Ora de lecții cu ambasadorii

Ambasadorii Germaniei, Franței și SUA, Cord Meier-Klodt, Michele Ramis și Hans Klemm, care au participat, sâmbătă la la dezbaterea „Unde este locul României?”,  desfășurată în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, s-au întrecut în critici și sfaturi pentru România.

Ambasadorul american, Hans Klemm, a declarat că modul în care a fost adoptată legea offshore de către Parlament a încălcat principiile transparenţei şi consultării.

„Săptămâna trecută (…) Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Preşedintele nu a promulgat-o încă, aşa că trebuie să am grijă, dar acel proiect de lege a fost prima dată prezentat publicului (…) luni, 9 iulie, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. Da, este foarte rapid, le dau credit pentru eficienţă, dar încalcă toate principiile transparenţei şi consultării”, a declarat Klemm, citat de Agerpres.

El a precizat că în România există investitori americani în fiecare sector economic semnificativ, de la IT, la agricultură, industria farmaceutică, banking, servicii financiare. Potrivit diplomatului, investiţiile americane în România au crescut în ultimii ani şi sunt întotdeauna îmbunătăţiri de făcut astfel încât climatul de afaceri să fie mai bun.

„De la început am îndemnat guvernul român să fie mai predictibil în politica economică, fie că e vorba de taxe, fie că e vorba de legislaţie, să fie mai (…) transparent în schimbările din politicile economice şi să consulte în mod autentic comunitatea de afaceri”, a mai spus Hans Klemm.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 iulie, proiectul de lege la care face referire ambasadorul. Liderul PSD Liviu Dragnea a modificat proiectul față de variantă adoptată de Senat în chiar ziua votului final din Cameră.

Legea reglementează cadrul fiscal și tipurile de avize necesare companiilor care exploatează gazele din Marea Neagră, iar printre companiile care au concesionat perimetre se se află firmele americane ExxonMobil (în asociere cu OMV Petrom) și Black Sea il & Gas. Legea offshore a stârnit nemulțumiri săptămâna trecută și în sânul coaliției de guvernare PSD – ALDE. Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian și-a exprimat, luni, nemulțumirea în privința adoptării legii offshore, afirmând că nu a existat dialog între membrii coaliției de guvernare, parlamentarii formațiunii fiind puși ”într-o situaţie delicată”, și a cerut Guvernului să modifice de urgență actul normativ.

Prezentă la aceeași dezbatere, ambasadoarea Franței în România, Michele Ramis a declarat că spațiul politic românesc este dedicat disensiunilor interne, însă preluarea președinției Consiliului UE poate ne va schimba optica.

„Cred că România are în fața ei o mare responsabilitate, și poate această președinție (a Consiliului UE – n.r.) va oferi României o perspectivă diferită. Sunt sigură că România va beneficia de această președinție și va căpăta spațiu, pentru că spațiul politic din România este dedicat disensiunilor interne și problemelor interne, și sunt sigură că va schimba perspectiva (…) România nu pare să fie conștientă de bogățiile ei. Aveți o creștere economică solidă, nu aveți șomaj, aveți un mediu atractiv pentru investitori, aveți companii dinamice, angajați calificați, resurse naturale, potențial mare în sectorul IT, este o țară prietenoasă, aveți securitate, o poziție strategică la joncțiunea între est și vest, sudul Europei, aproape de Orientul Mijlociu. Cred ca această țară ar trebui să profite mai mult de avantajele ei, pentru că, în opinia mea, vă subestimați capacitățile, avantajele. Mai cred că noi, din afară vă putem ajuta să realizați asta, vă putem ajuta să realizați că puteți mai mult. Mi-ar plăcea ca România să se întoarcă la România, pentru că aveți o țară frumoasă”, a afirmat Michele Ramis, citată de Mediafax.

Aceasta a adăugat că Franța se bazează pe România în demersul comun de refondare a Europei, pentru ca aceasta să devină mai puternică.

„Preşedintele Emmanuel Macron are o viziune puternică privind refondarea Europei, să o facă mai puternică. Ne bazăm pe România să fie parte a acestei inițiative de refondare, România este un partener cheie al UE, una din cele mai mari țări din UE. (…) România este una din cele mai proeuropene țări. România nu a fost un stat membru fondator al Europei, însă poate fi un stat membru refondator în planul propus de președintele Macron”, a completat oficialul francez.

Michele Ramis a amintit și despre formatul trilateral România-Franța-Germania, special creat pentru a sprijini țara noastră în procesul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene, de anul viitor.

„Franța și Germania au decis să stabilească un format trilateral, la nivel de miniștri, funcționari publici de rang înalt, pentru a schimba opinii, pentru a pregăti pașii următori, pentu a pregăti Președinția UE”, a explicat Michele Ramis.

Și ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a făcut referire la preluarea președinției Consiliului UE de către România, declarând totodată referitor la reforma sistemului judiciar, că statele partenere încearcă să mențină țara noastră focusată ca să nu devieze de la astfel de priorități.

„Aș vrea să fac o remarcă despre un subiect de interes în ultimul an și jumătate pentru societatea românească și pentru politicieni, și anume reforma sistemului judiciar. Cu toate eforturile nostre, toți trei și mulți alți parteneri ai noștri, încercăm să contribuim, și nu spun că au făcut-o perfect, dar încercăm din răsputeri să menținem România focusată, ca să nu devieze de la aceste prioritați nu doar ale României, ci și ale întregii Europe. Să construim prin compromis, să căutăm un numitor comun. Niciunul dintre noi nu a considerat cerințele acestei reforme în justiției ca pe ceva alb sau negru. Evident a fost necesară (reforma în justiție –n.r.) pentru că a fost cerută de Curtea Constituțională și prin așteptările Europei”, a afirmat ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.

Oficialul german a făcut referire și la diferențele care există între cele două țări, în cazul abuzului în serviciu. Acesta a adăugat că Germania, alături de SUA și Franța, va depune toate eforturile pentru a ajuta țara noastră progreseze în reforma din sistemul judiciar, deoarece toate statele membre doresc ca România să aibă un mandat de succes în perioada preluării președinției Consiliului UE.

„Comparând sistemele noastre de justiție poți vedea că abuzul în serviciu este foarte diferit în Germania. În România lucrurile care intră sub incidența penalului sunt într-un context disciplinar. Aceasta nu este o zonă pe care vreau să o detaliez, dar am vrut să o menționez în context pentru că, de acum înainte, vom face tot ce ne stă în putință pentru ca România să facă pași în polarizarea acestui subiect, deoarece vor urma subiecte importante, fundamentale chiar și cel mai evident este cel al preluării președinției Consiliului UE. Țara mea este hotărâtă, alături de partenerii noșri minunați, Franța și SUA, să oferim ajutorul cum putem, pentru a face din această președinție un succes. Nu este un gest chiar atât de altruist, pentru că succesul României va fi succesul nostru și al Europei. Acesta este țelul nostru”, a adăugat Cord Meier-Klodt.

„Prioritatea numărul unu este coeziune între statele membre, lucru despre care e mai ușor de vorbit decât de făcut, pentru că nu este vorba despre o coeziune oarecare, ci despre una a unui sistem comun de valori, nu o formă fără fond. Vrem un anumit tip de Europă și pentru aceasta trebuie să ne rezolvăm mai întâi problemele interne, dar să nu fim concentrați doar pe problemele noastre, ci din perspectiva unui stat care are în vedere obiectivele internaționale”, a completat ambadorul Germaniei la București.

Cord Meier-Klodt a vorbit și despre provocările actuale, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Statele Unite, precizând că România poate juca un rol crucial în asigurarea stabilității UE și NATO, atâta timp cât rămâne un stat proeuropean „care nu este blocat în niște grupuri cu o agenda proprie”

„Trebuie să cădem de acord asupra obiectivelor comune și a intereselor comune și cum să le aplicăm mai bine. Și acest lucru trebuie avut în vedere legat de orice provocare, fie că este vorba despre Brexit, relațiile cu Rusia, relația UE-SUA, parteneriatul estic pentru România poate fi vorba de zona Balcanilor, criză migrației, securitatea granițelor, problemele de mediu, etc. Și vreau să vă spun, pentru că va fi România va juca un rol în timpul președinției Consiliului UE, este vorba despre bugetul financiar multianual al Uniunii Europene asupra căruia trebuie să cădem de acord și care va avea un rol major pentru bogăția României. Va trebui să stabilim unde se vor duce banii, în politica de coeziune, agricultură sau în ce măsură vor fi alocați pentru viitoarele provocări, precum migrație, securitate. În acest context voi spune că rolul României nu poate fi supraestimat. România are tot potențialul de a juca un rol crucial în această ecuație în asigurarea stabilității UE și NATO pe flancul european Sud-Estic, ca un stat fundamental proeuropean, care nu este blocat în niște grupuri cu o agenda proprie”, a explicat oficialul german.

Acesta a mai spus că, prin preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor, țara noastră are o ocazie unică pe care ar fi bine să nu o rateze.

„România are potențialul de a fi constructivă pentru viitorul Europei, pentru soluționarea problemelor regionale și un partener onest. Cel mai important este că România are această ocazie unică cu preluarea primei președinției Consiliului UE din ianuarie 2019. Însă, dragi prieteni, cum se întâmplă întotdeauna de fiecare dată în viață cu oportunitățile, ar fi bine să nu le ratați”, a conchis ambasadorul Germaniei la București.

Din ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8499 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Si dna Ecaterina Andronescu da lectii, dlui Dragnea de data asta!

    „E. Andronescu dă atacul la Dragnea: „Să iasă public să explice de ce a semnat protocol cu SRI”
    Senatorul PSD E. Andronescu a declarat, sâmbătă seară, că liderul social-democrat L. Dragnea ar trebui să iasă public şi să explice de ce a semnat protocolul cu SRI, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale, pentru că altfel „mesajul pe care îl transmite public de multă vreme îşi pierde credibilitatea”.
    „Dl Dragnea trebuie să iasă public şi să explice ce conţin acele documente pe care le-a semnat şi să explice şi de ce le-a semnat, pentru că altfel mesajul pe care îl transmite public de multă vreme îşi pierde credibilitatea, în opinia mea. Toţi membrii de partid, şi nu exagerez când spun asta, şi-ar dori să fie mai eficientă guvernarea şi oamenii să fie mai mulţumiţi. De aici apar, întotdeauna, nişte frustrări ale oamenilor, care au impresia că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui să meargă”, a declarat senatorul PSD E. Andronescu, sâmbătă seară, la Realitatea TV.
    https://www.stiripesurse.ro/ecaterina-andronescu-da-atacul-la-dragnea-sa-iasa-public-sa-explice-de-ce-a-semnat-protocol-cu-sri_1278865.html

    Dragnea are ocupatie in concediul de LUX: munceste din greu la ce minciuni sa spuna public la revenirea din concediul de LUX, peste 1 Luna, evident!
    Observ ca Antena 3 si Romania TV nu spun o vorba despre concediile lui Dragnea si Tariceanu!
    Ia sa vezi scandal cand va pleca Johannis in concediu!
    Incalcarea Constitutiei, evident, o sa ne spuna alde Gadea, Ciuvica si Ciutacu!

    • Asa-i cand prostii vor sa prosteasca pe altii, Madame ! Un protocol de colaborare intre institutiile statului nu este ceva rau in sine dar a fost demonizat de borfasii din PSD doar cat sa darame sistemul de justitie din Romania. Sistem care-i incurca in hotiile fara numar comise…. Oricum, matale ar trebui sa nu-ti uiti reputatia de Abramburica ! Dupa ce ai nenorocit invatamentul romanesc ar trebui sa taci pe vecie !

    • @Dragulin @ Abramburica: cred ca dna Cati are dreptate, ea spune ca „Dl Dragnea trebuie să iasă public şi să explice ce conţin acele documente pe care le-a semnat şi să explice şi de ce le-a semnat, pentru că altfel mesajul pe care îl transmite public de multă vreme îşi pierde credibilitatea.”, adica ea spune ca Mesajele PSD-ALDE contra Protocoalelor devin NECREDIBILE cand insusi Dragnea a SEMNAT un astfel de Protocol!
      Foarte corect, individul Dragnea CONDAMNA de zor Protocoalele la Romania TV si la Antena 3, in timp ce EL insusi a SEMNAT Protocolul dintre SRI si MDR!
      Acesti indivizi unsurosi, vicleni si mai ales MINCINOSI conduc Romania!
      La fel e si Tariceanu, care la TV condamna Protoocoalele SRI cu diferite Autorittati ale Statului, in timp ce EL insusi a Semnat ca Vicepresedinte CSAT acea Hotarare nr 17/2005 a CSAT prin care s-a decis semnarea de Protocoale intre SRI si Autoritatile cu Atributii in Lupta impotriva coruptiei!
      Dragnea si Taricenau nici NU vor DESECRETIZAREA acelei Decizii CSAT, care NU e secreta:
      Cotidianul, Noiembrie 2017:
      „Cea mai bună dovadă că L. Dragnea este omul Sistemului constă în faptul că PSD nu a cerut încă desecretizarea Hotărârii CSAT nr. 17 din 2005. Este vorba despre acea Hotărâre care a stat drept temei „legal“ pentru protocoalele SRI-DNA (și pentru protocoalele SRI cu alte instituții).
      În fapt, Hotărârea 17/2005 a CSAT NU a fost niciodată secretizată. PSD nici nu ar fi avut de cerut desecretizarea ei, ci doar prezentarea ei publică. Și ar fi fost de ajuns să-i ceară aceasta aliatului său, Tăriceanu, care în 2005 era Vicepreședinte CSAT. Ce făcea acea Hotărâre? Trecea corupția în rândul riscurilor de securitate națională.”
      https://www.cotidianul.ro/hotararea-csat-172005-nu-este-secretizata/

    • Prostaca securista „lili”, se da in vant dupa conservele din PSD, mai ales cand il ataca pe noul dusman al Securitatii
      Dragnea! In mod deosebit e perceputa silfida iesita hotarat din clandestinitate de ceva vreme, un fel de ultima mohicanca
      in PSD!!! Viclenia individei care pozeaza in ingenua, care nu a subtilizat un pix, ci un camion plin, e usor demascabila,
      protocoalele oricarei alte institutii decat JUSTITIA semnate cu SECURITATEA!!! Ticalosia acestor slugi nu are limite si
      e cu atat mai condamnabila la silfidele considerate nepericuloase…

  2. Oare de ce nu am simțit că mi se încălzește sufletul citind laudele ambasadorilor? Că de ipocrizia și atitudinea lor condescendentă mi-e greață. În ce privește luminatul, corectul și democratul Occident, mă consolez că până la urmă totul se plătește iar scadența se apropie rapid.

  3. Herr ambasadorul doicesc ar fi bine sa lamureasca ce e acela „context disciplinar” . Ca in Romania disciplinar insemna batalionul disciplinar. Deci nemtii trimit civili in batalionul disciplinar sau au ceva gen lagar de pedeapsa ?

  4. Politruci care recita ce li s-a dat scris pe biletele. Care-i deosebirea dintre astia si politrucii de dinainte de ’89? NICIUNA!

  5. Fiecare cu ce-l doare… Nemtii si francezii doresc cresterea pretului gazelor, americanii si austriecii sa nu plateasca nimic si sa ia gazele moca din marea neagra, firmele de IT sa nu plateasca nimic statului roman, spanacul ala de Dacia, marca moarta ucisa de o calitate execrabila, sa aibe facilitati fiscale pina la sfirsitul timpului etc… M-am linistit cind am citit ca Macron are viziuni puternice…Dimineata se trezeste ud… Un club select de indivizi care desavirsesc abuzul in serviciu ce merg chiar pina la amenintari si le ridica la un nivel la care pentru prosti sint sfaturi dar pentru cei care vad dincolo de vorbele lor goale sint mizerii care ar trebui sa le fie virite inapoi pe git! Plus o pereche de palme ficaruia sa ramina siderati in propria lor prostie!

  6. problema e ca romania nu mai vrea sa se lase furata de ‘prietenii’ occidentali. au furat zeci de miliarde an de an, dar spalatii pe creier nu vad asta. neuronu lor nu poate sa inteleaga decat cei zice facebucu

  7. Cind esti micut , slab si oropsit , marii bogatasi sar la gitul tau si spun ,,dami,, ca tu nu ai nevoie si asa esti sarac (vezi Exxon – OMW – Shell)iar daca nu te aliniezi la ceea ce-ti cerem , noi te desfintam , te ducem la sapa de lemn fiindca acum nu mai ai nimic , nici macar o timplarie sa-ti construiesti acea sapa de lemn ! Deci joci cum spunem noi , o sa-ti dam si tie ,,praful de pe toba,, si uite promitem ca mai primim vreo 4 milioane de romani sa munceasca la noi , pentru economia noastra , iar voi intre timp o sa dispareti ca natie si va colonizam oricum teritoriul si ii trimitem colonisti tot pe ai vostrii ! Sumbru , nu ? Dar hotii astia sint in stare de asa ceva ! Eu sper ca Romania sa reinvie cumva , si sa se bucure oamenii (caci nu se mai spune popor) de prosperitate si progres (caci nici national nu se mai foloseste)pe toate planurile ! C’est la vie !

  8. „Ambasadorul american, Hans Klemm, a declarat că modul în care a fost adoptată legea offshore de către Parlament a încălcat principiile transparenţei şi consultării.
    „Săptămâna trecută (…) Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Preşedintele nu a promulgat-o încă, aşa că trebuie să am grijă, dar acel proiect de lege a fost prima dată prezentat publicului (…) luni, 9 iulie, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. ”
    Tragic , bre ! N-au avut timp sa convoace tefelistii sa protesteze impotriva „penalilor „din Parlament .
    Cred ca pina la urma PSD-ul s-a prins: prezinta legea in forma neutra , nedind astfel prilej de manifestatii , apoi in ultima dezbatere introduc amendamentele „corespunzatoare” si legea iese cf interesului national. Spre mofluzia „concubinilor strategici „

  9. Astept cu nerabdare momentul in care ambasadorii care reprezinta (?) Romania in tarile respective sa-i convoace pe Trump, ca sa-l intrebe despre sutele de mii de homeless care, in tara bogatiei, isi petrec noptile pe cartoane si maninca din tomberoane, pe Macron ca sa ne povesteasca cum batausii din militiile paralele create ca sa-l protejeze bat lumea pe strada sau pe Merkel, ca sa ne aminteasca de scandalul noxelor VW si de despagubirile faraonice acordate americanilor, dar nu si fraierilor de europeni, cumparatori ai „masinii poporului” ! Pina atunci (probabil niciodata), „stimati” ambasadori, cum se spune pe la noi, „plimbati ursu’ !”

  10. Grija lor saracia noastra.Au destule probleme acasa la ei dar nu mai pot de grija noastra.INvoca principii pe care nu le respecta cu nimeni, niste demagogi.Despre transparenta si de consultare nu poti recita daca America/Germania/Austria/Franta/Olanda first.Le plac exclusiv obedienta si subordonarea .

  11. De 29 de ani rusii, americanii si acolitii lor: evreii, francezii, englezii, germanii se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne, folosesc JUSTITIA ca pe unealta, o arma, sa numeasc in functiile importatnte in stat gargaragii si marionetele lor( precum sotul doamnei Carmen si predecesorii sai in Dealul Cotrocenilor !) in scop clar jefuirea resuselor solului si subsolului in dispret pentru mediu precum in coloniile din Africa si America de Sud in contrast izbitor cu aprtenenta noastra la organismele astea : N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu …SUA ! In rest pace si prietenie intre popoare ! p.s.-ambasadorul SUA la Bucuresti, ar trebui facut pachet si trimis in tara datorita obrazniciei cu care se amesteca in treburile interne ale ROMANIEI, care saboteaza simpatiile romanilor pentru americani, compromite releatiile dintre SUA si ROMANIA !

  12. Ah, unde esti Nea Nicule sa ne vezi in ce hal de tara si de popor am ajuns. Unde sunteti voi toti pe umerii carora a stat Romania ca pe niste uriasi sa vedeti strainii cum isi bat joc de noi si ne umilesc in aplauzele unor tradatori de neam si tara. Domnule Melescanu, de ce nu sunt declarati persona non grata acesti scelertai si azvarliti peste granite. Cat mai suportam aceasta bataie de joc si de batjocura ?! Ah, domnule Klemm, ce canalie abjecta poti fi ?! Vad ca nu vrei sa te lecuiesti deloc, mizerabile, mizerabile…?!

    • Nu fiti rautacios cerand Dlui Melescanu sa’si critice co-relegionarul …..

  13. am luat la cunostinta ce spun ambasadorii dar din partgea romana nu a vorbit nimeni . Halo Dl Nistorescuce pazesti
    nu in tervii cand madam radu este partizana > ?

  14. Domnu` Klemmm, iti dau eu gaze gratis! Am un colon iritat, care produce hidrocarburi cu diferite arome. Please, take it!

  15. Buna lege pt Romania daca i-a suparat asa rau pe ipocritii astia!

  16. Maimuțoiul ăsta , mai face mult umbră pămăntului romănesc ?

  17. Dupa axa Bucuresti-Londra-Washington a marinarului betiv, acum i se propune axa România-Franța-Germania a lui Macron.
    Cu atatea axe, Romania are toate sansele sa se dezaxeze si sa deraieze. Traiasca axa Romania-Romania !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.