O inovație românească: creșterea PIB prin pensii

Proiectul legii pensiilor prezentat de Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu prevede o creștere a cheltuielilor cu pensiile cu 130%, de la 60 de miliarde de lei acum la 140 de miliarde de lei în 2022. Asta înseamnă că după creșterea economică pe bază de măriri de salarii, wage-led growth, România va experimenta creșterea PIB-ului prin pensii, o inovație românească, susține economistul Bogdan Glăvan. Pensiile mai mare atrag după sine și creșterea consumului, principalul motor de creștere economică în ultimii ani. Analistul Cristian Tudorescu susține că creșterea cheltuielilor cu 70-80 miliarde de lei până în 2022 nu se poate face decât dacă se măreștere CAS-ul și/sau se direcționează angajații să opteze pentru Pilonul  I. „La cât ar fi atunci salariile, considerând 21,75% (adică 25% – 3,75%) din salariile brute din 2021 care se duc în bugetul de pensii, plus un eventual deficit asumat, nu iese! Rezultă două variante: ori creste CAS-ul, ori directionează (manipulează) oamenii să opteze pentru Pilonul I și să nu mai cotizeze la Pilonul II. Sau ambele”, susține Tudorescu.
În forma actuală a proiectului, cheltuielile cu pensiile, la bugetul asigurărilor sociale de stat, vor crește cu 11% în 2019. Astfel, de la 60,7 miliarde lei în acest an, vor ajunge la 67,4 miliarde lei în 2019. Un avans mult mai mare va fi înregistrat în 2020, urmând a urca la 83,8 miliarde lei, reprezentând un plus de 38%, comparativ cu cheltuielile din acest an. În 2021 cifra va sări de 100 miliade, ajungând la 115,7 miliarde lei, iar în 2022 – 140,02 miliarde lei, adică un avans față de 2018 de 130%.
Statul român nu are bani pentru a plăti lună de lună cele peste 5 milioane de pensii și din această cauză recurge la împrumuturi. Pentru că sistemul de pensii este deja în deficit, orice majorare se va face pe datorie pe care o vor plăti românii de azi și de mâine. Acum avem un deficit de 400 milioane de lei lunar, adică 1,2 miliarde de euro anual. În urmă cu patru ani, deficitul era de 300 milioane de lei. În cazul în care se vor dubla pensiile, fără să se taie niciuna dintrele ele, precum cele speciale, vom atinge în 2012 nivelul de 2,4 miliarde de euro.
Povara facturii sociale, care include salarii în sectorul bugetar și asistență socială, inclusiv pensii, este cea mai mare din Europa iar după intrarea în vigoare a acestei legi aceasta va fi și mai mare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Nu vă faceţi griji. Devalorizarea leului va rezolva problema, ca de obicei.
    În situaţii de genul ăsta, moneda cedează la un moment dat şi astfel sistemul se reechilibrează prin devalorizarea deficitului.
    Din 2007 euro a crescut cu cca 50%. O să mai urce cu 50-60% şi gata.

  2. dacă se va aplica vreodată legea asta, vpr-ul va fi în jur de 50 de lei ( raportul între 1265 şi 25). Mai mult nu e de unde, oricât s-ar da grenadă peste cap, cu guţa lui cu tot şi aici au greşit, pentru că-i fac jocul plăvanului trădător de ţară…

  3. Avand in vedere ca legea se va aplica din 2021, iar strada forteaza mare schimbare, in 2020 castiga Basescu, pardon PNL-ul si introduce impozitul pe pensii de la 1.000 lei, sanatate de la 730 lei, taieri de salarii de 25%, TVA 24% si atunci ca in poveste ”toti vor trai fericiti pana la adanci batraneti”, am uitat mai erau cele peste 100 de taxe eliminate care vor umple buzunarele baietilor destepti din energie, sunt in asteptarea momentului cand vor lichida Hidroelectrica si se pregatesc de noi telegondole pe cerul patriei, asa ca PSD „scapa” in 2020 sau mai repede, iar Boc ”isi ia tara inapoi” pe care ai lui au pierdut-o partial in 2012…atunci va fi bine…

    • Daca intre timp modifica legile justitiei si dau amnisitie si gratiere, asfel ca scapa toti de puscarie, PSD-istii ar fi 100% multumiti cu acest scenariu!

  4. … si ce ma Pam, te opui? Sa plateasca
    toata lumea taxele si impozitele cuvenite si sunt bani pentru toate! Dar tu esti sustinatorul corporatiilor, al multinationalelor, care transfera PIB in afara, prin jonglerii financiare! Salut, vandutule!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.