O Săptămână fierbinte a licitaţiilor la Palatul Dorotheum din Viena

În 16 mai, în cadrul secţiunii de Artă Contemporană de la Dorotheum, cea mai mare Casă de licitaţii din Europa Centrală şi una dintre cele mai mari din lume, vor fi scoase la licitaţie două opere din anii 60, de Lucio Fontana, exemple extraordinare de Concetto Spaziale, una roşie şi una verde, o lucrare insolită pentru că, de obicei, în licitaţii apar pânze roşii şi albe.

Concetto Spaziale “ATTESA”, roşu, datat 1964–65, este estimat la 480.000 – 650.000 de euro, iar Concetto Spaziale “ATTESA”, verde, realizat în 1968 şi care are pe verso inscripţia “Astăzi sunt cu adevărat demoralizat!… culori de apă pe pânză, verde”, este evaluat la 400.000 – 600.000 de euro.

Un alt reprezentat al culorilor Italiei este Emilio Vedova, prezent în licitaţie cu două opere care au fost expuse la Bienala de la Veneţia în 1962: Per una protesta No. 6, din Ciclul Protestului, este propusă la 280.000 – 380.000 de euro. În licitaţia din 1 iunie 2017, la Dorotheum s-a înregistrat un record pentru o operă a artistului.

De remarcat în mod special serigrafia Two Diane Keaton de Andy Warhol şi marea oglindă ( 2 metri) de Adolph Luther.

O lucrare din 1957 de Philip Guston, aparţinând perioadei abstracte a artistului Şcolii din New York, oferă un frumos exemplu de contrast dramatic între culorile vii care domină centrul pânzei şi umbrele gri ale fondului. Valoare estimativă: 300.000 – 400.000 de euro.

Sunt oferite în licitaţie opere importante ale unor artişti ca Yayoi Kusama, Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Ludwig Wilding, Günther Uecker, Georg Baselitz, Stephan Balkenhol, Gotthard Graubner şi Katharina Grosse.

Gianni Colombo, reprezentant important al artei „obiect” şi al artei cinetice, colecţiona obiecte ale acestor curente internaţionale. Din colecţia sa provine o operă de mari dimensiuni de Jesus Rafael Soto (240.000 – 320.000 de euro).

Să mai amintim lucrări de Karel Appel şi de Asger Jorn, importante exemple ale Grupului CoBrA.

Arta austriacă este bine reprezentată de creaţii ale Grupului “Arta austriacă”, cum ar fi Maria Lassnig, Arnulf Rainer şi Erwin Wurm.

În 15 mai, licitaţia se va desfăşura sub semnul Vienei moderne. Vor fi propuse picturi semnate de mari artişti internaţionali, ca Henri Matisse (Femeie cu colier, 280.000 – 320.000 de euro) şi Fernando Botero (140.000 – 180.000 de euro), Edgar Degas (200.000 – 300.000 de euro), dar şi protagonişti care au ilustrat spiritul avangardei vieneze a sfârşitului de secol: Gustav Klimt şi Egon Schiele.

În anul Centenarului morţii lui Gustav Klimt nu puteau lipsi din licitaţie nici nume ca Otto Wagner, Koloman Moser şi Egon Schiele. Din opera celui din urmă este oferit un desen din 1914. Pictorul a folosit ambele feţe ale hârtiei. Pe o parte se află un Nud de femeie îngenuncheată, pe cealaltă, Nud feminin culcat. Provenit dintr-o colecţie particulară austriacă, desenul este estimat la 350.000 – 500.000 de euro. Lucrarea face parte din moştenirea lăsată de Egon Schiele rudelor. Probabil cumnatul său, Anton Peschka, a colorat Femeia în genunchi.

Semnat de Gustav Klimt, promotorul şi prietenul lui Schiele, se află în licitaţie un desen în creion Seminud feminin culcat, realizat în 1914/ 1915 şi estimat la 38.000 – 58.000 de euro.

Desenele proiectului lui Koloman Moser pentru vitraliile Bisericii din Steinhof, unul dintre exemplele cele mai semnificative ale arhitecturii Jugendstil din Viena, sunt şi ele propuse în licitaţie. Otto Wagner, care a proiectat Biserica, i-a cerut colegului său, Koloman Moser să proiecteze vitraliile.

Din arta austriacă mai sunt prezente în licitaţie nume ca Fritz Wotruba, Alfons Walde, Wilhelm Thöny şi Oskar Laske.

Iar în ceea ce priveşte arta italiană şi franceză să amintim lucrări de Bernard Buffet, Sonia Delaunay, Giacomo Balla şi Marino Marini.

Ca întotdeauna în Săptămâna licitaţiilor de la Dorotheum, nu puteau lipsi bijuteriile şi ceasurile. Diademe, broşe, coliere şi inele cu multe carate, provenind de la familiile aristocratice europene, cum ar fi Casa Savoia, sunt protagonistele licitaţiei din 17 mai. Se remarcă Diadema de diamante de 12 carate, de la 1900, estimată la 16.000 – 24.000 de euro.

În 18 mai, în cadrul sesiunii Ceasuri de mână şi de buzunar, vor fi oferite şi ceasuri de mare precizie, ale unor case ca Patek Philippe, Jaeger LeCoultre şi Roger Dubuis.

Toate piesele pot fi vizionate, începând din 5 mai în Expoziţia din Palatul Dorotheum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.