Nepoata lui Nikita Hruşciov, ţinta unuia dintre spionii ruşi din SUA

Unul dintre spionii ruşi arestaţi de FBI la finalul lui iunie a fost studentul nepoatei fostului lider sovietic Nikita Hruşciov, Nina Hruşciova, care predă la New School din New York. Aceasta îşi aminteşte că în anii ’90 l-a avut student pe Richard Murphy (pe numele real Vladimir Guriev) şi că era intrigată de faptul că, deşi acesta vorbea cu un puternic accent rusesc, insista că este american originar din Philadelphia.

„Am fost intrigată de contrastul dintre numele complet american şi comportamentul sută la sută rusesc. Nu m-am obosit să-l întreb pentru că mi-era teamă să nu devin parte a unei drame ruseşti. Avea un accent puternic şi o personalitate rusească nefericită incredibilă”, spune nepota lui Nikita Hruşciov, citată de AP. Bizar era şi faptul că Murphy refuza să vorbească ruseşte, spre deosebire de mulţi alţi colegi, care profitau de Hruşciova pentru a schimba două vorbe în limba maternă.

Hrusciova şi-a amintit de Murphy în momentul în care a auzit despre schimbul de spioni în care acesta a participat, alături de alti zece agenţi ruşi. Richard Murphy are acum 43 de ani şi este căsătorit cu Cynthia (Lidia Gurieva), şi ea o agentă a Rusiei. Cei doi au doi copii, împreună cu care au locuit în New Jersey. Lidia Gurieva avea o slujbă plătită cu 135.000 de dolari pe an. Procurorii americani au arătat ca sarcina Lidiei Gurieva era de a-şi crea o reţea în rândul studenţilor de la Columbia University.

Nina Hruşciova a plecat în Statele Unite în 1991, pentru studii postuniversitare la Princeton. Ulterior ea a predat cursuri de relaţii internaţionale la The New School din New York şi la Columbia University.

Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.