Mesajul Guvernului cu ocazia Zilei Independenței SUA

După ce organizația investitorilor americani din România a criticat programul economic al noului guvern, care ar afecta grav stabilitatea și încrederea în economia românească, și după o întâlnire cu ambasadorul SUA la doar trei zile de la preluarea funcției de premier, Mihai Tudose a adresat un mesaj cu ocazia zilei naționale a Statelor Unite în care vorbește despre dimensiunea economică a relației bilaterale și despre sumele pe care România s-a angajat să le aloce apărării, conform angajamentului luat față de NATO.

Celebrăm astăzi Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii, un bun prilej de reafirmare a legăturilor puternice și durabile dintre România și SUA.
Relația dintre țările noastre este astăzi mai solidă ca oricând, fiind fundamentată de cei peste 135 de ani de relații diplomatice, dintre care 20 de ani de Parteneriat Strategic, pe care îi vom aniversa la 11 iulie 2017.
Bazat pe respectarea valorilor comune transatlantice – democrație, libertăți individuale, stat de drept – vitale în consolidarea democratică a României, Parteneriatul Strategic trebuie să-și mențină rolul esențial pe care îl joacă în aprofundarea relațiilor noastre politice, militare și economice.
Totodată, dimensiunile militară și de securitate rămân prioritare în relația bilaterală și sunt puse în valoare de România ca membru al NATO. Devotamentul statului român față de stabilitatea regională este demonstrat și reîntărit prin investițiile asumate în domeniul apărării, cu alocarea a 2% din PIB. În plus, multitudinea operațiunilor la care România ia parte arată angajamentul față de partenerul nostru strategic în asigurarea securității regionale și globale.
Mai mult, relația dintre România și SUA are o dimensiune economică, pe care cele două state o vor aprofunda în mod concret. România trebuie să fie o destinație pentru comunitatea de afaceri din SUA, intens promovată prin reuniuni de anvergură, precum Consiliul de Afaceri Româno-American și viitorul forum economic „Trade Winds”, din luna octombrie, organizat de Departamentul Comerțului al Statelor Unite ale Americii, cu participarea a peste 100 de companii americane.
România va rămâne prieten și aliat al Statelor Unite. Guvernul României va acționa pentru intensificarea cooperării bilaterale cu SUA, în toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Sunt convins că angajamentul de extindere a parteneriatului pe domeniile economic, comercial și investițional, comunicații și tehnologia informației, energie, inovare, cultură și educație va dobândi forme concrete în cel mai scurt timp.
La mulți ani Statelor Unite ale Americii! La mulți ani cetățenilor americani din toată lumea și comunității românești din America!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.