Onoarea și dezonoarea noastră continuă

dinu-giurescu

A murit academicianul Dinu C. Giurescu. Nu am fost lîngă dînsul, dar nu mi-l pot imagina decît cu stiloul în mînă și cu cîteva cărți și manuscrise în preajmă. Și unealta de scris a căzut pentru totdeauna, la capătul unei opere care marchează cultura și istoriografia românească. Cît a trăit și a scris, a spus adevărurile grele despre ceasurile hotărîtoare ale nației.

A fost ca un paloș, ca o suliță, ca o armă de apărat istoria României și ființa poporului român. În afara lui David Prodan, nu știu nici un alt istoric care să fi acoperit atîția ani, cu atîta trudă, istoria României. Cum l-a răsplătit țara în anii comunismului rămîne o dureroasă lecție de morală. Cum se poartă țara de astăzi, liberă și, să-i zicem, democratică este iarăși o mare lecție de morală din care noi ieșim mai dezonorați decît ne putem da seama. Academia Romană nu a primit rămășițele pămîntești ale istoricului Dinu C. Giurescu pentru a avea parte de un ultim omagiu din partea publicului. De o asemenea onoare nu poate beneficia decît președintele Academiei Române, indiferent ce fel de operă are, indiferent cine l-a susținut pentru o asemenea ascensiune.

Care va să zică, sub pălăria Academiei Române încape un Laborator pentru analiza războiului informațional și comunicare (LARICS), un soi de laborator cum sunt eu popă. Numai faptul că Vasile Dîncu era ministru a împiedicat să mai avem un academician specializat în patinajul propozițiilor. Am salutat Apelul academicienilor adresat poporului român. Mi s-a părut un mesaj patriotic necesar, frumos și convingător. Cînd o mare parte din populație și l-a asumat, academicienii țării noastre au răsturnat vaza și au spart-o. La un moment dat, academicianul Ioan Aurel Pop spunea: „În societate văd multe orgolii, individuale, mai ales, decât de grup“, anunțînd că, din punctul său de vedere, Academia Română va fi „o instituție umană, cu Dumnezeu“. Cît de umană este Academia Romană, cît de morală și cît de patriotică este ea, dacă valorile culturii și științei românești nu se pot retrage din scena publică și nu se pot despărți de poporul lor decît dacă au fost președinți ai Academiei Române? Niciodată n-am văzut judecată mai nedreaptă scoasă din mintea unor înțelepți, semn că poporul din care se trag știe el ce știe cînd zice că „unde-i multă minte este și multă prostie“.

Am sunat la conducerea Ateneului Român, așezămîntul ridicat din bani publici pentru a găzdui bucuriile minții și ale sufletului și pentru a onora valorile nației. Mi s-a spus să transmit o adresă. Din partea cui? A Academiei Române? Profesorul Giurescu n-are partid, n-are guvern, n-are gașcă.

Pentru marile servicii făcute istoriei poporului român, academicianul Dinu C. Giurescu va fi depus la Biserica Italiană, unde vor avea loc și Recviemul și Liturghia de înmormântare.

S-a stins cel mai frumos și mai drept dintre istoricii români. A fost unul dintre colaboratorii ziarului nostru. Ne-a dat curaj cînd ne lipsea și ne-a explicat sensuri și abordări ale istoriei. Fără el, am fi greșit mai mult. Vorbea simplu și clar, oricît de dureros ar fi fost adevărul. A dus mai departe truda unei familii. A luat pe umerii săi și a dus mai departe opera istorică a tatălui său. Și-a luat alături de el istorici tineri. Cu riscul de a supăra, spun că Dinu C. Giurescu a făcut și o școală de istorie. A dat o șansă celor tineri, i-a cultivat, a semnat alături de ei și le-a deschis calea cercetării.

În cele mai complicate momente de istorie contemporană, profesorul Dinu C. Giurescu s-a purtat ca un tînăr luptător, dovedind curaj, cumpătare și un patriotism cum nu mi-a fost dat să văd de prea multe ori în viață. Și, cu toate acestea, profesorul era modest și cumpătat, ca un înțelept care poate trece peste slăbiciunile omenești.

Nu și peste cuvintele nedrepte spuse despre poporul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

17 Comentarii

  1. Cornel Nistorescu, spre rusinea mea, recunosc ca nu am citit nimic din Dinu C.Giurescu. Am insa in biblioteca una dintre cartile de capatai a istoriei poporului roman si anume „Viata si Opera lui Cuza Voda”, Editia a II-a, revazuta si adaugita. 1970, scrisa de Constantin C. Giurescu, tatal ilustrului disparut. Este o carte monument scrisa pe cand era detinut politic in Insula Mare a Brailei, „invoit” de conducerea penitenciara sa-si izbaveasca „pedeapsa” prin studiu la Arhivele Statului si Biblioteca Raionala de pe timpuri. Vremurile si soarta a facut ca spre sfarsit de ani 80, foarte tanar fiind, sa cunosc bine si pe „calaul sef” al incintei penitenciare unde era „detinut” marele savant si istoric, cu care imprietenidu-ma mi-a depanat multe amintiri despre C.C.Giurescu. Aceste familii, vezi si familia Djuvara, barbatii de stat ai Unirii in frunte cu Domnitorul A.I.Cuza, M.Kogalniceanu, etc. au fost niste colosi pe care s-au sprijinit romanii in vremuri de restriste si in fruntea carora sau situata luminandu-le asemenea unor meteori calea de urmat. Ce te faci cu astia de acum, Cornele, ca de 30 de ani tot bijbaim in intuneric cu de alde Basescu si Iohannis…?! Sa-i fie tarana usoara marelui disparut, istoricul, Dinu C.Giurescu !. Ce punem in loc…?!

    • Alcibiade, imi voi permite sa-ti dau o sugestie: te rog, te implor, spre binele tuturor lasă-te de scris! În toate sensurile! Măcar asa.. pentru ca Brăila a dat scriitori importanți.. Poți sa te mai consulti cu cineva de incredere, dar sa fie și sincer, știi tu..

    • Ia zi, care-i treaba „prietene, Vio” ! Ce-ti lipseste ?! Ai ! Vezi-ti de ale tale, daca ai vreo treaba, si lasa grija postarilor, ca doar nu suntem la examen. Nu te obliga nimeni a lectura ce nu-ti convine ? Sau te roade si te framanta vreun adevar ce se degaja din afirmatiile mele. Atunci spune si intram in „dialog” ! Sau nu te pricepi decat la „coruptia ucide”, „jos comunismul” si alte „macovisme”…! Sictir !

  2. Atita timp cit in toate institutiile statului roman sunt pline de impostori securiti valorile neamului nu vor fi respectate!
    Repet ca si poporul roman are partea sa de vina ca tolereaza aceasta asituatie in Romania!

  3. … raman in urma sa lectiile de demnitate si dovezile rezistenţei elitelor responsabile in fata atacurilor la care a fost si este supusa Romania pe multiple planuri: politic,economic, social, cultural. Dl. Giurescu ne avertiza ca Romania se afla intr-un razboi perpetuu ce ne-a provocat multe nelegiuiri si conditia economico- politica de colonie în cadrul UE -Nato… A criticat fenomenul criminalizarii decizionale din institutiile statului postdecembrist, a activitatii subversive intreprinse de grupuri de interese transpartinice sprijinite din strainatate ce au preluat puterea si fac „combinaţii“ pe seama avuţiei nationale, in dispret fata de istoria neamului si fata de generatiile care vor veni. Stia ca traim iar vremuri tulburi, nefaste identităţii si conştiinţei apartenenţei la naţiunea română. A inteles ca agentii imperiilor si ai capitalului transnational operează dupa bunul plac pe teritoriul nostru, interesati de exploatarea resurselor naturale si de propagarea modelelor pseudo-culturale. A plecat dezamagit de incapacitatea multora numiti oameni politici, de lipsa lor de bunavoinţă in a apăra valorile româneşti ( materiale, morale şi culturale). Ne paraseste un OM autentic, cu atitudine verticala si incurajatoare intr-un timp al refeudalizarii tarii, a inflatiei de tradatori angajati in slăbirea/destrămarea statului şi a naţiunii….

  4. Academicianul istoric are meritul ca s-a opus,in paginile ziarelor,halucinantei distrugeri numite ‘propunere de provincializare a Romaniei ‘a la Dragnea ,cu reaparitia „ducatelor” si „comitatelor” ale lui „Ahtum,””Gelu”,Glad”,”Menumorut” si alti jupani PSD! Giurescu a arata clar sensul Tradarii Nationale prin aceasta „provincializare”!Sa il odihneasca D-zeu ,a fost un brav roman!

    • De unde drak ai scos aberatia asta cu Dragnea? Nu puteai sa astepti un pic?

    • @justinianus: Nu ai tinere de minte stimabile…Nu incepuse Dragnea acum 2-3 ani cu Legea Mucles(dupa ce cu Busola ierusalimului a fost decorat de sulfurosul Moshe Vyaceslav Kantor)si Legea Impartirii pe Provincii a Romaniei?Afla ca regretatul academician s-a opus acestei legi inepte ..daca nu citesti Cotidianul decat de ieri ,ce sa iti fac…

  5. Da dle. Nistorescu aveti dreptate….am ajuns sa fim aratati cu degetul cei ( din ce in mai putini) care ( inca) mai credem in ideea de PATRIOTISM …sa le fie RUSINE celor (platiti) care murdaresc aceasta sfanta idee… Cat de actuala este DOINA lui EMINESCU….

  6. Din pacate oamenii mai si mor ! A venit si randul unui ROMAN adevarat, Dinu C.Giurescu un istoric mare, a continuat munca tatalui sau si a lasat in urma sa lucrari de valoare pentru poporul roman. Toate iesirile sale pe sticlele mai mult sau mai putin mogulizate au indemnat la grija pentru poporul roman si pentru tara noastra ROMANIA. Faptul ca unii au refuzat depunerea celui care a fost Dinu C.Giurescu intr-un anume sediu dovedesc ce caractere mici sunt, iar revolta autorului articolului este justificata dar asa sunt unii, fara de Dumnezeu … ! Dumnezeu sa il ierte, Dumnezeu sa il odihneasca, pe cel care a fost Dinu C.Giurescu .

  7. Din pacate oamenii mai si mor ! A venit si randul unui ROMAN adevarat, Dinu C.Giurescu un istoric mare, a continuat munca tatalui sau si a lasat in urma sa lucrari de valoare pentru poporul roman. Toate iesirile sale pe sticlele mai mult sau mai putin mogulizate au indemnat la grija pentru poporul roman si pentru tara noastra ROMANIA. Faptul ca unii au refuzat depunerea celui care a fost Dinu C.Giurescu intr-un anume sediu dovedesc ce caractere mici sunt, iar revolta autorului articolului este justificata dar asa sunt unii, fara de Dumnezeu … ! Dumnezeu sa il ierte, Dumnezeu sa il odihneasca, pe cel care a fost Dinu C.Giurescu .-

  8. pt. alcibiade . MACOVEI A FOST PROCUROR COMUNIST ! DAR SI TUDOREL T. , VALER DORNEANU , VICTOR CIORBEA , NORICA N. , AU FOST PROCURORI COMUNISTI SI ACUM CONDUC ROMANIA ! NU MERG MAI DEPARTE , NU AM TIMP NELIMITAT CA TINE ! RASPUNDE CONCRET , DACA NU , SCUTESTE-MA DE RASPUNS …SI ASCULTA SFATUL PRIETENESC AL LUI VIO …

  9. iarasi se comenteaza comentariile . pleaca expertzii intr-o lume mai buna si ramin doar postacii socialiszmului mulilateral subdezvoltat.

  10. Intr-un moment solemn, disparitia ultimului membru al unei familii de mari istorici, constatam cum prostaca securista
    de „dreapta”, „ADRIANA”, se angajeaza in polemici,ocazie cu care se demasca aici ca purtatoare de multiple pseudonime,
    printre care si „vio”. L-am apreciat pe academician ca aparitie publica, cu toate ca devenea acid numai cand apareau
    amenintari, mai ales externe, la fiinta nationala, in schimb nu o vedea precis pe aceea reprezentata de Securitate, cu
    toate ca familia sa si chiar personal au avut de suferit! Ca istoric a ratat aprecierea corecta a momentului pe care l-a trait de departe, cel al LOVITURII DE STAT din 1989! E un adevarat blestem pentru istorici sa fie mult mai tentati
    de trecut, decat de prezent, cu toate ca uneori prezentul intrece in grozavii trecutul cel mai sinistru…

  11. Cei care cred in esenta, cu ochii inlacrimati, cu stapaniri de sine, mai dau cate o pagina din cartea vietii a tineretilor furate.” Pentru mine nu s-a schimbat nimic ” vb. din anii 90, elitele, stimati domni, s-au schimbat valorile si a ramas sangele albastru muncitoresc!

  12. Cei care cred in esenta, cu ochii inlacrimati, cu stapaniri de sine, mai dau cate o pagina din cartea vietii a tineretilor furate.” Pentru mine nu s-a schimbat nimic ” vb. din anii 90, elitele, stimati domni si doamne, s-au schimbat valorile si ati ramas sangele albastru muncitoresc!

  13. Am citit cateva din cartile de istorie scrise de Dl. Giurescu. Dar, n-a fost numai un istoric de exceptie, a fost si un bun povestitor. Periplul lui prin America anilor 70–80,o regasiti intr-o carte buna, de calatorii.America nu s-a prea schimbat, numai ca tehnologie. In rest? E aceeasi…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.