Nastassja Kinski şi Marin Moraru, la TIFF 2015

Ultimul weekend la Festivalul Internaţional de Film Transilvania înseamnă premiere în prezenţa echipelor, în Zilele Filmului Românesc, întâlniri cu actori la TIFF Lounge, masterclass-uri cu profesionişti din industria filmului, concerte, proiecţii şi dezbateri marca EcoTIFF. Doi dintre invitaţii speciali ai festivalului, actriţa Nastassja Kinski şi actorul Marin Moraru, vor fi prezenţi la Gala de închidere de sâmbătă, 6 iunie, ora 20.30, la Teatrul Naţional din Cluj.

Nastassja Kinski va primi Premiul Special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, iar lui Marin Moraru îi va fi acordat Premiul de Excelenţă TIFF 2015.

Înaintea Galei, cei doi vor participa la proiecţiile speciale dedicate lor şi se vor întâlni cu publicul din Cluj.

Marin Moraru va fi distins cu Premiul de Excelenţă

Vineri, Marin Moraru va prezenta Operaţiunea Monstrul (1976), de Manole Marcus, de la 14.15, la Cinema Arta, şi va fi invitatul lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge, de la 17.00.

Sâmbătă, Kinski va introduce Paris, Texas (1984), în regia lui Wim Wenders, de la 16.15, la Casa de Cultură a Studenţilor, după care va vorbi despre cariera ei la TIFF Lounge, de la 17.00.

Un alt invitat de marcă al TIFF, Mircea Daneliuc, căruia festivalul îi dedică o retrospectivă, vine pentru o rară întâlnire cu publicul vineri, de la 12.00, la Napoca 15, moderată de Tudor Giurgiu.

Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy, va susţine un alt masterclass de la ora 17.00.

O seară la Depozitul de filme. Foto Nicu Cherciu

Tot vineri, înainte de proiecţia filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean, de la ora 19.30, la Cinema “Florin Piersic”, va avea loc prezentarea celor zece actori selectaţi anul acesta în programul 10 pentru FILM. În cadrul Zilelor Filmului Românesc, între 4 şi 6 iunie, cei zece au luat parte la workshop-uri, premiere de film şi dezbateri şi au fost introduşi celor direct interesaţi să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

ECOTIFF. Două documentare pe teme ecologice vor fi proiectate vineri, pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului.

Michael Fassbender în filmul Vestul liniştit

Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbeşte despre multitudinea de forţe care încearcă să acapareze minunăţiile din Congo. Filmul poate fi văzut de la ora 18.00, la Club Boema, şi va fi urmat de o dezbatere marca BankWatch România, sub egida Anului European pentru Dezvoltare. Vor fi prezenţi Enrico Pironio, expert biodiversitate, Comisia Europeană; Ştefan Roman, expert Asistenţă pentru Dezvoltare; şi, prin video-conferinţă, Emmanuel de Merode, personaj principal al filmului şi administrator al parcului naţional Virunga.

De la 21.45, la Depozitul de Filme va avea loc o proiecţie specială dedicată comunităţii de biciclişti din Cluj – Biciclete contra maşini / Bikes Vs. Cars, în care activiştii luptă pentru oraşe mai bune şi mai curate. Motocicliştii sunt şi ei invitaţi în aceeaşi locaţie şi la aceeaşi oră, sâmbătă, pentru documentarul Duminica asta voi câştiga / On Any Sunday: The Next Chapter.

Actorul ivorian din pelicula Miraj, Isaach de Bankole la TIFF. Foto Nicu Cherciu

EDUCAŢIE: O ultimă lecţie din programul EducaTIFF, care a adus peste 1.000 de elevi la proiecţii şi ateliere, va avea loc vineri, de la 13.00, la Muzeul de Artă, cu filmul O noapte în Oslo, în prezenţa regizorului Eirik Svensson, urmat de o lecţie de cinema susţinută de Elisabeth Almo. Sâmbătă, de la 12.00, la Cinema Arta, va avea loc prezentarea filmelor produse în cadrul celei de-a 13-a ediţii a atelierului Let’s Go Digital. 17 participanţi (dintre care doi participanţi seniori) au luat contact cu lumea filmului timp de zece zile, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, sub îndrumarea lui Sorin Botoşeneanu, Neil Coltofeanu, Andrei Rus, Tudor Jurgiu şi a Danei Bunescu.

Martin Sheen şi Rooney Mara în pelicula Trash

PIAŢA UNIRII. Ultimele trei filme din Piaţa Unirii Open Air sunt: Vineri, Vestul liniştit / Slow West, un western cu acţiunea plasată în secolul al 19-lea, câştigător la Sundance, cu Michael Fassbender; Sâmbătă, Xenia, o odisee grecească modernă, de Panos H. Koutras, din competiţia Un Certain Regard de la Cannes; ambele filme încep de la 21.45.

Duminică, închiderea oficială a festivalului începe de la 20.45, cu cel mai recent lungmetraj al unui regizor cu trei nominalizări la Oscar, Stephen Daldry: Gunoi / Trash, cu Rooney Mara şi Martin Sheen, alături de o gaşcă de adolescenţi.

Căluşarii din Bârla la TIFF. Foto Vlad Cupşa

Cei care au ratat filmele din competiţie mai au o şansă duminică, atunci când pot viziona şi titlurile câştigătoare, anunţate cu o seară înainte. Premianţii vor fi decişi de un juriu format din Dennis Lim (selecţioner Film Society of Lincoln Center), Violeta Bava (selecţioner, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actriţă), Juliette Lepoutre (producător).

CONCERTE. Ultimele concerte din programul TIFF 2015 sunt party-ul Discotecă – cu recitaluri oferite de două staruri locale ale muzicii pop din anii ‘80, Stela Enache şi Silvia Dumitrescu, vineri, de la 22.00, la Hotel Continental. Tot atunci, pentru cei mai puţin nostalgici, Casa TIFF găzduieşte concertul proiectului dark-synth-pop bucureştean TempleInvisible. O ultimă seară de muzică la Casa TIFF are loc sâmbătă, de la 21.30, cu rockerii veterani Firma şi mai tinerii Face Today.

Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.