Oradea oferă o nouă lecţie de dezvoltare. Cazul Nufărul 1

Cartierul Nufărul 1 din Oradea, cu o suprafaţă de circa 25,6 ha, va fi supus unui amplu proces de regenerare urbană, cu fonduri europene de 22 de milioane de euro, urmând să devină un model de regenerare urbană în România, a anuntat joi primarul Florin Birta.

„Tot ce înseamnă Nufărul 1 va fi reabilitat, de la spaţii verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public şi aşa mai departe. Aici se desfăşoară în acest moment lucrările de finalizare a implementării proiectului Nufărul 1 Geotermal, lucrări care se vor încheia până la finalul lunii mai. Astfel, după aprobarea SF-ului, dorim să dăm drumul la licitaţie şi să începem cât mai repede execuţia lucrărilor. Acest cartier va fi regenerat de la zero şi cred că va deveni un model de regenerare urbană, mai ales că nu ştim ca un cartier dintr-un municipiu să mai fi trecut printr-un astfel de proces”, a declarat, în conferinţă de presă, Florin Birta.

Detaliile realizării acestui proiect au fost prezentate de primarul şi directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Adina Popa.

Cartierul Nufărul I s-a format pe terenul fostului sat Seleuş, localitate suburbană a Oradiei, fiind alipită în 1950, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială a oraşului. Primăria Oradea a realizat mai multe proiecte prin care a identificat disfuncţionalităţile în zonă, acestea fiind: zone verzi afectate de parcarea repetată a autoturismelor, boxe de garaje metalice care dau un aspect urban degradat, obstrucţionarea traficului pietonal/auto prin parcarea în cadrul profilelor aleilor de circulaţie auto şi pietonală, zone de trotuare degradate sau zone fără trotuare, probleme pe zona de iluminat public etc.

Numărul total de apartamente în cadrul ansamblului de locuire este în prezent de 5.657, cu 16.971 utilizatori. În momentul de faţă, parcările amenajate sunt în număr de 1.529, ceea ce arată că în zonă există un deficit de locuri de parcare.

Prin regenerarea zonei, după ce toate reţelele de termoficare, atât cele primare cât şi cele secundare, au fost schimbate, se refuncţionaliza spaţiul verde din zona rezidenţială, astfel încât acesta să corespundă nevoilor utilizatorilor, se vor moderniza 10 km de străzi, se vor amenaja 2.664 locuri de parcare la sol, trotuare, dar şi piste pentru biciclete în lungime totală de 1,7 km.

Totodată, se va realiza un nou sistem pluvial de colectare şi evacuare a apelor meteorice cu descărcare în Pârâul Peţa, dar şi un sistem modern de iluminat corpuri tip LED pentru iluminarea străzilor, parcărilor, aleilor, trotuarelor, pistelor de biciclete şi trecerilor de pietoni.

Adina Popa a precizat că propunerile de amenajare peisagistică vizează o suprafaţă de 10 ha, neincluzând aici suprafaţa parcului ce va fi amenajat în zona centrală. Vegetaţia arboricolă va fi diversă, urmând să fie plantaţi aproape 2.000 de arbori, din care chiar şi pomi fructiferi. Speciile de arbori au fost selectate pe baza următoarelor criterii: capacitatea de a se dezvolta în mediul urban, importanţa ecologică, valoarea estetică.

Întreagă zonă va fi supravegheată video cu 59 de camere, care vor fi montate pe stâlpii de iluminat, la locurile de joacă sau de socializare.

Potrivit primarului, 102.000 mp vor fi carosabil, 39.500 mp acces pietonal, 176 mp zonă siguranţă sensuri giratorii, 4.564 mp piste biciclete, 95.000 mp spaţii verzi.

Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate pentru lucrarea de utilitate publică „Regenerare urbană Nufărul 1”, valoarea investiţiei fiind de 124.803.496 lei (fără TVA). După licitaţii pentru partea de proiectare şi execuţie, se estimează ca lucrările să înceapă prin septembrie-octombrie, durata lucrărilor fiind de doi ani.

Foto ebihoreanul.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

 1. Bolojan, mult lăudatul patron al județului Bihor și al Oradiei, a făcut, într-adevăr, multe pentru îmbunătățirea imaginii locului (nu întotdeauna în sens pozitiv), dar se știe că nu este un patron al culturii și științei! A dat nenumărate semne în acest sens. Vezi și comentariul meu despre soarta minei Cornet (apa roșie de pe Valea Borodului).

 2. fantastica dezvoltatre ,mai are putin si ajunge ca NewYorkul Omul moare tot primar oricate tevi de suflat are
  Mutati-va acolo, daca nu mai puteti de dragul acajiului

 3. fantastica dezvoltare ,mai are putin si ajunge ca NewYorkul Omul moare tot primar oricate tevi de suflat are
  Mutati-va acolo, daca nu mai puteti de dragul acajiului

 4. Și după reabilitare cartierul Nufărul se va numi cartierul Tulipánul.

 5. Transilvania pleaca singura la Ungaria impinsa de noi sudistii care votam clanuri mafiote gen Stanescu! Sunt un roman de la munte pe partea sudica a Carpatilor. Ma uit la parcul industrial din Oradea si vad job-uri pentru oameni. Vreau la fel in orasele din sud! Vreau industrie, vreau sa avem demnitate care vine cu un loc de munca! Nu ma incanta unsurosii de la AUR, dar sunt singurii care au o sansa sa dea jos mafia serviciilor lgbtq-uiste psd-pnl-usr. AUR sunt singurii care vor familie, credinta, respect pentru romani. Asa ca voi vota AUR. Daca Simion are inima de roman in el, il poate aduce pe Bolojan prim-ministru. Nu mai este timp de partide si de politica! Sustinem oameni care si-au demonstrat calitatile cum este Bolojan.

 6. tu nu intelegi de ce esti pe lumea asta daca nici pana azi nu stii de ce exista abundenta de job-uri in ardeal si dezindustrializare masiva in Sud.

 7. Bolojan a fost la Bucuresti dar sudistii nu l- au suportat. Cum sa faca el ordine la ei? Asa ca s- a intors in Bihor Uite ce au facut sudistii cu cel de la APIA care nu a fost de acord cu praduiala lui Stanescu . Crezi ca AUR va face altceva un afara de a îsi pune oamenii in locul actualilor si sa se comporte la fel?
  Pai sudistii de acum 100 de anu nu se intelegeau cu ardelenii. Crezi ca Maniu se intelegea cu Bratianu?

 8. l-a lasat temporar pe Orban, si acum e serialul cu Oradea-n sus si-n jos.
  O fi greu de ghicit ce coace?

 9. @mey, NEromânule….ce incerc sa spun este sa nu mai dam vina pe straini! Cine voteaza mafia? Cine viseaza doar sa fure? Va scuipa in fata coruptii cu patru clase!!! Si tot pe aia ii votati! Curat in fata curtii zilnic si nesimtitii nespalati sudisti arunca mizerie si nu pricep ca eu tin curat ca sa-i educ! Primaria si politia coruptilor din sud nu fac nimic sa dea o amenda, sa mai scuture imputitii!! Cine vreti sa va faca ordine??? Ne-romani sunt cei ce incearca continuu sa schimbe vorba, sa distraga atentia de la cancerul pe care-l intretin cu propria coruptie si cu propria lene! Nu v-a vandut tara nimeni, ati dat-o ca prostii pe fite si pe harburi la mana a doua! Daca aveti mandrie n-ati mai calca pragul la haine second-hand, dar e plin sudul tarii!!!

 10. Majoritatea comentariilor sunt de postaci nemernici care critica tot ce se face bun in oraș și judet în mare parte aerienii care sunt probabil psd-ei, care ar dori venirea la putere a partidului PSD care n-au făcut nimic bun in Bihor decât sifonarea banilor de la buget, pe lucrări cu preturi de 10 ori mai mari decât prețul normal al lucrărilor, vă amintiți de wc de la școala din Ineu, asta vor postacii psd-ei să ajungă iar la ciolan dar nu prea au șanse. E adevărat că un ultimul timp toate lucrările din bani publici sunt umflate f.mult și banii șifonați, vezi cazul lui Arsene din Vaslui, cel din Prahova și toate județele de fapt dar nu sunt prinși că nu se vrea decât cei reclamați la parchet care au dat mită, e nevoie de revenirea procurului Kovesi că sa fie cercetați acești pungași nenorociți care fura cu zecile de milioane 10-15% din valoare lucrărilor de aceea sunt umflate valoarea lucrarilor care nu sunt verificate de nimeni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.