Teodorovici: Statul va suporta o parte din contribuţia la asigurările de sănătate, ce trebuie să facă angajatorii

Angajatorii din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare şi ai zilierilor sau persoanelor cu handicap care măresc cu cel puţin 20% salariile brute ale acestor angajaţi vor reţine la sursă şi vor evidenţia în Formularul 112 cheltuielile cu CASS, a declarat luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„O parte din cheltuielile angajatorilor cu contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor fi suportate de la bugetul de stat. De această facilitate vor beneficia persoanele din patru categorii: angajaţii din sectoarele IT şi cercetare-dezvoltare, zilierii şi persoanele cu handicap. Angajatorii care măresc cu cel puţin 20% salariile brute ale acestor angajaţi vor reţine la sursă şi vor evidenţia în Formularul 112 cheltuielile cu CASS şi nu vor mai avea de îndeplinit altfel de proceduri”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Digi 24 TV.

Ministrul a recunoscut că iniţial se pregătise un ajutor de stat pentru compensarea cheltuielilor cu CASS la aceste categorii, dar „s-a găsit această soluţie care este mult mai simplă şi pentru buget, şi pentru angajatori (…) Impactul bugetar al variantei cu ajutor de stat ar fi fost de 300 de milioane de lei; la măsura descrisă mai sus, impactul este mult mai m mic”, a precizat ministrul.

Luni seara, chiar în momentul începerii emisiunii, Ministeul Finanţelor a publicat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată de către persoane fizice din categoriile IT, cercetare, sezonieri şi persoane cu handicap.

„Modificările aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă vizează acordarea pentru personalul plătit din fonduri publice, angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial, căruia îi sunt aplicabile prevederile alin. (51) al art. 146 şi ale alin. (5^1) al art. 168 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, a unei sume al cărei cuantum se stabileşte astfel încât să se menţină în plată cuantumul net acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2017, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului normativ.

Scopul proiectului de act normativ este asigurarea venitului net pentru angajaţii din domeniul IT, cercetare-dezvoltare şi inovare, precum şi pentru cei care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat, la acelaşi nivel pe care l-au avut pentru luna decembrie 2017. Asigurarea acelui venit se va face „fără ca angajatorii acestora să fie obligaţi să facă un efort financiar suplimentar pentru aceşti angajaţi în raport cu ceilalţi angajaţi care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Minciuna PSD a majorării salariilor cu 25% este recunoscută OFICIAL într-un Document intern de la Ministerul Muncii. Dragnea și Olguța au MINTIT cu bună știință și cu nerușinare românii când au promis Majorarea salariilor din sectorul public cu 25%.

    Un document intern de la Ministerul Muncii trimis către ANAF demonstrează că Olguța și liderii PSD au știut că transferul contribuțiilor sociale ANULEAZA majorarea salariilor cu 25%, promisă prin Legea salarizării unitare, și că transferul contribuțiilor sociale va duce la scăderea salariilor din administrația publică.
    În acest document intern, la solicitarea ANAF, oficialii Ministerului Muncii descriu punct cu punct ce se întâmplă, în realitate, după aplicarea Legii salarizării unitare și după transferul contribuțiilor sociale.

    1)Se invocă faptul că majorarea salariilor brute cu 25% începând cu Ianuarie din 2018 este prevăzută în Legea salarizării din sistemul public și că nu se poate depăși nivelul maxim prevăzut în grilă pentru salariații bugetari. Din această precizare, pot rezulta 2 categorii de salariați:

    a)Angajați cărora salariul brut li se majorează cu mai puțin de 25% pentru a nu depăși nivelul maxim din grilă.

    b)Angajați care au deja salariul brut peste nivelul maxim din grilă și care nu mai beneficiază de majorarea cu 25%.
    Și pentru unii și pentru ceilalți, transferul contribuțiilor sociale la nivelul angajatului poate duce la o SCĂDERE a salariilor de peste 20%, la care se pot adăuga alte măsuri de reducere pentru încadrarea în nivelul maxim prevăzut în grilă.

    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22271218-pnl-publicat-corespondenta-intre-ministerul-muncii-anaf-din-care-reiese-negru-alb-minciuna-majorarii-salariilor-25.htm

    • Doamna bugetara Lili, si asa aveti salarii mult prea mari fata de munca prestata, asa ca lasati-o mai moale cu vaicareala!Daca nu va place, mergeti in mediul privat!Pe de alta parte, si subventionarea unor contributii pentru IT este o magarie!In IT sunt salariile cele mai mari si deja nu se plateste impozit pe venit , ceea ce este incorect fata de ceilalti salariati si chiar anticonstitutional!Nici macar nu e o justificare economica ori sociala, mult laudatul IT nu a produs nimic bun pentru societate (vezi programele informatice publice) si e doar o masinarie de exportat profitul si spagile!

  2. Ce-mi place la Orlando este faptul ca are stil. Asata i se trage de la pestele din Delta Dunarii.

  3. De ce să plătească statul adică toți cei ce cotizează CASS pentru angajații din IT, persoane cu cele mai mari salarii și facilitați din România, sau pentru cei din cercetare dezvoltare? Cine câștigă 2000 de lei pe lumă trebuie să-și plătească integral cota cei revine din CASS plus impozit rămânând în final cu echivalentul a 300 de euro, iar IT-știi care primesc în mână 3000 de euro capătă ajutor de la stat? V-ați pierdut uzul rațiunii dle. Teodorovici? Știți bine cum sunt acei constituiți acei 3000 de euro, 300, 400 ca salar declarat pentru care se plătea impozitul și CASS iar diferența de nu știu unde. Și pentru aceștia se dă guvernarea peste cap la chelălăiala media? Ne batem cu cărămida în piept prin televiziuni că vrem să ajungem la o minimă echitate cu salarizarea și pensiile dar nu și pentru polițiști, IT, și ceilalți nomenclaturiști prin origine. Să vedeți ce scandaluri, boicot și sabotare guvernului și statului va urma , “ fără a prinde chiar de veste…”, acum că ați mărit salariile medicilor! Unde vă credeți să ajungă să câștige un medic cât un procuror, sau un șef din poliție? Deja toate televiziunile au preluat și o repetă la intoxicare, sintagma cu “trebuie să aducă bani de acasă”.

  4. nu pricep dece nimeni nu vede problema cu persoanele cu venituri din activitati independente unde este jaf pe fata;
    veniturile se incadreaza sub salariul minim, dar taxele se platesc la salariul minim fara a fi angajat (un PFA fara angajati este pus sa plateasca dublu acum)

    • Dupa mintea Olgutei asa e CORECT la PSD!
      Imi place ca acum o armata de PSDei se chinuie sa corecteze ABERATIILE Olgutei semianalfabete care aduce grave prejudicii electorale, parlamentarii PSD sunt suparati ca trebuie sa explice aceste aberatii VOTANTILOR!!!!!
      Si ce se mai lauda Olguta ca Legea ei a corectat „discrepantele” din Salarizarea Romaniei!
      Le-a corectat atat de bine ca acum se chinuie altii sa indrepte ABERATIILE rezultate de pe urma ei!
      O incompetenta mincinoasa!

  5. Statul nu mai poate duce in spate masinaria numita Sanatate si pune la contributie si ultimul sclav,chit ca 60% dintre ei nu au avut nevoie de spital nici o zi din perioada in care au muncit!Asigurarile de sanatate trebuiesc a fi facultative,iar la cei care au cotizat o viata fara a avea nevoie de o zi de spital,banii inapoi!

  6. Este un lucru foarte bun ca statul sprijina anumite categorii doar ca, privind problema constitutional, legal, cum vreti voi, este o hotarare „discriminatorie fata de ceilalti angajati”, o masura „neconstitutionala”, chiar daca este o masura buna si in sprijinul celor cu venituri mici. Atunci cand sustii o hotarare sau lege, trebuie privita „constitutionalitatea ei”, nu poti proteja o categorie, indiferent de venituri in acest caz, scutindu-le de plata unor obligatii si in acelasi timp, obligand alte categorii sa plateasca obligatiile in totalitate, indiferent de venituri. Chiar daca este o hotarare buna, nu poti favoriza pe unii si discrimina pe altii. Masura legala este modificarea legilstiei prin care, aceia cu venituri „mici sa nu mai plateasca constribuiile raportate la slariul minim pe economie” din moment ce ei nici nu „castiga un salariu egal cu acest salariu minim pe economie. Lege fiscala facuta din foamea de bani a PSD-ALDE fara sa fie luat in calcul impactul dezastruos a legii asupra „saraciei romanilor”.

  7. Seamana cu leana, cind era pe balcon sii zicea sotului sa le mai dea o suta la salariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.