O expoziţie dedicată cadourilor de Crăciun

Moştenirea unui samurai, în licitaţie la Bucureşti

Onoare, respect faţă de cuvântul dat, spirit de sacrificiu şi dispreţ total faţă de moarte. Acestea erau calităţile care transformau un războinic obişnuit într-un samurai veritabil, însă ceea ce le-a adus faima în întreaga lume a fost costumul pe care samuraii îl purtau în luptă.

Artmark prezintă publicului un fragment esenţial al costumului şi, anume, un lot format din casca şi masca de samurai, perioada Edo (1603 – 1868). Lotul este unul foarte valoros întrucât se întâlnesc foarte rar piese care fac parte din aceeaşi armură, după cum e cazul căştii – Kabuto şi măştii – Mempo din licitaţia Artmark.

Statuetă egipteană

De asemenea, importanţa acestor Kabuto şi Mempo autentice de samurai este dată şi de perioada în care au fost realizate – în jurul celei de-a doua jumătăţi a secolului XVII, fiind astfel contemporane cu cel mai cunoscut samurai, Miyamoto Musashi. Din documentele istorice, se pare că masca şi casca lui Miyamoto erau similare cu cele prezente în licitaţie. Lotul a făcut înconjurul lumii până a ajuns în România, la un colecţionar pasionat de istoria feudală a Japoniei. Preţul de pornire este de 10.000 de euro.

Tellurium Ernst Schotte

Licitaţia O călătorie în jurul lumii este o premieră pentru Artmark în materie de tematică şi aduce publicului o mulţime de curiozităţi de pe fiecare continent. Astfel de exemple ar fi o statuetă egipteană întruchipând un Shawabti – slujitor religios din antichitate, sec XI-V î.e.n. (preţ de pornire: 700 de euro), un rar Tellurium care ilustrează mişcarea Pământului în jurul Soarelui, Berlin (preţ de pornire: 1.500 de euro), o impresionantă pereche de Colţi de fildeş gravaţi, din sec. XVIII (preţ de pornire: 680 de euro) sau un rar şi inedit Colier din mărgele din corn de rinocer (preţ de pornire: 500 de euro).

Pereche de colţi de fildeş

Expoziţia poate fi vizitată până luni, 14 decembrie, la Artmark, iar marţi, 15 decembrie, are loc licitaţia la Athénée Palace Hilton, la ora 19.30.

Maşini de colecţie din argint, un univers al darurilor rafinate

Ford T 1934, piesă de colecţie

Ford T, prima maşină modernă cu producţie în masă, cel mai bine vândută maşină timp de aproape un secol, cu peste 15 milioane de cumpărători, este expusă la Artmark. Aflată în colecţii celebre, precum cea a Prinţului Rainier al III-lea de Monaco, a Muzeului Naţional de Automobile din Mulhouse (Franţa), a Muzeului Saab din Suedia sau, în spaţiul autohton, în colecţiile omului de afaceri Ion Ţiriac, Regelui Mihai şi fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Valoarea unui Ford-T este între 30.000 şi 100.000 de dolari, în funcţie de starea tehnică a maşinii, după cum arată şi vânzările de la licitaţiile din Europa şi America. La Artmark, preţul de pornire este ceva mai modest – 150 de euro.

Hooded Ford 1934

O altă maşină marca Ford din 1934 a fost expusă la Artmark şi a fost adjudecată pentru 150 de euro. Atenţia publicul a fost acaparată de legendarul model Hispano-Suiza, recunoscut drept maşina regalităţii europene, a suveranilor indieni, a superstarurilor de la Hollywood şi a magnaţilor industriali, parte a unor colecţii de automobile faimoase, precum cea a omului de televiziune Jay Leno sau în colecţia Ion Ţiriac. Unul dintre cele mai bune rezultate în licitaţie a depăşit 2 milioane de dolari la Sotheby’s în august 2013. Acum la Artmark, la lictaţia din 9 decembrie, preţul a fost ceva mai scăzut – 150 de euro şi a fost adjudecată pentru 175 de euro.

Model Hispano Suiza

De asemenea, Hooded Ford miniatural din argint, estimat la 150-250 de euro, a fost adjudecat pentru 150 de euro.

Nu putem să nu amintim şi de o feerică caleaşcă miniaturală din argint, Simon Rosenau, datată 1920, estimată între 600 şi 900 de euro.

Caleaşcă Simon Rosenau

De ce preţuri într-atât de mici de pornire pentru maşinile de colecţie din argint? Întrucât este vorba de o colecţie de maşini… miniaturale. La ce v-aţi gândit?! Artmark este complicele celor care doresc să facă o surpriză şi un dar memorabil de Crăciun sub forma unor mici piese de colecţie inedite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.