
CV-urile postate pe site-urile de recrutare conţin surprize la tot pasul, citirea lor poate înlocui cu succes programul umoristic din noaptea de Revelion.
La capitolul realizări profesionale, CV-urile românilor conţin succesuri de tot felul: „în doi ani şi jumătate mi-am cumpărat un passat”, „sunt prea multe, nu ştiu cu care să încep…”, „am ajuns cel mai bun dintre colegi”, „am o casă şi o familie”.
La capitolul eşecuri, domină eufemismele, toate descrierile demonstrând cât de bun este de fapt candidatul: „neputinţa de a putea fi prezent în mai multe locuri în acelaşi timp”, „nepromovarea meritată pe criterii de competenţă” sau „nu am reuşit să mă adaptez la cerinţe ilogice şi dezordonate”.
CV-urile românilor conţin şi eşecuri mai profunde: „trăiesc în România”, „nu m-am căsătorit încă”, „am căzut la examenul pentru pompieri” sau „n-am găsit adresa unei firme două zile şi n-am reuşit să fac livrarea”.
Cel mai mare eşec profesional de până acum al unui tânăr de 23 de ani din Suceava a fost să lucreze ca agent de pază, deoarece „nu sunt omul căruia îi place să stea”. Se vede şi din descrierea propriei personalităţi că omului „îi ard tălpile”: „Sunt o persoană al cărui loc de muncă nu depinde de un calculator, de maşină sau telefon. Sunt genul de persoană care nu-l lasă să aştepte pe client. Prefer să fac ceva tot timpul”.
Un bărbat de 37 de ani din Bucureşti îşi defineşte cel mai mare eşec profesional ca fiind „nereuşirea (?) de a lucra într-o firmă-companie cu personal calificat şi de încredere reciprocră”. Candidatul îşi trece printre realizările profesionale şi stagiul militar – a completat rubrica respectivă cu litere mari şi în engleză: YES! Dar are şi realizări mult mai concrete şi complexe: ca tehnician IT a adus „creşterea profitului într-un an cu aproape 90.000 RON pe departamentul pe care l-am condus” (?!)
Cea mai mare realizare profesională a unei tinere de 24 de ani din Bucureşti este „simplul fapt că am reuşit să intru în contact cu lumea şi cu nevoile pe care această lume le are”. Pe candidată o aşteaptă împliniri şi mai mari din întâlnirea cu lumea, deoarece îşi doreşte să lucreze „într-o firmă/companie care luptă impotriva rasismului, discriminării de orice fel, terorismului (!)”.
Pentru o candidată de 44 de ani din Ploieşti perfecţiunea nu lasă loc de eşecuri sau realizări: „Prin prisma activităţii zilnice şi a fişei postului, fiecare sarcină o tratez şi o finalizez cu maximă responsabilitate, nu se poate deci vorbi despre cea mai mare realizare sau despre cel mai mare eşec”. „Când angajez un proiect, îl duc la capăt prin orice mijloace şi cu oricâte sacrificii”, precizează femeia care şi-a trecut în CV şi ecuaţia reuşitei: „JOB + CARIERĂ = SATISFACŢIE !”
Din seria „Dacă doriţi să revedeţi” (perle mai vechi)
Un tânăr de 20 de ani din judeţul Bihor doreşte angajarea în silvicultură „sau în orice alt domeniu”. Menţionează că are „diplomă de bak” şi trece la rubrica job actual: nicăiery. Obiectivul profesional este îndrăzneţ, dar nu cuprinde şi cunoaşterea limbii române: „aş vrea să mă angjez şi eu sămi câştig ezistemtza singur”. Auto-prezentarea îi linişteşte pe angajatorii din silvicultură: „sunt înalt, serios şi curat”.
Un inginer mecanic cu experienţă din Piteşti îşi caută „loc de muncă sau job”, ca să nu existe confuzii. Arată din start că este poliglot: „doresc angajare în piteşti, bucureşti, străinătate, abroad, bucharest”. Jobul actual îl are la firma Chintesenta Enterprise SRL, cu funcţia „şomer”, iar aşteptările salariale sunt de 500 de euro în ţară şi 2.500 în străinătate. A cerut referinţe de la angajatorii din trecut dar „e greu să obţin referinţe de la această firmă, fiind în altă localitate şi deoarece a falimentat”.
„Bună ziua mă numesc dimache şi aş dori să muncesc ca lăcătuş constructii nave în stăinătate sau în ţară”, se ofertează un tânăr din Brăila. Pentru un lăcătuş cu experienţă de 10 ani cunoaşte foarte bine domeniul IT: „Adobe Photoshop, Cunoştinţe hardware, Cunoştinţe software”. Se recomandă prin aptitudini profesionale decisive pentru un lăcătuş: „capacitate de analiză profundă, abilităţi de negociator şi spirit intuitiv, empatic”.
Un tânăr de 18 ani din Buzău nu pare să fie atât de sigur de cunoştinţele sale în domeniul calculatoarelor: „Doresc angajare în sistemul it dacă se poate dar dacă nu în orice domeniiu”. O femeie de 39 de ani din Boldeşti-Scăieni este la fel de flexibiliă: „Doresc angajare, că orice pot face….şi fac…tot ce pot”, scrie aceasta. Şi, într-adevăr, deşi a lucrat în ultimii 4 ani ca brutar, are diplomă şi calificare de sticlar.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.