O decizie politică ce îngroapă şansele pro-occidentalilor de la Chişinău

În pofida anunţului din 8 august că PLDM, PAS şi PDA vor avea un candidat comun la Prezidenţiale, Partidul „Platforma DA” şi-a desemnat cadidatul la funcția de preşedinte al Republicii Moldova. In lipsa unui candidat unic al partidelor pro-occidentale, şansele acestei tabere scad mult la prezidenţialele din octombrie. Sondajele îl dau favorit pe socialistul pro-rus Igor Dodon. Această dezbinare poate face ca în turul al doilea să se înfrunte doi candidaţi pro-ruşi: Igor Dodon şi candidatul „Partidului Nostru”, al oligarhului ruso-moldovean Renato Usatîi.

Potrivit unui comunicat de presă, mâine, la ora 12.00, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr va depune la Comisia Electorală Centrală documentele necesare pentru înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Andrei Năstase la funcția de Președinte al Republicii Moldova, transmite Deschide.md.

Acelaşi lucru l-a anunţat anterior şi formaţiunea condusă de Maia Sandu.

Maia Sandu este o figură mai nouă în politică. Economistă cu doi ani la Washington la Banca Mondială, a fost ministru al Educației din partea Partidului Liberal Democrat (o formațiune fără șanse în acest moment, după arestarea liderului Vlad Filat). Maia Sandu a fost considerată unul dintre puținii politicieni cu adevărat reformatori, alături de Natalia Gherman. Beneficiind de hotărârea Curții Constituționale, care a reușit printr-un verdict să schimbe ceea ce nu a reușit electoratul la referendumul din 2010 – alegerea președintelui prin vot direct – Maia Sandu părea ultima speranță și ultima locomotivă a taberei pro-occidentale care să asigure rămânerea la putere, la alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie. Este sustinuta de embrionara societate civilă din Republica Moldova.

Andrei Năstase și a sa Platformă Demnitate și Adevăr sunt o ”emanație” a străzii. Inițial organizatoarea unor ample proteste desfășurate pe parcursul unei jumătăți de an și susținând sus și tare că nu urmărește intrarea în politică, ci doar reformarea, PDA s-a aruncat în lupta politică în frunte cu un personaj ce este animat de dorința pedepsirii oligarhului Vladimir Plahotniuc, considerat acum ”stăpânul” Republicii Moldova. Năstase a fost unul dintre avocații fraților Țopa, deținătorii mai multor instituții media, afaceriști implicați în dispute interminabile cu Plahotniuc.

Contactat pentru a întreba ce va face Partidul Liberal Democrat în situaţia creată, preşedintele partidului Viorel Cibotaru ne-a declarat: Noi aşteptăm ca ei să se determine şi ne conducem în continuare de declaraţia pe care am semnat-o la început de august. Era planificat ca până la scrutin să fie un singur candidat. Cel mai probabil unul dintre ei se va retrage pe parcurs în favoarea celuilalt. Dacă ei vor face abatari de la declaraţia comună, noi vom analiza cine ne este mai apropiat şi vom ieşi cu o poziţie ulterioară.

Analistul politic Oazu Nantoi a făcut săptămâna trecută un apel către Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Liberal Democrat prin care i-a îndemnat pe reprezentanţii formaţiunilor să se reaşeze la masa de negocieri, în vederea desemnării neîntârziate a candidatului comun pentru alegerile prezidenţiale. Mai mult, el susţine că cele trei partide ar trebui să formeze un bloc politic şi să participe împreună la următoarele alegeri parlamentare.

Anterior, PPDA, PAS şi PLDM au anunţat că vor face front comun la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie şi au reiterat intenţia de a propune un candidat unic pentru scrutin. Numele acestuia urma să fie ales ulterior dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.