Mircea Popescu: Testul Ucraina

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și o coloană de tancuri de câțiva kilometri se îndrepta glorioasă spre Kiev.

Se aștepta ca în câteva zile, cel mult vreo două săptămâni să se termine totul cu înfrângerea ucrainenilor.

Și totuși, războiul continuă după doi ani cu pierderi uriașe de amândouă părțile, dar o semnificație aparte o au cele suferite de renumita, cel puțin în imaginația colectivă, armată rusă.

Deși, dacă ne amintim cum s-au retras rușii după invazia Afganistanului, poate totuși nu-i de mirare.

Dar iată bilanțul:
– 462.980 – soldați (aproape 1/2 milioane de oameni);
– 26 nave de război;
– 348 avioane;
– 325 helicoptere;
– 7.255 tancuri;

– 13.942 blindate.

Asta doar împotriva Ucrainei care a fost luată pe nepregătite, o țară mult mai mică decât măreața Rusie și ca teritoriu, și ca resurse, și ca armată, și ca populație.

În pofida pierderilor uriașe, propaganda rusă își face datoria, amenințând cu capacitatea ei de a distruge țările din alianța NATO.

Desigur, afară de retorica belicoasă, Kremlinul este conștient că o escaladare dincolo de cordonul de securitate NATO, prin atacarea unui singur membru al Alianței, ar însemna distrugerea militară totală a țării.

Dar mai ales depopularea Rusiei al cărei tineret înrolat în armată va dispare ca urmare a unor ambiții imperiale absurde pentru lumea de astăzi.

Dacă doi ani de război cu Ucraina au dus la moartea a aproape jumătate de milion de tineri, o confruntare cu NATO va duce la pierderea vieții multor alte milioane de tineri, adică la îmbătrânirea și distrugerea viitorului țării.

De aceea, este posibil ca Moscova să caute cu disperare soluții pentru a ieși cât mai onorabil din situația deplorabilă în care se află după această aventură nebunească.

Probabil, o ultimă carte va fi jucată de vizita programată a lui Putin în China.

Și între timp, pentru sănătatea umanității, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, gândiți să fie garanții păcii mondiale, au obligația să-și ia rolul în serios pentru a media conflictul.

Va fi un test important pentru înțelepciunea omenirii, să-l numim Testul Ucraina.

Dacă membrii permanenți, dintre care unul este Rusia, parte a conflictului, nu reușesc, în mod previzibil, să ajungă la o pace durabilă, atunci Testul Ucraina va dovedi inutilitatea Consiliului de Securitate și implicit a credibilității ONU.

Practic, ne vom afla în fața colapsului, a sfârșitului ordinii mondiale stabilite după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

63 de Comentarii

 1. una dintre clonele „putin”…Putin a „disparut” prin 2004…

 2. Tovarasul autor de ce nu le spune astea americanilor si UE?!? Ca, aia ac bulbuci la gura si ne obliga sa dam ultimul banut pentru Ucraina. Te pomenesti ca aia ii dau rusilor, care au asa masive pierderi!

 3. Aiurea bre. In primul rînd ukraina nu a fost ”luată pe nepregătite”.. Americanul a pregătit, inarmat, instruit pe ukran in mod special pentru acest război. In al doilea rînd ukranul minte și cînd intreabă și are tupeu de nazist..deci cifrele nu sunt reale. In al treilea rînd nu rusul e agresor, căci a existat un război civil de opt ani cu minoritatea rusă din ukraina, cu incălcări repetate a acordului de la Minsk și a evidentei dorințe de a intreține războiul, de a escalada și de a provoca in continuare pe rus.. Deci prost să fiii să nu le vezi..

 4. Rușii n-au invadat Ucraina.
  Rușii au trecut frontiera statului Ucrainean să oprească măcelul conaționalilor care s-au revoltat împotriva răsturnării neconstituționale a guvernului.
  Don basul n-a votat cu naziștii lui Bandera.. Practic în mai 2014 statul ucrainean nu mai era..Romania, unicul stat din lume înconjurat de români și n-are nimeni grija de ei.. Rușii gandesc altfel.. Lăsați grija pentru alții..
  Vedeți de ce moare calul și prostul..

 5. Ucraina, o țară mult mai mică… doar că este interfața vestului. Pentru ce se pompează miliarde ?

 6. Noi tot ne bazam pe o invincibilitate totala și neîndoielnic a acestui occident colectiv. Dar slăbiciunile Rusiei s-ar putea sa fie si mai acute în cazul celorlalți. Ideea ca vesticii se năpustesc asupra Rusiei și o distrug e o ipoteza pe hârtie și atât. Dacă Ucraina a rezistat a fost pentru ca era pregătită de ani de zile iar societatea a rezistat. Me îndoiesc de o rezilierea similara în occidentul societății de consum și al confortului.

 7. Autorul pare a fi parte din comisia de aburit fraieri care a venit cu dezvaluirile gen gospodina care a doborat drone rusesti cu borcanul de muraturi, ghost of kiev, tancurile rusesti ratacite ca au schimbat ukranii indicatoarele pe autostrada…

 8. Bilantul pierderilor cam seamana cu cele facute de Pileanu si platite de Ciolacu privind intentiile de vot
  .

 9. Daca Rusia se skreme de 2 ani in razboiul cu Ucraina cu atatea pierderi umane si de tehnica de lupta, un razboi cu NATO i-ar mai trebui ca sa dea faliment.
  Cu NATO nu mai merge cum i-a mers cu Ucraina, cand ei le bombardau orasele si sistemul energetic, iar ucrainenii stateau si incasau cu stoicism din cauza ca nu au cu ce sa le raspunda.
  Cu NATO risca aceleasi atacuri ca si ale lor si nu le-ar conveni sa-si vada orasele si satel;e ca acelea pe care au reusit sa le ocupe.
  Muscalul stie ca ar lua-o urat peste rat……[Rumburak]

 10. Auzi tampenie la individul asta:
  ,,Rusii n-au invadat Ucraina. Rusii au trecut frontiera …” Ai haz tipule, chiar daca esti caraghios……[Rumburak]

 11. Acest Mircea Popescu, la fel ca Radu Tudor, Curtifan si Borcea, este un mancator de rahat. toate cifrele astea sunt luate de la ucrainieni, care mint de ingheata apele. La Gigi 24 afli ca rusii pierd 1000 de soldati zilnic, sunt distruse 40 de tancuri, 30 de tunuri si 20 de rachete. E de mirare ca Jidelenski n-a ajuns la Urali. Iar R,C, pune botu` la minciuni. Dar nu spune de khazari ca au retras tancurile Abrams, ca le distrug rusii.

 12. MINCIUNI gretoase, gogonate si tembele, „cifre” aberante scoase ori din imaginatia drogata a autorului ori de pe site-uri naziste de propaganda mirsava ! E adevarat pe de alta parte ca nici eu, personal si cu „grad” de caporal TR prost in buzunar, nu am inteles nici pina acum imensa greseala strategica a Rusiei, de la inceputul conflictului. Daca in cele citeva saptamini (3-4) care au urmat datei de 22 februarie 2022 Rusia ar fi continuat asa cum a inceput si stergea de pe harta Ucraina, distrugindu-i rapid tot ceea ce tinea de armata si infrastructura strategica (pot paria orice suma ca NIMENI nu ar fi intervenit in sprijinul Kievului), acum nu mai existau nici pierderile in vieti omenesti si materiale ale Moscovei (nici cele ucrainene) si nici situatia dezastruoasa a restului Europei. Ca sa nu mai vorbim ca n-ar mai fi existat nici tot felul de „Popesti” imbecili si nemernici care sa-si dea cu parerea.

 13. Practic, omenirea a vazut fata adevarata, hidoasa a Rusiei. Practic, cruzimea ancestrala, moștenită a mujicilor nu are leac. Ea, cruzimea acestei semintii, are particularitatea de a fi supta odata cu laptele matern, ducand la genocid. Daca seamana un loc cu iadul, „măreața” Rusie este. Decizia Lucifericului Dictator de a ataca Ucraina a fost luata inca din momentul in care marioneta sa a fost izgonita. Morti! Morti! Mor muscalii ca muștele. Nimeni insa n-are sa atenteze la viata funestului Putin, fiindca niciun potentat din banda sa de criminali nu se gândește la consecințe. Funesta a fost ziua instaurarii mareluu carmaci de statura josnica. Funest este razboiul de dementa pornit împotriva Ucrainei. Si nu este un secret pentru nimeni ca Hoarda putinista e departe de a fi desăvârșita si ca sangerosul pitic nu da o rubla pe viata mujicilor. Ii trimite in rai, insa el nu vrea sa-i însoțească. Din ce izvoare infecte vine aceasta inversunare criminala? Tirania putinista de acolo vine, din barbarismul muscalesc, din toti afluentii Rusiei imperialiste. Din toate urile, din toate patimile, din toate prejudecățile. Convoi imens de victime! Si cata indiferență din augusta privire lacoma de sange a „Salvatorului”. Vezi-doamne, este vorba de menirea istorică a Seitanului ăsta – un exemplu tipic de jigodie ruseasca – nascut asasin. Indezirabilul Putin nu mai are prieteni. Cine sunt aliatii „lumii nebune ruse”? Niste tari fara Dumnezeu! Stim ca in adancul sufletului Xi, care strălucește printr-o viclenie de trișor versat, abia așteaptă sa piarda. Sa piară…

 14. miorcea popescu maninca si el o piine …cu ce bani ? de la aliatii lui …ar fi culmea sa fie de la putin …mircea banuiesc ca citeste doar ce scrie el…dupa felul cum o scrtie ucraina o duce bine ,rusia pierde …indivizi ca el conduc ucraina si romania, ambele sint conduse de jidani si agentii lor…

 15. Unde mergem? Biblia spune: „Şi [regele nordului = Rusia începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Daniel 11:27)] se va întoarce în ţara lui cu multe bunuri [1945], iar inima lui va fi împotriva legământului sfânt [ostilitate față de creștini]. El va acţiona [mare activitate în arena internaţională] şi se va întoarce în ţara lui [dezintegrarea Pactului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice. Un militar rus s-au întors în ţara lor]. La timpul fixat se va întoarce [acest lucru înseamnă războaie. Rusia își va recăpăta influența pe care a pierdut-o după prăbușirea URSS. UE și NATO se vor destrăma. Multe țări din fostul bloc estic se vor întoarce la o alianță militară cu Rusia]. Şi va intra la sud [acesta va fi începutul războiului nuclear. Detonatorul va fi conflictul etnic (Matei 24:7)], dar nu va fi ca înainte și mai târziu [aceste acțiuni militare nu vor duce direct la un război nuclear. Acest război va începe doar după revenirea „regelui nordului”]” (Daniel 11:28,29). Și numai atunci va fi intervenția directă a SUA și război nuclear la nivel mondial (Daniel 11:30a). Aceasta va fi un măcel reciproc. Va fi folosită o sabie de mare putere (Apocalipsa 6:4). Dar toate aceste lucruri nu vor fi decât începutul durerilor nasterii (Matei 24:8; cf. Isaia 5:24,25).
  Acesta va fi și începutul zilei judecății (Apocalipsa 1:10). Dar acest lucru nu se va întâmpla în curând. Se va întâmpla într-o manieră bruscă [εν ταχει] (Apocalipsa 1:1).
  Încă mai este timp să te împaci cu Dumnezeu.

 16. Americanii luați pe nepregătite în războiul în care au împins naționaliștii ucraineni, bună glumă. Abreams le-o dat, Himears, bombe cu dispersie, joveline și mercenari, total nepregătiți

 17. Ucraina are o suprafata cam cat a Texasului. Istoria sa se duce in urma cu cateva mii de ani,primii cai domesticiti aici au fost . Ucraina a fost cucerita si divizata timp de secole de puterile vecine: polonezii, austriecii si, de cele mai multe ori, rusii. Insa Rusia nu a vrut doar sa conduca aceasta tara, a vrut sa o transforme in pamant rusesc.

  Rusificarea Ucrainei a inceput in urma cu 300 de ani cu Catherina cea Mare
  Initial, Rusia a controlat doar partea estica a Ucrainei, unde a dezvoltat o industrie miniera a fierului si carbunelui. Apoi, desi preia si partea vestica, Catherina se concentreaza tot pe partea estica, care se dovedeste a fi una dintre cele mai productive zone agricole din lume,cu cel mai bun
  pamant arabil,cernoziomul; Grosimea stratului de cernoziom poate varia de la câțiva centimetri în Siberia până la 1,5 m în Republica Moldova și Ucraina
  Tara este impartita intre o stepa foarte fertila in est si un teren forestier in vest .
  Politica de rusificare a continuat dupa independenta pana cand Victor Iuscenco, nationalist si apropiat de Occident, a castigat alegerile prezidentiale in 2005, „aproximativ 60% dintre televiziuni aveau programe in limba rusa si 40% in ucraineana”, conform CSM. Pana in 2010, cand si-a terminat mandatul, situatia se inversase. Timp de 5 ani s-a aplicat o „ucrainizare” foarte agresiva, iar cel mai bun exemplu a fost dat tot de presedintele Iuscenco. Acesta, desi vorbea fluent limba rusa, discuta cu Putin doar prin intermediul unui traducator, pentru ca nu voia sa renunte la limba ucraineana.

 18. @eugen raduca,ești nevinovat.Nu poți da socoteală pentru afirmațiile iresponsabile.Nebunii au nevoie de tratament și răbdare în recuperare.

 19. @Dragos-se pompează bani,ajutoare pentru Ucraina,peica tu să trăiești într-o lume noemala.Cate clase ai creștine?Ai nevasta?Copii?Daca da , să-ți fie rușine, mi-e teamă că poți infecta și mințile lor inocente.Stai blând creștine.

 20. @Dragos-se pompează bani,ajutoare pentru Ucraina, pentru că tu să trăiești într-o lume normala.Cate clase ai creștine?Ai nevasta?Copii?Daca da , să-ți fie rușine, mi-e teamă că poți infecta și mințile lor inocente.Stai blând creștine.

 21. @Sandu
  Textul nu e rau, dar daca vrei aprcieri sincere inlocuieste doi termeni: Putin cu Bush si Ucraina cu Irak. Daca vrei perfectiune atunci merg combinatiile Eisenhower-Coreea, Johnson si Nixon – Vietnam, Laos si Cambodgia, astea fiind mai rasarite, nu ca n-ar mai fi. Ca tot ai adus vorba de razboi de dementa.

 22. „Încă mai este timp să te împaci cu Dumnezeu”

  NU te poti „impaca”-cu ceva ce nu exista !

 23. Corporațiile din Kiev își anunțau expatii să părăsească Ucraina cu 2 săptămâni înainte să înceapă denațificarea. Oligarhii ucraineni și cu 3 săptămâni înainte încălecau private jet-urile și o luau pe calea Elveției, unde urma să devină cei mai mari investitori imobiliari din ajutoarele bovinelor din vest. Deci surpriza totală și nimic planificat

 24. Prostu îngropat în Rusia a preluat câteva informații de pe mizeria numită Wikipedia. Dar cine e acest Mircea Popescu? Pare un Mitică Popescu fără șarm, dar mai prost. Toată lumea știe că rușii s-au retras de la Kiev pentru că era parte a unui scenariu de pace. Ăsta a rămas în retorica anului 2022. Dacă ne spunea și despre eroinele cu borcane de castraveți, completa tabloul lui Mendeleev cu încă un element chimic: zarzavatul.

 25. Rusia nu vrea sa castige razboiul, ci sa-l lungeasca pana cand UE se prabuseste definitiv! SUA a lungit razboiul din Vietnam si cel din Afganistan decenii la rand, fiindca complexul militar-industrial castiga enorm din conflicte; asta pare a fi intelegerea rusilor cu amerlocii; cat despre chinezi, ei castiga in orice varianta

 26. … scuzați-mi ignoranța, dar cine este acest Mircea Popescu????? De când este scris articolul? Pe ce lume trăiește nenea ăsta? Auzi la el: ”De aceea, este posibil ca Moscova să caute cu disperare soluții pentru a ieși cât mai onorabil din situația deplorabilă în care se află după această aventură nebunească.” serios … rușii tocmai au spus că vor mări zona tampon de siguranță, iar marile ziare ale lumii civilizate scriu zilnic că Ucraina este e ducă.

 27. copy/paste – împotriva Ucrainei care a fost luată pe nepregătite. Cine este mincinosul care a scris asta?

 28. Privind persoana autorului, ramane cum am mai stabilit pe acest forum. Adica trebuie sa fii periculos de prost ca sa consideri adevarat un asemenea bilant al pierderilor rusesti in Ucraina. El nu poate fi adevarat pentru ca este, pur si simplu, ilogic.
  Rusii lupta cu efective inferioare, au succes tactic, utilizeaza in plus aviatia si consuma mai multa munitie de artilerie, dar au pierderi de 15 ori mai mari decat ucrainenii ! Asa e cand tragi cu artileria : sunt de 15 ori mai multe pierderi in zona de tragere decat in cea de tintire, nu-i asa ?!
  Pentru a-si atinge scopul, propaganda trebuie crezuta de destinatari. Atunci cand se bazeaza pe enormitati ca acestea, fie nu-ti pasa (ca propaganist) de rezultat, fiindca avantajele vin oricum, fie ai clienti pe masura. Fie ambele.
  Situatia militara din Ucraina este determinata, esential, de scopul politic al Rusiei in zona, declarat la inceputul invaziei. In afara teritoriilor deja ocupate (in mare parte), Rusia nu este interesata sa administreze restul Ucrainei sub ocupatie militara. Mai bine il distruge, il face disfunctional si ii lasa pe sustinatorii Ucrainei sa suporte situatia. Bineinteles, este o politica cinica si ticaloasa, dar pe masura celei a adversarilor ei. Acolo unde rusii au vrut sa ocupe, au culcat totul la pamant si au ocupat (vezi Mariupol ).

 29. Rușii avanseaZă pe tot frontul. Au un moral excelent, nu fug de incorporare ca Urcacii, nu deZerteaZă.
  Nu AVANSEAzĂ spre Kiev ca „BrigăZile de Elită” Azov & Aidar…
  O spune Institute for the Study of War.
  Iar azi-noapte au mai făcut muci și terci câteva centrale electrice Urcace.
  Restul, palavre obosite pentru Ceata lu’ Pițigoi, măR🤣g
  ■{RumburKK- StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK}■

 30. La rubrica autori, pe langa Mircea Popescu, ar fi trebuit mentionati si ceilalti ,,truditori” la discursul cu care suntem asaltați de doi ani incoace: R. Tudor, A. Gosu, I. Chifu, I. Fota etc. Autorul a uitat sa spună ca Putin merge în China ca sa se trateze de cancer la prostata, sindromul Asperger si scleroza in placi. C-un masaj thailandez făcut de o ursoaica Panda isi revine, reface Uniunea Sovietica si scapa si de sărăcie. Ca cică ar avea ceva credite la niste bănci occidentale.

 31. Și tocmai s-a închis aZi și tocătorul PERNICIOS de la Berdichi.
  Urcacii eduKKatZi au ÎNFRÂNT iar !
  măR🤣g…
  ●{RumburKK- Cititoru de Clasici Ruși pe nemâncate, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI IN ȘIR ! -RumburKK}●

 32. Timur Ivanov este folosit doar pentru propaganda. Acum nu mai este util, asa ca este rastignit public, ca sa „vaza” poporul ca tatucul nu doarme si ii apara de bau-bau. Se mai satura si rusii de „rezultatele marete” ale razboiului din Ucraina, comentate de tot felul de betivi/betive. Asa ca, din cand in cand, e mai mazilit cate un pion. Nu mai conteaza ca majoritatea politicienilor au vile, masini, vapoare, avioane, luate din salar….

 33. Oamenii din Rusia nu văd că li se transformă fiii, frații, soții în mașini Lada albe?

 34. Acuma la câteva sute de milioane de ruși, cinci sute de mii e mărunțiș. Sa.nu uităm că Stalin însuși a omorât cu mana lui vreo două zeci ! de milioane de rusi. Deci ne agitam degeaba cu chestia asta domnilor.

 35. Cât ar putea reuși o ofensivă a rușilor? Sigur, dacă ucrainienii nu mai au muniții, iar rușii au din plin, vor mai îaninta… Dar, dacă vor înainta și vor mai câștiga ceva teren, aceasta va ridica probleme de logistică mai mari pentru ruși și probleme cum să țină sub control un teritorii mai vaste. Dacă ocupă mai mult din Ucraina, atunci rușii s-ar putea trezi într-o situație cam cum au fost în Afganistan în teritoriile pe care le-au ocupat, iar dacă va fi așa, atunci un nou 1917 pare extrem de probabil.

 36. De abia avansau rusii cand ucrainienii nu aveau arme si munitii. Ce vor face rusii acum cand ucrainienilor le vin armele din SUA si Europa?Întreb și eu creierele nedete.

 37. Armata Orciei are nevoie de câteva milioane de soldați și oameni pe front.

 38. Crime, abuzuri, diversiuni. Loialitatile tiranului bazate pe coruptie si frica nu vor fi vesnice. In spate, dincolo de aparenta liniste a terorii de masa, satrapii puterii se pregatesc pentru eventualitatea unei schimbari de regim. Popoarele componente mentinute intr-o stare de inferioritate culturala, mereu in pragul denationalizarii totale vor incepe sa-si invinga umilintele si se miste. Elitele tradatoare, supuse lui Putin incep sa resimta jos vulcanii nemultumirilor, iar protectia regimului central catre margini incepe sa slabeasca. Razboiul ca modalitate de mentinere a coeziunii imperiale prelungit la nesfarsit nu le este si nu le va fi deloc favorabil. Izolate pana la repudiere de lumea civilizata asa zisele elite care i-au facilitat accesul si mentinerea la putere a tiranului eliberat de orice limite deja isi pun problema supravietuirii nu doar politice si economice ci si fizice. APOCALIPSA anuntata de Mendebil pare sa se intoarca chiar spre el care in fata vointei implacabile a fratilor care nu-i mai vor doar macane prin trolii obedienti din ce in ce spre disperare de cauza. Oricum, nu prin teroare, minciuna si crime se poate consolida un imperiu vetust. Se pare ca prelungind tragediile Rusia tiraniei de azi isi traieste propria apocalipsa. Caci sew stie; cine seamana vant…

 39. E o coada de 10 km cu englezi din Londra, francezi din Paris si americani din New York care vor sa emigreze la Moscova.

  Asta ca sa nu mai vorbim de tinerii care fug de serviciul militar ca sa nu-i trimita NATO in Ucraina. Fug toti la Moscova pe unde apuca, prin Turcia, prin Uzbekistan, Kazahstan… Chiar si Finlanda si-a inchis granita cu Rusia ca sa nu ramana fara finlandezi!

  Moscova e raiul pe pamant, acolo NU vin musulmanii sa omoare civili in teatre, in sali de concerte ori sa arunce in aer blocuri de locuinte!Slava Z.

 40. U-Kraina a atacat Rusia nu invers. Razboiul a inceput mai de mult dar din lipsa de spatziu ma refer doar din 1991. Zelensky spunea ca vrea pacea restabilind situatzia de atunci deci sa vedem care era aia. Rushii nu au acceptat nici-o-data Crimeea U-Krainiana shi 1991 la independenta shi U-Kraina a acceptat asta inclusiv prin tratate. Crimeea era regiunea autonoma impartzita intre U-Kraina shi Rusia. Orashul Sevastopol shi imprejurimile apartzineau Rusiei nu U-Krainei shi U-Kraina accepta pe atunci asta. Orashul Sevastopol era orashul federal Rusesc statut pe care il mai aveau doar Moskova shi St. Petersburg. Tratatul prevedea reletzii bune U-Kraina-Rusia neutralitatea U-Krainei shi construirea unui pod la Kerci pentru a lega orashul Rusesc Sevastopol de restul Rusiei. U-Kraina nu Rusia a incalcat acordul in 2014 atacand orashul Rusesc Sevastopol. Tot o incalcare grava a acordului este shi persecutarea shi assasinarea minoritarilor din restul U-Krainei Rushi, Romani, Maghiari, Polonezi, Evrei, Romi, etc. Nici Romania nu a acceptat granitzele U-Krainei stabilite de Molotov shi Ribentrop shi a votat o lege inca in vigoare care stabileshte Romanitatea Bucovinei , Bugeracului, Maramureshului de Nord, Hertzei shi Insulei Sherpilor. Ceva similar a fost incheiat cu Lituania shi alte state Baltice prin care Lituania e drept independenta nu are dreptul de a restrictziona accesul Rusiei la Kaliningrad nici chair prin teritoriul Lituaniei. Lituania a incercat sa impuna restrictzii dar aliatzii NATO cunoscand tratatul au avertizat Lituania ca il incalca shi nu vor apara Lituania vinovata de incalcare tratatului.

 41. Postarea iti tradeaza delirul, in sensul patologic al cuvantului.
  Pe langa faptele istorice, corect prezentate in postarea lui J.S. de la 15.16 , ar mai fi ceva de luat in seama : rusii nu ii considera pe ucraineni suboameni, asa cum ii considera occidentalii (plus unii ucraineni) pe ceilalti.

 42. Dragos O faci pe-a prostul,Ucraina este sustinuta si aparata. Tu ce ai vrea ma lache,o tara invadata sa fie lasata pe mana pradatorilor? Tu daca ai vedea un vecin calcat de hoti,il ajuti pe infractor sau pe cel atacat?

 43. Lui Aberantovici Rumburac de la 13:45..
  Tu mei române, dacă ieșit român, esti nostim.. Putin nu e acel plăvan care a umilit Țara 10 ani.. Putin se pișă pe colhozul condus de ginrcologista care ne-a vândut seruri răsuflate îmbogățindu-se,iar țu si alții ca tine,se închină acestor gâze,care va fura nemilos iar voi va inchinați la eica la zei..

 44. Autorul articolului are mari probleme de logica,oare cum au plecat americanii din Vietnam, sau mai recent din Afganistan, vorbește numai prostii,eu nu-mi explic cum poți delira în acest fel.

 45. @ Viorica Bălteanu,..Degeaba iți vin arme, mai ales de tot felu la care nu poți face meintenanță, nu le poți interschimba și nu le poți pierde..Azi in optica declarațiilor lui macron franțuzul coprofag și forțarea de inrolare și a bătrînilor in ukraina,. e clar cam pe unde stau uman,..cu banii și cu armele. Plus america a trimis un ”comando” financiar pentru că armele ar fi ajuns și pe la hamas,.Deci, aruncarea prosopului ar fi un gest foarte inteligent..din partea ukranului, chiar de unii ”europeni” zbiară disperați că nu pot permite victoria rusului.

 46. cind a fost Ukraina tzara…intre 1993 si acum…haida deh…
  la fel ca uniunea sovietica/rusia tzarista…in cazul Romaniei …au vrut sa stapineasca gurile Dunarii si ale Prutului…iesirea la mare a Basarabiei…si acu le au
  aceasta control al gurilor Dunarii iesire la mare transforma Ukraina in MARE Putere europeanana…
  Interesele Marii Britanii, Olandei sunt reprezentate de Ukraina..
  voi credetzi ca Rusia vor accepta Ukraina in NATO…? niciodata…
  poate reusim sa luam sudul Basarabiei inapoi si sa restauram controlul pe gurile Dunarii si Insula Serpilor
  in fond e teritoriu romanesc

 47. Misto-ul tau e simplist. Probabil te caracterizeaza.
  Este politica Occidentului sa atraga, selectiv, resurse umane. Ii si reuseste, datorita bogatiei sale, reala si afisata, si in paguba evidenta a celorlalti.
  Cu putine exceptii (dar care justifica decisiv politica imigrationista a Vestului), cozile (metaforice) la care te referi sunt formate dintr-o populime baloasa dupa bogatia Vestului, incapabila si dezinteresata de a vedea si ticalosia acestuia. Si care va trai o viata de sclav chiar in casa stapanului, nu pe plantatia acestuia, de peste mari si tari.

 48. @Mircea Popescu:

  Ati gresit publicatia. Nu trebuia sa alegeti Cotidianul. Dupa comentarii, Cotidianul este un duplicat dupa Sputnik.md sau Russia Today.

 49. Mircea Popescu, ce vei face când Moscova va prelua colonia în care prestezi tu acum? Ai gata bocceluța pe care sa o iei cu tine în Siberia?

 50. Bre nenea autoru’

  Sa analizezi deși matale urmatoarele:
  1. Cum au ajuns regizorul, producătorul și actorul unui film romanesc la Moscova, la festivalul de film în aceasta perioada? …au fost asistați de romani?
  2. Cum s-au întreținut ei prietenește cu Zaharova, da acea Zaharova? Cumva au fost trimiși de romanii inteligenți?
  3. Cum s-au trasat liniile roșii? A se vedea declarațiile preotului Mega despre Români, Medvedev și Ciolacu. Cumva a fost asistat?
  4. Cum a fost primit regizorul de Putin! Da, acel Putin. Cumva a fost asistat?

  Și acum, mister Popescu urechile pâlnie va rog…Se pregătește ROU sa întoarcă armele?

  Aaaaaaaa?

 51. Vehiculele blindate capturate continuă să fie livrate la Moscova din zona districtului militar de nord pentru expoziție, care se va deschide în mai pe dealul Poklonnaya. Acest lucru se face pe timp de noapte pentru ca tractoarele care transportă tancuri NATO avariate la Victory Park să nu interfereze cu traficul.

  Vor fi aproximativ o mie de exponate, vom vorbi mai jos despre cele mai interesante, dar nu mai puțin interesantă este reacția „înțelepților” occidentali la pregătirea expoziției de trofee.

  Cu doar câteva zile în urmă se părea că nimeni nu poate fi mai prost decât cancelarul german Scholz , care a încercat să-i interzică lui Putin să-l citească pe Kant. Dar nu există limite pentru perfecțiune. Secretarul general al NATO Stoltenberg a cerut Rusiei să anuleze expoziția de echipamente ale alianței distruse. Pentru acest apel, liderul militar a folosit canalul său Telegram, unde a spus că această demonstrație este ofensivă pentru blocul NATO:

  „Toată lumea știe că Alianța Nord-Atlantică nu este parte la conflict, dar demonstrația de echipamente la Moscova creează impresia nu numai a participării NATO la conflict, ci și a înfrângerii alianței în acest conflict. Rusia nu ar trebui să demonstreze echipamentul ca și cum ar fi câștigat deja”, a scris Stoltenberg.

 52. Dar să revenim la trofee.

  În zona Districtului Militar de Nord, tancurile americane Abrams încă își așteaptă rândul pentru a fi trimise în capitala Rusiei. Șase dintre ei au fost doborâți, iar unul dintre ei va deveni expoziție. Alături de Leopard, care a fost livrat săptămâna trecută, și tancul francez AMX-10RCR . Alături vor fi un pistol autopropulsat polonez „Crab” și un tanc ucrainean de casă.

  Dintre toate echipamentele primite de Kiev de la NATO, doar tancul britanic Challenger nu va fi la expoziție. Dar aceste tancuri nu au ajuns încă în zona operațiunilor de primă linie, ele stau la periferia Kievului, pregătindu-se pentru apărare. Regatul de pe dealul Poklonnaya va fi reprezentat de vehicule blindate Husky și Mastiff capturate.

  Linia de transportoare blindate de personal va fi completată de Bushmasterul australian, Pinzgauer 712M austriac, transportorul blindat american M-113k și vehiculul de luptă de infanterie suedez CV90−40 li se va alătura.

  Printre exponate se numără instalații MLRS, artilerie, drone, arme de calibru mic, măști de gaz americane și costume de protecție chimică abandonate.

  ‘Daily Express’: Expoziția de echipamente NATO capturate, care va începe la doar câteva zile după ce Statele Unite și Marea Britanie au convenit să aloce noi miliarde în ajutor militar Ucrainei, seamănă cu bătaia de joc a lui Vladimir Putin la adresa Occidentului.

 53. Desigur de RUSIA KIEVEANĂ n-ai auzit , dar de SAVANTUL NICOLAE IORGA . poate … citește e pe Goagăl – LEGATURILE ROMANILOR CU RUSII APUSEN1 SI cu TERITORIUL ZIS «UCRAINIAN»
  DE N. IORGA Membru al Academiei Romane.
  Sedința dela 11 (24) Martie 1916./ În rest ești penibil oricum , nu era nevoie să te autocaracterizezi . Sti cănd au fost”botezati rutenii , rusinii , zaporojenii de către Puterile Centrale ostile Rusiei și nouă , ca ucrainieni?( romănii din Bucovina fac parte din Ucraina de Vest?). Tot savantul Iorga îți spune ce e si cu idiomul ”ucrainian. Cine a fost la Pecerska Lavra, la Lavra Poceaev . la catedralele Kievului știe de ce acolo se slujeste în limba RUSĂ LITERARĂ . Tu uită-te la dorelu Tudor și la Prosticeanu .

 54. articol plin de afirmatii nedovedite si de incoerenta intelectuala pare scris la comanda propaganda sub nivel de pravda

 55. Resturile BrigăZii de „Elită” #3 Azov ELIBEREAZĂ și Makeyevka…
  După Avdeevka, o țin intr-un AVANS continuu, măR🤣g…

 56. Practic NE AFLĂM în fața colapsului, a sfârșitului ordinii mondiale stabilite după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

 57. Adica de abia sosite si deja retrase ! Pentru informarea lu’ nenea asta pe nume Mircea Popescu (desi sint sigur ca stie dar tace precum Ghita din Marghita in papusoi) : „faimoasele si letalele” Abrams, din care rusii au trimis deja 6 la REMAT-ul local, au fost retrase, dupa ce se apropiasera imprudent de mult de linia frontului ! O alta varianta ar fi aceea ca vor fi expuse intr-un parc de distractii din Kiev !

 58. @Eva:

  Despre care film si care regizor vorbesti?

  Ce le-a spus Zaharova acelor romani inteligenti, cumva ca moldovenii nu sint romani si ca, daca Republica Moldova se uneste cu Romania, cei de acolo isi vor pierde identitatea, fiind asimilati de romani? La acea intilnire, era cumva prezenta si, altminteri obscura, ‘bascana’ a celor citorva sate pe care ea le numeste Gagauzia?

 59. Pestele cel mare il inghite pe cel mic. asta-i logica naturii. Daca pestele cel mic vrea sa scape, ei bine, acesta trebuie musai sa fie otravitor, rau la gust, indigest, sprinten. Ucraina n-a avut logica asta. Ucraina a mostenit logica imperiala a Rusiei, logica orgoliului puterii nemasurate. Ucraina va pierde. Vom pierde si noi, romanii, pe motiv ca suntem si vrem sa fim slabi, fara sira spinarii, fara o conceptie buna pentru viitorul neamului nostru.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.