cere acest lucru, a declarat Angela Merkel. Cancelarul german consideră că liderii din cele 17 state trebuie să se întâlnească de două ori pe an.

Sarkozy a mai anunţat că Franţa şi Germania, vor propune, în septembrie, o taxă pentru tranzacţiile financiare. Această taxă este „o necesitate evidentă”, spune Merkel. Cei doi lideri nu au precizat în ce va consta ea, însă specialiştii se gândesc tot mai mult la o taxă foarte redusă pentru toate mişcările internaţionale ale capitalului, aşa-numita taxă Tobin.

Toate cele 17 state din zona euro vor trebui să adopte „regula de aur” asupra echilibrului bugetar înainte de vara anului 2012. Aceasta este o altă propunere a Parisului şi a Berlinului, motoarele zonei euro. Este vorba despre modificări ale constituţiilor, care să limiteze deficitul bugetar la 3%, după modelul german. În Franţa, modificarea constituţiei este în curs, însă opoziţia socialistă crede că o asemenea măsură este echivalenta cu interzicerea opţiunilor politice.

Nu a fost abordat subiectul ultrasensibil al euro-obligaţiunilor, care ar trebui emise pe termen lung în numele tuturor statelor din zona euro. Berlinul nu doreşte introducerea lor pentru că dobânda obligaţiunilor ar fi o medie a dobânzilor tuturor acestor state, iar aceasta ar fi mai mare decât cea la care se împrumută acum Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.