Muzicienii români celebrează Ziua Naţională a României

Orchestra Română de Tineret, la Istanbul

La finalul seriei de apariţii internaţionale de înalt nivel care a culminat în anul 2015 cu un număr de nu mai puţin de 7 concerte în afara graniţelor României, Orchestra Română de Tineret va depăşi iar hotarele ţării, mai precis de Ziua României, la Istanbul, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Cemal Resit Rey Concert Hall, când sub bagheta lui Cristian Mandeal şi având-o ca solistă pe Irina Iordăchescu va interpreta un program cu lucrări de Enescu, Rogalski, Puccini şi Grigoraş Dinicu. Principalii organizatori ai evenimentului sunt Institutului Cultural Român şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

Prin această prestigioasă prezenţă, în premieră în Turcia, Orchestra Română de Tineret îşi reafirmă poziţia de entitate artistică reprezentativă pentru România, rol pe care-l onorează cu brio, apariţiile tinerilor muzicieni fiind ovaţionate până acum în cele mai prestigioase săli de concert din Europa.

Orchestra Română de Tineret. Foto Virgil Oprina

Concertul cuprinde opusuri spectaculoase care vor atrage fără îndoială publicul prezent la concert, respectiv: George EnescuSuita Imnului Naţional, Theodor RogalskiTrei dansuri româneşti, G. RossiniUvertura Wilhelm Tell, G. PucciniO mio babbino caro, din opera Gianni Schicchi, D. ŞostakoviciUvertura Festiva, V. BelliniCasta Diva, din opera Norma, C. Saint-SaënsBacchanale, din opera Samson şi Dalila, G. PucciniIntermezzo din opera Manon Lescaut, Ch. GounodJe veux vivre din opera Romeo şi Julieta, George EnescuRapsodia Româna nr.1 în La major, op. 11.

Cristian Mandeal conduce evoluţia tinerilor muzicieni încă de la înfiinţarea orchestrei în 2008, la iniţiativa violoncelistului şi profesorului Marin Cazacu, actualmente manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

ICR Berlin organizează un Concert Extraordinar pe scena Konzerthaus

Alexandru Tomescu

În seara de 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României, vor răsuna compoziţii muzicale celebre ale unor compozitori români şi internaţionali pe scena Konzerthaus din Berlin, care reprezintă una dintre cele mai importante instituţii în domeniul muzicii clasice din capitala Germaniei. Evenimentul marchează totodată şi împlinirea a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-germane.

Acest regal muzical va fi deschis de celebrul violonist Alexandru Tomescu, care va cânta pe Vioara Stradivarius-Elder Voicu, în timp ce a doua parte va aduce în atenţia publicului Trioul Dinu Lipatti Plus, ansamblu muzical cu o bogată activitate pe plan internaţional.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României la Berlin şi va avea loc în sala mică a Konzerthaus Berlin cu începere de la ora 20.00.

În program:

Alexandru Tomescu (vioară)

Johann Sebastian Bach: sonata I în sol minor

Eugène Ysaÿe: Obsession din Sonata a II-a şi Sonata a III-a (dedicată lui George Enescu)

George Enescu: Lăutarul din suita Impresii din copilărie

Fritz Kreisler: Recitativ şi Scherzo Capriccio

Niccolo Paganini: Capriciile nr. 16 şi 24

Trioul Dinu Lipatti Plus, format din Cristian Niculescu (pian), Dragan Radosavievich (vioară), Radu Nagy (violoncel), Cristian Nas (violă), va interpreta:

Johannes Brahms, Cvartet cu pian în sol minor, op. 25.

Alexandru Tomescu este artistul pentru care muzica nu are limite: gata să cânte cele mai dificile lucrări, în concerte-maraton, în turnee de luni de zile, violonistul este apreciat de publicul din întreaga lume. A absolvit Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu Maestrul Ştefan Gheorghiu, a continuat studiile în străinătate cu Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Tibor Varga şi Eduard Schmieder.

Alexandru Tomescu a câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii: Marguerite Long-Jacques Thibaud, Concursul Internaţional George Enescu, Concursurile Paganini, Sarasate, şi a cântat pe scene renumite: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Great Hall of the Moscow Conservatory, Concertgebouw (Amsterdam). În 2007 Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius-Elder Voicu. Turneul său Stradivarius a devenit unul dintre cele mai importante repere de muzică clasică din România.

Trioul Dinu Lipatti a fost înfiinţat în anul 2000 în Berlin de către pianistul Cristian Niculescu, violonistul Florin Paul şi violoncelistul Radu Nagy. Dragan Radosavievich cântă la vioară în Trioul Dinu Lipatti începând cu anul 2014. Ansamblul muzical a concertat în centre culturale europene importante, precum Berlin, Hamburg, Londra, Paris şi a fost invitat la renumitul Festival George Enescu din Bucureşti. În acest an, Trio Dinu Lipatti a luat parte la Concertul omagial dedicat compozitorului argentinian Saúl Cosentino, desfăşurat la Filarmonica din Berlin, şi totodată a fost invitat la Zilele Muzicii de Cameră Ahrenshoop.

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie de renume a muzicii clasice din Germania, fiind înfiinţată în anul 1984. Clădirea în forma actuală a fost construită de arhitectul german Karl Friedrich Schinkel în prima parte a secolului al XIX-lea, găzduind în acea perioadă Schauspielhaus Berlin. Pe scena acestei instituţii au avut loc concerte în interpretarea unor muzicieni prestigioşi precum Niccolo Paganini şi spectacole sub conducerea unor nume mari ale muzicii universale, printre care amintim Carl Maria von Weber, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner.

Totodată, scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischütz, de Carl Maria von Weber.

Serie de concerte de vioară şi pian în Spania

Liviu Prunaru, Horia Mihail şi Gabriel Croitoru

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în acest an printr-un eveniment cultural de ţinută în trei oraşe importante ale Spaniei: Madrid, Barcelona şi Zaragoza. Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania, Consulatul General al României la Barcelona, Consulatul României la Zaragoza şi cu sprijinul Radio România organizează, în perioada 25-30 noiembrie, trei concerte de vioară şi pian.

Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Ambasada României în Spania organizează anual evenimente prestigioase pentru a sărbători Ziua Naţională, seria de concerte de anul acesta fiind precedată de concerte susţinute de Cvartetul Enescu în 2013, Maxim Belciug, în 2011, şi ansamblul Anton Pann în 2010.

Concertele din Zaragoza, din 25 noiembrie, şi Madrid, din 28 decembrie, reiau turneul de succes Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri pe care violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, acompaniaţi de pianistul Horia Mihail, l-au susţinut în 11 oraşe din România şi Republica Moldova. Duelul este doar un pretext pentru a antrena într-un concert spectaculos performanţele a două instrumente legendare şi măiestria unor nume consacrate ale concertisticii, iar competiţia nu poate avea decât un singur câştigătător – publicul.

Gabriel Croitoru va concerta pe vioara Catedrala, ce datează din 1731, poartă semnătura lutierului Giuseppe Antonio Guarnieri şi i-a aparţinut compozitorului George Enescu, în vreme ce Liviu Prunaru va interpreta pe vioara Stradivarius Pachoud din 1694.

Programul concertelor de la Auditoriul din Zaragoza, respectiv CaixaForum din Madrid, include lucrări ale compozitorilor Niccolò Paganini, Joachim Raff, Antonio Bazzini, Henryk Wieniawski, P. I. Ceaikovski, F. Kreisler – Chopin, A. Haciaturian, Isaac Albéniz, Pablo de Sarasate – Chopin, Igor Alexandrovici Frolov, Carlos Gardel, Ángel Villoldo, Augusto Berto şi Gerardo Matos Rodríguez.

Liviu Prunaru, concert-maestru al ansamblului Royal Concertgebouw Amsterdam, concertează în calitate de solist alături de orchestre celebre precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Mayo din Buenos Aires ori Orchestra de cameră din Indianapolis. Fie ca solist-concertist, fie în recitaluri, violonistul cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase precum cele de la Bruxelles, Buenos Aires, Evian, Atena, Salzburg şi București. Violonistul a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy.

Gabriel Croitoru este o prezenţă binecunoscută în viaţa muzicală românească a ultimilor ani în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii din Ploieşti, membru al Cvartetului Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A apărut ca solist în compania unor orchestre importante precum London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orcheter Leipzig, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ori Filarmonica din Cannes. Virtuozitatea sa a fost recompensată cu numeroase premii la competiţii internaţionale, dintre care amintim Concursul Tibor Varga de la Sion, Concursul Paganini de la Genova şi Concursul Fritz Kreisler de la Viena.

Pianistul Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. Din 2002, Horia Mihail este solist al Filarmonicii din Braşov şi membru al cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi celistul Răzvan Suma, cu care a susţinut o serie de concerte de mare succes în ţară şi în străinătate.

În aprilie 2011, Horia Mihail a realizat un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul călător. Pe urmele lui Franz Liszt, urmat de turnee similare în următorii trei ani şi acompaniate de editarea unor CD-uri cu muzică de Liszt şi Beethoven.

După Madrid şi Zaragoza, Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor însoţi publicul într-o călătorie muzicală inedită la Barcelona, în auditoriul CaixaForum, în data de 30 noiembrie, interpretând compoziţii de Edvard Grieg, George Enescu, Edward Elgar, Heinz Provost, Fritz Kreisler şi Pablo de Sarasate.

Violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet, în concert la Veneţia

Clara Cernat şi Thierry Huillet

Vineri, 27 noiembrie, la ora 19.00, la Palazzetto Bru Zane din Veneţia, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Palazzetto Bru Zane – Centre de musique romantique française din Venezia, sub patronajul Ambasadei României în Italia, organizează ultimul concert ENESCU 60, susţinut de violonista Clara Cernat şi pianistul Thierry Huillet. În program piese de: George Enescu, Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Maurice Ravel şi Thierry Huillet.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi se înscrie în strategia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia de promovare a operei marelui violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, prin intermediul unei serii de concerte organizate cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Clara Cernat a debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală rapidă şi excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, în Franţa, Germania şi Italia, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Reprezentantă a marii şcoli româneşti de vioară, Clara Cernat a fost discipola lui Ştefan Gheorghiu la Academia de Muzică din Bucureşti, obţinând numeroase premii pentru discipline variate: vioară, muzică de cameră, analiză, armonie, istoria muzicii, folclor etc. După câştigarea, printre altele, a Premiului I în cadrul concursurilor internaţionale Città di Andria şi J. S. Bach, a Premiului al II-lea şi a Premiului Special Mozart la concursul internaţional Kloster Schöntal, Clara Cernat şi-a început cariera solo, interpretând pricipalele concerte de vioară (Ceaikovsky, Bruch, Mendelssohn, Saint-Saëns, Mozart etc.) alături de orchestrele filarmonice din România. De asemenea, este o violonistă şi violistă extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene.

Thierry Huillet a fost admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris la vârsta de 15 ani şi a obţinut, trei ani mai târziu, o diplomă în pian, muzică de cameră şi acompaniament vocal. A câştigat numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I Robert Casadesus la Cleveland International Piano Competition SUA, Premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestră şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase şi a susţinut recitaluri în Franţa, SUA, Japonia, Italia, Spania, Austria, Malaezia şi România. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost cântate în multe ţări, la numeroase festivaluri, de către mari muzicieni. Lucrările de compoziţie ale lui Thierry Huillet sunt publicate la Editions Alphonse Leduc, Paris.

Soprana Roxana Niţe şi pianista Ancuţa Niţe susţin un recital de gală la Edinburgh

Roxana Niţe şi Ancuţa Niţe-Doyle

Evenimentele pe care ICR Londra le dedică anul acesta sărbătoririi Zilei Naţionale a României debutează, pe data de 28 noiembrie, cu un recital extraordinar pe care soprana Roxana Niţe şi pianista Ancuţa Niţe îl vor susţine în capitala Scoţiei, într-una dintre cele mai frumoase catedrale ale oraşului, St John’s Church.

Membrii corpului diplomatic acreditat la Edinburgh, reprezentanţii de seamă ai comunităţii româneşti din Scoţia, dar şi melomanii britanici sunt invitaţi să se bucure de un program alcătuit din arii celebre, semnate de Mozart, Puccini, Bellini sau Verdi, dar şi din numeroase creaţii româneşti foarte rar cântate în spaţiul britanic, semnate, printre alţii, de Nicolae Bretan, George Stephănescu, Gheorghe Dima sau Paul Constantinescu.

Seara de gală este organizată în parteneriat cu Ambasada Românei în Marea Britanie, prin Biroul Consular al Românei la Edinburgh.

Roxana Niţe a studiat la Conservatorul din Constanţa, dar şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, participând la numeroase concursuri şi susţinând recitaluri în România, Germania, Olanda, Anglia şi Scoţia. Soprana a colaborat cu mai multe teatre şi opere din România, interpretând, printre altele, rolurile Adinei din L’Elisir d’amore de Donizetti, al Dorabellei din Cosi fan tutte de Mozart sau al Rosalindei din Die Fledermaus de Strauss. În luna iunie a anului trecut, Roxana a început o colaborare de succes cu Woodhouse Opera Company din Surrey, Anglia. Stabilită în Scoţia din anul 2010, Roxana a susţinut aici numeroase recitaluri şi s-a impus ca o foarte îndrăgită profesoară de canto şi pian.

Ancuţa Niţe-Doyle este stabilită în Scoţia încă din anul 2001, în urma câştigării Concursului Naţional de Muzică Constantin Silvestri şi a unei burse de studiu la Academia de Muzică Mary Erskine din Edinburgh. În anul 2003, pianista şi-a început studiile la Conservatorul Regal din Glasgow, prin intermediul a mai multe burse precum Stevenson Scholarship şi ABRSM International Scholarship. Tot la Conservatorul din Glasgow, Ancuţa Niţe şi-a realizat şi studiile post-universitare. Pianista este câştigătoare a Mozart Concerto Competition şi a cântat de mai multe ori cu Royal Scottish National Orchestra. În afara carierei concertistice, Ancuţa Niţe este şi un apreciat pedagog al Conservatorului Regal din Glasgow.

Nicolas Simion Group concertează în Olanda

Nicolas Simion

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în Olanda prin două concerte de jazz, susţinute de Nicolas Simion Group la Venlo şi ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch). Muzicianul de jazz de origine română Nicolas Simion (saxofon, clarinet) va concerta alături de trompetistul Ryan Carniaux (SUA), pianistul Mike Roelofs (Olanda), toboşarul Ralf Gessler (Germania) şi basistul Martin Gjakonovski (Macedonia).

Organizate de Asociaţia Culturală 7 Dreams, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relaţii Internaţionale, concertele vor avea loc marţi, 1 decembrie, la ora 19.30, pe scena Domani din localitatea Venlo, provincia Limburg, şi miercuri, 2 decembrie, la ora 20.00, la centrul cultural Artuarium din ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch), provincia Noord-Brabant.

Vor fi interpretate creaţii originale inspirate din folclorul românesc, rezultate din cooperarea celor cinci muzicieni, precum şi o lucrare special dedicată Zilei Naţionale a României, compusă de Nicolas Simion, prezentată în primă audiţie în cadrul celor două concerte. De asemenea, va fi lansat CD-ul Romanian Impressions.

Izabela Barbu, Alexandru Burca şi Dan Incrosnatu – concert pe aeroport la plecarea spre Maroc

Izabela Barbu

Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, de la ora 12.00, Izabela Barbu (voce), Alexandru Burca (pian) şi Dan Încrosnatu (percuţie) vor susţine un concert în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă“, înaintea zborului către Rabat, capitala Regatului Maroc.

Muzicienii vor concerta la Rabat pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Programul cuprinde lucrări de muzică clasică şi piese din repertoriul Mariei Tănase.

Izabela Barbu a absolvit Facultatea de Management Financiar-Bancar, dar a renunţat la cariera în sistemul bancar pentru a se dedica muzicii. Interpretează melodii din genuri diferite: de la piese româneşti din perioada interbelică, melodii ale Mariei Tănase, la şansonete, ritmuri spaniole şi sudamericane, fadouri, jazz, muzică clasică. În decembrie 2013, a cântat pe scena Operei Române, în spectacolul omagial Maria Tănase.

Pianistul Alexandru Burca a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este angajat al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“.

Percuţionistul Dan Încrosnatu a colaborat cu nume cunoscute din România, printre care Direcţia 5 şi Alexandra Uşurelu.

Răzvan Suma, Rafael Butaru, Rebeca Omordia şi Orchestra Naţională Radio

Rebeca Omordia

Vineri, 27 noiembrie, la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio vă invită la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Naţionale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artişti români sau născuţi în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în ţară, cât şi în străinătate. Veţi avea ocazia să îi aplaudaţi pe Nicolae Moldoveanu – care a dirijat mari orchestre, ca Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda sau Orchestrele BBC –, pe violonistul Rafael Butaru – concertmaestru al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti şi al Orchestrei Române de Tineret, pianista Rebeca Omordia – care şi-a construit o frumoasă carieră concertistică mai ales în Marea Britanie, şi violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, cunoscut publicului din întreaga ţara graţie turneelor sale naţionale Vă place Bach?, Vă place Brahms? şi Vă place tango?.

Concertul Orchestrei Naţionale Radio vă propune reîntâlnirea cu una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului simfonic rus: suita Tablouri dintr-o expoziţie, semnată de Musorgski. Dedicată unui bun prieten pictor dispărut la doar 39 de ani, lucrarea compusă în numai şase săptămâni descrie un tur imaginar printre tablourile afişate la expoziţia închinată artistului, de la Academia de Arte Frumoase din Sankt Petersburg.

În repertoriul serii veţi asculta, de asemenea, cunoscuta uvertură a operei Freischütz (în traducere liberă: “trăgătorul de elită”), semnată de compozitorul german Carl Maria von Weber, considerată prima creaţie lirică importantă a romantismului german.

Îi veţi aprecia pe cei trei solişti invitaţi în lucrarea compozitorului Paul Constantinescu: Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, creat în 1963.

Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii români care şi-a construit un frumos parcurs în lumea artistică internaţională. Pregătirea sa muzicală l-a purtat în apreciate instituţii de învăţământ superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale), la Basel şi Berna şi în cele din urmă la Academia Regală de Muzică din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără şi Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga etc.

Rafael Butaru

Violonistul Rafael Butaru a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi, la numai 24 de ani, a fost numit concertmaestru al teatrului liric din acelaşi oraş. Atras de muzica de cameră, Rafael Butaru este concertmaestru sau membru al formaţiilor camerale AD HOC, Opera Group Project sau Trio Axis Mundi, formaţie alături de care a câştigat, în 2008, Premiul I la Concursul Internaţional de Clarinet Saverio Mercadante din Italia. În ipostaza de solist, Rafael Butaru este o prezenţă constantă în cadrul stagiunilor din ţară, concertând alături de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Orchestra Naţională de Tineret a României, Orchestra Filarmonicii de Stat din Braşov, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu etc.

Răzvan Suma

În august 2014, Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveţia). În noiembrie a susţinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitaţia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a oraşului, într-un concert susţinut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul Vă place BACH?, în 2012, Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Rebeca Omordia s-a născut la Craiova în 1983, mama sa fiind româncă, iar tatăl nigerian. Marele premiu Delius Prize câştigat în 2009 la Birmingham Conservatoire a deschis colaborarea cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber, alături de care a concertat ca partner de muzică de cameră în numeroase transmisiuni directe la BBC Radio 3, în faţa prim-ministrului Marii Britanii la 10 Downing Street, la Highgrove pentru organizaţia prinţului de Wales, Princes’ Trust, precum şi în săli de concert din Londra ca Wigmore Hall, Kings Place, St Martin in the Fields. A fost invitată să cânte în faţa personalităţilor oficiale a 80 ţări africane la a 50-a anivesare a organizaţiei Uniunea Africană (African Union) la Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.