Nu e zăpadă, nu sunt sărbători! E muniție cu fosfor alb. Israel, crimă de război

Organizaţia Amnesty International a denunţat marţi că Israelul a folosit proiectile cu fosfor alb în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului în ultimele săptămâni. Unul dintre ele, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război”. E vorba de  „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzise asupra obiectivelor civile, relatează agenţia EFE.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului semnalează într-un comunicat că experţii săi au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze.

Armata israeliană a lansat proiectile de artilerie care conţin fosfor alb, o armă incendiară, în operaţiuni la frontiera sudică a Libanului, între 10 şi 16 octombrie (…) Un atac asupra oraşului Dhayra pe 16 octombrie trebuie investigat drept crimă de război, întrucât a fost un atac nediscriminatoriu care a rănit cel puţin nouă civili şi a afectat obiective civile, prin urmare a fost ilegal”.

În plus, Amnesty International afirmă că a strâns probe ce relevă folosirea acestui tip ce muniţii de către Israel în cel puţin alte trei situaţii în sudul Libanului, zonă unde armata israeliană se confruntă cu gruparea pro-iraniană Hezbollah după atacul grupării islamiste Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Fosforul alb este o substanţă chimică folosită ca muniţie în bombe, proiectile de artilerie şi rachete şi care se aprinde de îndată ce este expusă la oxigen, reacţia chimică rezultată generând o temperatură de 815 grade Celsius. Aceste muniţii incendiare produc de asemenea un fum dens şi toxic.

Pe 12 octombrie, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a denunţat de asemenea folosirea fosforului alb de către armata israeliană atât în Fâşia Gaza, cât şi în Liban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

28 de Comentarii

 1. actiunile antiteroriste au alt statut . razboiul are alt statut .luptele de gherila au alt statut .luptele cu protestarii la fel .

 2. Bă, eu cred că tot Putin a fost înainte să moară de cancer a șasea oară!

 3. Si Human Rights Watch si Amnesty International sunt finantate de G. Soros, nu?
  Cine plateste lautarii comanda muzica (interpretata de acestia), nu?

 4. @ s….Mai s, eu am citit Biblia….Stiu ca Evreii au scris Vechiul Testament prin care au inventat Poporul Ales, Superior, deci au inventat Nazismul
  … Stiu ca Evreii au scris si Noul Testament in care au inventat o fecioara gravida, un prunc propagandist care nu a fost crucificat pentru ca nu a existat si un inviat care nu a inviat fiindca nu murise si nu murise pentruca nu se nascuse….Stiu ca vrajeala a prins la Multime, stiu ca cu Vrajeala asta a fost cucerita America…etc, etc…Dar Israel fara SUA nu face mare branza militar….Daca se prabuseste Crestinismul prin informarea Multimii, Israel nu mai face chiar nici un fel de branza…Deci Israel nu poate face nicio Armata cu care sa cucereasca Lumea…Israel a cucerit ofata Lumea prin inventia numita Crestinism cu care a indobitocit o jumatate de Planeta….Asta a creat repulsia, ura multimilor..Ura aceasta a creat Nazismul lui Martin Luther si Adolf Hitler care au supus Evreii la un Holocaust pe care ei il cautau cu lumanarea de 3000 de ani….Azi Israel este Criminal de Razboi iar asta va anula in timp Holocaustul, asta e problema grava. Holocaustul a fost real si nu trebuie uitat.

 5. Sa nu se mire evvreii cand vor ajunge sa fie hacuiti pe strazi, in toate tarile lumii! Nu e vorba de niciun antisemitism, e “dinte pentru dinte”, conform religiei lor.

 6. Au mai denuntat ei ceva si in ucraina si s-au sucit pe urma cu 180grade.Depinde ce ordine vor primi.

 7. In primul rand nu cred nici 0.0000001% adică chiar nu pot să cred că totuși cei care conduc lumea sunt mai proști decât un animal ……. că racolează ultrasi din tabere diferite pe care ii pun sa de bată intre ei ..mai mult nu cred …. educație de frică funcționează doar la nivelul de amenda .. răstit cu un îndemn la calm ….altfel nu rezolvă absolut NIMIC din contră va duce la agresiunii și mai mari la mai multe crime …. când frică este învinsă omul se transforma un kamikaze ….mai ales dacă numai are nimic de pierdut iar suferință cu care este condamnat să trăiască nu ii ajută și preferă să moară ….asta este psihologia omului …

 8. O Incarcatura tipică de artilerie cu fosfor alb eliberează 116 pene îmbibate cu fosfor care, la contactul cu oxigenul, ard intens, eliberând un fum distinctiv. Acel fum poate fi folosit în mod legitim pentru a ascunde mișcările trupelor, dar fosforul alb poate fi devastator atunci când este folosit în zone urbane, aprinzând structurile civile și provocând oamenilor arsuri îngrozitoare, dar utilizarea lor ca arme de război în zonele civile este interzisă de Convențiile de la Geneva. O lovitură directă a unui proiectil cu fosfor provoacă de obicei arsuri severe și o moarte lentă și dureroasă. Fosforul arde, dar de fapt topește carnea până la oase. Comentatorii din media argumenteaza că Israelul, cu istoria sa relativ unică, anu ar folosi niciodata arme chimice sau gaze otrăvitoare. Tocmai din cauza acestei percepții false ei folosesc astfel de arme. Factorul de negare împiedică mass-media să ia în serios rapoartele credibile despre utilizarea armelor interzise.
  In acelasi spirit urmariti documentarul, intitulat Fallujah: The Hidden Massacre, care oferă, de asemenea, dovezi concludente că bombe incendiare cunoscute sub numele de Mark 77 (sau in jargon de cazarmă, Willie Pete), o formă nouă, actualizată de napalm, au fost folosite în atacul asupra Fallujah, încălcând Convenția ONU. Protocolul III al Convenției ONU din 1980 privind anumite arme convenționale interzice în mod expres utilizarea fosforului alb împotriva țintelor civile sau țintelor militare din zonele civile. Statele Unite nu au aderat la acest protocol.

 9. Din 16 octombrie și până azi 31 s-au tot uitat la pozele alea? Poate așa e, dar de ce le-a luat atât timp?

 10. serviciu roman de intoxicatii spune:……
  Numai de intozicații nu ești, dar în schimb e plin de ele peste tot 😎

 11. Mai ramine doar sa-i vedem „la lucru” pe „Little Boy Shlomo” si „Fat Man Yitzak” …

 12. Da’ de ce fosfor alb ? S-a terminat napalmul iar „agentul Orange” e interzis ca nume, datorita societatii de telefonie mobila ? …

 13. Cel mai necivilizat mijloc de război pe care l-a cunoscut lumea de la invaziile mongole.
  13/14 februarie 1945: Holocaust peste Dresda, Florența Nordului. Oraș spital fara obiective militare. 600.000 de refugiați din Breslau, 500 000 de nativi. Churchill a cerut „sugestii cum să aprindă 600.000 de refugiați”. Lindemann l-a sfătuit să bombardeze cartierele muncitoresti deoarece trăiesc mai înghesuiți. Ca în Gaza. Peste 700.000 de bombe cu fosfor au fost aruncate, una la fiecare 2 persoane. Temperatura în centrul orașului a ajuns la peste 1600°C ducand la tornade de foc. S-au numerat peste 260.000 de cadavre și reziduuri de cadavre. Cu greutate. La final aproximativ 500 000 de copii, femei, bătrâni, soldați răniți inclusiv animalele grădinii zoologice au ars. Solutie Finala?

 14. Nu.i adevărat,asta.i ANTISEMITISM,daca cineva mai comentează că evreii bombardeaza civili si Copii puteti fi considerati Antisemiti

 15. Human Rights Watch? Amnesty International? G. Soros? – HAI SICTIR! KURDISTUL BĂTRÂN ŞI CURCUBISTUL JUNIOR CARE N-AU AVUT SPOR NICI ÎN UNGARIA NICI ÎN ISRAEL CU DREPTURILE LOR MINCINOASE, NU SE LASĂ PÂNĂ NU-I VOR BELI EVREII! BELIŢI-I MĂH NU FIŢI NĂROZI! REDUCEŢ-I LA TACERE P-AMÂNDOI!
  Apropo, baba curcubistă, mă refer la Monica Macovei, ce-o mai face?

 16. Organizatia Amnesti International a denuntat marti (31.10.2023)ca Israelul a folosit PROIECTILE cu FOSFOR ALB in bombardamentele pe care le-a efectuat in sudul Libanului in ultimile saptamani,iar unul dintre aceste atacuri,cel impotriva orasului Dhayra,trebuie investigat drept „CRIMA de RAZBOI”,intrucat este vorba despre „folosirea nediscriminatorie” a unei arme interzisa asupra obiectivelor civile. ( sursa EFE,informeaza Agerpres).

 17. @axon:
  Greșit! Primul a fost Coranul marca egipteană pura, apoi jidănimea au tradus Coranul și modificat pasaje in favoarea lor dar a războaielor. Că sa îți poți da seama, trebuie să citești și Coranul, Biblia tuturor religiilor. Fiecare religie a tradus Coranul pe avantaje și dezavantaje inclusiv ortodoxia pe care o urăsc catolicii. De ce urăsc? In catolicie, sloganul verbal la purtător este „cautati-l pe Isus” care înseamnă omul de sacrificiu care caută, cercetează, analizează și crede in propriile concluzii, în ortodoxie e „crede și nu cerceta” adică, sa ramai prost, sa crezi doar in ce ți se livrează, nu cercetare, nu analiza, direct în gard. In Coran este lăudată mama care naște, are grija de familie, de casa, „cea mai sfântă ființă de pe pământ”, un fel de manipulare diplomata pentru a-ti respecta mama care dă viață prin procreere, plus cratita care e tot cerere. Dar, daca nu știu să citească majoritatea musulmanilor, merg pe ce ne spune pasa e sfânt și adevărat. Pasa fiind un mincinos notoriu care manipulează orice in scop propriu. Așa că, toate religiile au binețe și răutate chiar din tiparnița la momentul dictării, apoi, manipulările minciunilor că fiind realitate unica.

 18. Poză? Făcătură/CGI?
  Am nu Nokia 5130, cameră de o juma de megapixel, ce face poze mai bune.

 19. E limpede pentru toată Planeta, Sistemul Solar, ba chiar și întreaga Cale Lactee:
  Putin să ia notitZe, conștiincios !
  Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți:
  Așa ar fi trebuit să MUTE DECISIV Rușii cu Urcacii !
  Nu să se retragă de la Kiev, de frică să nu distrugă orașul. Când VITEJII Urcaci se ascunseseră prin subsoluri de creșe, grădinițe și maternități, măRog…🤮

 20. Bombe cu fosfor alb au aruncat si rusii in Ucraina si nu s-a mai basicat Amnesty Spune-mi cine te finanteaza ca sa-ti spun cine esti:))

 21. Nu cred ca se va ajunge la ce zici tu. Se vor confisca (pe modelul confiscarii banilor oligarhilor rusi) banii evreilor internationali. Inceputul a fost mai dificil. Probabil ca trebuie un motiv, nu se pot confisca pur si simplu.

 22. Eduard M😂tZ ot CZern😂witZ spune:
  31 oct. 2023 la 21:44 ———-Dumneata tragi ceva pe nas ,sau din nastere esti atit de inteligent ?

 23. strict tehnic e pentaoxid de fosfor.

  Pentoxidul de fosfor este un compus chimic cu formula P4O10. Numele său comun este derivat de la formula empirică (sau brută), P2O5. Este un solid alb, cristalin, fiind anhidrida acidului fosforic (de aceea, mai poate fi numită și anhidridă fosforică).

 24. Este complet ilogic! De ce ar folosi evreii fosfor alb? Sunt destul de bine înarmați și instruiți ca să câștige orice luptă. De ce ar face-o? Doar dacă se ocupă de prelucrarea faptelor organizațiile progresiste finanțate de nașul Soros!

 25. Bai nene nu intelegeti ca e Razboi ???! La razboi nu mai tine seama nimeni de conventii si reguli internationale. Mai tarziu invingatorul are intotdeauna dreptate iar victimele ramin victime. Este incredibil ce se intimpla in acest secol modern ! Omenirea nu a invatat nimic din istorie. Doar armele au devenit mai ucigatoare si mai performante. Ne meritam soarta ! Salaam & Shalom !

 26. @Admiratorul..(6,07) :este atat de PROST, ca sa nu zic IDIOT,cand postezi TAMPENII de genul „Bai nene nu intelegeti ca e Razboi??”.
  Daca Hamas-palestina, folosea sau va folosi si ei „proiectele cu fosfor alb” asupra Tel Avivului sau Haifa,Ashqelon,Ramla,…tu ca iudeu ce ai mai scrie aici,mai desteptule ??!!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.