Obama este în Cuba, dar nu-i vede pe cubanezi

Cubanezii au asteptat degeaba să-l vadă pe primul preşedinte american care vine la ei în ţară după aproape un secol. Publicul nu a avut acces în centrul Havanei la ora 21.20 (ora Europei), atunci când a aterizat Barack Obama. Poliţia a făcut baraje. Iar cel mai important canal de televiziune din ţară, Cubavision, nu a transmis decât câteva imagini in direct, în ciuda faptului că a promis că va acoperi amplu vizita preşedintelui american.

Duminică după-amiază, când Obama punea piciorul în Cuba, televiziunea îi desfăta pe cubanezi cu un concert de muzică clasică. A urmat o “emisiune specială” dedicată vizitei istorice în care au fost prezentate câteva personaje stând cu spatele la camerele de luat vederi, ascunse bine sub umbrele. Prezentatorii au elogiat istoria Havanei şi apoi au rulat imagini cu monumentele istorice din capitala cubaneză, însoţite de laude la adresa edililor care le-au renovat, scrie Liberation. Emisiunea specială se încheie cu câteva secunde în care apare familia prezidenţială americană coborând din Air Force One, moment în care Obama nu a fost aşteptat de preşedintele Raul Castro, lucru foarte comentat de cubanezi şi nu numai. “Wow, preşedintele Obama tocmai ce a aterizat şi Raul Castro nu era acolo. I-a primit pe papă şi pe alţii. Lipsă de respect”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Apoi alte câteva secunde în care Obama este prezentat admirând un portret al lui Abraham Lincoln în timp ce una dintre fiicele sale da semne că se plictiseşte. Atât. Programul a continuat cu Baletul Naţional.

Cubanezii au rămas perplecşi, scrie corespondentul Liberation la Havana. Vizitele şefilor de stat şi ale papilor în capitala lor au beneficiat de spaţiu mare de emisie şi au fost retransmise. De data aceasta au putut urmări mai pe larg vizita lui Obama doar cei care au acces clandestin la Univsion, o televiziune de limbă spaniolă ce emite din SUA. Dar poate că lucrurile vor sta altfel după vizita preşedintelui SUA, pentru că acesta a anunţat un acord între Google si Cuba pentru facilitarea accesului WIFI în ţară, iar apoi, facilitatea transferului remitenţelor din SUA de către Western Union le va permite cubanezilor să cumpere şi tablete şi telefoane inteligente. „Acolo va avea loc o schimbare şi cred că Raul Castro înţelege asta”, a spus Obama în acelaşi interviu, înaintea decolării spre Cuba.

Nici cubanezii care au crezut că îl vor putea vedea în carne şi oase pe preşedintele SUA nu au fost mai norocoşi. Mii de oameni au înfruntat ploaia torenţială şi au mers spre marile bulevarde, acolo pe unde ar fi putut trece coloana oficială. Cât despre meciul de base ball dintre selecţionata Cubei şi Tampa Bay Boys, nicio şansă pentru vreun cubanez de rând să găsească un bilet. Locurile nu au fost vândute public.

Nu l-au putut vedea pe Obama nici cei 180 de opozanţi ai regimului Castro care au fost închişi înaintea vizitei prezidenţiale, majoritatea chiar duminică, când a avut loc un protest al Doamnelor în Alb (organizaţia soţiilor deţinuţilor politici). Autorităţile le-au transmis că nu vor fi lăsate să iasă din casă. O serie de analişti arată chiar că vizita preşedintelui SUA nu ajuta deloc conducerea de la Havana tocmai pentru că este vorba de Barack Obama, pentru că foarte numeroasa populaţia afro-cubaneză va vedea un preşedinte de culoare foarte energic şi un lider cubanez alb şi îmbătrânit. E un fapt ce ar putea crea tensiuni într-o ţară în care, deşi accesul egal la servicii medicale, educaţie si promovarea femeilor în viaţa politică şi economică sunt evidente, accesul la funcţii înalte este dificil pentru cei de culoare.

Barack Obama şi-a început vizita în Cuba, urmează să se întâlneasca cu liderii politici, cu reprezentanţii aşa-zisului mediu de afaceri cubanez şi cu opozanţii regimului. Până acum, preşedintele SUA nu a văzut însă poporul cubanez, unul din obiectivele principale ale vizitei.

Recomanda