Gazul rusesc de la Gazprom este mai ieftin decât cel pe care R. Moldova îl cumpără de pe bursele internaționale, potrivit președintelui Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, preluat de Ziar.md https://ziar.md/seful-moldovagaz-daca-am-fi-procurat-gaze-naturale-de-la-gazprom-evident-alt-pret-am-fi-platit/. El a răspuns unor întrebări legate de scumpirea gazului și de alimentarea cu această materie primă în această iarnă.
„Este mai ieftin, destul de mult. Dacă am fi procurat de la Gazprom, evident, alt preț am fi plătit. Furnizând aceste volumele (de gaze de la Gazprom – n. red.) către Tiraspoltransgaz, noi obținem energia electrică pentru malul drept. Așa a fost decizia, așa a fost configurația. (…) Noi puteam să nu facem acest lucru, noi puteam să utilizăm aceste volume pentru consumatorii de pe malul drept. Atunci ce făceam cu energia electrică? (…)”, a declarat președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Ce se întâmplă în Moldova este că vecinii de peste Prut furnizează gaze în Transnistria, către provincia separatistă, gaz care vine din Rusia, prin Ucraina. Contra gaz, Moldova primește electricitate de la termocentrala Cuciurgani. Gazul Moldovei provine din achiziții de pe piețele internaționale, România, cu precădere, însă acest gaz este mai scump decât cel pe care îl trimit rușii în Transnistria. Basarabenii nu mai primesc gaz rusesc întrucât livrările directe s-au sistat și există diferende comerciale cu Gazprom pe pretinse datorii neachitate.
La începutul lunii septembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, declara că R. Moldova ar putea relua achizițiile directe de gaze naturale de la Gazprom, în cazul în care concernul rus va oferi un preț avantajos.
Tariful gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova s-a majorat, din 1 decembrie, cu circa 3,35 de bani. Astfel, consumatorii casnici achită 16,74 de lei, cu TVA, pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia privind majorarea tarifului a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pe 29 noiembrie.
Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat, în cadrul unor audieri parlamentare privind situația din domeniul energetic, că 80% din volumul necesar pentru sezonul de iarnă este asigurat, iar lunile decembrie și ianuarie sunt acoperite în totalitate. Despre aceste lucru a anunțat anterior și ministrul Energiei, Victor Parlicov.
După cum au declarat anterior autoritățile de la Chișinău, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără circa 90% din necesarul de energie electrică.
Normal ca e mai ieftin. Si corect ar fi ca Moldova sa isi plateasca datoriile si sa continue sa fooseasca gaz rusesc pe bani putini, nu gaz romanesc gratis. Problema ar fi ca acel gaz rusesc nu va mai pitea tranzita Ucraina, in foarte scurt timp.
Cuciurgan se află pe malul drept al Nistrului, în RMN nu în Moldova, și Moldova (malul stâng) este cea care probabil cumpără energie (făcută de moldovenii nistreni cu gaz rusesc, aflat sub sancțiuni în statele vasale SUA).
Gazprom a zis că n-are nicio problemă să livreze gaze Moldovei, dacă aceasta își plătește datoriile.