Netanyahu, primul premier israelian în Ungaria după 1989

Premierul israelian Benjamin Netanyahu începe marţi o vizită de două zile în Ungaria, care are loc în momentul în care omologul său Viktor Orban este acuzat că se complace într-un atisemitism în ”cruciada” sa împotriva miliardarului George Soros, relatează AFP, potrivit News.ro.

Benjamin Netanyahu, care efectuează o primă vizită a unui lider israelian în Ungaria de la căderea comunismului, în 1989, va fi primit însă de parteneri binevoitori în această parte a Europei Centrale, condusă de o dreaptă conservatoare, ostilă imigraţiei musulmane.

Cehia, Slovacia şi Polonia, vecinii est-europeni ai Ungariei, cu ai căror premier Netanyahu se va întâlni miercuri la Budapesta, sunt de asemenea ”foarte proisraelieni”, notează Raphael Vago, un cercetător la Universitatea din Tel Aviv.

Aceste patru ţări, acuzate de lipsă de solidaritate cu restul UE în problema migraţiei şi ostile oricărei pierderi de suveranitate în favoarea instituţiilor europene, întreţin relaţii mai degrabă recu cu Bruxellesul, la fel ca Guvernul israelian.

Orban şi Netanyahu, care vor susţine o conferinţă de presă comună marţi, sunt ”gemeni, fraţi spirituali”, aprecia la începutul săptămânii postul independent de radio ungar Klubradio.

În afară de simpatia lor faţă de preşedintele american Donald Trump, cei doi lideri împărtăşesc aceeaşi ”neprietenie” faţă de omul de afaceri american George Soros, de origine ungară.

Soros promovează, în ochii lor, o societate liberală şi progresistă susţinând numeroase ONG-uri, în timp ce el este considerat de opozanţii săi un agitator care caută să destabilizeze guverne cu ”lovituri” de miliarde.

Viktor Orban a lansat de la începutul anului o serie de acţiuni şi mesaje vizând să-l discrediteze pe miliardar, acuzat că ”vrea să aducă zeci de mii de migranţi în Europa”, subvenţionând organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

Ultima parte a acestei ”cruciade” este o campanie de afişaj, cu faţa lui George Soros, în toată ţara, care a declanşat furia comunităţii evreieşti ungare împotriva Guvernului, acuzat că intensifică antisemitismul, ceea ce Budapesta neagă viguros.

Unele afişe au fost vandalizate cu insulte ca ”evrei împuţiţi”.

”Vizita lui Benjamin Netanyahu îl poate ajuta pe Orban, deoarece ea acordă credit negărilor sale potrivit cărora campania împotriva lui Soros nu este antisemită”, declară analistul politic ungar Csaba Toth pentru AFP.

Cele două mandate ale lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, au fost pătate de mai multe episoade de sfidare a comunităţii evreieşti – de aproximativ 100.000 de oameni -, una dintre cele mai importante din Europa, în contextul în care dezbaterea rămâne aprinsă pe tema responsabilităţii statului în dispariţia a aproximativ 600.000 de evrei ungari în al Doilea Război Mondial.

La sfârşitul lui iunie, premierul a provocat altă controversă, elogiind acţiunea după Primul Război Mondial a lui Miklos Horthy, un lider ungar aliat cu naziştii în al Doilea Război Mondial.

Începând din 2010, partidului lui Orban i se reproşează că şi-a multiplicat acţiunea în vederea unei reabilitări a lui Horthy, sărbătorit pentru că a recuperat teritorii pierdute de Ungaria în 1920.

Opoziţia denunţă o strategie vizând să seducă alegătorii partidului de extremă drepta Jobbik, principalul adversar al puterii.

”Niciun Guvern nu a făcut atât de mult în lupta împotriva antisemitismului în Ungaria”, s-a apărat Executivul în ultimele zile.

Însă voci s-au ridicat să-i ceară lui Netanyahu să-şi anuleze vizita, ambasadorul Israelului la Budapesta deplângând ”amintiri triste, dar şi ura şi frica” mesajelor împotriva lui George Soros.

Această campanie nu a lăsat insensibilă puterea israeliană, care îi reproşează miliardarului că finanţează ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului ce critică ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene.

George Soros ”discreditează guverne alese democratic în Israel finanţând organizaţii ce defăimează statul evreu şi îi neagă dreptul de a se apăra”, a reacţionat Israelul, deplângând ”orice fel de antisemitism”.

Filialele ungară şi israeliană ale Amnesty International (AI) şi-au exprimat luni îngrijorarea faţă de ”spaţiul tot mai strâmt” lăsat grupărilor de apărarea drepturilor omului în Ungaria şi Israel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.