
O navă sub pavilion moldovean îşi propune să facă ceea ce nu a reuşit un întreg convoi: spargerea blocadei Fâşiei Gaza. Şeful diplomaţiei israeliene, născut la Chişinău, declară limpede: „În mod clar, nici o navă nu va sosi în Gaza. Nu vom permite ştirbirea suveranităţii noastre”.
Nava sub pavilionul Republicii Moldova este deţinută de un armator grec şi este închiriată de o asociaţie libiană. Ea se îndreaptă către Fâşia Gaza, transportând 2.000 de tone de ajutoare umanitare. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Internaţionale pentru Caritate şi Dezvoltare Gaddafi, condusă de unul dintre fiii liderului libian Muamar Gaddafi. Potrivit DPA, nava Amalthea, rebotezată Al-Amal (Speranţa), are un echipaj de 12 marinari din Haiti, India şi Siria şi este comandată de un căpitan cubanez. La bord se mai află nouă activişti propalestinieni din Libia, Algeria, Nigeria şi Maroc. Se aşteaptă ca vasul să ajungă în apropierea Gazei miercuri.
Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, care s-a născut şi a locuit până la 20 de ani în Republica Moldova, a discutat cu omologii săi grec şi moldovean despre situaţia creată. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că este vorba despre „o provocare care nu era necesară” şi a sugerat că nava ar trebui să se îndrepte către Egipt sau portul israelian Ashdod, nu către Fâşia Gaza. Responsabilul operaţiunii siriene, Youssef Sawani, susţine însă că scopul este de a ajunge în Gaza.
Misiunea aparent umanitară are loc la şase săptămâni după ce forţele israeliene au efectuat un desant asupra unui convoi umanitar sponsorizat de Turcia, soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci. Iranul a încercat, în luna iunie, să trimită un convoi umanitar către Gaza, însă operaţiunea a fost abandonată.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.