Motivația Hotărârii Curții Constituționale nr. 2 din 5 octombrie 2024 este o conjuncție de propoziții și, deoarece unele din ele sunt false, după cum voi demonstra mai jos, atunci întreaga motivație este falsă.
- O primă propoziție falsă din motivație este următoarea (pag. 4, punctul 15):
„În același sens, intențiile doamnei Șoșoacă în legătură cu scoaterea României din NATO și ieșirea din Uniunea Europeană (RoExit) sunt contrare literei și spiritului Legii fundamentale a statului român, care la art.148 și 149 a punctat importanța aderării României la Uniunea Europeană și la NATO.”
Propoziția este falsă pentru că articolele 148 și 149 din Constituția României (vezi Anexa 1) nu punctează importanța aderării României la Uniunea Europeană (UE) și la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), ci precizează detalii tehnice legate de aderare. Constituția României, adoptată în 2003, conține doar declararea intenției României de aderare la UE și la NATO. Aderarea României la UE s-a făcut abia în 2007 (tratatul de aderare fiind semnat în 2005), iar aderarea la NATO s-a făcut în 2004.
Să ne amintim că aderarea României la UE și la NATO nu s-a făcut în urma unor referendumuri organizate separat pentru UE și pentru NATO, în care românii să aibă posibilitatea să răspundă la întrebarea precisă: „Sunteți de acord cu aderarea la /integrarea în UE ?”, respectiv: „Sunteți de acord cu aderarea la NATO?” , după ce ar fi fost lămuriți care este deosebirea între „aderare la” și „integrare în”. Mecanismul (neconstituțional, în opinia mea) de aflare a „voinței suverane a poporului român” a fost următorul:
A fost modificată și completată Constituția României din 1991 (care avea 152 articole) prin Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003, publicată în MO, Partea I, nr. 758 din 29 octombrie 2003, republicată de Consiliul Legislativ, cu reactualizarea denumirilor și dându-se textelor o nouă numeroare. Actuala Constituție are 156 articole și conține intenția României de aderare la UE și la NATO la articolele 148 și 149.
Legea de revizuire a Constituției României nr. 429/2003 a fost adoptată de Parlament la 18 septembrie 2003; ea are un articol unic, cu 79 de puncte de modificări/completări ale Constituției din 1991, dintre care punctul 77 se referă la Integrarea euroatlantică (intenție) (vezi Anexa 2); Legea 429/2003 a fost aprobată prin referendumul național din 18-19 octombrie 2003, la care cetățenii au trebuit să răspundă la întrebarea:
„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”
Au votat 17.842.103 alegători, dintre care 89,70% au răspuns DA, iar 8,81% au răspuns NU.
Ne putem imagina cât de informați am fost în 2003 despre prevederile Constituției din 1991, despre cele 79 puncte de modificări/completări ale sale prin Legea de revizuire 429/2003, sau despre prevederile tratatelor UE și NATO, când nu exista internet ca acum. Așa am votat noi aderarea la UE și NATO – curat constituțional, nu-i așa?
Chiar și acum, în 2024, întrebând prietenii și cunoscuții dacă au citit tratatele UE și NATO, am constatat cu tristețe că nimeni nu le-a citit, deci expun opinii preluate din media.
- O altă propoziție falsă din motivație este următoarea (pag. 9, punctul 38.):
„Integrarea euroatlantică și faptul că România face parte din marea familie europeană care se fundamentează pe ideea de stat de drept și democrație reprezintă un punct de reper în istoria constituțională a statului, care indică o opțiune ireversibilă de tip constituțional.”
Propoziția este falsă pentru că integrarea euroatlantică a României nu indică o opțiune ireversibilă, adică nu indică faptul că România nu poate să se retragă din Uniunea Europeană (UE) sau din Tratatul Atlanticului de Nord (NATO), cele două organizații internaționale, UE și NATO, permițând ieșirea/retragerea statelor membre/părților. Astfel,
- Tratatul privind Uniunea Europeană, la Art. 50 (1), spune: “Orice stat membru
poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituționale, să se retragă din Uniune.”
Marea Britanie, care a aderat la UE în 1973, s-a retras din UE (Brexit = British exit) în urma unui referendum care a avut loc pe 23 iunie 2016 (51,89% au votat DA (Leave), 48,11% au votat NU (Remain)). Brexit-ul a avut loc oficial pe 31 ianuarie 2020, ora 23:00 GMT.
- Tratatul Nord-Atlantic (Washington DC, 4 aprilie 1949), la Art. 13, spune: “După
douăzeci de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului, oricare Parte poate să se retragă din cadrul acestuia la un an de la depunerea notificării de denunțare la guvernul Statelor Unite ale Americii, care va informa guvernele celorlalte Părți în legăturăcu depunerea fiecărei astfel de notificări de denunțare.”
În martie 1966, Franța (una din cele 12 țări fondatoare ale NATO) a anunțat intenția sa de a se retrage din structura comandamentului militar integrat al NATO și a cerut ca toate cartierele generale ale Alianței să părăsească teritoriul francez. Ca urmare, sediul NATO s-a mutat de la Paris la Bruxelles, în octombrie 1967. Franța a rămas însă membru al Alianței. Retragerea Franței din structura comandamentului militar integrat al NATO arată că NATO, față de Pactul de la Varșovia, acceptă ca membrii săi să exprime opinii divergente. (https://www.nato.int/cps/fr/natohq/declassified_139339.htm)
- O altă propoziție falsă din motivație este următoarea (pag. 16, punctul 63.):
„În consecință, Curtea reține, raportat la actele și faptele descrise de contestatori și reținute la paragrafele 7-14 și 22 ale prezentei hotărâri, că înregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.”
Propoziția este falsă pentru că, așa cum am mai precizat anterior, articolele 148 și 149 din Constituție (2003) nu afirmă apartenența României la UE și NATO, ci doar intenția de aderare, aderarea la UE fiind făcută în 2007, iar la NATO în 2004.
- În concluzie, motivația Hotărârii Curții Constituționale nr. 2 din 5 octombrie 2024
este falsă, adică 2 + 2 = 5 pentru majoritatea Curții. Și dintr-o premisă (ipoteză) falsă, se poate obține o concluzie adevărată sau falsă, implicația fiind adevărată – se învață asta la școală – este logica matematică binară elementară. Orice hotărâre este corectă/adevărată dacă motivația sa conține numai propoziții adevărate. Deci, în opinia mea, Hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 5 octombrie 2024 este incorectă.
Nu ne rămâne decât să observăm că, fiind membri UE și NATO de ceva timp deja, în prezența comisarilor europeni și a blindatelor NATO se întâmplă să încalce Constituția chiar Curtea Constituțională. „Întâmplarea” ne-a amintit, unora dintre noi mai în vârstă, de anii ‘50, când, „aderați” fiind cu forța la URSS și la Pactul de la Varșovia – dar, din fericire nu integrați -, în prezența comisarilor sovietici și a tancurilor rusești, niște tribunale ale poporului dădeau niște hotărâri aberante.
Dr. Afrodita Iorgulescu, matematician
9 octombrie 2024
ANEXA 1 Constituția României
TITLUL VI
Integrarea euroatlantică
Integrarea în Uniunea Europeană
ARTICOLUL 148
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare obligatoriu, cu caracter au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.
Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord
ARTICOLUL 149
Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Anexa 2 LEGEA nr. 429 din 23 octombrie 2003
de revizuire a Constituţiei României
EMITENT | PARLAMENTUL |
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 758 din 29 octombrie 2003
Articolul UNIC
Constituţia României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 21 noiembrie 1991, aprobată prin referendumul naţional din 8 decembrie 1991, se modifică şi se completează astfel:
- …
………………
- După articolul 145 se introduce un nou titlu, V^1, cu denumirea „Integrarea euroatlantica”, cuprinzând doua noi articole, 145^1 şi 145^2, cu următorul cuprins:
Denumirea articolului 145^1 va fi: „Integrarea în Uniunea Europeană”
Cuprinsul articolului va fi:
„Articolul 145^1
(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competentelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.
„Denumirea articolului 145^2 va fi: „Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord”
Cuprinsul articolului va fi:
„Articolul 145^2
Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.”
……..
- 79. ….
Legea de revizuire a Constituţiei se publică în Monitorul Oficial al României în termen de 5 zile de la data adoptării. Constituţia, modificată şi completată, după aprobarea prin referendum, se republică de către Consiliul Legislativ, cu reactualizarea denumirilor, dându-se textelor o noua numerotare.”
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţele din 18 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor articolului 147 alineatul (1) din Constituţia României, şi aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003, ale cărui rezultate sunt confirmate prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003, prezentată în şedinţa comuna a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 23 octombrie 2003.
Bucureşti, 23 octombrie 2003.
Nr. 429.
N-are nicio importanta ce macaniti dumneavoastra acolo, d-na Afrodita. Dumnealor judecatorii sunt experti, specialisti in expertologie si in afara de asta au aparut si la televizor, exact ca expertii din pandemie, care ne-au recomandat cu caldura intepaturile.
Doar n-o sa contraziceti pe cineva care a aparut la televizor!
Maine poimaine o sa spuneti ca asa-zisa democratie e de fapt dictatura bolsevica mascata, ceea ce ar intra in contradictie cu orientarea geostrategica a statului catre parteneri externi, catre orice parteneri externi numai stapani sa fie.
Distinsa matematician-doctor face confuzia impardonabila la un nealiniat intre „aderare” si „integrare” care surprind doua faze, prima de indeplinirii conditiilor de aderare si a doua a integrarii dupa aderare…Dupa ce acuza nesustinerea unui REFERENDUM, recunoaste in alta parte ca a avut loc un referendum, dar ca romanii ar fi fost in „necunostinta de Cauza”, dar nu si-a pus intrebarea daca nu cumva aceeasi situatie a existat in 1991!!! Prin modificarea Constitutiei din 2003 s-au dat ultimile asigurari ale APARTENENTEI ROMANIEI la Europa, nu numai geografic si ale DORINTEI DE INTEGRARE in Uniunea Europeana, GARANTII pentru admiterea care a avut loc ulterior pt ca asa conditioneaza procedura de aderare!!! Din anii 1950 Romania bolsevica A FOST INTEGRATA in CAER si Paktul de la Varsovia si a ramas
INTEGRATA pana cand a fost „desintegrata” prin genocid in 1989…Bolsevizarea de dupa 1945, „cu tancurile si agentii comintern” care au fost legendati la varful Romaniei, prin UZURPARE, ne-a plasat in LAGARUL DE CONCENTRARE SOVIETIC fara REFERENDUM, Afrodita…
de fapt tot aranjamentul nu e decat o schema impotriva institutiei constitutionale numita CCR:
-pana si „prejudiciata” Diana vrea dizolvarea CCR,
nu mai exista indoială.
Ei bine, trebuie sa constatam ca ..Charlie a revenit spectaculos cu serialele de prostii pe forum.Sper ca e multumit ca moderatorii l-au lasat sa-si expuna fanteziile.
Oamenii muncii cu misiunea speciala pe forum sa apare ISTORIA FALSIFICATA A ROMANIEI de bolsevici sunt mereu prezenti cu ateismele si anti semi mit ismele lor marxist/bolsevice…Nu se semneaza intrucat au fost si au ramas toti troli cu duzini de clone…
Corect. Cearli semneaza
O hotarare a cuiva este un act care, publicat in Monitorul Oficial, nu poate fi un act fals. CCR este o curte suprema, deci, toate discutiile asupra hotararilor luate de Curte sunt inutile si infantile.
Corect, @doamna Iorgulescu!
Abominabila creatura Sosoaca facuse destul rau Romaniei, incat sa fi fost zburata din orice se bagase sa faca abominabila femeie ! S-a batut in Parlament cu te miri cine, s-a scuipat, s-a injurat – cu icoanele fluturand si cu blesteme. In PE unde cum naiba a ajuns – sa mai faca de ras Romania, si-a fixat botnita, a tarat un sac de gunoi, toate oribilitatile cu icoanele fluturand. Sosoaca nu este un model pt tineri, pt nimeni sanatos la cap. CCR s-a sacrificat sa-i faca vant de la candidata presedintie.
evidenta ca da:
judecatorii BEC s-au spalat pe maini ca pilat din pont!
(poate comentariul asta trece)