Netanyahu „salută” memorandumul care a creat scandal în România

dancila-netanyahu

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, miercuri,  cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale pe care o face în Israel, prilej cu care liderul israelian „a salutat adoptarea de către Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei României la Ierusalim”.

Executivul român arată într-un comunicat că, în cadrul întrevederii, cei doi demnitari au evocat legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și au evidențiat nivelul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și Statul Israel bazate pe o tradiție de 70 de ani.

„Premierul român a exprimat satisfacție pentru interesul acordat de partea israeliană la propunerea părții române privind încheierea unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, care va permite elaborarea de proiecte comune în principalele domenii ale acestuia, respectiv cercetare, sănătate, telemedicina, inovație antreprenorială pentru domenii high-tech și care va stimula interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări. In acest context, au fost abordate si aspecte privind cooperarea in domeniul militar, strategic si al securitatii cibernetice. Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a organiza cea de a treia ședință comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018, fiind subliniată necesitatea organizarii unor contacte la nivel de oameni de afaceri. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare existentă în formatul de colaborare multilateral, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor. Premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim”, se mai precizează în comunicatul Guvernului.

Viorica Dăncilă efectuează miercuri și joi o vizită în Israel după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a a adoptat un memorandum privind începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a afirmat Dragnea la Antena 3 joia trecută.

Anunțul lui Dragnea l-a nemulțumit atunci pe președintele Klaus Iohannis. „Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia“, se arăta vinerea trecută într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi.   Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.   Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie”, se mai preciza în comunicat.

Luni, Iohannis a revenit asupra subiectului legat de memorandumul privind mutarea ambasadei la Ierusalim, spunând că a înţeles că Executivul a vrut de fapt o platformă de discuţie.

„Am avut o discuţie destul de lungă şi am discutat cu mai multă lume. Înţeleg acum că Guvernul a vrut de fapt să creeze un fel de platformă de discuţie în jurul acestei teme. O discuţie exploratorie nu e greşită, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Noi trebuie să respectăm legislaţia . Suntem membrii ONU şi ONU abordează foarte clar această chestiune. Argumentul logistic nu are nici un sens în această chestiune. (…) Nimeni din UE nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. E evident o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate şi numai după asta se poate discuta concret mutarea ambasadei noastre la Ierusalim”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai precizat atunci că memorandumul adoptat în Guvern nu a ajuns deocamdată la preşedinţie.

„Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. SUA e cea mai mare putere politică şi economică şi are o abordarea care le aparţine. Noi avem o abordarea de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi. Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (…) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare”, a mai spus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8500 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Intrebare: la discutiile oficiale, Vasilica a citit dupa biletel?!
    Cate biletele a dus cu ea?!

  2. Nu sunt specialist în istoria și situația actuală a statului evreu dar ce importanță mai are jumătatea de secol de diplomație românească echilibrată în comparație cu libertatea lui don Livache și cu posibilitatea de a sări din poziția de infractor, „vânat” de cele mai prestigioase instituții anticorupție națională și europeană, direct în scaunul de președinte al națiunii? Jumătate de secol de diplomație echilibrată nu face nici cât o ceapă degerată. Don Livache este piatra prețioasă cu care se fudulește țara.

  3. @Wolf Edmond: cine este acest domn Livache, ca nu am auzit de el niciodata? cum arata ipochimenul?

  4. Netanyahu „salută” memorandumul care a creat scandal în România, dar nu stie cat ii in favoarea lui si a lui DREAK-NEA repetentul natiunii si cat ii in defavoarea lor EXCROCILOR……..MAMALIGA STA SA EXPLODEZE.

  5. Sa citim si din Jerusalem Post de astazi: „Dancila este în Israel pentru a consolida legăturile bilaterale cu Israelul și pentru a se pregăti pentru o întâlnire guvernamentală israelo-română care va avea loc în România în cursul acestui an.

    Înaintea vizitei sale, Dancila a anunțat că țara ei intenționează să urmeze decizia președintelui american Donald Trump prin relocarea ambasadei sale și a înaintat o propunere în acest sens cabinetului.

    Dar va fi nevoie de aprobarea președintelui român Klaus Johannis, care sa opus acestei acțiuni.

    Până în prezent, doar Guatemala sa angajat la o relocare a ambasadei. Ea intenționează să deschidă ambasada Ierusalimului la 15 mai, la o zi după ce ambasada SUA își deschide porțile în capitala țării.

    Honduras și Republica Cehă au vorbit de asemenea despre o astfel de mișcare, însă nu au fost luate decizii finale.

    Comunitatea Internațională sa abținut în mare măsură de la plasarea ambasadelor sale în Ierusalimul de Vest, deoarece consideră că statutul orașului ar trebui determinat prin negarea statutului final pentru o soluție cu două state. Cele câteva țări care aveau ambasade în Ierusalim le-au închis în 1980 pentru a protesta față de aprobarea in Knesset al legii Ierusalimului, care anexează în mod oficial zone ale orașului peste liniile anterioare anului 1967.

    În decembrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Statele Unite recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și s-au angajat să își mute ambasada.

    Cuvintele sale sunt înțelese ca referindu-se numai la Ierusalimul de Vest. Statele Unite nu au făcut încă nicio schimbare politică suplimentară pentru a indica faptul că Ierusalimul face parte din Israelul suveran”

  6. Doamne Dumnezeule cine a ajuns si cum au ajuns acesti oameni sa faca diplomatia Romaniei!!! Asa ceva nu-si poate inchipui nici o tara membra a Uniunii Europene in care am intrat cu surle si trambite, iar acum facem hais. Prapad!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.