Consiliul de Supraveghere al OMV, compania austriacă proprietară a Petrom, l-a numit pe Berislav Gaso ca noul membru al Directoratului companiei responsabil pentru segmentul de Energie, divizia care, în urma reorganizării OMV, va avea în subordine explorarea și producția de petrol și gaze, adică fix ce face Petrom. Berislav Gaso a acceptat numirea. Acesta va prelua funcția de la 1 martie 2023. Mandatul său se întinde pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire cu doi ani și cu acordul reciproc al părților, spune într-un comunicat OMV.
Berislav Gaso este în prezent vicepreședinte Executie pentru Explorare și Producție (E&P – segmentul de upstream) al grupului MOL. Înainte de aceasta, a deținute diverse funcții de conducere în Grupul MOL, cuprinzând E&P și Finance, precum și la compania croată INA, o companie deținută de MOL Group din 2008. Înainte de a se alătura MOL, Berislav Gaso a fost Junior Partner la McKinsey & Company.
MOL, compania de stat de petrol și gaze a Ungariei, caută de mulți ani să se „branșeze” la gazele care vor fi scoase din Marea Neagră de Petrom și Romgaz, pentru care tocmai s-a declarat comercialitatea la Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale; decizia finală de extracție este așteptată pentru anul viitor. Petrom este operator aici, nu Romgaz, pentru că statul român a cedat austriecilor statutul de operator al zăcămăntului când a preluat participația de la ExxonMobil. Americanii aveau acest statut, Romgaz le-a cumpărat doar participația, dar nu și-a asumat și statutlul de operator. Operatorul este cel care decide mai totul, pe cine angajează pentru lucrări, eșalonarea acestora, încheie contractele cu clienții finali.
În 2019, directorul FGSZ, Transgazul unguresc (în subordinea MOL), organiza o conferință la București cu jurnaliști români și șoca prin lobby-ul direct pentru ca Ungaria să preia gazele din Marea Neagră. Acesta spunea, la acel moment, că țara noastră nu are ce face cu gazele, pentru că nu mai are industrie, și doar n-o să le ardem.
Reinhard Florey, Chief Financial Officer OMV, se va ocupa de segmentul Energie asigurând interimatul începând cu 1 ianuarie 2023, până când Berislav Gaso va ocupa locul în calitatea membrului Comitetului Executiv.
„Segmentul Energie al OMV este unul dintre factorii cheie pentru transformarea companiei, decisă în noua strategie 2030. Activitatea acestui segment se va concentra din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă, cum ar fi cea geotermală și capacitățile subterane pentru soluții de captare a carbonului. Sunt încântat să aduc la bord un expert experimentat în energie precum Berislav Gaso, cu o vastă experiență internațională în programe de transformare a scară largă, care a deținut recent responsabilitatea pentru sectorul E&P pentru 13 țări”.
Compania austriacă OMV, acționarul majoritar al Petrom, trece printr-un proces de reorganizare, parte a noi strategii a companiei axată mai mult pe chimie și petrochimie și mai puțin pe sectorul de producție de hidrocarburi.
OMV deține 51% din acțiunile Petrom, cea mai mare companie energetică românească și, în teorie, noul membru al Directoratului trebuie să coordoneze și activitatea segmentului de explorare și producție de hidrocarburi, în care activează compania românească.
Cu toată preferința noii conduceri a OMV pentru segmentul de chimie se pare însă că activitatea de producție a Petrom, cel puțin cea offshore, pare a fi susținută și de noul CEO, Alfred Stern. „Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun”, a spus în mai Alfred Stern.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Cumva, e baza pentru refacerea austro-ungariei??! Cam asta miroase!
TOATE FURACIUNILE AVERII NATIONALE DE DUPA 1989 (mii de miliarde de dolari) SUNT comise CU IMPLICAREA DIRECTA A INTERESELOR TRADATORILOR de neam si tara DE LA S.I.E si S.R.I…………………
@ROMANIA STAT SINUCIGAS ???? OARE AVEREA EXCROCULUI NATIONAL liviu luca DE MILIOANE DE EURO – fost CONDAMNAT 10 ANI , lindic de sindicat la Petrom , PE CARE A DARUIT-O CUSCRALUI SAU DUMITRACHE FOST SEF d.i.p.i la jud PH NU ESTE UN EXEMPUL cum este FURAT POPORU ROMAN….???
d-aia au închis Arpechimul, pt că noua strategie a companiei se axează ”mai mult pe chimie și petrochimie”
Nu mai sperati sa va ajute ”miticii, sudistii”, pt. ca v-ati facut-o cu mana voastra. Vreti-nu vreti invatati limba cailor, daca nu v-a placut românește, daca v-a placut sa va fuduliti in cel mai prostesc mod, daca va credeti mai aproape de buda cu pesta decat de Bucuresti. V-au intins romanii o mana la 1918 si ati mușcat-o, dar nu se va repeta.
Afara cu OMV din tara !
Trăiască și înflorească noul imperiu austro-ungar! Huuo asupritorilor/ jefuitorilor de români!
Vrem Petrolul si Padurea inapoi!Se aude Iohanee?Daca te faci ca nu pricepi,schimba-ti tara
Romanii care mai lucrati la Petrom,chiar nu puteti face nimic cu Plosnitele Austriece,v-au montat belciuge in nari?!
Sa mai bată mult JohaniSS ,moneda cu Unirea dintre România și Moldova și la revedere TRANSILVANIA? Dacă prostul ot Sibiu a făcut-o intenționat o înțelegere cu austriopeci? Adică , acum și el și pnl-ul sunt varza! La anul ne aproba intrarea in Schengen și apare dobitocul nespune ca datorită lui și doar lui ( un pic de pnl) intram in Schengen . Boborul îl Votează și prostovanul ajunge prim ministru??????
Până la extragerea gaZelor din Marea Neagră (dacă sunt suficiente, dacă va fi rentabil economic…) e cale FOARTE lungă și DRUMUL FOARTE COSTISITOR !
PRIETENII de la Exxon ȘTIU DE CE !?
Romanii adevarati il primeste cu traditionala placutza suedeza?