„O greşeală istorică”

Guvernul turc a decis să-şi retragă ambasadorul de la Berlin după ce parlamentarii germani au adoptat o moţiune prin care recunosc genocidul armean comis în urmă cu un secol de Imperiul Otoman.

Moţiunea a fost redactată de social-democraţi, creştin-democraţi şi ecologişti şi a fost sprijinită cvasiunanim de parlamentari. Nu s-a înregistrat decât o abţinere şi un vot împotriva. Cancelarul Angela Merkel a susţinut recunoaşterea genocidului armean însă a absentat de la votul de joi, la fel şi vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel.

Votul ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu un an, dar a fost amânat. Armenii, adunaţi cu zecile în Berlin, au salutat votul de joi. “Trebuie să spunem acestui lucru pe nume – genocid. Bundestagul nu poate permite să fie şantajat de Turcia”, a spus Gregor Gisy, membru al Partidului Stângii.

Reacţia din partea Turciei a fost previzibilă. Partidul de guvernare AKP a precizat că acest vot afectează grav relaţiile bilaterale şi că Germania a comis “o greşeală istorica”. Premierul turc Binali Yildirim, care a preluat funcţia în urmă cu doar o săptămână, a declarat că moţiunea votată de Bundestag este “iraţională” şi ca este sun test pentru prietenia dintre tarile membre NATO. În opinia premierului de la Ankara, ceea ce s-a întâmplat în 1915 “a fost un eveniment ca oricare altul care s-a produs în timp de război”. Atunci au fost ucişi 1,5 milioane de crestini armeni.

Votul din Bundestag a picat cum nu se poate mai rău pentru Angela Merkel, scrie Reuters. Cancelarul se străduia să slaveze acordul UE-Turcia privind imigratia şi să determine noul guvern de la Ankara să îl aplice. Merkel nu a avut nicio pârghie de influenţă pentru a amâna din nou votul din Bundestag, care a fost iniţiat de Verzi şi susţinut de Partidul Social-Democrat. Comunitatea turcă de circa 4 milioane de oameni este si ea nemulţumită de votul din Budestag. Circa o mie de turci au protestat la Berlin. “Nu cred că acesta este un pas pozitiv”, a spus înainte de vot unul dintre liderii Uniunii Turco-Islamice pentru Afaceri Religioase.

Parlamentarul social-democrat Rolf Muetzenich a explicat că Germania nu încearcă să pună Turcia la colţ, ci să ajute la reconcilierea turco-armeană. “Ştim din proprie experienţă cât de greu este să lucrezi cu propriul trecut, însă doar asa se poate întări încrederea între oameni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.