Ministrul Justiției, un atac și două „nedumeriri” la CSM

Audierile la Secția pentru Procurori a Consiliul Superior al Magistratiurii în privința controlului Inspecției Judiciare la DNA au continuat luni cu noi acuzații.

Inspectorul-șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, și-a prezentat punctul de vedere în fața CSM, critic la adresa șefei DNA, după ce, săptămâna trecută, a fost și Laura Codruța Kovesi la ședință.

La ședința CSM a venit și ministrul justiției, Tudorel Toader.

Ministrul a intervenit în scandalul dintre Inspecţia Judiciară şi Direcţia Naţională Anticorupţie, care a criticat raportul elaborat în urma controlului.

„Fac apel la dvs, dacă nu vă supărați, la un fel de echilibru, de egalitate de arme, de abordare. Sentimentul meu este că faceți anchetă cu dânșii acum (n.r. membrii Inspecției Judiciare) și am participat și la audierea cealaltă. Doamna Kovesi cu adjuncții au relatat ce au avut de relatat, lăsați-i și pe dânșii în aceeași manieră”, a spus Tudorel Toader la ședința Secției pentru procurori a CSM.

În același timp, ministrul Justiției și-a exprimat „o nedumerire”.

„Eu exprim o nedumerire asupra faptului că echipa de control a fost formată din șase inspectori, nu cu număr impar ca să poți face o majoritate. Noi, cu șase inspectori, rămânem într-o stare de dubiu. Astfel de echipe trebuie să aibă un număr impar ca să ai o majoritate”, a spus Toader.

O altă „nedumire” a lui Tudorel Toader este legată de ceea ce s-ar fi descoperit la DNA.

„Am o nedumerire. Să ai dosar penal din 2004 și să nu fie rezolvat decât prin conexare în 2017. Termenul rezonabil, celeritatea, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Se prescrie din 2005 de atâtea ori. E ceva în neregulă acolo”, a spus Toader.

În acest context, ministrul anunțat luni că va propune în proiectul de modificare a Legilor Justiției controale de fond la Parchete o dată la patru sau cinci ani.

„Din momentul în care am solicitat acest control managerial am spus, și am raportul din 2007, că de 10 ani de zile nu s-a procedat la o astfel de evaluare, astfel de control și am primit precizări publice că în ultimii 10 ani s-au făcut 136 de controale. Eu știu lucrul ăsta, dar cele 136 de controale (…) sunt punctuale, (…) dar o evaluare de fond nu s-a făcut din 2007 și concluzia mea, și o voi trece și în proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției, concluzia mea este că cel puțin la cinci ani, dacă nu o fi prea mult, un astfel de control tematic de fond ar trebui făcut la fiecare unitate de Parchet de pe lângă Judecătorie, de la Înalta Curte, adică cu toții să avem această evaluare. Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, să coincidă cu durata mandatului celui care are funcție de conducere, dar e nefiresc 10 ani de zile alții să fie controlați de 10 ori și una sau alte entități să nu fie controlate niciodată”, a declarat Toader, în cadrul Secției pentru procurori a CSM.

Săptămâna trecută, când a fost la CSM, Kovesi a adus acuzaţii grave la adresa unor inspectori trimişi în control la DNA.

Potrivit lui Kovesi, unii inspectori încercau să vadă despre ce e vorba în dosarele penale. Ea a prezentat şi o dovadă: un bileţel rătăcit de inspectori.

Ea a mai declarat în fața Secției pentru procurori că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecției Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare și armonizate.

Ministrul Toader a declarat anterior că va lua o decizie privind revocarea lui Kovesi la finalul audierilor de la CSM şi după ce va citi cu atenţie raportul Inspecţiei Judiciare.

Citește și Kovesi a invocat vicii de procedură, inexistente, ca să conteste raportul

Kovesi scoate „un bileţel pierdut”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. VOTAȚI IMEDIAT procedura de revocare a membrilor CSM!
    Dați posibilitate juridica și legală să nu fie zei și paralei.
    CCR a hotărât să reglementați, faceți ăsta, Parlament suveran!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.