OLAF și Comisia Europeană, sesizate în cazul achiziției BMW

Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că a sesizat mai multe autorități, printre care Curtea de Conturi și OLAF, pentru a ancheta licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de BMW.

„Am demonstrat factual de ce această licitație a fost una cu dedicație. Au apărut chiar glume în spațiul public că mai lipsea să se ceară sigla respectivei mărci pe mașini. De fapt, nu e o glumă, e un lucru foarte serios, pentru că este un caiet de sarcini scris să se potrivească unui singur tip de mașină vândut de prietenul președintelui. Sunt fonduri europene la mijloc și acest furt trebuie anchetat”, spune Cătălin Drulă.

El precizează că a depus sesizări către Autoritatea de Management.

„Este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă și în legislația națională, care spune nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența. Aici e caz clar de corecții financiare și de sesizare OLAF și Parchetul European. Am sesizat și noi OLAF. Asta e o obligație pe care o are Autoritatea de Management”, adaugă Drulă.

El mai spune că a mai sesizat Curtea de Conturi și Comisia Europeană.

„Este un caz clasic, o nerușinare. Este o dovadă a nivelului de impunitate la care s-a ajuns în statul român. În momentul în care îți permiți ăîn halul ăsta să facu un caiet de sarcini cu dedicație pentru un prieten politic înseamnă să se simt de neatins. (…) Regimul Iohannis a impus o rețea de furt peste România, iar președintele e patronul acestei hoții și protectorul mafiei”, încheie Drulă.

Liderul USR a transmis marți că, potrivit cerințelor din caietul de sarcini al licitației, au fost eliminate, prin mici modificări, alte modele și mărci de autovehicule.

Poliția Română a transmis că acuzațiile din spațiul public sunt nefondate.

„Societatea este într-o continuă schimbare, iar mijloacele folosite de cei care încalcă legea sunt permanent îmbunătățite și diversificate. În acest sens, pentru a-i combate eficient pe aceștia și a asigura cetățenilor un nivel crescut de siguranță, este necesar ca Poliția Română să fie într-o continuă dinamică, în ceea ce privește dotarea polițiștilor cu mijloace de protecție, precum și de mobilitate. Tocmai de aceea, în ultimii ani s-au achiziționat mai multe capabilității logistice, inclusiv loturi de autovehicule destinate activităților specifice polițienești”, a transmis Poliția Română.

Printre proiectele care au vizat îmbunătățirea mobilității, la nivelul Poliției Române se numără și „întărirea capacității administrative și operaționale a structurilor de luptă împotriva traficului de droguri și terorismului – autovehicule BMW (cutie 8+1); operaționalizarea structurilor de poliție pentru protecția animalelor, nou înființate – autovehicule Ford (cele prevăzute cu cutie automată au 10+1 trepte)”.

În toate achizițiile, au fost folosite, în principal, fonduri nerambursabile.

„Industria auto este într-o continuă dezvoltare, iar autovehiculele noi au performanțe din ce în ce mai ridicate, astfel că este necesar ca Poliția Rutieră, prin specificul activităților pe care le desfășoară, să se alinieze la standardele actuale. Pentru stabilirea criteriilor de performanță pe care ar trebui să le întrunească autospecialele de poliție rutieră, s-a avut în vedere alegerea unor tehnologii cât mai avansate, cu emisii reduse, ținând cont, atât de eficiență și fiabilitate, sub toate aspectele, pe durata de exploatare, cât și de modul de utilizare operativă. România se regăsește pe un loc fruntaș în Europa, în ceea ce privește accidentele rutiere și persoanele decedate în urma acestor tragice evenimente. Astfel că, toate aceste achiziții, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de camere de supraveghere și monitorizare a traficului rutier, au un singur scop: Reducerea riscului rutier și salvarea de vieți umane”, a mai transmis Poliția Română.

Pentru îmbunătățirea siguranței rutiere, sunt în derulare, la nivelul Direcției Rutiere, două proiecte, în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro.

De asemenea, Poliția Română este în perioada de accesare pentru alte 3 proiecte. În cadrul acestora, printre altele, poliția rutieră va beneficia inclusiv de suport aerian prin achiziția a 4 elicoptere.

Poliția cumpără BMW-uri de la amicul lui Iohannis

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

5 Comentarii

 1. Bai Drula, drula … daca nu erai tu zburat de la butoane cu tot cu alde Ciolos sau Barna, ce mai laudai tu BMW urile astea si ce bun de lins era turistul neamului.

 2. Eu știam că EPPO anchetează infracțiuni cu fonduri europene.
  Deci Dl. Drulă ori face mișto de noi, ori habar n-are cui să se adreseze și nici consilieri care să-i dea informații.

 3. cine are cunostinte minime de achizitii publice stie ca cerinta unei cutii automate cu minimum 8+1 viteze este una restrictiva. Nico autoritate contractanta nu poate sa justifice nevoia de a avea minimum 8+1 viteze. Nu ai cum sa spui ca nevoia ta era sa ai 8+1 viteze, in loc de, sa spunem, 7+1 viteze (unde s-ar fi incadrat mult mai multe masini: Skoda, VW, etc). Sau de ce minimum 8+1 si nu minimum 9.1 (teoretic mai buna si care echipeaza, de ex, masini Mercedes)? Corect era ca ei sa treaca cerinta de a avea cutie automata, fara nico alta solicitare privind numarul de viteze.
  Si inca ceva, Politia a justificat in mod general o nevoie absurda de a avea masini de mare viteza (de parca toti sunt implicati in urmariri de mare viteza), dar nu ne spune si daca au si o analiza cost beneficiu pentru alegerea acestor optiuni. Apropo, stie cineva cat ne va costa intretinerea acestor masini in urmatorii 10 ani?

 4. Mujicii Pauperizati de Regimul Fanariot al Parazitului Globalist Klaus Iohannis s-au dus cu Jalba in Protap la Kaiser.
  Mamica Noului CCCP, tovarasa Ursula a Sarit ca Arsa de Tupeul Mujicilor Mioritici care au Indraznit sa se Plinga Kaiserului Olaf despre Coruptia Practica de Sasul Nesimtit din Garnizoana HermannStadt.
  BMW FACE ORDINE…BAAA !

 5. Aceste limuzine au reputaţia de a sta spânzurate prin copaci.Să vezi la iarnă câţi pomi vor fi ornaţi cu BMW-uri cu tot cu ocupanţi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.