Modelul polonez vs modelul românesc

The Defense Security Cooperation Agency a anunţat că autoritățile de la București au solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot împreună cu echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic. Valoarea totală a programului este de 3,9 miliarde dolari.

Imediat după anunțul americanilor, premierul Mihai Tudose i-a chemat la Palatul Victoria pe ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, pe ministrul Economiei, Mihai Fifor, și pe șeful Statului Major General al Armatei, general Nicolae-Ionel Ciucă, iar discuțiile au vizat aspectele de înzestrare a Armatei Române.
Planul României exclude acordul de compensare, spre deosebire de polonezi, care sunt și ei angrenați într-o procedură de achiziție a unor sisteme Patriot. Din 2002, legea română prevede principiul offsetului, adică statul care vinde armament, cum este SUA în acest caz, va face investiții în țara cumpărătorului în industria militară, prin participarea agenților economici locali la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale, produse ce fac obiectul contractului de achiziție, sau în industrii civile. Polonezii vor plăti 8 miliarde dolari pe rachete, iar acordul de compensare impune ca peste 50% din valoarea contractului să provină din industria internă. „Acordul de compensare polonez, fără vreo intenție de a schimba acest lucru, impune ca peste 50% din valoarea contractului să provină din industria internă și acest lucru ar fi posibil numai dacă industria primește un transfer de tehnologie, începând cu rachetele și terminând cu radarele. Toate sunt incluse în prețul contractului și rămân în sfera de responsabilitate a furnizorului, Raytheon, garantat de guvernul SUA. România, chiar dacă industria de apărare internă este destul de impresionantă, a renunțat la offset. Reprezentanții industriei de armament din România condamnă acest lucru, însă guvernul a decis că, astfel, achizițiile ar fi mai rapide și mai ieftine. Acesta este un calcul logic, deoarece stabilirea capacității industriale de cofabricare a armamentului avansat necesită timp suplimentar și este, fără îndoială, costisitoare – offsetul trebuie să fie cumpărat și nu este oferit gratuit de nimeni“, scrie www.rumaniamilitary.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că achiziţionarea de rachete tip Patriot este o solicitare „principială“ din partea română către SUA, subliniind că în momentul în care va fi luată o decizie, aceasta va fi anunţată prin comunicate oficiale. Pe marginea acestui subiect, Iohannis a spus că nu va răspunde „vocilor critice“, afirmând că este vorba despre „chestiuni tehnice“, iar cei care vor formula un punct de vedere sunt militarii, însă „când va fi cazul“. „Este o chestiune pe care am discutat-o şi cu guvernul care a fost înainte, şi cu acest guvern. Toţi mi-au promis că vor face tot ce este necesar pentru a demara în timp util achiziţiile. Aştept să se întâmple“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

O păguboasă tradiție românească

Offsetul nu a fost respectat mai niciodată de România, nici în cazul achiziției transportoarelor Piranha III C de la Mowag GmbH, al rachetelor AT Spike de la EuroSpike GmbH și nici al fregatelor. România renunță la compensare și va achiziționa un sistem nu foarte nou sau mai ieftin, pentru că americanii se pregătesc acum să modernizeze masiv sistemele Patriot, iar noi vom face achizițiile până când acestea vor fi gata. Conform publicației citate, nu vom beneficia de noua arhitectură de comandă deschisă dezvoltată de NorthropGrumman, nici de racheta mai ieftină SkyCeptor de la Raytheon și nici de noul radar 360º.

Polonezii, în schimb, au reușit să-i facă pe cei de la Raytheon să solicite fabricarea rachetei SkyCeptor chiar în Polonia, adăugându-se la asta și acordul de compensare de minimum 50%. Până acum ei au fost ași în negocierea cu americanii dacă ne raportăm la faptul că în 2004 au obținut un offset de 160% pentru cele 48 de avioane F16 achiziționate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4552 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.