Moldovenii rămân la soluția românească

Republica Moldova nu va relua importul de energie electrică de la termocentrala Cuciurgan, din Transnistria, urmând să se bazeze în continuare pe România pentru aprovizionare cu electricitate, spune ministrul Energiei de peste Prut, Dorin Junghietu, în cadrul emisiunii „Есть вопросы” de la NM, relatează Seenews.

Reamintim că, și la aprovizionarea cu gaz, vecinii de peste Prut depind în totalitate de noi, de când au întrerupt contractul cu Gazprom, la finele anului trecut. Mai mult, rețeaua lor de trasnport gaz este deținută de Transgazul românesc. Practic, aproape tot ce ține de energie în RM depinde de România.
„Dacă luăm în calcul scenariul în care cumpărăm gaz și îl trimitem pe malul stâng pentru a produce energie electrică, acest lucru este foarte costisitor. La prețurile actuale de piață pentru gaz, nu este rentabil. Costul de producție al acestei energii este mai mare decât prețul plafon la care Energocom cumpără în prezent energie electrică de pe piață”, a explicat Junghietu.
Întrebat dacă Chișinăul va cumpăra energie de la Cuciurgan în timpul verii, când consumul crește din cauza temperaturilor ridicate, ministrul a răspuns: „Cel mai probabil, nu”.
Amintim că până la 1 ianuarie, Republica Moldova cumpăra până la 70% din energia electrică necesară de la centrala MoldGRES din stânga Nistrului, care funcționează pe bază de gaz. Însă, după oprirea livrărilor de gaze din Rusia, Chișinăul a început să achiziționeze energie de pe bursele europene, în principal din România.
Din 14 februarie, regiunea transnistreană primește gaze naturale conform „schemei ungare”. Compania MET Gas and Energy Marketing AG livrează zilnic 3 milioane de metri cubi de gaz în regiune. Tranzitul gazului de la granița cu România prin teritoriul de pe malul drept este asigurat de Moldovagaz, iar Tiraspolul este obligat să achite anticipat pentru acest tranzit.
Recomanda 1
Mihai Soare 1295 Articole
Author

9 Comentarii

  1. De ce sa plateasca atata vreme cat pot avea gratis? Romania e vaca buna de muls pentru Republica Moldova, ca si UE si Rusia.

  2. ce-i pe gratis este de preferat, ca urmeaza dezastrul in vara cand se da liber ”baietilor destepti din energie” cum ii numea Basescu pe unii care paradoxal erau apropiatii lui din asa zisul Grup de la Monaco?

  3. S-au scos rușii, fiindcǎ moldovenii oricum nu le plǎteau energia. Acum iau de la alți fraieri, adicǎ de la noi, cǎ așa e ordin de la Bruxelles. Bine cǎ 75% dintre ei au votat cu Nicușor și Crin…

  4. Continua afacerile pe spinarea cetățenilor români avantaj, milogii bogați ai republicii moldova plus tiraspolenii, peste 80% rudi, declarație Oaia Sandu, dezavantaj: coproprietarii acestei resurse și anume, cetățenii români.

  5. Cum să ne unim cu moldovenii ei sunt niște cerșetori,au votat cu Nicușor, cu Monica Macovei (Maia Sandu) în frunte să se ducă la Macron

  6. România și Moldova poate sa se unească oricind numai și numai DACA noua România Mare se declara oficial și legal , NEUTRĂ.

    • Mai bine ne-uniti si in Uniunea Eropeana decat uniti in URSS.

      Cretinisme gen NEUTRU avea Ceausescu.

    • Palpatine II
      Austria si Elvetia sunt neutre si au cheltuit banii pe economia lor, au facut CET si Rafinarie aproape de Viena pe gazul si petrolul romanesc in timp ce noi nu repornim de 5 sau 7 ani CET Iernut, etc. ei isi asigura securitatea energetica pe resursele Romaniei…iar Elvetia nu poti spune ca o duce rau…
      PS Austria este in UE daca n-ai remarcat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.