O studentă a reușit acolo unde liderii politici maghiari din Cluj s-au poticnit 25 de ani

O studentă la Drept, în vârstă de 22 de ani, se poate lăuda că a reușit acolo unde timp de 25 de ani liderii politici nu au avut succes.

Într-un material prezentat de rfi.ro, aflăm cum, în numele unei organizații nonguvernamentale, Izabella Szocs a avut câștig de cauză de cauză în fața Primăriei Cluj-Napoca privind amplasarea de plăcuțe bilingve.

Astfel, printr-o sentință dată de Tribunalul Cluj, care nu este însă definitivă, primăria este obligată să amplaseze plăcuţe bilingve româno-maghiare la intrările în oraş.

Și, deși Legea Administrației Publice Locale prevede obligativitatea inscripțiilor în limbile minorităților conlocuitoare numai dacă minoritatea respectivă depășește 20 de procente din populația totală, studenta a invocat legislația europeană și a avut câștig de cauză.

Fiind semnatară a Convenției Cadru pentru protecția minorităților naționale, România trebuie să efectueze o analiză de oportunitate privind afișarea unor stfel de plăcuțe, a declarat pentru RFI Izabella Szocs.

Studenta a ales Clujul și a enumerat criteriile pentru analiza invocată, respectiv număr substanţial de locuitori, populaţia tradiţională şi cerinţa suficientă.

Așa a convins deocamdată instanța, pentru că primarul Emil Boc, la rândul său profesor la Facultatea de Drept, a anunțat că va contesta decizia, după ce va primi motivarea. “Și noi avem o lege națională care trebuie la fel de bine să fie respectată. Legea națională este cea care produce efecte pe teritoriul statului român”, a declarat Boc.

European Committee Human Rights Hungarians Central Europe, fundația care a obținut în instanță ceea ce politicienii maghiari nu au reușit timp de peste 20 de ani, este o organizație condusă de un olandez de origine maghiară, Gabor Landman. Membrii fundației spun că nu au nicio afiliere politică și că militează independent pentru drepturile minorității

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.