Niște țărani

Erau sau sunt parcă Vișină, Gaiță, și încă vreo doi. Sau poate nu erau ei, poate nu sunt ei. Oricum, mă dau pe după uluci să trag cu urechea. Îi prind eu, îl înjură pe Președintele țării, să vezi cum îl mai înjură.

Așa fac mai toți cei din satul nostru. Înjură Președintele acolo, la MAT. Acu’ mă uit la ăștia patru. Marghioala din deal, nebuna, mi-a zis că ăștia patru ar avea un înțeles cu un domn din capitală, un scriitor, Dinu Săraru. Sau poate cu celălalt, cu Marin Preda. Băi, dar ăștia patru nu-s Moromeții, nicidecum. Ei, lasă, că-i știu eu, mi-am adus aminte. Dar nu vă spun. Sau vă spun. Mă mai gândesc. Satul nostru a ajuns de pomină.

Cum, necum, întregul nostru sat îl înjură pe Președintele țării. Mi-aduc eu aminte de ce. Și al lui Pandele Răspopitu, și al lui Chișleag, și al lui Blidariu, și al lui Boșoancă, și al lui Răzvrătitu, toți, să știi, îl înjură pe Președintele țării. Eu le zic de mai multă vreme, nu mai trageți la măsea, purtați-vă cuviincios, ni s-a dus buhul. La bodegă, la prăvălie, la biserică, la batoză, la cimitir, la gară, la club, toți îl înjură pe Președintele țării. Din pricina asta a noastră, primarul nostru n-a primit un sfanț de la stăpânire, rămânem fără pod, nu ne asfaltează, nu ne trag nici gaz, nici apă. Eu le zic, băi, dacă vreți să trăim așa, atunci așa să trăim.

Dar nu e bine, nu e deloc bine. Or să scoată și trenul, ne demolează gara, năimiții de la Guvern sunt în stare de orice. Dar ăștia patru ca toți ceilalți, nepăsători. Acu’, de după ulucul ăsta, aud eu ce vorbesc ei și mă duc să-i pârăsc la postul de poliție. Că eu, așa, m-am săturat. Noroiul e cât casa, fântânile s-au umplut de broaște, iarna, dacă e viscol, uită lumea cu totul de noi. Păi bine, bă, mi-a zis primarul, primarele nostru, ca să vezi, păi bine, bă, ce ai tu cu oamenii?! Auzi la el! Adicătelea el ar fi de acord? Păi atunci de ce l-am pus primar? Păi n-a umblat el din casă-n casă cu frumușelu’? Și nu l-am votat noi?

Și n-a zis el că se duce tocmai la Președintele țării să-i ridice problema?! Da’ ce, s-a dus el? Nu s-a dus! Cum să se ducă? Acolo, la capitală, toată lumea bună știe că noi îl înjurăm pe Președintele țării de dimineață și până seara! Parcă ce, eu nu l-am înjurat?! Îl înjur și-acum, de ce să nu-l înjur?! Păi cum se conduce o țară, domnule, știi dumneata?! Păi nu știi! O să-ți spun eu dacă nu știi! Acum, lasă. O să stăm așa cu noroiul în poartă, ne ducem la MAT să tragem o dușcă, trece timpul peste noi. N-or să ne mai găsească ăia de la Guvern, ai să vezi, ne ia vântul de răi de gură ce suntem, ne ia vântul pe sus, cine știe unde ne duce, dincolo de marea cea mare. Și să știi că eu cred că ăștia vorbesc despre marțienii pe care i-a văzut al lui Iordache, sâmbăta trecută, pe izlaz. Păi nu le-am zis eu tuturor să-și țină gura?

Păi cum aude Președintele țării tărășenia asta, ne trimite armata pe cap, ne leagă fedeleș, ne bate armata la tălpi. Hai, mai merge așa, o înjurătură, dar să bați darabana despre extratereștrii? Parlamentul ne ia la ochi, ce să mai vorbim. Acu să văd ce zic ăștia patru, că prea sunt ei așa fără de opreliște, uită-te la ei, nepăsători, prea au stuchit la limbă, cine știe ce pun ei la cale în contra stăpânirii! Dar lasă, parcă nu știu eu de ce e în stare stăpânirea?!

Păi vine stăpânirea și ne pune impozit din acela greu de tot și ne înmoaie de tot. Păi eu le-am zis să ne ridicăm împotriva stăpânirii! Zău că le-am zis! Că nu a fost, nu este și n-o să fie nicăieri în lume așa stăpânire haină! Păi ce, nu-i așa? Dar, vedeți! N-am zis eu chestia asta, ăștia patru au zis!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

6 Comentarii

 1. Analiza/radiografia/poza vremii e cit se poate din actualitate.D-le Bufnila aveti verb literar,poate ,cine stie,va incumetati si la un roman intitulat,de ce nu,”Credinta si Ratiune”,ori „De Dupa Uluci”.

 2. Articolul se vrea un fel de „Viata la tara-3”! Pana se vor trezi romanii nascuti la tara din somnul cel de moarte se pot scrie 1000 de articole, adicatelea pana vor disparea de tot taranii. I-au pacalit inca odata Johannis si le-a promis marea cu sarea, asflat, poduri si podete si acum au ramas cu ochii in soare. L-ati mai vazut pe Johannis pe la tv dupa ce si-a instalat guvernul sau. A disparut covidu? Au papat 12 miliarde de euro in 12 luni si nu vor sa ne spuna alde Catu&gasca liberala ce a facut banii! I-a jucat la pacanele si au platit strainii pentu a se mentine la putere! Cine mama ma-sii plateste banii imprumutati? Daca si taranii au stat acasa si nu au iesit la vot iar cei care au iesit au fost pacaliti de Rarutu, acum cand sunt dati afara din U.K. si nici banii de la .u.e. nu vor veni, sa vezi atunci cum arunca cu caciula in cainii cu covrigi in coada ! Daca si taranii de la tara vor trage concluzia ca nu mai au tara, e nasol maria ta!

 3. „- Hai noroc! Noroc, noroc!

  – V-ati adunat bai! Fir-ati ai dracu

  – Mi se pare mie ca Moromete ne paraseste

  – De ce ma?
  -Pai nu-i mai place la liberali

  -Daca te prind ca tradezi partidul, sa nu te mai prind pe-aici

  – De ce ma, crez ca fara mine n-ajungi primar?

  …”Insotit de suita sa, si-a facut aparitia majestatea sa, regele Carol al doilea care a tinut un discurs”

  N-o sa mai aiba romanul ce sa faca cu graul, Balosule!

 4. Unii joaca la MAT sah ca dea mat regelui, în timp ce 66,66 % sapa transee in jurul castelului si le umplu cu acid clorhidroc ca cei din NATO sa poata petrece fără restricții alături de Maria sa si Maria lui, doua dansatoare si dame de companie cu statut de basca cu cozoroc antirachetă antinationala.
  Redactie Cotidianul un călduros ” La multi ani”
  Ps. Adresez aceeași urare postacilor de dreapta si celor de stanga, dar mai ales acelor postaci pe care-i consider si oameni si romani adevarati.

 5. Domnule Bufnila, la multi si frumosi ani! Nu doresc ca urmatorii ani sa fie SF-uri , precum scrierile dvs.ci ani de revigoare a tarii noastre!Scrieti frumos si, chiar daca multi ma vor judeca, Dinu Sararu a descris poate nu atat de frumos , perioada de migratie a romanului de la tara de la un regim politic la altul! Perioada in care, fara voia lor, taranii, talpa tarii,au foNt mintiti de colidatori cu Steaua, cu regele David, cu Silent Night si cu toate mercantilitatile ca ei, ,,niste tarani„ vor trai in pace si liniste! Insa, extraterestrii dvs. si oraseni ce suntem, ne amuzam prosteste de cei care au hranit , hranesc si vor hrani lumea asta stupida!Caci si oraseanul stupid si ecologic, mananca sandwich-ul sau vegetale intre doua felii de paine alba! Paine care vine din mainele negre ale taranilor! Va rog sa scrieti in 2021 despre negrul sub unghie al taranului romanc are sfideza lacul de pe un ghiile orasenilor cu gatul sub noul jug! Sa fiti iubit in 2021, nu numai de madame Calomfirescu, Temistocle si compania,de noi cititorii si comentatorii scrierilor dvs. dar si de …niste tarani! Din aia autentici! …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.