Nagorno-Karabah. SUA, apel pentru o misiune de observare internaţională şi independentă

Statele Unite au reiterat luni apelul lor în favoarea unei misiuni internaţionale de observare în Nagorno-Karabah, pentru a garanta dreptul de întoarcere a zeci de mii de armeni care au fugit din fosta regiune separatistă, scrie AFP.

„Reiterăm apelul nostru pentru o misiune de observare internaţională şi independentă” în fosta enclavă, cu scopul de a „linişti populaţia şi a garanta dreptul şi securitatea tuturor celor care doresc să se întoarcă acolo”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Or, a adăugat el, „Azerbaidjanul a dat garanţii în acest sens. Credem că ar trebui să existe o misiune internaţională de supraveghere la faţa locului pentru a observa şi a oferi garanţii”.

După o ofensivă fulger a forţelor azere în septembrie, aproape întreaga populaţie armeană a fugit din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, care şi-a anunţat dizolvarea la 1 ianuarie 2024.

După sfârşitul Imperiului Rus, această regiune muntoasă populată în principal de armeni, care o consideră ancestrală, face parte din Azerbaidjan. Ea şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991 după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.

Separatiştii din Nagorno-Karabah s-au opus regimului de la Baku peste trei decenii, în special în cursul a două războaie între 1988 şi 1994 şi în toamna lui 2020. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată republica autoproclamată.

O misiune ONU a putut vizita duminică Nagorno-Karabah, pentru prima dată în aproximativ 30 de ani, pentru a evalua nevoile umanitare de acolo. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a refuzat să comenteze dacă Baku a comis o „epurare etnică” în Nagorno-Karabah, aşa cum acuză Armenia.

„Luăm în serios orice acuzaţie de genocid sau epurare etnică sau alte atrocităţi. Şi nu vom ezita să luăm măsurile adecvate pentru a răspunde acuzaţiilor de atrocităţi şi pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a afirmat el. „Dar, ca întotdeauna, stabilirea unui ori a unei epurări etnice este un proces deliberat, bazat pe dovezi” a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

 1. Da…lupul paznic la oi…misiune „independenta” ca in Kosovo…

 2. USA nu va face altceva decat au facut si Russia in razboiul din 1988-1994 cand trupele armene au ocupat aproape 10% din teritoriul Azerbaidjanului, punand bazele continuarii ulterioare a conflictului.
  Franta, US si diaspora armeana au dus poporul armean intr-un razboi fara sfarsit in care atat armenii cat si azerii se casapesc si fac epurari etnice oriunde apuca atat pe teritoriul enclavei cat si in cel azer.
  Numai asezarea tuturor in matca de astazi a lucrurilor va putea face pacea in zona. Acceptarea statutului provinciei ca parte a Azerbaidjanului nu inseamna o mare pierdere pentru Armenia, daca asta ar insemna un viitor in pace al celor doua popoare. In 99% din cazuri, doua popoare vecine se razboiesc pentru ca sentimentele revansarde sunt stimulate de inalti si puternici protectori.
  Marea Neagra devine o zona in care occidentul nu va mai putea dicta, manipula sau forta politici contrare natiunilor riverane. Cel putin asta e vede astazi.

 3. Primul ministru armean a spus, clar si raspicat, ca tara lui poate face exercitii militare cu NATO. Urmarea, azerii, au distrus toata rezistenta armeana din Nagorno Karbah, iar rusii, de data asta, i-au lasat pe azeri sa atace. Turcia sustine Azerbaijan, vorbesc aceiasi limba, iar rusii, le-au dat o lectie armenilor, ca nu pot sluji la doi stapani, iar daca au ales NATO, sa le fie cu noroc

 4. O miisiune internationala adica SUA si amicii. Din moment ce acolo a fost deja o misiune ONU despre ce misiune internastionala vorbeste SUA? Daca nu si-au bagat americanii nasul misunea ONU nu e destul de internationala?

 5. Oamenii astia cu misiunea de observare „independenta” sunt de un cretinism sinistru. Populatia armeana a plecat si nu se va mai intoarce cu toate „asigurarile” mieroase azere si americane. Oile sunt indemnate sa se intoarca „fara griji” in ograda lupului. Sunt chiar sanatosi la cap cei care cred ca astfel de indemnuri vor fi chiar urmate ?

 6. Orice comisie internationala din care fac parte USA, nu este independenta, americanii vor sa conduca peste tot! Ma tem ca in Nagorno Karabah, aceasta comisie nu-si are rostul, au mai ramas putini armeni si vor pleca si astia in curind!!

 7. Pai Armenii nu erau cu NATO ? ,manevre cu NATO?etc…..Na acum au ce au cautat.

 8. Observatori orbi de la onu, osce si alte „organe” competente.
  Nu au vazut nimic cand croatii au maturat in 3 zile 250000 sarbi, nu au vazut nici cand albanezii au „elerat” kosovo de 200000 de sarbi, aceeasi acuitate vizuala vor avea si acum.
  Trebuie sa recunosc totusi, s-au dus in campurile de refugiati, le-au dat un covrig si o apa si i-au sfatuit sa nu incerce sa se intoarca si sa incurce planurile srapanilor lumii.

 9. Nu va fie frica va apara NATO casi pe polonezi si romani . Problema ca Turcia e NATO si e cu Azerbaigeanu.
  Acolo nu se vrea pace. 75 % sunt armeni . Se puteau separa pasnic.
  Culmea ar fi ca America NATO sa se bata cu Turcia tot NATO. De curand In IRAK turcii au batut aliatii americanilor.

 10. N-au facut fortele militare americane impreuna cu fortele militare armene 😀
  in exercitiu militar cum fac si in Romania cu fortele noastre … 😉
  taman c-o zi inainte de preluarea prin forta la fel de militara de catre azerii anti-americani, pro-turci, a enclavei Karabah ?
  Zearele spun ca:
  „purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a refuzat să comenteze dacă Baku a comis o „epurare etnică” în Nagorno-Karabah, aşa cum acuză Armenia.”
  De ce-a refuzat americanul sa i-a apararea aremnilor … desi facuse militarii cu ei ? 😀
  DE ACEEA MA INTERB:
  – Pot americanii care-au fugit din Afghanistan condamnandu-si prin lasitate yankeu-interesata COLABORATIONISTII LOCALI 😉 la moarte sigura ! … face la fel cu nazistii ukrani sprijiniti , cica, azi ?
  Fereste-ma Doamne de americani ca de dusmani ma feresc singur ? (?) 🙁
  SHALOM !
  MAGA ! 🤣🤣🤣

 11. USA sub bidenisti se face …absurd de kko !
  Nu e de mirarea ca BRICS+ si OPEC+ se distanteaza de yankei … e evident ca BIDENIST_NULANDIERII distrug premeditat USA !
  🙁
  MAGA !

 12. Cine mai putea apara Nagorno-Karabah cand chiar prim-ministrul Armeniei a spus ca e parte a Azerbaijanului ? Rushii au spus clar ca Pashinian a cedat Karabahul Azerilor shi ei nu il mai puteau apara de Pashinian. De ca a spus aia ? L-au platit Americanii sa cedeze Karabahul ? De ce au plecat Armenii din Karabah ? Le e frica de procesele bine sustzinute cu dovezi ca ei au exterminat Azerii pe vremuri minoritari in Karabah pe unii chiar ingropandu-i de vii ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.