Odă DNA-ului, SRI-ului şi Monicăi Macovei

„Puţine ţări pot spune că au un premier în exerciţiu printre cei 1.250 de oficiali acuzaţi de corupţie pe parcursul unui singur an. Direcţia Naţională Anticorupţie din România, agenţia responsabilă cu combaterea corupţiei, a avut un impact profund într-o ţară în care abundă infracţiunile şi prostul management. Acţiunile sale au fost lăudate de cetăţeni, investitori şi aliaţii României din UE si de SUA, care au salutat dovada că ţara a început să-şi gestioneze problemele”, scrie Politico.eu în debutul unei ode închinate DNA-ului, SRI-ului şi Monicăi Macovei.

Şi pentru ca impactul profund să fie şi mai bine înţeles, România este comparată cu o Bulgarie care se confruntă cu instabilitate politică şi incapacitatea de a combate infracţiunile, tocmai pentru că nu are un DNA, un SRI şi o Monica Macovei cu armata sa de specialişti şi analişti în ale anticorupţiei.

Primul pe lista cazurilor trecute în revistă de Politico.eu (publicaţia în care a apărut un articol care dorea să îngroape un alt pesedist – comisarul Corina Creţu) este Victor Ponta, apoi Sorin Oprescu. Şi este citată Monica Macovei cu o vorbă despre DNA: “Este un model pentru regiune, dar nu doar pentru regiune, pentru toata Europa, pentru că funcţioneaza foarte bine”. Şi apoi vine şi Dan Tapalagă, fostul consilier al Monicăi Macovei, care spune că SRI a fost “crucial” pentru succesul DNA, că există “o uriaşă diferenţă” între SRI şi Securitate, dar că sporirea puterii SRI este îngrijorătoare, pentru că “controlul parlamentar este fals”.

Cât priveşte opinia acelor români care cred că secretul DNA ţine de relaţia cu SRI si cu reţelele moştenite de la Securitate, care cred că exista un “stat profund” legat de Securitate care trage sforile, în articol se spune că aceasta este o viziune conspiraţionistă.

“Trebuie să-şi schimbe modul de a face afaceri sau trebuie să distrugă DNA. Altfel vor ajunge la închisoare”, este concluzia Laurei Stefan, “care a fost omul esenţial în revigorarea DNA când a fost director în Ministerul Justiţiei în perioada 2005-2007”. Adică în mandatul Monicăi Macovei.

Articolul integral, pe politico.eu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.