Moscova avertizează România: Forţele Strategice pot penetra scutul antirachetă al SUA

Comandantul Forţelor Strategice ruse a declarat că rachetele ruseşti pot penetra sistemul antirachetă din Europa de Statele Unite, fiind vorba aici despre România si Polonia.

Generalul Serghei Karakayev a spus că rachetele balistice pe care le deţine Rusia pot lovi ţinte oriunde în lume şi că locaţiile multora dintre instalaţiile şi silozurile din Rusia sunt necunoscute altor puteri. “Sistemele din Rusia, din regiunea Tver până în Irkutsk, în Siberia, sunt bine ascunse de sistemele ofensive ale inamicilor”, relatează TASS.

Generalul Serghei Karakayev a declarat presei miercuri că “sistemul de apărare antiracheta al SUA care este desfăşurat acum în Europa nu poate rezista la un atac masiv executat de o unitate a forţelor stretegice ruse”, transmite site-ul Radio Europa Liberă, citând agenţii de presă din Rusia. Declaraţia lui Karakayev vine în ajunul sărbătoririi Zilei Forţelor Strategice Ruse. Agenţia rusă Sputnik oferă un citat uşor diferit, în care generalul Karakayev susţine că scutul american nu poate să reziste în faţa “utilizării sincronizate a informaţiilor şi capabilităţilor Forţelor Strategice Ruse”.

Karakayev a declarat in acest context ca amploarea proiectului sistemului american antirachetă este mult mai mare decât s-a prezentat iniţial. “Este greu să dăm un răspuns despre cum va arăta apărarea SUA antirachetă în 2015, spre exemplu. În acelaşi timp, analizând programul European Phased Adaptative Approach, care trebuie implementat până în 2020, putem spune că depăşeşte toate estimările prin scopul său şi prin consecinţele strategice”, a spus generalul rus.

Generalul rus a anuntat că Rusia va dubla numărul lansarilor de rachete în 2016. “La anul sunt planificate 16 lansări, dintre care doua vor fi destinate extinderii perioadei de folosinţă, iar 14 vor fi teste experimentale pentru sisteme de rachete care sunt în faza de dezvoltare şi urmăresc să ofere noi capabilităţi pentru Forţele Armate Ruse”, a spus Karakayev. În 2015, Forţele Strategice au executat şapte lansări. Una dintre ele a făcut parte dintr-un exerciţiu, iar două au fost pentru testarea capabilităţilor rachetelor strategice. O a opta lansare este programată în cursul lunii decembrie.

În urmă cu un an, Karakayev a anunţat că Rusia va avea în arsenal o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil lichid până în anul 2020. Preşedintele Vladimir Putin a subliniat în ultimele săptămâni că Moscova va continua să prioritizeze dezvoltarea forţelor nucleare.

Moscova a acuzat în repetate rânduri că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia sunt încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). În luna martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de Externe al Rusiei susținea că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie și lungă de acțiune. Acestea sunt interzise prin tratatul forțelor nucleare intermediare. Reactia americana a fost intodeauna aceea de a sustine ca aceste sisteme sunt unele pur defensive, nu sunt indreptate impotriva Rusiei si astfel nu poate fi vorba despre o incalcare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.