
De aproape 250 de ani, cele mai intense dezbateri din SUA s-au purtat pe marginea conflictului dintre interesele statelor și ale guvernului federal. Așa se întâmplă și acum, când președintele Donald Trump își dorește să redeschidă economia, iar guvernatorii se tem de apariția unui nou val al epidemiei de covid-19.
”Ne apropiem de un conflict de proporții în istoria federalismului și a relației dintre guvernul federal și guvernele statelor”, spune, pentru The Hill, Michael Bitzer, de la Colegiul Catawba, Carolina de Nord. ”Este lupta pentru a stabili cine are autoritatea de a acționa în această criză”.
Lupta dintre Donald Trump și guvernatori nu este doar una pentru sănătatea americanilor, așa cum mai toata presa liberală lasă să se înțeleagă. Este o luptă pentru președinția SUA, pentru alegerile de anul acesta. Dacă Partidul Democrat și guvernatorii săi ar fi urmat linia istorică, ei ar fi trebuit să susțină autoritatea federala, a președintelui, căci acesta a fost Partidul Democrat în ultimul secol. În schimb, Partidul Republican și guvernatorii lui ar fi trebuit să susțină prerogativele statelor. Acum însă, rolurile s-au inversat.
Partidul Democrat s-a implicat total în ”insurecția” guvernatorilor. Lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a găsit acum momentul pentru a-și răzbuna eșecul lamentabil de la impeachmentul de la finalul anului 2019. Ea le cere americanilor să-l ignore pe președintele Trump. ”Adevărul este că este un om slab, un lider slab care nu-și asumă nicio responsabilitate. Un om slab dă vina pe alții”, a spus Pelosi. Iar democrații sunt ajutați în lupta cu Trump chiar șeful Centrului pentru Prevenirea Bolilor din SUA, Anthony Fauci, doctorul care lucrează în administrația SUA de aproape patru decenii, comparat de unii ziariști cu un soi de direcor FBI, mai cu seamă acum, în vreme de pandemie. ”Am putea spune, logic, că, dacă procesul de reducere a impactului epidemiei ar fi început mai repede, am fi putut salva vieți”, a spus Cuomo la CNN, televiziunea de casa a democraților.
În primă fază, Trump a delegat responsabilitatea guvernatorilor și a evitat astfel asumarea primilor pași greșiți în gestionarea pandemiei. Lucrurile au început să se schimbe dupa ce SUA au intrat în a adoua lună de restricții și distanțare socială. Președintele a început să înțeleagă că oprirea economiei îi reduce șansele pentru un al doilea mandat și va ajunge țap ispășitor pentru erorile pe care liderii politici din statele americane le vor comite.
Trump a creat un grup de lucru pentru a planifica repornirea economiei, iar luni, 13 aprilie, a declarat ca se așteaptă ca guvernatorii să-i urmeze recomandările. ”Vrem ca țara să se redeschidă și să ne întoarcem la normalitate”, a spus Trump. Întrebat ce autoritate are pentru a le cere guvernatorilor să ia decizii pentru reluarea activităților, Trump a răspuns: ”Când cineva este președintele SUA, are autoritate totală, așa trebuie să fie… Este totală”, a spus Trump, vizibil deranjat.
Acesta a fost momentul în care a început ”insurecția” guvernatorilor. Guvernatorii statelor New York, Connecticut, Delaware, Pennsylvania, Rhode Island și Massachusetts (aici guvernatorul este republican) au indicat că vor redacta propriile lor recomandări despre cum să se redeschidă economia. Vârful de lance este guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo. ”Relația dintre state și guvernul federal este crucială pentru democrația noastră. A fost un subiect discutat de părinții fondatori, nu-i așa? Acesta este fundamentul federalismului, rolul statelor și rolul givernului federal. Țara asta nu are vreun rege. Nu vrem un rege, deci avem o cosnituție și alegem un președinte. Statele, coloniile, au format guvernul federal. Nu guvernul federal este cel care a format statele”, a spus Cuomo.
Mulți specialisti americani consideră că Trump se aruncă într-un război cu guvernatorii pe care nu-l poate câștiga. Aproape niciun expert constituțional nu crede că decretele președintelui pot avea preeminență asupra ordinelor guvernatorului în propriul lui stat. Cu toții indică spre al Zecelea Amendament al Constituției SUA: ”Puterile care nu au fost delegate Statelor Unite prin Constituție sau nu au fost interzise prin Constituție sunt rezervate statelor, respectiv cetățenilor”. Președintele Trump poate emite decrete care să stabilească liniile directoare pentru carantină si izolare în SUA, însă el nu poate anula decretele date de fiecare stat în parte pentru combaterea unei epidemii.
Strategia țapului ispășitor în Brazilia
Ceea ce se întâmplă acum in Statele Unite putea fi observat cu câteva săptămâni mai devreme într-un alt stat federal, în Brazilia. Iar Brazilia și presedintele Jair Bolsonaro îi pot preda o lecție utilă lui Donald Trump.
Ca și în cazul lui Trump, presa internațională l-a zugrăvit pe președintele Bolsonaro când ca pe un bufon, când ce pe un populist periculos, un extremist, un negaționsit al schimbărilor climatice, piromanul șef al lumii în cazul incendiilor din Amazonia, în 2019. Acum, Bolsonaro este prezentat ca un negaționsit al coronavirusului. De altfel, acesta este și adevărul – președintele Braziliei continuă să compare covid-19 cu o gripă obișnuită, se opune izolării și închiderii economiei și încearcă să reducă cât mai mult pierderile economice și să continue cu politica privatizărilor și cu reformele pensiilor.
Bolsonaro, și nu Trump, a fost primul care a intrat în conflict cu guvernatorii statelor. Când președintele cerea menținerea activității economice, guvernartorii din Brazilia au luat măsuri de izolare și distanțare socială. Când președintele a încercat să le anuleze deciziile prin decret, Curtea Supremă a luat apărarea guvernatorilor. Până și ministru Sănătății, subalternul direc al președintelui, s-a opus ordinelor lui Bolsonaro.
În cateva zile, Jair Bolsonaro a devenit țapul ispășitor pentru toată sărăcia, mizeria și boala din Brazilia, iar guvernatorii statelor au devenit salvatorii. Presa de mainstream nu contenește să analizeze și să ironizeze decretele neputincioase ale ”negaționistului” Bolsonaro. Însă aceeași presă se face că uită că The New York Times publica, în urmă cu nu mai mult de trei săptămâni, editoriale în care Thomas Friedman scria că, ”la fel ca și cu gripa, marea majoritate se vor reface în câteva zile, puțini vor avea nevoie de spitalizare și un foarte mic procent dintre cei mai vulnerabili vor muri”. Iar apoi Friedman mai cerea și ridicarea rapidă a carantinei, pentru ca economia să nu aibă de suferit.
De ce publicațiile care îi prezintă pe Bolsonaro și Trump ca pe niște bufoni și ”negaționiști” nu scriu că, în paginile The Independent, consilierul premierului Boris Johnson pentru coronavirus scria cum Marea Britanie ar trebui să se întoarc la strategia inițială a imunizării în masă, că guvernul greșește când se bazează doar pe izolarea populației?
Uitându-ne la cazul Braziliei, putem constata că ”insurecția” guvernatorilor din SUA are rațiuni politice, nu doar sanitare. Miza este gonflarea iresponsabilității președintelui Trump și transformarea lui în țap ispășitor pentru toate consecințele nu doar medicale, ci și economice, sociale, psihologice ale epidemiei. În paralel, niște guvernatori de care lumea nu ar fi auzit vreodată sunt transformați în salvatori și vizionari. Totul pentru ca Joe Biden să se alăture acestui cor și pentru a trage speranță că va obține un rezultat bun la prezidențiale.
@China si raportarea : si-acuma cum e? când padurile României au disparut, desi din ele nu s-au taiat decât „vreo câteva mii de metri cubi”, dupa … raportari? si aurul, care la vremea comunismului nu se mai exploata, santierele canadiene din Apuseni otravind, acuma, o regiune-ntreaga? sau metalele rare, petrolul si gazele? sau când, dupa … 30 de ani de … „democratie”, satele-s tot neasfaltate, fara canalizare si curent electric? si cine-a „raportat” DUPA ’89, miile de kilometri gata din „autostrada soarelui”? fiindca era DUPA ’89 !!!
Trump a uitat, pâna acuma, sa-l dea afara pe Anthony Fauci. Momentul apropiindu-se vertiginos. PS : Care „guvernatori”, @Marchievici draga? SUA fiind împartite-n doua privind coronavirus-ul: Coasta Estica (atlantica) bolnava, centrul si Vestul, sanatoase (în afara statelor Washington si California. Care si fac dovada ca „virusul” bolii nu-i „chinez”). Cine-i de vina ca NY are 12 000 000 de locuitori? Trump? pâna acuma, primarul orasului si guvernatorul statului fiind chiori? si cine trebuia sa se ocupe de de-saracirea populatiiilor – (adica de crearea de locuri de munca si de constructia unor locuinte decente, cu grupuri sanitare-n fiecare apartament, nu pe etaj + de tipii fara adapost, carora li s-ar fi putut, daca SUA tot se pretind civilizate, sa li se puna la dispozitie, de catre administratie, mobil-homes). Numai ca tipii respectivi, vreo 55 de milioane, NU CONTEAZA. Si NU CONTEAZA, fiindca NU VOTEAZA. Unii neavând nici identitate, dar-mi-te drept de vot…) – , curatenie, spitalele publice si medicamente-n fiecare stat? Trump? @Roexit: pai, Soros a anuntat ca DONEAZA 1 MILIARD de $ pentru „apararea” … „democratiei” … în lume! (citeste: alte invazii, alte razboaie, alte genocide…)
Vazand unele comentarii pe la stirile cu D.Trump imi dau seama cu usurinta ca taica Soros plateste in continuare, reteaua e activa…
Presupun ca ..China uita 2 sau 3 zerouri cand raporteaza mortii si ranitii…adica 3000 morti ar putea fi 3 milioane….E diar o presupunere.Sa nu mi-o ia in nume de rau dar am trait in comunism cand scroafa facea 13 purcei…12 la export si un la popor…da ea facea doar sase.
Bogaţii nu se tem de coronavirus pe yachturi şi au mentalitatea veterinară că săracii sunt buni numai de muncă.
tembelii de democrati cu hilary in frunte, vor sa desfiinteze SUA. daca nu recunosc ca are autoritate presedintele este un nou razboi de secesiune. stabilitatea SUA este data de faptul ca fiecare stat are doi senatori indiferent de conditiile economico demografice de moment si faptul ca presedintele este singurul reprezentant general. prima data hilary a desfiintat importul de creiere prin desfiintarea burselor, rupand astfel si legatura dintre inteligenta si resurse. apoi a incercat sa desfiinteze singurul sistem medical real din lume, prin cresterea absurda a preturilor si printr-o incercare de colectivizare a sistemului sanitar( obama care). asta dupa ce impreuna cu federal reserve a distrus sistemul de pensii in sua provocand criza din 2008.trump a inteles si a lovit federal reserve( doi directori proprii) si acum oms si transnationalele prin blocarea granitelor. are plan corect . in europa hilary l-a impus pe soros si sua a pierdut siria, ungaria,franta,anglia total . in romania a devalizat fondul Proprietatea pentru campania sa de alegeri. numai lucruri bune.
Ha, ha, ha. Minunați democrații, poate o pun de un nou război civil. Taxasul să devină independent, un fel de Kosovo. La fel în Canada Quebecul să vrea din nou sâ devină stat de sine statător, și mai sunt vreo două state canadiene cere cred că sunt “exploatate” de restul Canadei. Sigur și la USA și la Canada va fi de vinâ Rusia și mai nou China. ONG-urile Soros și aiurelile puliticii USA în fosta Iugoslavie, Magreb și Ucraina se poate întoarce periculos în contra ei. Democrata șefă a Camerei Deputuaților începe să devină pericol național.
Retineti va rog acest nume> Andrew Cuomo!
Cuomo va fi favorizat in detrimentul batranului Biden, si va castiga alegerile. Trump total desilusion pentru americani.
MUlti guvernatori republicani au spus ca vor deschide atunci cand expertii le vor confirma ca este safe (Utah, Maine, Ohio). Las-o balta.
Trump nu are aceasta autoritate. incearca sa creeze haos, ca e specialist in asta. Da vina pe altii (OMS). Face propaganda desantata (de maniera ca o ziarista l-a intrebat, dupa clipul de propaganda, daca nu considera ca din clip se vede ca n-a facut nimic in Februarie. El ar fi dictator, dar e prea lenes.
Si China zice tuturor: say Cheese!
Haide domnilor, ca doar sinteti barbati, Constitutia USA v-o permite si arme aveti cacalau ! Puneti mina pe Colt-uri (Trump, la intrarea intr-un „oras-fantoma” de prin Arizona sau Nevada, mamaie Pelosi la capatul celalalt al oraselului) si, incruntindu-va urit unul la altul (alta), cam ca Clint Eastwood, sa vedem care e mai rapid !