Mîncați românește și trăiți mai bine

Ca din întîmplare, am ajuns la capătul satului Corbeanca. Doamne, ce s-a mai schimbat! Arată ca o stradă dintr-un orășel de provincie. Ba, pe alocuri, semănă cu o zonă bine dotată de prin București. Și la margine, chiar unde curba face la dreapta spre Paradisul Verde, am dat peste un fel de Corbeanca modernă, ca în satele germane sau elvețiene, cu curățătorii, magazine alimentare, cofetărie, farmacie și măcelărie, cu o brutărie special numită „Brutăria din sat“.

Măcelaria poartă numele „Fum de fag“. Doamna de la pîine m-a îndrumat la „Fum de fag“. Altfel n-aș fi intrat niciodată. Nu știu a cui este. Vînzătoarea spunea că patronul ar avea o fermă pe la Gruiu, dar nu Gruiu de Snagov, ci un Gruiu de Călărași, unde se produc de toate și unde din ianuarie se vor procesa mezeluri de vînat, de vită și de porc, de oaie și alte animale domestice. Cică patronul ar fi investit alte cîteva milioane și ar fi ieșit ceva cum puțini au văzut în România.

Ce-i cu acest „Fum de fag“? O încăpere micuță, simplă, cu două vitrine, în care am găsit mezeluri de porc cum numai la maramureșenii care procesează carnea de Mangalița mai găsești (familia Ion Tătăran din Lăpușel). La „Fum de fag“ am stat la coadă după o doamnă pofticioasă și cu gabarit crescut, care a cumpărat mezeluri de exact 1.500 lei. Și se plîngea că nu mai găsește șoriciul tradițional de la „Fum de fag“, epuizat la primele ore ale dimineții.

Nu pun la cale o poveste despre cărnuri și mezeluri. Nu sunt specialist, iar de abatoare și măcelării mă feresc. Dar pot să fac și eu o simplă comparație cu ce am văzut în ultima vreme în Larnaca și Nicosia și la Londra.

În Anglia, la un restaurant mediu, o masă te costă, nu glumă. Plătești între 250 și 500 lei. Și nu te alegi cu cine știe ce. Pentru un om cu pretenții, o cină fără spirtoase și vinuri poate sări binișor de cifrele amintite. Și tot nu-i cine știe ce. N-aș da o pîine neagră din România pe una cu semnințe din Anglia, nici să mă tai. N-aș da mezelurile românești din magazinele de fermă nici pe trei restaurante din Anglia. Oricît se hăhăie jurnaliștii de televiziune pe seama promovării pe care o face Petre Daea pentru carnea de oaie, trebuie să recunosc că nici o brînză europeană nu poate egala o telemea proaspătă sau un burduf din brînză de august, cînd ierburile se maturizează și adună în ele toate sevele pămîntului.

Industria alimentară românească încearcă să o imite pe cea din Vest, mai ales la importul de utilaje și, implicit, cu promovarea sortimentelor. Degeaba! Ce iese în România are alt gust pentru că soarele este altfel, iarba, sărurile și vegetația sunt altele. Și de la unt la mezeluri, de la cîrnăciori la ouăle de casă, toate au un alt gust, unic, inconfundabil, producînd mereu o sărbătoare a papilelor gustative.

Fum de fag“, un magazin mititel din Corbeanca, și „Brutăria din sat“, aflată peste drum și făcută și ea de un arhitect pasionat, ar face furori peste graniță și sunt două semne că în România au început să existe produse de calitate, aproape inegalabile în Vestul Europei.

Nu pot să-i uit pe cunoscuții mei de la Orăștie, cei care știu cînd vine camionul cu mezeluri de la Podele, un sat de lîngă orașul Brad. Cumpără cît pot și trimit pachete copiilor aflați la facultățile din orașele mari sau direct în Germania și Spania, unde cei mai tineri au plecat la muncă.

Moda supermarketurilor și magazinelor en gros, gen Metro, unde mulți dintre compatrioții noștri cumpără mărfuri și primesc facturi pe care le introduc în contabilitatea firmelor (deși toate produsele sunt pentru familie) și deduc astfel TVA, păgubind bugetul, o să treacă. Într-o bună zi, ANAF se va duce și va lua lista facturilor de firme care plătesc cu bani din contabilitatea societăților și duc alimentele și alte produse necesare în familie, evitînd astfel un bun procent din taxele datorate statului. Abia atunci va fi mai mult loc pentru magazinele mici, de calitate, cu alimente și mîncăruri bune, cum nici o firmă din Vestul Europei nu poate produce.

Oricît de hulită ar fi țara noastră de cei care visează să plece în Vest, un lucru se conturează din ce în ce mai puternic. În România se produc fructe, legume, mezeluri și brînzeturi care nu merită date pe toată industria alimentară a Vestului.  

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

18 Comentarii

  1. Daca te plimbi de la Metro la Hornbach si intre ele pe la alte asemenea „magazine” te convingi ca majoritatea clientilor sunt hoti. Pentru ca fura statul. Pentru ca evaziunea fiscala e furt, n-are rost sa ne mai ascundem. Doi clienti din trei cer factura pentru orice rahat, de la mancare la globuri de Craciun. Sunt si din cei care cumpara doua cuie si le vor pe facturi separate. O sa intrebe unii, cu ce ma deranjeaza pe mine? Pai ma deranjeaza: (1) Ca statul nu poate sa-mi ofere serviciile pe care mi le-ar putea oferi daca n-ar fura ei. Si (2) ca ia casierei 5 minute sa faca o factura in loc de 5 secunde un bon normal. Dar toti clientii cinstiti trebuie sa stea la coada dupa nesimtitii care fura. Ar trebui ca statul sa se inspire din practica tarilor civilizate si sa reglementeze ca magazinul deschis publicului nu poate da facturi de firma. Ai firma si vrei factura, du-te tot la o firma si cumpara, n-ai ce cauta la un magazin deschis publicului. Ia incercati, cand mergeti in strainatate data viitoare, intrati intr-un magazin si cereti factura!

  2. ….tot taran de telemea ai ramas….si ne inveti despre democratie….ha, ha, ha…

  3. ” Mîncați românește și trăiți mai bine ”, asa cum spune ” cainele de paza al democratiei ”, ” care este ” domnul Cornel Nistorescu, dar imi permit sa spun si eu un simplu condicar, lefegiu: cu masura, legat de sarbatorile de iarna ce va sa vina ! Sa auzim si de mai bine !

  4. Da, Cornele, scrii asa de frumos despre rodul si roadele acestui pamant binecuvantat de Dumnezeu si despre oamenii sai gospodari si minunati de parca inainte de asta ai vorbit si cu mine…?! Nu te supara, glumesc, stiu ca esti din tinuturile Orastiei, cutreierate de mine la picior, leaganul etnogenezei poporului roman si marea mea dragoste ce ma v-a urmari intreaga mea viata. Insa eu tot astept sa aflu de ce in „laboratoarele” Vaticanului suntem considerati a fi Gradina Maicii Domnului, unde gustul a tot si toate dar si „miroasele florilor”, vorba cantecului lui Tudor Gheoarghe, sunt unice si Dumnezeiesti, alaturi de dragul si bravul nostru popor roman.

    • Se zice ca aici venira Creatorii Omului intaiesi data. Atunci fu aleasa asda zona, azi e de naparcile ce o distrug cot la coi cu ai din sutane ce mozolesc si ei din ciolanul acesta. Apoi la Corbeanca stim noi cine sta, cu ce dari de mana-s, dintr-al cui nu mai intreaba nimeni insa! Cata vita Kobe indeasa, ca sa mai aiba si o neaosie romaneasca…de la fum din drumul coloniei, in rest realitatea e alta. Dle Nistorescu poate fi Mangalita oricat de mangalita, depinde ce ii dai sa mance…ii dai malai sapat de doua ori manual si ingrasat cu gunoi de grajd… ai carne, ii dai furaj, ai imitatie de carne. Cine vrea porc de carne crescut bio, cautati sate izolate de sosele si gari…acolo va tocmiti sa va creasca 2,3,4 porci cu produsele de ei cultivate cf calculului de necesitati la nr de porci ce ii au de crescut in acel an… apoi la vremea cand fac greutatea stabilita de voi, ei va anunta, voi il platiti, acolo il taieti si dp vreme fie ca il preparati acolo, fie il aduceti in urzici pt congelator…pt a va bucura apoi de ce va place voua, sarmalute, mici, fripturi, frigarui, carnaciori.

  5. Da,asa este d-le Nisorescu.Mancarea romaneasca are alt gust ce nu poate fi intalnit la cea de dincolo.Am simtit asta pe pielea mea tot in Anglia,unde cautand sa mananc ca acasa, am cautat telemea,speram sa gasesc la un magazin romanesc,unde lipsea bineinteles(vanzatoarea spunea ca nu are trecere, englezilor nu le place si-nteleg dupa ce am vzut ce mananca) am gasit,culmea ,la un magazin asiatic,branza de oaie ,de unde credeti ? Din Romania,branza de Huedin …Oricat s-ar chinui unii si altii prin propaganda tv a emisiunilor gastronomice de dincolo,mancarea romaneasca nu are egal .Aveti dreptate si-n privinta suntarii platii unor taxe cu vestita factura de la super marchet,insa asta face parte din smecheria romaneasca din care ne furam singuri caciula !

  6. mincati sanatos romaneste ca nu prea cumperi nimic cu 200-500 de lei… domana a dat 1500 de lei si tot se plingea ca nu a gasit sorici… nu degeaba se spune ca 50% dintre romani se indreata sau sint in saracie… incercam sa cuprind cu mintea cum o familie de 4 persoane, el muncitor in fabrica la Dacia ea angjata la circa financiara, xaz fericit, poate minca sanatos si incercam sa-i fac un buget. intrebarea mea e: pentru cine scrie autorul? mincarea devine un lux din ce in ce mai greu de atins. ramine disponibil pentru majortiate parizerul si piinea cu scame de la magazin. Cum am ajuns aici, in tara cu potential de hrana pentru minim 80 de milioane de oameni? cum de industira alimentara este o afacere cind hrana sanatoasa este o conditie de viata? Cind veti avea suficienta constiinta eveti intelege ca hrana nu poate fi afacere. La fel ca apa, utilitatile etc. Fiind in perioada primitiva de acumulare de capital, pentru ca ne place capitalismul, cea mai infecta si dezumanizanta orinduire, si nu stim ce-i aia o natie, o tara si pragmatismul necesar sa le protejam, luam ca reper ceea ce ne determina anumite tipare de comportament, pentru ca asta-i moda, astea-s timpurile. Am mai spus, cuvintele pe care le folosim zi de zi ne tin captivi in aceasta stare. Sint aceleasi si se repta la nesfirsit. Cuvintele, gindurile, constringerile determina apoi deprinderi, convingeri ce impun apoi creierului sa-si limiteze potentialul. Traim pe pilot automat fara a ne folosi de potentialul nostru uman.

    • Pt.Cata. Noi romanii dupa ticalosia din dec.’89,NU SUNTEM IN CAPITALISM, am iesit din tovrasie iar batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman, au instalat in tara asta democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie, adica: au dat liber la mega hotii si mega banditisme economice care in 28 de ani au adus tara in ruina: economica, politica, sociala, putem acum sa fim faramati ca stat national unitar, deoarece azi suntem un NIMENI ECONOMIC care atrage in mod obiectiv un NIMENI POLITIC, in contrast izbitor cu apartenenta noastra la: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA ! Tara este codosita de circa un secol din cauza intereselor unora ( nu ii mai citez din sila, i-am tot spus in comentariile mele !) care nu au putut accepta itirea REGATULUI ROMANIA MARE IN DATA DE: 1.DECEMBRIE.1918 -EVERESTUL NOSTRU CA TARA SI NATIE- SUB SCEPTRUL M.S.REGELE FERDINAND I ! Din pacte in trendul asta imprimat de dusmani interni si externi, nu putini, ROMANIA este cam pe farasul istoriei, poate sa fie transformata in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu , ” ghinion ” cum ar spune azi sotul doamnei Carmen ! Sper sa ma insel in perceptiile mele de simplu condicar, lefegiu, sper ca Bunul Dumnezeu sa aiba in Paza Sa ” pamantul asta gras si frumos ” care cu dragoste majoritatea romanilor, republicani si monarhisti, ii spunem ROMANIA si pe MARIA SA POPORUL ROMAN ! Sanatate maxima !

    • Nu inceteaza sa ma uimeasca individul numit „Cata”, ca de altfel si faptul ca „c.g.” si-a facut un curios obicei sa intre in vorba
      cu acesta, fara sa-l puna la punct cum merita. E adevarat ca amandoi iubesc comunismul,iar in privinta capitalismului diferentele nu sunt ireconciliabile!Filo-comunistii nu au patrie si de aceea patriotismul lor e de fatada. Si ca sa-l parafrazez pe „Cata”, da
      DUPA 1945 AM TRAIT PE PILOT AUTOMAT,iar dupa 1989 am avut singura libertate, sa ne exprimam gandurile. Ceea ce condamnati amandoi astazi este de fapt lucrarea urmasilor criminalilor comunisti pe care-i divinizati atat de vocal. Capitalismul si democratia sunt inca moderne, cu toate malformatiile la care-l supun miliardarii rosii care controleaza banci, consortii, multinationale. Nu poate
      exista PRODUCTIE fara capital si valoare adaugata. Pana sa spurcati verbal capitalismul, puneti neuronii personali la lucru pentru
      a gasi o alta solutie ca „hrana si apa si aerul(!?) sa nu fie o afacere. Vreti sa se revina la epoca primitiva? Si atunci schimbul
      era bazat pe valoarea „marfurilor”. Si atunci cel mai puternic fizic isi rezerva ciosvarta cea mai gustoasa, doar contribuise in mod decisiv la rapunerea vanatului. Ramaneti fixati in Dogma si lamentati-va neputintele care sunt corespunzatoare. Ceausescu inca
      nu depasise faza aclamarii Regelui Burebista, adica nu ajunsese la Regii Carol I si Ferdinand, Intregitorii, ca a picat Ilici pe el asasinandu-l, asa cum asasinase Dictatorul TARANII CARE PUTEAU HRANI 80 de milioane de Romani!

  7. Domnule Nistorescu felicitari! De mult nu am mai vazut scris in presa din Ro deespre povestile de succes de la noi. Si felicitari celor care le fac. In ceea ce priveste povestea cu facturile si evaziunea sau cum ii ziceti, eu cred sincer ca vina, vina primordiala, esentiala, este la STAT. Statul roman este un execrabil administrator, un foarte prost investitor. Stiti vorba aceea cu „sotul gelos isi invata nevasta c..va”? Cam asa si statul nostru cel drag. Pai noi platim taxele si impozitele si el, acest individ numit generic stat, care e pus sa gestioneze EFICIENT acesti bani ce face cu ei? Intreprinderile aflate in proprietatea administratiilor locale ce fac? ca tot stat sunt. Unde sunt autostrazile, unde sunt trenurile de mare viteza, unde sunt investitiile eficiente, samd. Inainte sa aiba mitocania de a ne cere banii ar trebui ca si ei sa dea socoteala ce fac cu banii. Nu, domnule Nistorescu, nu noi suntem hoti ci statul e hotul principal!!!! Ne adaptam si noi la ce ne invata el. Uitati-va doar la cele 160 de mii (aprox) de firme care au restante la plata impozitelor cu retinere la sursa. Dintre ele, aproape 3 mii sunt de stat si au si cele mai mari datorii. Pai daca statul nu e in stare sa-si gestioneze ca lumea propriile intreprinderi, de ce sa-i dam noi banii nostrii? Ca sa-si bata joc de bani si implicit de noi? Sa-si puna ordine in propria gradina, sa ne arate ca folosesc banii eficient sau cu profit unde e cazul, si pe urma sa aiba tupeul sa-mi ceara mie impozitele. Adevarata revolutie fiscala s-ar face daca lumea ar incepe sa ceara, in demonstratii ca cele rezit, socoteala pentru modul cum se cheltuiesc banii de catre stat. Deci, ar trebui pusa presiune pe imbuibatii de la stat, cu salarii grase si cu o doza de mitocanie in ei cel putin scandaloasa. Or fi si hoti printre noi, dar in ultima analiza statul e CEL MAI MARE HOT.

  8. Editat ,in acest caz ma bucur ca ai noștri compatrioți ,orășeni in special ,cumpăra morcovi făcuți la strung de la kaufland ,plastic cu nume de carne ,făcătură numita brînză si altele .Avantajul pentru mine consta in faptul ca inca pot sa ma aprovizionez din piață de la babe care nu au bani pentru semințe de la monsanto ,îngrășăminte ,OMG- uri ,E- uri si mai stiu eu ce spurcăciuni .Inca odată ma bucur ca încă mai trăiesc babe tradiționaliste si ca sint multi fraeri mîncători de plastic.

  9. Dle Nistorescu, va felicit pentru reportaj si va rog sa scrieti incontinuu despre acest aspect. Nu luati seama la detractori, sunt multi dar trebuiesc infruntati si platiti cu aceeasi moneda. Una din care sa isi cumpere E-uri, plastice si dejectiile aduse din afara tarii sub denumirea de mancare.
    Ar fi ok daca ati sustine ideea de a se infiinta o linie de hipermatketuri integral romanesti la care …dreptul de preemtiune ( as zice) sa fie al gospodarilor din Romania. Binenteles, sunt bineveniti si strainii cu marfa lor.E loc. Piata va discerne.

  10. Dle N istorescu, va dau o reteta grozava si foarte simpla. Ardei umpluti fierti in zerul/apa de pe urma desararii telemelei de oaie maturata, taiata in felii. Cu branza ne asortam diverse gustarele, o folosim la placintele ardelenesti, o macinam cu carnea in prealabil ozonizata pt a extrage toxinele porcului si facem rulade la cuptor, chiftelute. In apa aromata si deja sarata puneti ardeii umpluti la fiert. Se drege ca in Lapusel cu smantana de casa grasa. Insa orezul se pune la inmuiat si sta in apa, obligatoriu cu bob fin subtire pt ca pute mai putin la fiert, spalat de cateva ori framantat cu mana sa iasa tot afara, cand apa e limpede se lasa sa stea pt a scoate otrava ierbicizarii, apoi dp 4 ore poate fi pus in alta apa si detoxifiat ce ar fi ramas in apa ce se ozonifica 5 minute, acum avem orez bun, fin, gata de pus in tocatura pt ardei umpluti, unde putem pune carne, piper, boia dulce, sare si orezul,o punem in ardei, ardeii in zeama telemelei si la foc. La urma smantana din greu cu care fierbe cateva minute bune. Simplu, consistent. Sa mancati bine,sa va saturati ca sa va intremati, merge bine si vara si cand e frig. Ce e concentrat si tamaduitor nu se manca in cantitati mari, o portie fireasca iti da trupului destul.Eu nu pun ceapa in carne pt ca nu imi place cum miroase pielea mea a ceapa nici fiarta nici fripta, o manc cruda dar tinuta feliata 3-4 ore in zeama de lamaie si e colosala! Merge pe pilaf cu carne de curcan, cu orice vrei pt ca e innobilata deja.

  11. Pt Charlie. Nu cred ca exprimarea asta: ” … faptul ca „c.g.” si-a facut un curios obicei sa intre in vorba
    cu acesta , fara sa-l puna la punct cum merita.”, nu cred ca este corecta din partea dumneavoastra ! Eu am intervenit legat de comentariul celui care isi spune ” Cata ” deoarece am vrut sa corectez legat de capitalism, nu mai dezvolt asta acum, ca trebuie sau nu pus la punct ” Cata ” asta probabil ca decid eu si numai eu c.g. daca simt nevoaia asta, iar daca ” nu ii pun la punct ” pe cei cu carte mai am oarece comentarii asta nu inseamna ca le impasrtasesc opiniile economice, politice, sociale ! Probabil ca trebuie sa schimbam opinii intr-un mod cat mai civilizat si cu cei care vadit sunt in contradictie cu perceptiile noastre repet: economice, politice ,sociale, dar daca suntem jigniti mie nu imi place sa raman dator si replic si eu cat mai categoric atat cat sa permita moderarea replica mea, sa simta cel care a jignit ca trebuie sa pastreze o limita in exprimare ! Ma bucur ca dumneavoastra imi cititi comentariile lucru pe care incerc sa il fac si eu legat de comentariile lui ” Charlie ”, sa fim sanatosi si la punga grosi !

  12. Da Cornele, stiu de la niste olteni de linga munte, probabil ardeleni din Marginime, ca branza telemea de oaie pascuta in pajisti alpine, are alt gust! Branza facuta cu lapte de campie altul, mai fad! E adevarata chestia cu burduful, facut de ciobanii de la Novaci,
    doar in ultimele saptamani de august sau prima saptamana din septembrie! Facuta bine, mori mancand!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.