Muzici, filme, de mâncare din Balcani

Craiovenii au parte, începând de azi, la Divan Film Festival, de muzici, filme și delicatese culinare. Prezentat drept unicul eveniment din România dedicat filmului și artei culinare balcanice, festivalul ajunge anul acesta la cea de-a 8-a ediție. Concertele, proiecțiile și prezentările ofertei de arome și preparate are loc în perioada 18-26 august, la Craiova și Port Cultural Cetate din județul Dolj.

În acest an, tema este „Balkan Love“, în jurul exotismului local fiind reunite 18 filme de lungmetraj, din care 15 vor rula în premieră națională în România, 20 de scurtmetraje, precum și un număr record de filme regizate de femei, promit organizatorii. „Când zici Balcani, te gândești automat la război și moarte, la familii dezrădăcinate și plâns cu sughițuri. Anul acesta, Divan Film Festival își propune să demonstreze că, în Balcani, lumea se mai și iubește, nu doar se sfârtecă și se dușmănește“, spune Cătălin Olaru, director artistic Divan Film Festival. Peliculele reținute în selecția Divan Film Festival vin cu un palmares festivalier remarcabil, parcursul acestora totalizând 26 de nominalizări și 37 de premii obținute la festivaluri internaționale de prestigiu, printre care se numără Berlin, Veneția, Rotterdam, Locarno, Sundance sau Sarajevo.

Divan Film Festival se oprește mai întâi, între 18 și 20 august, în Craiova (Centrul Vechi și Cinema Inspire), iar în perioada 21-26 august coboară spre Portul Cultural Cetate din județul Dolj.

„Balcanii reprezintă o regiune economică mai săracă a Europei, dar în niciun caz săracă în filme bune. Cineaştii din Balcani au obţinut premii importante la Veneţia, Berlin, Cannes, ba chiar şi premii Oscar, majoritatea începând cu anii ‚ 80, când Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos au acaparat distincţiile marilor festivaluri europene. Şcolile cinematografice din fosta Iugoslavie, din Grecia şi Turcia obţin de mulţi ani premii la cele mai importante festivaluri de film europene, iar în ultimii ani s-au afirmat cinematografia românească, dar şi cea albaneză (obţinând primele premii la Cannes şi Berlin) sau cea bulgară“, notează organizatorii. Massimiliano Nardulli, selecționer Divan Film Festival, explică și că, „tot ce am nevoie este dragoste, tot ce ne trebuie este iubire. Balkan Love este mai mult decât o temă sau numele acestei ediții, Balkan Love este o stare de spirit.“ Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

Recomanda
Razvana Ancutescu 158 Articole
Author