Oradea, un model pentru toată țara

Am zis că trebuie să văd orașul despre care toată lumea care i-a călcat străzile spune că-i o minunăție, mare surpriză, o așezare care contrastează puternic cu tot ce am întîlnit în România.

O dată, de două ori, de cinci ori, dar de zeci de ori am auzit Oradea în sus, Oradea de vis, Oradea paradis, Oradea ca în Vest, de parcă ar fi în altă lume. De ce acolo? Cum? Nu se poate repeta? Doar nu-i Valea Regilor cu piramidele din Egipt și nu e opera lui Keops!

Și mi-am rupt două zile din viața mea de bucureștean gata să abandoneze Capitala și am luat avionul de Oradea. Dacă nu-mi dau seama în două zile nu mă prind niciodată, am zis eu, și am aterizat pe un aeroport amărît, insuficient pentru o cursă pînă la Sibiu sau pînă la Suceava, la care ajungi pe jos, printr-un tunel de tablă tapetat ici și colo cu tot  soiul de  afișe pe care scrie „Visit Oradea!!

A naibii vizită care începe printr-un soi de  lego făcut din containere! Adică printr-o butaforie de aeroport, nici măcar prin același în care am aterizat în urmă cu treizeci de ani.

Vă cerem scuze pentru disconfort! „Construim pentru dumneavoastră!”

Aha! Mai merge! La urma urmelor, nu-i o nenorocire! O dată la dus și o dată la plecare nu-i sfîrșitul lumii. Pot să trec și prin containere, dar să văd și cîteva din minunile care să mă lămurească!

Am ieșit din aeroportul internațional încropit și din containere și, după disconfortul de cîteva minute, au început primele ore din lungul șoc al reîntîlnirii mele cu Oradea.

Pe o lungime de un kilometru se lucra de zor la noul Aeroport Internațional Oradea, cu zeci de utilaje, cu pîlcuri de oameni care făceau cofraje, betoane și asfaltau la pistă, pavau alei și nu mai știu ce făceau.

Parcă sunt în China, am zis în sinea mea.

Aeroportul cu terminal internațional pentru pasageri și cu unul pentru containere trebuie terminat pînă la sfîrșitul anului, îmi zice șoferul!

În Oradea, toate trebuie terminate pînă la sfîrșitul anului. Parcă ar cădea o ghilotină, parcă vine sfîrșitul lumii. Toate au pe frunte amenințarea cu datul în primire pînă la sfîrșitul anului. Și pasajele subterane, și piațetele, și aeroportul. Toate!

– Pierdem banii, domnule!

– Cine pierde banii?
– Cine! Primăria!

– Numai primăria?

– Și constructorii. Nu mai pupă  nimic dacă nu fac bine și nu termină la fix! Îi mănîncă Bolo.

– Și cine se luptă cu ei?

– Cum cine?

Și am ajuns în Piața Unirii, binecuvîntînd clipa în care m-am hotărît să pornesc la drum. Acolo, se întinde  orașul de vis. Partea veche din Oradea este un soi de muzeu în aer liber, o moștenire  urbanistică restaurată  corect, după manual, cu sursa fondurilor afișată la intrarea fiecărei  clădiri, împreună cu cîteva date istorice și cu categoria de  încadrare ca monument istoric. Cu multe spații pietonale, cu terase și pasaje restaurate, cu fațade luminate după ultima modă și cu cele mai moderne tehnici. Oradea este un oraș cosmopolit, cu o istorie  bogată, cu mai multe etnii și imperii care au dat conducătorii orașului după cum s-a învîrtit roata timpului și a banilor, dar mai ales a istoriei.

Din primele ore, mi-am dat seama că am ajuns într-unul din orașele în care aș vrea să trăiesc.

Dacă ar avea energie și ar ține la noi, președintele României și primul-ministru sau oricare dintre ei ar da tuturor primarilor și președinților de Consilii Județene o întîlnire extraordinară la Oradea cu tema „Ce trebuie făcut în România?”. Și l-ar  ruga pe „profesorul” Bolojan să le țină o lecție practică de administrat o localitate și un ținut. I-ar încărca pe toți în două-trei autocare, le-ar arăta ce este și le-ar spune ce va fi și le-ar explica din mers tot parcursul orașului, din 2008 pînă astăzi, cînd Oradea este deja  o vedetă, un reper al Estului european, o perlă urbanistică greu de întrecut de o alta în România. Și pe care românii o descoperă cu gura căscată, zicînd în cele din urmă:

– Păi se pot face lucruri extraordinare și la noi! Și dacă se poate la Oradea, de ce nu se poate în toată țara?

Dacă  delegația asta de perdanți și tocători de vorbe s-ar învîrti două-trei zile prin Oradea ar realiza că pe la noi nici un oraș nu trăiește un asemenea ritm nebun de modernizare. Ba, dacă ar lua în calcul numărul proiectelor urbanistice mari, care trebuie terminate pînă la sfîrșitul anului, atunci ar zice cu un strop de mîndrie că nici în Europa nu mai există unul la fel. Și bunul simț i-ar obliga să se întrebe singuri:

Cum dracu’ au reușit ăștia? Care-i secretul? Cum le iese? Cum izbutesc?

Dintr-o simplă plimbare prin Oradea, și președintele României, și premierul ar înțelege ce au de făcut.

Oradea are un ritm aiuritor de restaurare și de modernizare și toată populația îl  susține.

Un localnic îmi spunea:

– Domnule dragă, tot orașul este spart, se lucrează și noaptea. Este zgomot, este praf, se circulă greu prin centru, trebuie să ocolești pe străzi, dar nimeni nu înjură și nu te aia… Știe că va fi bine.

Am petrecut două zile la Oradea. Destul de repede mi-am dat seama ce-ar trebui să afle primarii  veniți în vizită și ce ar trebui să învețe premierul și președintele. De la început trebuie să precizez un lucru. Lecția de la Oradea nu se poate altoi decît pe un puternic sentiment al datoriei. Fără el, pot fi și miniștri, și regi, și șefi la NATO, tot nu schimbă nimic.

Oradea ca o bijuterie nu este cîștigată la loterie. Este un proiect, un plan, o muncă nebună, întinsă pe ani, un ideal, o ambiție, o adevărată preocupare și o probă de pricepere și de folosire a inteligenței și a tehnologiei în a administra un oraș.

Am plecat la Oradea să  văd și eu schimbarea la față  a unui oraș și am descoperit o altă formă de a munci pentru comunitate. Nu cu șmecherii, nu cu lene și cu pile, nu cu  flecăreală și cu promisiuni, nu cu nepoți și veri. Am plecat să mă dumiresc dacă sunt adevărate poveștile care circulă și din vorbă în vorbă cu oamenii implicați am descoperit că reușita de la Oradea nu este miraculoasă. Se bazează doar pe un alt fel de a munci în administrație, de a gîndi orașul și de a răspunde la nevoile oamenilor.

Am înțeles repede  că reușita de la Oradea poate fi o lecție pentru toată România și m-am străduit să caut explicații, să adun date și să notez mărturisiri și explicații.

Am plecat dintr-o curiozitate și am dat peste un succes story românesc, pe care nu-l pot descrie decît într-un serial. Pentru cîteva zile, renunț la editorialul despre politică, pentru a descrie mecanismele unei schimbări spectaculoase din care pot învăța și alții. Mă refer la cei care vor să-și facă datoria, care au obraz și care se sfiesc  de întîlnirile cu semenii, nu la figuranții și la profitorii de ocazie.

Am plecat la Oradea pentru o lămurire propunîndu-mi să scriu un articol. Am dat peste un model folositor pentru toată țara și n-am cum să-l cuprind într-o singură poveste.

Pe cei pasionați de comentarii politice îi dezamăgesc. Mi se pare mai important să încercăm a înțelege resorturile celei mai importante schimbări publice din țara noastră.

Așadar, de mîine, „Oradea, un model pentru toată țara!”

Oradea – un model pentru țară (2)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 121

125 de Comentarii

  1. Omul sfinteste locul.
    Cred ca populatia de acolo face ca lucrurile sa mearga in directia buna.

    • te doare minte cu „jurnalistii” astia, ex la evz.ro, numa gogoganii si minciuni, sinca siacuma ai phute ceausescu.

      bha „ziaristilor”, nu cumva sa va apucati de munca pacolo pan Bukres, ca porma nu mai puteti baga svastu. Lasa ca autostrazile vi le face austria, nainte de a va baga an Schenge valu doi. Voi tre sle spuneti numa piundi vreti voi sa vi le faca, ca vi le fac ei, pan europa can va baga. Van aripa de nimurici.

    • Excepțională observație. Că orădean vă mulțumesc. Poate că totuși, până la urmă, avem conducătorii pe care ii meritam. Iertați infatuarea. Care nu e.

    • Pai asta e si planul. De ce crezi ca se face infrastructura, superfestivaluri si toate cele fara interferente ale lui koldea, kovesi, Editat UE, lege, etc etc numai in transylvania? Pentru ca ardelenii basisti si iohanisti sa vrea sa se separe de restul tarii. Nu pt ca ar fi ei ‘fruncea’ cu toti securistii si globalistii pe care ni i au adus pe cap

    • De ce nu da Domnul sa fie asa mai repede, respectin granita sa fie pe munti !
      Transilvania trebuie sa vada cum e sa fie singura !
      Ii doresc multa independenta si libertate !

  2. FRUMOS !
    Da ‘ UNDE sunt Statuile ROMANILOR Faimosi din Ardeal ?

    Si DE CE SUNT Statui de STRAINI Asupritori SALBATICI ai Romanilor Martirizatzi 1000 de Ani in Ardeal si chiar Statui de CRIMINALI AntiROMANI ?

    IO intzeleg Duhul CALDUTZ al IMPCACARII !

    DAR, in Conditziile in care si pe Forum sunt Cateva CAZATURI deschis scriind Rasist, Sovin, Fascistoid, Iredentist Style, ZILNIC la Adresa Romanilor,

    SI mai ales

    STIIND Bine CE ne-au facut incepand NUMAI din 1920 si 1940, 1945,
    STIIND Bine CE gandesc despre Romani in Familie (scuipa RITUALIC-Satanist) cand se pronuntza numele de ROMAN )

    Duhul BALNDETZII trebuie DUBLAT si de Conshtientizarea de catre BOBOR a CE le-ar putea face PIELEA la CAZ de foarte apropiate Conjuncturi JEGOASE GEO-Politice PUTUROASE !

    SE tine Boboruu’, deja imbecilizat prin Alte Cestii GRELE, inpuse de AFARA, in Intuneric ISTORIC !
    Ori, NU se face nIMIC, NU se raspunde la Minciunile Jegoase si RASISTE !

    ASHA s-a factu si Inainte de 1940, 1944 si mai apoi…

    Sa NU jignim !
    Sa NU intaratam !
    NU. ! NU vrea nici un Roman CULTIVAT si EDUCAT o Agitatzine DEZMATZATA !

    Dar, ADEVARUL trebuie sPUS clar, civilizat, CONTINUU !
    Si INTREG !

    Nicioadata Politica Imbeciala Strutzului NU a dat Rezultte cu CoETNICII Maghiari !
    I-a incurajat in RAU fatzade NOI,Romanii, la NOI in Tzara !

    De Aia NU ne respecta nici Granzii Lumii, si NICI Micile Fiare din Jurul NOSTRU !
    Concluzie SIMPLA !

    Sa mergem cu Intentzii BUNE in Intampinarea CoETNICILORMaghiari, adica ZAHARELuu’’ …
    SI cu BATA Pregatita !
    Intrebarea este : O AVEM ?

    AVEM si Ceva Simpatizanti STRAINI si … 😊 Depatatzi, precum CHINA?

    • China ne-a fost alături în ultimii 200 de ani, singura țară care nu ne-a trădat, dar al cărei ajutor,
      aș spune chiar dezinteresat, cel puțin pentru moment,
      a fost refuzat de către cei care ne conduc de vreo 34 de ani, la ordinul celor care conduc România din umbră
      și nu se lasă până nu ne bagă cu totul în întuneric ! 😎

  3. Toate bune și frumoase.
    Dar mă întreb așa, ca prostu’, cum de, în atâția ani, domnii și doamnela bine de la DNA nu au avut curiozitatea să viziteze minunatul oraș Oradea? Sau minunatul oraș Cluj? Așa cum au vizitat orașul Craiova, de exemplu.
    Oare DNA nu are jurisdicție în Transylvania?

  4. Asa este, am vazut, poate merge la Oradea sa se inspire si primarul Pandele. El dupa 20 de ani nu lasa in urma decat kitchuri si coruptie, lucruri facute pentru spaga, multe furaciuni si rude in administratie. Pacat , sa fii toata viata primar numai sa furi!
    mergeti prin Pipera si va convingeti , ce drumuri si ce constructii , bloc langa casa etc
    Sa mearga la Oradea si sa vada ca este bine sa faci si ceva util si frumos ptr cei care te au ales , nu numai sa furi din orice ….

    • Mulțumesc Paul. Am văzut și români nemâncați de invidie…. Cinstiți cu ei însăși.

  5. Oamenii din Transylvania sunt pui de ” Dacii liberi” Voi …

  6. Depinde si de mentalitatea populatiei.
    In Bucuresti miticii urlau ca lor trebuie sa le schimbe teava si robinetul fara sa le opreasca apa.

  7. @Otova, „nenorocitii” de primari care foc si vor sa faca lucruri serioase pentru comunitate trebuie starpti deoarece sunt exemple proaste pentru societate. Cine sa-i starprasca? DNA-ul, unealta a politicienilor, dar scut pentru infractori.

  8. Da, DNA să facă lumină cum au reușit cei din Nagyvárad să ocolească legile noastre ca să facă asemenea risipă în dauna craiovenilor.

  9. He-he, așa era si Sibiul, pregătit pentru Iohannis președinte. Dar nu al românilor. E rândul lui Bolojan, cel care deja ascunde statuile eroilor neamului românesc. Chiar credeți că toți plecam după fentă?! Iar voi, aștia care nu mai încăpeți de „mitici”, voi vă închinați la materie, de aia n-o să aveti niciodată suflul spiritual al restului țării. Faceți totul pentru imagine, dar interiorul e sec și plictisitor.

    • Mai, nu numai ca ascunde statuile eroilor, dar il mai si tine pe rusneacul de Dimitrie Cantemir cocotat pe un soclu. Ce cauta el in Oradea? Sa mearga in Moldova lui sau in Rusia acolo unde ii e mormantul. Daca nu vrem ca intemeietorul orasului Oradea sa fie onorat pentru ca e maghiar, pai sa nu-i vrem nici pe cei rusi mai ales ca n-au avut nici o treaba cu Oradea. De ce facem asa discriminari? Nu?

    • De unde ai scos-o ca se ascund statuile nu stiu cui ? ti-a spus tie cineva sau ai supt-o din deget? Daca nu esti pregatit si nu cunosti istoria locului de ce latri la luna ? Cat despre inchinat,aici ai dreptate,voi pupati toata ziua moaste in speranta ca vor face lucruri in locul vostru,noi suntem materialisti,avem un scop in viata.CE LOOSER.

    • Buna perspectiva „suflului spiritual”. Dar iarta-ma că te întreb: câți orădeni cunoști ? Câți ?!! Niciunul ?!! Te așteptăm la un guias sa te convingi de căldura sufletului ardelean și de aspru judecatul spirit spiritual. S-ar putea sa te încerce mari surprize. Mai încet cu prejudecăți de râu care mint certarea propriei conștiințe…

    • Opiniile tale au cel puțin în cazul Oradiei sunt bazate pe neadevăruri. Toate statuile ale personalităților romane vor fi reașezare în locații cheie după finalizarea lucrărilor din diferite zone ale orașului.

    • Frate nimeni nu ascunde nimic drept dovada du-te și verifică mai întâi despre ce vorbești principalele două piețe din buricul Oradei sunt piata Ferdinand și piața regina Maria cu statuile lor așezate la loc de cinste

    • Bolojan si stapinii lui spera sa primeasca voturile ”miticilor” ?!
      In veci nu va avea parte de asa ceva !
      Ajung boc, joianis, rares bogdan si toata pleiada de ardeleni duplicitari.
      Sa-si ia Oradea si sa se duca unde a intarcat dracu iapa !

    • Buna perspectiva „suflului spiritual”. Dar iarta-ma că te întreb: câți orădeni cunoști ? Câți ?!! Niciunul ?!! Te așteptăm la un guias sa te convingi de căldura sufletului ardelean și de aspru judecatul spirit spiritual. S-ar putea sa te încerce mari surprize. Mai încet cu prejudecăți de râu care mint certarea propriei conștiințe…

  10. N.C. a gasit alt Frankenstein de care sa se indragosteasca, deoarece primul a zis ca nu mai vine de unde este sa sperie copiii, sa-i opreasca din crestere, cand il fac sifon stricat. Nene N.C., du-te si viziteaza Salzburg, extrema vestica a fostului imperiu din care face parte si Oradia lui nea Imyi, dar ia-ti sapte zile, nu doua.

  11. Dl Nitorescu nu ne spune daca Oradea mai are spirit romanesc prin infatisare culturala.., adica daca mai este romaneasca..

    • Sunt cu mult mai Români decât voi cei care vă desconsiderați țară și neamul
      Regret că văd astfel de comentarii când cineva face un lucru bun….
      Nu sunt Bihoreni de nivelul vostru ..dar au :Mentalitate.Respect.Si sigur sunt Români adevărați…

  12. Contestatar!
    Te întreb, după ce te-ai mai liniștit: Ce înseamnă denumirea Oradea în limba română, de unde provine, cine l-au dat…iar acum cine se laudă cu arhitectura orașului…mai puțin silozurile de beton pentru populimea mutată acolo.

  13. Păi da bre . Ai ajuns in altă țară..Oradea Mare, (Nagyvárad) este într-adevăr Valea Regilor Maghiari..Acolo ai de fapt istorie maghiară și centru al religiei reformată.. Orașul vechi clădirile istorice au fost recondiționate pe banii statului maghiar. Bolojan e doar martor. Acu distruge și nu termină. Lucrările nu au cum fi terminate iar bani evident nu mai sunt.. Adică rămâne șantierul..

    • Ungaria a finantat doar cladirile cultelor maghiare si a scolilor maghiare. Atat. Arhitectura orasului intradevar este de pe vremea Imperiului Austro-Ungar (nu a Ungariei) dar majoritari in Oradea erau tot romanii.

  14. Mergeți în parcul 23 August ,din centrul orașului să vedeți halul în care arată monumentul ostașului român lăsat în paragină, ca să ne spuneți apoi de grija și spiritul gospodăresc al autorităților locale , față de aleșii lor!

    • Acum este in lucru parcul 1Decembrie, fostul 23 august, viziteza-l dupa ce va fi gata

  15. Nu, justinianus,, PNL a dat drumul la plățile catre media, a j ceput campania electorală. ORADEA este frumoasă, dar după Iași, craiova si Cluj

  16. Mergeți la autogara din Cartierul Nufărul , unde întorc tramvaiele 4R și celelalte, să vedeți că nu are o budă publică!

  17. Pentru voi macacii dî India nu e nevoie, oricum faceți nevoile pe unde v-apucă.

  18. Repertoriul Arheologic National – Orasul Oradea … Valea (de peste 10.000 de ani) a NEAMULUI nostru cel STRABUN/ROMÂNESC …
    26573.46 Aşezarea paleolitică de la Oradea – Dealul Viilor – Podgoria. Aşezare Paleolitic.
    26573.54 Situl arheologic de la Oradea – Fântâna lui Bone. Aşezare, Necropolă de înhumaţie, necropolă de inhumaţie, complex Epoca bronzului. Artefacte aparţinând culturii Otomani .
    26573.03 Situl arheologic de la Oradea – Sere. Aşezare Hallstatt, Epoca medievală, Epoca post-romană, Latène, Epoca bronzului, Epoca romană / sec. II-III, sec. V-VI. Epoca bronzului timpuriu (Nir/Sanislău); Epoca bronzului mijlociu/Otomani; Hallstatt timpuriu (Gáva); La Tène geto-dacică.
    26573.08 Aşezarea pluristratificată de la Oradea – Salca I. Aşezare Neolitic (Neolitic timpuriu Starčevo – Criş), Eneolitic (Tisa).
    26573.07 Aşezarea neolitică de la Oradea – Parcul Petofi. Aşezare Neolitic / 6100-5500 B.C (Starčevo-Criş).
    26573.04 Situl medieval de la Oradea – Salca – Fabrica de bere. Aşezare Neolitic (Criş), Eneolitic (Tisa), Epoca migraţiilor.
    26573.06 Aşezarea geto-dacică de la Oradea – Dealul Viilor. Aşezare Epoca bronzului, Latène/sec. I BC – I AD.
    26573.10 Situl arheologic de la Oradea- Salca (Lotus Market) Aşezare Neolitic (cultura Herpaly).
    26573.37 Necropola de epoca migraţiilor de la Oradea-Salca. Necropolă (Epoca migraţiilor / sec. III-IV AD) 26573.055 Situl arheologic de la Oradea – Salca – Pepinieră, Biserică. Aşezare Latène, Neolitic (Tisa), Epoca bronzului (Otomani), Hallstatt (Igrita), Epoca daco-romană.
    26573.131 Situl arheologic de la Oradea- Salca- Gheţărie. Aşezare Epoca bronzului (Coţofeni), Hallstatt, Eneolitic (Tisa), Neolitic (Oradea Salca – Herpaly), Epoca romană/sec. III-IV, sec. VIII-IX, Epoca medievală.
    Unde OARE … erau alte ‘neamuri’ in ACELE vremuri STRAVECHI ?

  19. Citind postarile, textele ,la acest admirabil editorial , iti dai seama cit de multi postaci PSD au ” locul de munca ” pe acest site-u ! Si de ce este atit de greu sa se poarte discutii , dezbateri , despre principii , morala , integritate , harnicie , datorie ! ps – „Lectia de la Oradea nu se poate altoi decit pe un puternic simt al datoriei ” , spune Nistorescu ! Datorie … ce cuvint miraculos !

  20. Maghiarii sînt, de fapt au fost, neamuri turice; unde mai vedeți fețe de mongoloizi la vorbitorii de maghiară?
    Ungaria și Polonia sînt state apostolice, făcute de Vatican. În afara primului rege, Vaik/Voicu, Ștefan mai tîrziu și nu Ișafan, ce a fost român, toți regii Ungariei au fost fenicieni. Unchiul lui Vaik a fost voivodul ardelean Jula/Gyula pe care l-a omorît. Jula, oraș în Ungaria și sat în Cluj, amândouă localitățile sînt românești

  21. Nu fugiți după fentă! Se încearcă crearea unei alte figuri emblematice pentru o cariera politica la nivel înalt…Sunt doar câțiva ani de atunci doar. De când ni se prezenta cu surle și trâmbițe, undeva in centrul țării, un alt “magician”. In fapt draftul a venit pe cai oculte din afara. Individul in cauza nu avea nici măcar abilitatea de-a-și lega singur șireturile. Acum o știm și o simțim toți! Prea târziu…

  22. Sa n-aud de Oradea veci .
    Acolo mi-au mancat tineretea la UM 01326 in anul 1982
    Am varsat galeti de sudoare cu masca elefant pe figura pe terenul de instructie de langa Aeroport dincolo de cimitirul Rulikowsky

    • nu merita sa te superi pe un oras din cauza stagiului militar facut acolo si din cauza unor cretini de superiori care si-au batut joc de tine

  23. Pentu următoarea călătorie, jurnalistică..un sfat.. Vezi un pic Ținutul Secuilor, unde locuiesc oameni normali intr-un mediu normal.. Du-te doar in vizită și nu murdări locul..Ai multe de invîțat..

  24. @„Pentru voi macacii… ,”

    aerul tău de superioritate cu care vrei să te împăuni , e contrazis de scrisul tău!
    În răutatea ta începi să acuzi pe cineva pe care nici nu-l cunoști, de lucruri închipuite; în limba mea maternă sunt cuvintele: Dumnezeu, mamă , tată,prunc, brâncă , ai(pentru usturoi), pururi, Cristos, Cruce,cuminicare, credință , biserică , măr, păr, prun, verbul a la (laver în fraceză), muiere, frumos, cer, stele, carpen, alun, grâu, găină, cal, brad, strugure, brânză, ….; nu știu care sunt cuvintele tale în limba ta maternă.

  25. @ darius,

    „Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om.
    Căci Dumnezeu va aduce orice faptă la judecată, şi judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rău.”(eclesiastul 12:13-14)

  26. NEAMUL nostru cel STRABUN/ROMÂNESC … exista pe acest TARAM de peste 10.000 de ani (dpv. ISTORIC) … ca un POPOR de tip SEDENTAR, CONTINUU LOCUITOR si MAJORITAR de peste 8.000 de ani (dpv. GENETIC), adica din Paleolitic, Neolitic, Epoca Cuprului, Epoca Bronzului, Epoca Fierului (La Tène , Hallstatt cea GETO-DACICA), epoca DACO-ROMANA, cea DACO-ROMÂNEASCA, cea a MIGRATIILOR (inclusiv cea a migratiilor hunilor si ungurilor), si cea ROMÂNEASCA (de pana astazi) !

    Conform TABELULUI, din Repertoriul Arheologic NATIONAL, anexat de mine in precedenta mea postare … unde se dovedesc STRATURILE arheologice de LOCUIRE de tip CONTINUA si NEINTRERUPTA a NEAMULUI NOSTRU cel STRAVECHI (de peste 10.000 de ani dpv. ISTORIC si de peste 8.000 de ani dpv.GENETIC) de pe acest TARAM (INCLUSIV a ASEZARII stravechi a ZONEI orasului Oradea) !

  27. NEAMUL nostru cel STRABUN/ROMÂNESC … exista pe acest TARAM de peste 10.000 de ani (dpv. ISTORIC) … ca un POPOR de tip SEDENTAR, CONTINUU LOCUITOR si MAJORITAR de peste 8.000 de ani (dpv. GENETIC), adica din Paleolitic, Neolitic, Epoca Cuprului, Epoca Bronzului, Epoca Fierului (La Tène , Hallstatt cea GETO-DACICA), epoca DACO-ROMANA, cea DACO-ROMÂNEASCA, cea a MIGRATIILOR (inclusiv cea a migratiilor hunilor si ungurilor), si cea ROMÂNEASCA (de pana astazi) !

    Conform TABELULUI, din Repertoriul Arheologic NATIONAL, anexat SPECIAL de mine in precedenta mea postare … unde se dovedesc STRATURILE arheologice de LOCUIRE de tip CONTINUA si NEINTRERUPTA a NEAMULUI NOSTRU cel STRAVECHI (de peste 10.000 de ani dpv. ISTORIC si de peste 8.000 de ani dpv.GENETIC) de pe acest TARAM (INCLUSIV a ASEZARII stravechi a ZONEI orasului Oradea) !

  28. Păi treci granița la unguri să vezi că toate orașele depășesc Oradea.Sau chiar și la sârbi ,că nu e mare diferență că tot vă dati mari că sunteti in UE.In România se fură tot si nu se face nimic.Oradea e doar exceptia care confirmă regula.Peste tot sunt excepetii ,dar ele nu trebuie data de exemplu că nu ti le ia nimeni de bune.

  29. Scrisesem că Oradea nu e cu nimic mai altfel decît alte orașe din România,și că impresia dlui Nistorescu pare mai mult o lauda stimulata a Bolojanului privind alegerile viitoare.Că nu e voie de la stăpînire de s-a cenzurat cele scrise , poate va apare acesta…

    • in primul rand se spune corect „poate va apărea”. in al doilea rand, Bolojan nu mai este primar in Oradea de cativa ani. si nici nu va mai fi. OK?

  30. Cand persoane serioase competente si responsabile ISI dau mana intotdeauna ies lucruri bune.Cand hotii,narcisistii grandomani,ruptii in dos,incompetentii,veneticii sabotori genocidari cu pretentii de intelectuali specialisti ISI dau mana rezulta housul,imigratia,saracia,DATORIILE,si parazitismul actual.

  31. Contează omul nu partidul , votați independenții sau pe cei care sunt oameni gospodari

  32. sa faca frumos ca sa nu mai aiba copiii nostrii de lucru.
    bucurestiu il lasam filipinezilor. noi luam ungaria si vestu romaniei

  33. „ORADEA este frumoasă, dar după Iași, craiova si Cluj”

    Inseamna ca n-ai strabatut Brasovul pe jos. Oradea este plicti, dour strazi perpendiculare una pe alta. De la ele si pna la granita guvernele pe care le urati i-au donat unul dintre cele mai mari parcuri industriale libere la taxe, adica cea mai mare sursa de locuri de munca si prosperitate din tara, dupa B si Cj. Brasovul a fost vaduvit intentionat de un aeroport, fiind izolat de impotenta romanilor de-a face drumuri. Ma indoiesc ca-comunistii n-au dat numele de Orasul Stalin celui mai frumos oras din Romania.

  34. doru popescu, ce este gresit in textul:
    „Carol I al României a reușit să impună noul nume al statului român. El a obținut, cu prețul unui război, independența față de Imperiul Otoman. A bătut prima monedă românească, leul, și a înzestrat noul stat cu toate instituțiile necesare. A obținut Dobrogea, apoi Cadrilaterul. Carol I a devenit apoi primul Rege al României, din 1881. În cei 48 de ani de domnie, și-a dedicat fiecare clipă servirii țării al cărui conducător devenise.”?

  35. @ Doru Popescu,..Bag de seamă că la bisericuța ta a sosit marfă proaspătă și ai tras-o pe nas..Ai grije de cum numeri lumânările și nu goli prea des pușculița bisricii..Nu-i frumos nici la ortodocși..

  36. Miticilor și celorlați detractori!

    Dragilor, nu au dispărut statui din Oradea. A fost temporar ascunsă – pentru restaure – cea a lui Mihai viteazustăpândeiobagi. Care a trecut o zi-două prin Oradea, atras un pârț și dus a fost. Mișu va fi repus în drepturi după ce se termină amenajarea pieței – cu cele 5 tuneluri planificate – din fața Catedralei ortodoxe și a Cetății Oradiei.

    Cât despre fostul parc 23 August, actual 1 Decembrie, el a fost grav afectat de tornada din 25 iulie. Va intra în renovare – tot cu fonduri europene (sîc!) – anul viitor împreună cu alte 5 parcuri din oraș, iar statuia aia va fi probabilă spălată de dejecțiile porumbeilor.

    În rest… vă invit în Oradea!

  37. Ce spuneam la 12:21 si s-a tras cortina automat? – Nea Cornel nu inceteaza sa ma surprinda, exact acum cand credeam ca-l cunosc in sfarsit in toata complexitatea personalitatii sale! Daca poseda un simt dezvoltat pentru detalii care-i permite sa le perceapa cu acuitate, in schimb are probleme la evaluarea lor analitica…Oradea e un SANTIER amenintat cu GHILOTINA, precum DEMOCRATIILE de catre IDEOLOGIA GENOCIDARA MARXIST/BOLSEVICA, dintr-un motiv foarte simplu si de aceea mai greu de perceput…Acela ca Primaria a inaintat PREA TARZIU PROIECTELE CU FINANTARE EUROPEANA si CA SA NU LE PIARDA A DESCHIS SANTIERE PESTE TOT!!! Nu doar Oradea e un SANTIER deschis ca o RANA SANGERANDA, o multime de alte „muncipii” fiind bantuite de febra ATACARII SIMULTANE a mai multor lucrari de urbanism pe acelasi principiu stupid de ACHIESARE DE FONDURI europene ce vor fi pierdute din cauza termenelor ghilotinare!!!

    Intrarile/iesirile terestre si aeriene in Oradea pastreaza de 34 de ani infatisarea jalnica de capat de Lume si Civilizatie…
    Vama Bors a ramas acelasi vestigiu/vetust de pe vremea comunismului atat de regretat de nostalgicii OAMENI NOI care populeaza multipseudonim, in HAITE, forumul! Cand iesi din Oradea spre Vama Bors parcurgi un traseu printre cutiile de chibrituri ceausiste
    mohorate in fumuriul lor, cu fatzade carpacite sau scorojite si balcoane pestritze…Centrul Vechi, in schimb, ESTE FASTUOS si ANIMAT de oradeni si vizitatori veseli care forfotesc pe strazile cu magazine moderne sau se delecteaza pe terasele stradale, la fel ca la Cluj, Brasov, Timisoara, Iasi etc!!! Isteria santierelor o sa aiba o parte buna, chiar daca se vor pierde finantarile,
    municipiile vor lua o alta fatza, cu conditia finalizarii cu bani de la buget!!! Altfel vor dainui ranile…

  38. @Marcel,

    și totuși unde este monumentul independeței din piața „cu cele 5 tuneluri”?

  39. Doamne, e atat de trist sa citesti comentariile de la aceasta postare. Atata incultura si prostie, scenarii si teorii ale conspiratiei. Trist. Romanie, tara frumoasa si bogata, pacat ca esti locuita de asemenea specimene.

    Oradea e frumoasa, si sustinuta de localnici printr-un efort continuu, iar pe Bolojan nu il intereseaza reclama sau sa ajunga in fruntea tarii, pentru ca are suficienta reclama si apreciere acolo unde a reusit sa cladeasca ceva, si unde din nimic a facut aur, dar ce stiti voi, mitici si cocalari de zi cu zi.

    Veniti sa vedeti Oradea, iesiti din buzile voastre de orase si din mentalitatile voastre inguste si pline de fantezii conspirationale!

  40. Doru Pooescu sí altii: O rade adesea omu de pro…nosticurile voastre istorice, d-acii se trage sí numele asta neaos!

  41. La 102 ani de la nașterea sa, Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) îi cinstește memoria prin prezentarea unor documente din arhivele Securităţii comuniste.

    „Regele Mihai a fost, sistematic, ținta comuniștilor din țară și a foștilor legionari din exil. Serviciile secrete comuniste au răspândit nenumărate minciuni în vederea discreditării familiei regale. După 1989, propaganda din exil a fost pusă în circulație în țară.”

    Istoricul Demetriade arată că structurile Securității Statului nu au vizat în primul rând culegerea de informații despre Rege, ci mai degrabă compromiterea sa pentru ca punea într-o lumină extrem de precară figura negativă a despotului Nicolae Ceaușescu și dezastrul umanitar prin care își zidea așa-zisa „Epocă de Aur”.

    Regele Mihai a fost urmărit de instituțiile statului roman și după Revoluția din decembrie 1989. „Un număr de 11 documente din dosarul său de la Securitate sunt datate după momentul decembrie 1989. Ele privesc interviurile pe care le dădea regele, cu cine se întâlnea, pozițiile sale publice etc.”, mai arată consilierul Demetriade, CNSAS.

    25 octombrie, 2023 Virgil Burlă

    • si lasă wc-ul. ”Despotu” i-a asigurat renta viagera celui care la 23 august-44 a lasat descoperiti 150 000 soldati români! E urat cand o femeie (daca asta esti) e rea.

  42. Grețos de dulceag și de parfumat editorialul dlui Nistorescu despre minunata Oradee din zilele lui Bolojan. A început deja campania electorală pentru alelerile din 2024 și ați vrut să răsplătiți prin acest articol banii încasați deja de la PNL-u?
    Poate spuneți românilor ceva și despre ccea ce produce concret Oradea în zilele gloriosului Bolojan ori, prin ce controbue și cu cât, acest municipiu, la PIB-ul României. Și dacă nu vă este greu, scrieți ceva și despre strămutarea din centrul orașului, în locuroi obscure, a monumentului lui Mihai Viteazul – primul întreguitor al provinciilor române, asasinat în Transilvania.
    Și, la urma urmelor, ce a rămas specific românesc după restaurarea Oradei – restaurare făcută pe fonduri europene și nu numai?

  43. @Marcel ,

    monumentul independenței era pe locul unde e acum catedrala ortodocsă din piața cetate, deci a fost îndepărtată de mult, mult timp și nu a mai fost amplasat în altă parte!
    Faptul că Mihai Viteazul a fost în Oradea chiar și pentru o perioadă scurtă , este un lucru dovedit.
    Dar, potrivit păreri tale exprimate mai sus cu privire la statuia lui Mihai Viteazul la Oradea , cum are statuie în Oradea regele Ladislau , care a murit înainte ca Oradea să fi fost atestată măcar documentar, oasele lui fiind aduse în Oradea mult mai târziu?
    Iată cum ne joacă logica feste ! În timp ce Minai Viteazul chiar a fost în Oradea , celălalt rege nu a fost deloc și are statuie de 5 metri în Oradea, fără ca pe acesta să o contestăm, pe motiv că Oradea nu era atestată măcar documentar în timpul vieții acestui rege, el neavând nici în clin nici în mânecă cu localitatea Oradea în timpul vieții lui.

  44. fiindca vorbiti de aeroportul pe care aterizati in urma cu vreo treizeci de ani, de o reintalnire cu Oradea, mi-ati trezit amintiri din tinerete… Ati vizitat cumva acolo si Ruinele Infratirii ? Desi nici oradenii astia de azi, asa de fericiti si entuziasti, nu cred sa fi auzit ca a existat asa ceva in orasul lor, care tot infloreste intr-una…

  45. Salutare tuturor!
    Articolul d-lui Nistorescu ma bucura dar nu ma face sa exaltez cum fac unii…Oradea s-a dezvoltat normal, doar raportata la alte orase din Romania pare ca sta mai bine.
    Raportata la alte orase din Ungaria, Cehia, Slovacia(partea rasariteana a Europei) defapt e cam la fel.
    Trebuie sa invatam sa fim modesti(o calitate care lipseste cu desavarsire in Romania) si sa stim ce comparam.
    Da, e frumoasa Oradea, in primul rand datorita arhitecturii mostenite de pe vremea imperiului austro-ungar, a oamenilor calzi si primitori.
    Dar sa nu ne „umflam in pene”…e un oras care are limitele lui…
    Legaturile feroviare cu marile orase…14-16 ore Bucuresti, 4 ore Cluj, 4 ore Timisoara…in 2023😳
    Cei care au iesit in Europa stiu ca transportul public e esential, ca in lumea civilizata oamenii circula cu autobuzul, trenul si bicicleta.
    Asadar pe viitor, dragi romani uitati de masina sub cur si investiti in infrastructura publica daca vreti sa vina turistii.

  46. Bine ca n-a aparut un ceausist sa scrie ca toata arhitectura aceea hasburgica din centru este opera ajutorului de cizmar. Oradia are un arhitect bun care le-a vopsit in culori colorate. Altfel, te plicti de muarte in Oradia. Ne-a Cornel putea merge la nea Imre.

  47. @socratica Ce treabă au orădenii cu transportul feroviar national?! Si pe āla tot Bolo trebuie sa-l rezolve?! O va face, vom avea primul drum expres realizat de cj-urile din Arad si Bihor muuuult inainte de autostrazile voastre 🙂 Ia zi, tu poti ajunge cu masina in 5 ore la Viena sau 9 la Trieste? Scoateți unghia din gât până mai poți:)

    @vizet Ladislau are statuie in interiorul cetatii unde el a fost inmormantat muuuult inainte de a veni Misu pe aici. Iar monumemtul ala, fratii Petreus cum le ziceam sau Horia Closca si Crisana, e la locul lui, la fier vechi. Era urat ca naiba, a fost ridicat acolo sa aiba Ceausescu unde să facă parade, dar, de hâd ce era, nu a vrut niciodata sa-l vadă. Te invot la Oradea anul viitor pe vremea asta sa te bucuri alături de noi de o frumusețe de oraș ca Oradea 🙂

    • E bine ca ajungi in 5 ore la viena poti discuta savant la o cafea cu conchita wurscht… Asta daca nu cumva depasesti orasul de 15 minute si oricum cafeaua trebuie din gandaci prajiti cu gust de hartie din cauza cestii de carton. Da e bine de tine.

  48. Unele comentarii chiar sunt aiurea.
    Da Oradea este un oras in plina dezvoltare (peste 100 de proiecte in derulare), care in ciuda cârcotasilor vor fi finalizate la termen.
    Pentru locuitorii acestei urbe normalitatea reprezinta aceste santiere si ne-am obisnuit sa nu ne mai lamentam, ci sa mergem inainte.
    Motivatia este simpla. Cand vezi zilnic progresul, când in fiecare zi vezi ca sa modificat ceva in bine trebuie sa fii ipocrit sa cârcotesti.
    Am invatat sa avem rabdare si chiar daca e trafic si aglomeratie, ne respectam, nu claxonam aiurea, nu ne injuram unii pe altii nu scoatem degetele pe geam….. Chiar credeti ca Bolojan sau Birta(actualul primar) au nevoie de reclama???? Administratia locala din Oradea nu are timp de bazaconii.
    Deci cei care nu ati calcat pe aici va invit sa o faceti cu drag, dar anul viitor in primavara cand se vor finaliza cele 5 pasaje din P-ta Cetatii. Si repede ca incepe lucrul la alte 2 lucrari care ne vor pune rabdarea la incercare…

  49. @Socratica,

    „Da, e frumoasa Oradea, in primul rand datorita arhitecturii mostenite de pe vremea imperiului austro-ungar, a oamenilor calzi si primitori.”

    Fără cartierele de locuințe, fabrici , școli, spitale, magazine, hoteluri, poduri,aeroport etc. ,construite în perioada lui Ceaușescu, Oradea era ca un Beiuș , puțin mai mare!

    Asta, ca să recunoaștem fiecăruia meritele lui , și să nu ne mai „umflam in pene”… -le nostre sau ale trecutului mai îndepărtat.Trebuie să recunoaștem și meritele trecutului apropiat!

    • Draga vizet, nu am vrut sa ofensez pe nimeni cand am scris ce gandesc(sunt oradeanca si traiesc in afara).
      Stiu doar ca turistii nu merg sa viziteze aeroporturi, scoli, spitale, sedii de banci in sticla…
      Turistii merg sa viziteze, de cele mai multe ori, istoria si arta orasului respectiv. Cu tot respectul pt Beius… nu poate fi comparat cu Oradea.

  50. La un moment dat felul cum arăta Sibiul ( deși năpădit de castele rommane 😉 ) l-a făcut președinte pe johanus, acum se pare că așa cum arată, dar mai ales cum se speră că va arăta Oradea, îl va face președinte pe Bolojan.
    Cu primul ne-am lămurit de ce-i poate capul, cu celălalt se pare că ne vom lămuri ! Dă Doamne să fie altfel, numai că eu cred că un oraș care are în subordine o Vamă, n-ar trebui să aibă nevoie de niște bani europeni, sau n-ar trebui să depindă atât de mult de ei. și spun asta pentru că la granițe și în proximitatea lor după intrarea în Țară este oglinda României și cel puțin acolo ar trebui să fim atenți cum arătăm și mai ales ce arătăm Lumii, mai ales când e vorba de o vecinătate atât de contestastă !
    Și pentru asta ar trebui ca fondurile guvernamentale să fie mai atent distribuite, la fel ca și sumele enorme ce se fac la negru prin vămile românești. 😎
    Și asta îmi aduce aminte de un fapt petrecut înainte de 89 când unui vameș ce urma să se încadreze, nu-i mai venea decizia de încadrare pentru că de la biroul de personal nu erau încă lămuriți cu unele probleme de studiu și vechime ca să îi stabilească salariul. Auzind asta, tipul a zis zâmbind :
    – Să-mi dea cea mai mică încadrare , că nu mă interesează salariul !! 😉

  51. Fra, sa nu te superi da’ ești un Editat! Doar trolacii sorosiști de-aici de pe forum te întrec… Hai ca risc o întrebare: faci cumva parte dintre ei?

    • @ @Marcel Dacă îmi spui ce fumezi îți răspund și eu la întrebare Ș) Ba nu, nu-ți răspund să crapi de ciudă :)) N-am nici o treabă cu iubiții tăi. Sunt orădean și mă enervează să văd trepădușii, veneticii cum se bagă în seamă pe o temă de care n-au habar.

  52. @marele urs
    Mai Pisto, mai, nu te mai oprești sa fii arogant, sa-ijignești pe romani, când tu ești o maimuță care se da mare copiind pe unul și altul. Du-te acasă în Pusta, la Iuliska ta cea uzata precum o femeie de servici.

  53. Sper că nu-ai îndemnați pe cei din Vechiul Regat ca pe modelul primarului Oradei cu amplasarea statui lui a Ladislau cel Sfânt, (la ei și Stefan și Laslău e cel sfânt) fost rege al Ungariei din 1077 – 1095, să amplaseze în orașe statuie de cuman, de hantatar sau bulgar din mileniul I de la începutul mileniului II, sau la Posada pe Carol Robert de Anjou. Probabil tot sub acoperirea episcopiei catolice urmează în Satu Mare, Arad, Târgu Mureș statui cu Hunor, Magor Attila, Arpad și câți vor mai fi în legendele maghiarilor. Toate acestea statui vor fi puncte de adunare pentru proteste instigate de Ungaria, pentru maghiarii cu dublă cetățenie, radicalizați în școli și de către preoți anti români și anti România, asemănător cu ce se întâmplă în Gaza
    Culme, culme de Carpați
    Culme cu toți brazii,
    Mult a fost ca să mai pați,
    Să te pleci și să te zbați
    Pe sub toți nomazii.

  54. @Socratica,

    în perioada interbelică Oradea avea în jur de 70 000 locuitori, pentru a ajunge la 223 000 în 1992 au trebuit să se construiască toate aceste obiective.Un oraș mic are o istorie mică, și o economie mică, un număr mic de obiective de vizitat și un număr mic de turiști.

  55. @Marcel,

    Ladislau nu a fost înmormântat la Oradea, pentru că a murit la Nitra în Slovacia de azi.Doar oasele lui au fost aduse mult mai târziu la mănăstirea catolică din Oradea.Care este totuși legătura dintre oasele lui mutate într-o mănăstire din acestă zonă și statuie? El viu nu a fost pe la Oradea și nici nu a fost înmormântat la Oradea, din simplu motiv că Oradea nici nu a fost documentată până în 1113, deci nu putem susține că exista pe timpul lui.

    Dacă acel monument zici că nu se ridica la nivelul tău artistic, totuși ideea din spatele lui e nivelul înalt pentru o țară.Un ostaș rănit și murdar și obosit nu va arăta fizic bine , dar moral el este o de o statură înaltă.Ce faci cu el, îl neglijezi pentru că fizic nu arată bine, sau îl îngrijești așa cum este pentru meritele lui?

  56. @ vizet Bine, n-o fi murit Laci la Oradea, dar de ce i-or fi mutat ciolanele în Cetatea Oradei? Era polonez la origine, de ce nu l-au dus acasă?

    Mişu însă n-a avut nici o treabă cu Oradea, n-avea ce țărani să subjuge pe aici. E la loc bun acum si va fi pus intr-un loc peste ceea ce ar merita, pārerea mea.

    Iar soldatul ăla trist probabil va fi spălat, ai răbdare să terminăm de refăcut parcurile.

    Oricum, frumusețea Oradiei nu constă in una-două statui. Ce s-a intamplat la Oradea e o excepție, am ales conducatorii care si-au respectat promisiunile şi şi-au facut datoria pentru oraș .

  57. „Oradea este un oraș cosmopolit”
    Orade’-Mare (NagyVárad !) este un oraș UNGURESC căruia miticii au vrut să-i schimbe chiar și numele, la fel ca multor altora similare!
    „dacă se poate la Oradea, de ce nu se poate în toată țara?”
    Fi’n’că Orade’-Mare este un oraș UNGURESC!
    „Cum dracu’ au reușit ăștia? Care-i secretul? Cum le iese? Cum izbutesc?”
    Pen’-că Orade’-Mare este un oraș UNGURESC!
    „Oradea are un ritm aiuritor de restaurare și de modernizare și toată populația îl susține. […] –Domnule dragă, tot orașul este spart, se lucrează și noaptea. Este zgomot, este praf, se circulă greu prin centru, trebuie să ocolești pe străzi, dar nimeni nu înjură și nu te „aia”… Știe că va fi bine.”
    Pen’-că Orade’-Mare este un oraș UNGURESC!
    „Lecția de la Oradea nu se poate altoi decît pe un puternic sentiment al datoriei”
    Orade’-Mare este un oraș UNGURESC!
    „Oradea ca o bijuterie nu este cîștigată la loterie. Este un proiect, un plan, o muncă nebună, întinsă pe ani, un ideal, o ambiție, o adevărată preocupare și o probă de pricepere și de folosire a inteligenței și a tehnologiei în a administra un oraș”! „Nu cu șmecherii, nu cu lene și cu pile, nu cu flecăreală și cu promisiuni, nu cu nepoți și veri”
    Pen’-că Orade’-Mare este un oraș UNGURESC!
    „…mecanismele unei schimbări spectaculoase din care pot învăța și alții. […] care vor să-și facă datoria, care au obraz și care nu se sfiesc de întîlnirile cu semenii, nu la figuranții și la profitorii de ocazie”…
    (Refren! +) S’-avem PARDON! …cînd ai văzut dumneata să-‘nvețe ceva, în 103 ani dă balkanizm, „ăilalți” (ești de la Orăștie = Brooss = SzászVáros! cum suporți să stai printre ei, la Bukale?)? …iar Traian Vuia s-a dovedit a fi un profet fără egal:
    https://www.banatulazi.ro/ce-sarbatoresc-banatenii-la-1-decembrie-traian-vuia-unirea-n-a-fost-decat-o-anexare-deghizata/

  58. @Marcel :regele Laci lăsase vorbă unde să fie înmormântat,nicidecum la Oradea…numai că, vedeți,orașul era cam departe,era august și era o căldură cumplită,așa că,în tr-o noapte,căruța cu trupul regeleui a luat-o singură la drum pe un traseu mai convenabil spre disperarea alaiului care n-a putut-o opri…s-a oprit singură,dimineța,taman la Oradea,iar așa minune dumnezeiască nu putea fi anulată,așa că s-a făcut pe voia căruței și regele a rămas la Oradea;când Oradea a devenit eyalet,iar catolicii au fost alungați sau au trecut,în masă,la calvinism(ca să se aibă bine cu noii stăpâni),moaștele au trecut prin alte peripeții,statuia(prima)a fost dată la topit și n-a plâns nimeni după prea-sfântul rege;din timp în timp,cum cerea politica,și-au mai amintit de el,cum se întâmplă azi…

  59. @Marcel:în tot cazul,la 1134 rămășițele regelui se aflau încă la mănăstirea Somogyvár,de unde au fost aduse la Oradea…legenda lui „s-a produs” ceva mai târziu,în timpul angevivilor,atingând apogeul în timpul lui Ludovic cel Mare(1342-1382);cultul lui a atins apogeul atunci când Sigismund de Luxemburg,împărat romano-german,a fost îngropat tot acolo…

  60. Prostia şi lenea, şmecheria ticăloasă şi goana după înavuțire cu orice preț, ăsta este cancerul celei mai mari părți din România, ah era să uit, sunt şi mulți gică contra, de trădători nu mai zic !P.S.: aşa este, omul sfințeşte locul.

  61. E foarte important ca banii din mâna conducătorilor să nu ajunga in propriile buzunare… Ati surprins corect esenta, dar una din cele mai mari rezistenta aceasta este e langa munca intensa de a atrage bani pt oras este sa nu-i foloseasca in interes personal.

  62. @dan Sincer să fiu tema asta de discuție tinde să mă depășească. Mi se par povești, aia cu vara caldă și voia căruței (unde o fi vrut să-l ducă, a murit la Nitra și ce căuta căruța la Oradea?!) mi se par similare cu dacii de-i învățară pe romani limba latină. Dar, recunosc, nu am argumente să te contrazic, dacă așa zici tu, așa o fi, prea le zici cu foc.

    Eu personal n-am nimic cu Laci ăsta, e cum zici tu, politica își mai aduce aminte de el, și dacă statuia aia îi liniștește pe prietenii noștri maghiari, să le fie de bine și de sănătate. Pentru mine – și mulți alții – podul Ladislau va rămâne „podul de la primărie”, așa cum podul Carol este „podul de pontoane” sau strada Nicolae Jiga va fi pe veci „strada Castanilor”.

    Oradea a crescut sub domninația maghiară, e o realitate, centrul a fost construit de arhitecți maghiar/evrei și renovat în epoca Bolojan. Extinedrea orașului a prins fost fabrică Înfrățirea în buricul târgului, era normal să fie demolată. Înainte de 89 aveam 30 de întreprinderi de interes republican, azi avem 3 parcuri industriale, într-unul se va face una dintre cele mai mari investiții străine din Romania, peste 600 milioane euro puși la bătaie de Nokian. Astea-s adevăruri incontestabile. Restul sunt frustrări ale „capitaliștilor” care nu-s în stare să-și facă o amărâtă de centură, în vreme ce la noi se lucrează la al doilea inel metropolitan.

  63. @vizet Te întrebai unde-s statuile de altă dată. Am mai spus, sunt bine mersi, unde le e locul în istorie. Dar dacă tot ai adus vorba de statui, pe mine însămă deranjează o altă chestie în legătură cu statuile astea. Insiști pe statuia soldatului necunoscut, „mândria românilor”. Avem în oraș un nucleu puternic de foști militari, de ce nu s-au preocupat ei de toaleta statuii cu pricina? Ei sau alte organizații „careapărăsimbolurileromânilor”. Cum naiba ungurii și le îngrijesc p-ale lor, fără bani de la primărie? Aprope în permanență au flori la te miri ce statui ale unor oameni de cultură de-ai lor, politicieni, etc. Noi, români așpri, bașca mândri de noi, de ce nu putem face asta?

  64. @Marcel,

    tocmai îți spuneam că Oradea nu poate fi dovedită ca a existat până în 1113, Ladislau murind în 1095; deci ce legătură a avut el cu Oradea, care nu poate fi dovedită că exista pe timpul vieții lui? Nici una!Pe când Mihai chiar a fost în cetatea Oradea.Nu înțelegi nici acuma ruptura ta de logică? Dacă la mult timp după ce a murit, cineva i-a adus oasele la o mănăstire nou construită în zonă( de cetate la Oradea, nici nu se putea vorbi la acea dată), este pentru același motiv pentru care și astăzi se aduc diferite oase și la bisericile din țara nostră de prin Grecia sau alte locuri!Cum putea, mai bine, o mănăstire nou înființată să atragă fonduri , dacă nu cu niște oase cu rang?

    • @vizet dragă, cu asta nu pot fi de acord! Adică Oradea s-a înființat fix la 1113, când apar înscrisuri, până atunci era teren viran plin de bălării?! Pentru că tot insiști cu asta, am căutat nițel și am găsit ziceri conform cărora Laci a fost crescut în ducatul Bihariei, care, pe vremea aia, se întindea pe actualele teritorii ale județelor Satu Mare, Arad și Bihor. S-a născut în exil, la curtea regală a Poloniei, tatăl său fiind Béla I (rege în perioada 1060-1063), iar mama principesa Richeza, fiica regelui Miesko I al Poloniei. În 1048, Béla şi familia au putut să se întoarcă în Ungaria, mai precis în ducatul Bihariei. Deci, dacă acceptăm această versiune, sigur a fost în Oradea înainte de 1113. Probabil, dacă aș mai căuta, aș găsi și alte asemenea expozeuri.

      Așa cum am mai spus, dacă pentru prietenii maghiari e importantă statuia și regele lor, de ce ne-am opune noi, ne-maghiarii? Secretul conviețuirii pașnice între diverse entități e compromisul, dovadă e liniștea în care trăim noi, orădenii. Mișu chiar n-are nici o treabă cu Oradea, ideea lui de unire a fost alimentată de dorința lui de a avea mai mulți iobagi și a murit de hapsân ce era. A trecut prin Oradea, bravo lui, a avut și va mai avea statuie într-un loc important din oraș pentru că majoritatea românilor îl consideră un mare erou, foarte bine, îl onorăm și noi, orădenii. Nu înțeleg care e problema, cu ce deranjează statuia lui Laci?

      Nici Eminescu și nici Brâncuși nu au fost la Oradea, dar au statui dedicate lor, ne mândrim cu ele, noi românii. Maghiarii le au pe-ale lor, habar n-am cu ce au ieșit în evidență, dar pot trăi cu asta. Mi-e ciudă să văd că ale lor sunt mai mereu pline de flori, îngrijite și curate, dar na, asta e.

  65. Secuiul-reformat si hungurizat de @Marele Urs,trebuie sa stie ca Tinutul Secuilor NU mai exista azi,unde sunt prezenti NUMAI 41 de etnici conlocuitori reformat-SECUI !.(recensământ din2021). P.S…cum este corect secui-reformat sau secui-hungurizat !.
    P.S…emigreaza de unde ati venit in anul 1311 !.

  66. @ „vizet”, 27 oct. 2023 la 8:21
    „…Pe când Mihai chiar a fost în cetatea Oradea”…
    Bă, regățene, mai lasă-ne cu bitangu’ grecoteiului, dă la Tîrgu’-dă-Floci! Luați-i statuia din Oradea și duceți-i-o acolo – că-i un tîrg minunat, o ruină ca și kopitala voastră fanariotă, Bukale – și înfigeți-o pentru următorii 2000 de ani (că tot vă lăudați voi din gură cu dacii, deși dacii au trăit la Orăștie, nicidecum peste Carpați). Pentru noi, transilvănenii, bitangu’ „Mihai” (bănuiesc că știi că asta e varianta românească ardelenească a numelui maghiar „Mihály”, pronunțat identic; a fost preluată de plimbărețul voyeur oltean „Bălcescu” și consacrată regățenește, în mistificarea lui cu titlul „Rumînii supt Mihai voievod viteazul”; bitangul grecoteiului se numea „Mikhail”, că era hortodoks pravoslavnik, chiar și adnotările presupus de Iorga ca făcute de el la Viena erau în slavonă, scrise cu kirilice) e doar simbolul ÎMPILĂRII! Un cerșetor la curtea Habsburgilor, trimis ca SLUGĂ, PE BANI (Jale’n’sky de atunci!), să îndeplinească planul catolic la Carpați. A învins la Șelimbăr datorită secuilor catolici, deși era pe cale să fie înfrînt! …balkanikul a introdus în Transilvania, prin edict semnat personal, IOBĂGIA, ca mod de organizare a societății feudale! Nobilimea maghiară (ce l-a aruncat la cânii de la Câmpia Turzii) N-A FĂCUT ASTA! 250 de ani au suferit țăranii români și maghiari din cauza asta, și la 1848 au luat armele în mâni ca să-și obțină libertatea! Asta e amintirea bitangului, la noi. Voi vedeți-vă de ale voastre, în vilayetili voastre, că la noi sunteți veșnici venetici, cu tot cu „istoria” voastră!

    • @din Ardeal, cu dragoste,

      Auzi, eu sunt din localnic din moși strămoși pe plaiurile Bihorului, dar nu fac parte din acei care nu văd pădurea(țara) de copaci(provincii). După limba moștenită din moși strămoși și care este una peste tot unde acest popor viețuiește: fie în Crișana, Maramureș, Țara Oașului, Banat, Țara Moților, Țara Bârsei, Țara Momârlanilor, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Bucovina, Timoc, etc. , suntem cu toții frați! Când tu te numești „ardelean” nu prea îmi vine să cred, căci un transilvănean autentic nu-și denigrează neamul și frații!
      Mihai Viteazul a luptat pentru Țară Românească și a reușit, deși pentru o scurtă perioadă de timp, să înfăptuiască,cu ajutorul Lui Dumnezeu, cu sabia și mintea sa, cea mai mare reuniune a a acestui neam sub o conducere unică , de la Burebista!
      Pe acest titan al neamului, tu îl iei în batjocoră! Eu sau tu, nu ne putem compara nicidecum cu un astfel de Om!Faptele lui îl îndreptățesc să aibă un loc în inimile orădenilor și în acest oraș!El a împlinit visul acestui neam de 1640 de ani, de a trăi întru aceiași țară și nu dezbinați!

      Mâne se împlinesc 424 de ani de la memorabila bătălie a lui Mihai cu principele Transilvaniei Bathori, de la Șelimbăr în fața zidurilor cetății Sibiu unde a obținut o victorie zdrobitoare, oastea principelui fiind destrămată , risipită ,urmărită și principele fugind spre Moldova.Mihai intrând victorios, fără luptă în cetatea princiară Alba Iulia,făcând din ea, pentru o scurtă perioadă, Ierusalimul neamului,când Dumnezeu și-a adus aminte de acest popor risipit, glorie Lui pururi!

    • @din Ardeal, cu dragoste,

      Dacă eu nu sunt localnic, cum zici tu, spune-mi care era traseul tramvaiului 3, care întorcea la teatru și pe care dacă fugeai bine îl depășeai? Unde e vorba de șovinism în postările mele?

  67. Mai nea VIZET , ai umplut site-ul cu pretiozitatile tale , nu mai are niciun crestin loc de tine . De fapt esti un pezdist fanatic , frustrat ca Bolojan nu este la voi . Tine minte , daca Bolojan candideaza la presedentie si ajunge in turul 2 , el va fi PRESEDINTE . Ca voi veti veni tot cu politicieni de carton , fara anvergura . Asta daca vom mai ajunge la alegeri , ca ispravile FRATIEI HOTILOR nu se stie ce efecte neasteptate vor avea ! Pina atunci , fii multumit ca ai si un oras civilizat , condus de un politician cinstit si competent .

  68. @din Ardeal, cu dragoste

    @vizet nu pare a fi regățean, știe destule amănunte legate de Oradea. El contestă legimitatea statuii lui Laci la Oradea, asta e angoasa dumnealui, și mai scapă două lacrimi, una pentru „frații Petreuș” din fostul Centru Civic și alta pentru soldatul ăla pe nedrept spurcat de porumbei atâția zeci de ani. Oricum, „statua” lui Mișu va fi pusă într-un loc extrem de vizibil – cu care eu personal nu-s de acord dar na, majoritatea decide. În nici un caz nu avea ce să caute în cetate – unde e acuma Laci – unde s-a oprit strict să se ușureze.

  69. DAR, SA NU UITAM ESENTIALUL despre ORADEA si originile sale ISTORICE, cea care la sosirea ungurilor si secuilor in Transilvania (anul 896 AD) … se numea DEJA Cetatea Biharia (Castrum daco-roman Byhor, astăzi ruinată) situată la 14 km nord de Oradea, lângă satul omonim, MENTIONATA în izvoare ca fiind capitala DUCELUI Menumorut, cel care prin FIICA SA a FONDAT dinastia EUROPEANA a UNGURILOR … „misit in castrum Byhor ad ducem menumorout … byhoriensen menumorout. Dux uero arpad inito consilio suorum nobilum, mandata menumorout dilexit et laudauit, et dum filiam menumorout eiusdam etatis ut filius suus Zultus, iam esse audiuisset, peticionem menumorout differre noluit, et filiam suam in uxorem zulte accepit, cum regno sibi promisso. (Anonymous, Gesta Hungarorum/1200).

    Din Repertoriul Arheologic National – localitatea Biharia …
    27445.04 Situl arheologic-Str. Cetăţii-Autostrada Transilvania, aşezare Neolitic (cultura Cris), Hallstatt si Latène (DACICA), Epoca romană (sec. I-IV).
    Situl arheologic de la Biharia – Lutărie. Aşezare Neolitic, Epoca medievală.
    27445.01 Situl arheologic de la Biharia – Cetatea de pământ. Aşezare Neolitic (Tisa), Epoca bronzului (Ortomani II), Hallstatt (DACICA, sec. IV-II BC), Epoca romană, Epoca medievală timpurie (sec. IV, sec. VIII-X/Cetatea Bihariei lui Menumorut, sec. XI-XIII/refacuta la 1075).

  70. Suntem ca piele rosii care au vazut prima oara margele si oglinzi.Pentru asazissul PNRR cu banii caruia se fac orase frumoase care sa ne ia ochii deja orbi i-am dat jos de pe soclu pe Mihai Viteazu si Avram Iancu ,suntem obligati sa suportam Untold-uri unde li se iau mintile tinerilor cu subcultura si droguri iar natiei romane i se interzice sa isi creasca propriul animal in curte pentru subzistenta.Frumos ,n-am ce zice.Pe aceste trotuare ,strazi ,piete sau parcuri vom merge incolonati cu botnite la gura supravegheati atent de camere video cu recunoastere faciala,vom plati peste tot cu carduri incat cineva va sti ce mancam ,ce bem,gusturile vestimentare ,obiceiurile sau viciile.Sarmani naivi ce suntem…

  71. Frumos laudatio legat de oras si de niste alesi. Dar mai e si parte aia despre care nu se prea vorbeste. coruptia locala si sisteme vechi inradacinate in mentalul colectiv nu doar a orasului ci si a zonei (Nu doar Oradea, nu doar Crisana).

    Daca esti priceput si bun in meseria care o ai, nu inseamna ca vor da buzna angajatorii sa te angajeze, daca nu esti dipus sa „respecti” procedura. Adica ori platesti pe cine trebuie cu o suma mare de bani sa te angajeze, sau un an traiesti din ce poti, semnezi fisa de salariu ca si cum ai luat leafa, insa leafa ajunge la cine te-a angajat. Unii platesc astfel de sume din banii strinsi la ciorap, sau fac credit la banci, sau daca persoana locuieste inca la parinti va munci un an fara sa primeasca nici o parte din salariul muncit si abia dupa un an va avea venit lunar si va putea sa-si plateasca darile si cheltuielile cotidiene.

    Despre asta nu prea se vorbeste decit in soapta, si se practica de zeci de ani la toate nivelurile, atit firme private cit si la stat, dupa buget si pile. Acolo asta se considerat normal, dar prin faptul ca nu se vorbeste in gura mare se vede ca se stie ca asta nu e in regula.

  72. Mi-a plăcut la Oradea ! Am fost la Oradea prin Anul 1974 sunt Case Foarte Mari si Spatioase si sunt Oameni Minunati la Oradea .

  73. @ „Marcel”, 27 oct. 2023 la 11:32
    Mi-i familiară atitudinea asta ce o remarci la el, a căutat informațiile pe net, e unu’ dintre șovinii balkanici „de serviciu” pe-aici pe forum, își mai schimbă identitatea din motive propagandistice.
    Dacă era bihorean ar fi știut că Mikhail a fost doar un impostor mărunt care nu merită statui, ar fi știut și ar fi scris de Ștefan Jósika de Brănișca, cancelarul Transilvaniei care a conceput planul de unificare sub un singur sceptru pus în aplicare de Habsburgi, inițial la 1595 cu Sigismund Báthory, apoi după o sincopă continuat cu mercenarul Mikhail și cu cel care l-a înlocuit, condotierul Basta:
    https://www.academia.edu/36272523/Primul_unificator_al_rom%C3%A2nilor_un_or%C4%83dean
    Jósika merită în Orade’-Mare o statuie ce s-o înlocuiască pe a veneticului odios din Valahia, impostorul dă la Tîrgu’-dă-Floci care a lovit în românii transilvăneni, împins în față de mitici deja din vremea brătianului trădător nemernic care a rupt teritorialitatea Partium-ului – ungurii nu au făcut-o! – și l-a redus fără nici un drept, cedând Cehoslovaciei în aprilie 1919 jumătatea de nord a Maramurășului (acum la Ukraina nazistă, ca criminalii ăia de la Kiev să-i trimită pe români să moară pe frontul din Donbass).
    P.S. Pentru cine cunoaște etnografie, Partium e ușor diferit de Ardeal, se întinde din Maramurășul de Nord pînă la Arad, cu dialect, ritm muzical, „pași” și gaci caracteristici.

  74. Ar fi bine sa va mai documentați și să vă mai pune ți și niște întrebări așa în gând cum primăria a despăgubit la prețul pietii 50-140 de euro/mp in Nufărul in condițiile in care ei(primăria )și alții din zona au vândut și la 400 de euro mp în aceeași perioadă… aici sunt multe de spus dar ar trebui sa va informați înainte de lauda atîta orașul sau pe dl.Bolojan (apropo dl.Birta este primar acum in”)..2.Dupa ultimul recensământ de ce a scăzut populația de la oraș și a crescut în comunele limitrofe?3.Ati verificat în câte din firmele care lucrează la „reconstrucția”orașului e implicat Bolo?..și ar mai fii

  75. @ „Marcel”, 27 oct. 2023 la 11:32
    Nu ți-am spus mai devreme? HAHAHA!
    Uite-l, la treabă: „vizet 27 oct. 2023 la 13:49, la 14:43”!
    Insistența cu care vrea să convingă că el nu ar fi regățean am văzut-o repetată și alte dăți, la subiecte TOATE legate de unguri. PROPAGANDIST. Normal că încheierea „argumentației” lui e că nu ar fi șovin… BALKANIK. Mai lipsește să ne spună că „drepturile minorităților în Rro’, mai ales ale celei ungare, sunt fără egal în Lume”, leit-motivul pe decenii al șovinismului profesionist miticesc.
    Și spune singur: „sunt din localnic din moși strămoși pe plaiurile Bihorului”, adică e un puișor de emigrant, cum e plin la Bukale de „bunicii mei erau din Ardeal” și alți închipuiți-ardeleni, vorbind miticește (din vecini mi-au plecat două la Bukale, la școli; mama lor olteancă 100%, tatăl bihorean; ele seamănă perfect cu ea, adică OLTENCE brunete, iar dacă acum le întreabă cineva la Bukale ce sunt, vor spune că sunt din Ardeal; alții plecați de lîngă mine sunt 100% olteni de a II-a generație în Ardeal; pe tema unor astfel de strămutați erau în anii trecuți multe discuții adverse pe forumurile ca ăsta, de la mitici frustrați că „vin-grămadă din Ardeal ca să ne ia locurile de muncă”, dar erau DE-AI LOR), da’ care-și închipuie că au mai multe drepturi pe Ardeal decît noi, localnicii! Își închipuie că dacă mențin un ton moderat anti-maghiar nu pot fi dibuiți, dar îi trădează frazele de partizanat miticesc și atitudinea anti-ardeleană ce noi o simțim, iar ei NU. Atitudinea lor e „turnesolul” ce-i deconspiră.

  76. Ce spuneam la 13:32 si a cazut cortina pe comentariu, cortina ramasa cazuta si pe reclamatia de la 14:39? – Ce ti-au pregatit propriii cenzu raci Nea Cornel? Ti-au scos cateva ore din circuit PARTEA A DOUA publicata azi a Editorialului despre Oradea de alaltaieri!!! Aceasta e CULMEA CENZ URII!!! Si publicasem la 12:42 un comentariu despre motivul retragerii suplimentului despre Oradea!!! uritatea cu care Nea Cornel si-a tratat propriii comentatori…Bine ca marius tomlin ti calosul poate sa se semneze
    fara probleme „Ca pielea de pe p” la suplimentul REAPARUT dupa ce am reclamat!!!

    Redactia Cotidianul, daca nu-mi publicati comentariile de azi, inclusiv acesta, VOI RECLAMA la CNA cum sunt APROBATE comentarii Editat, ANTI-LUMEA LIBERA, ANTI-Israel, ANTI-Ucraina si PRO-Putin/Pro Xi in timp ce eu sunt blocat pentru ca ii critic aspru!!!

  77. Nea Cornel, că orădean vă mulțumesc. Ați înțeles foarte bine ce se întâmplă cu Oradea. Din abundenta de reacții stârnite e limpede că ați produs ceva remarcabil. Zic că merită, așa cum genial ați intuit , o aplecare mai atentă acest subiect. Îngăduiți câteva cuvinte despre acest oraș din perspectiva unui om născut și trăit aici. Oradea nu e raiul pe pământ. Are drumuri proaste, cu cele mai multe capace de guri de canal din ce cunosc, cartiere periferice ca Harlemul anilor 80, cele mai multe șantiere pe metrul patrat din Europa, un salariu mediu sub media pe țară, o universitate ce nu-și poate tine tinerii acasă, un sistem sanitar cu medici care fac naveta săptămânal la Londra, unde lucrează pe bani, dar în hemoragie locală. In schimb, Oradea noastră are oameni. Sa iau unul la întâmplare, Bolojan pe numele lui, Bolo cum îl alintam noi. Individul ăsta e ce n-ai văzut: aștepta carcit de durere cu orele la urgenta, refuzând locul in fața, își plătește, supărat, amenda pentru o roata pe trotuar, refuzând favoritismul, își trezește noaptea la 2 colaboratorii sa le dicteze planul de bătaie pentru a doua zi, își petrece nopțile în bucătărie făurind vise pentru orădeni. Nu-i fac statuie că n-are nevoie. A refuzat și să taie panglici de inaugurare născătoare de capital politic. A reușit să ridice viziunea și expertiza administrativă deasupra măruntelor și meschinelor lupte politice, a intuit că va fi devorat după primul colt daca va cobori în mlaștina intereselor mărunte și a tradiționalei instituții care se numește mită. Daca avea petice in dos era demult mâncat. Faceți o întâlnire cu omul asta. Merită să pierdeți timpul.
    Destul cu Bolojan. Ar merita câteva cuvinte și oamenii locului. La următoarea intervenție.

  78. Asa zisa ‘lume libera’ a unora (ce o fi insemnand oare asta ?) … numara cam 1 miliard de oameni.
    Restul populatiei globului, DE VREO 7 (SAPTE) MILIARDE de OAMENI, oare nu VIETUIESC si EI tot pe acest PAMANT? Oare in ce tip de ‘lume’ vietuiesc si ei ? Oare pot fi ei considerati ‘niste ne-oameni’ sau ‘niste sub-umani’ ?

    A imparti lumea in ‘oameni liberi’ si in ‘oameni ne-liberi’ inseamna DISCRIMINARE !
    DISCRIMINARE de tip POPULATIONALA/ETNICA, SPIRITUALA, CULTURALA, RASIALA, RELIGIOASA, de tip APARTHEID si de BANTUSTANIZARE/IZOLARE !

    Asta sa insemne oare ‘lumea cea libera’ in care vor sa vietuiasca unii minoritari, adica cam 1 miliard de oameni (12% din populatia UMANA totala a PAMANTULUI) ? Si restul populatiei UMANE a PAMANTULUI, ce facem cu EI ?

  79. Daca vorbim despre DISCRIMINARE pe taramul Transilvan al Oradei … TREBUIE NEAPARAT SA VORBIM despre acea IMORAL si ILEGAL pact politic ”Unio Trium Nationum”, istoric NEromânesc si ANTIromânesc (ROMÂNII reprezentand, din totdeauna in istorie, populatia cea MAJORITARA dpv. lingvistic, cultural si genetic, de peste 8.000 de ani LOCUITOARE AUTOHTONA de tip SEDENTARA, CONTINUA si PERMANENTA pe acest TARAM) …

    Fraterna Unio (în română Uniunea Frățească), cunoscută sub numele de Unio Trium Nationum (în română Uniunea celor trei neamuri) deși părțile semnatare au fost patru, a fost un pact de alianță mutuală militară și politică încheiat pe parcursul Răscoalei de la Bobâlna în data de 16 septembrie 1437 între marea nobilime maghiară din Transilvania, clerul catolic, orășenii sași și secui (pe atunci aparținând vechiului Regat maghiar). Înțelegerea a fost semnată la Căpâlna, aflată pe atunci în Comitatul Dăbâca.

    Noile rânduieli s-au consolidat în dauna dreptului strămoșesc românesc (al populatiei MAJORITARE pe TARAMUL Transilvaniei). Românii FIIND CONSIDERATI de catre minoritarii din Transilvania, conform cu prevederile înscrise în actul „Unio Trium Nationum” (Fraterna Unio) doar o națiune „tolerată”. NEDREPTATE ISTORICA, ELIMINATA insa in anul 1918 !

  80. Am batut tara asta in lung si in lat.Am luat la pas si orase si orasele,ba chiar si sate dar Oradea mi s-a parut cel mai frumos loc pe care l-am vazut.Nu stiu cat este meritul romanilor de acolo,consider ca mostenirea arhitecturala a fostului imperiu este piatra de temelie a ceea ce a fost si va deveni Oradea.Ca si Clujul,dealtfel,si Sibiul,un pic din Timisoara.Si nu,nu sunt de etnie maghiara,ba chiar sunt din sud,de undeva.E adevarat ca si Bucurestiul are farmecul lui in cartiere care au scapat de demolarea comunista,la fel si Iasiul,dar lupta pentru podium se da in Ardeal.Si nu veniti cu de-astea ca acolo nu e coruptie,ca sunt oamenii mai seriosi.
    Conjunctura a facut ca acolo sa apara la un moment dat un om muncitor si dedicat-ma refer strict la Bolojan-dar care a avut si pe ce sa ridice orasul.

  81. @din Ardeal

    Da, îmi fac mea culpa, ai avut dreptate😇

    Din păcate discuțiile astea sunt purtate pe teme marginale. Ce importanță are, la urma urmei, cine și când a pus temelia cetății? Am găsit pe site-ul primăriei o zicere care sună așa:

    Evul mediu: cele mai consistente informații în legătură cu istoria orașului și a Bihorului în această perioadă provin din Cronica lui Anonymus, Cronica lui Simon de Keza, Registrul de la Oradea, Carmen Miserabile și Statutele Capitolului din Oradea. Potrivit unei alte surse mai târzii, anume Cronica pictată de la Viena (redactată în a doua parte a secolului al XIV-lea), regele Ladislau I cel Sfânt (1077-1095) „a găsit în parohia fortăreței Bihor, între fluviile Criș, într-o vânătoare, un loc unde, la îndemnul îngerilor, a hotărât să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire, loc pe care l-a numit Varad”.

    Așa o fi, n-o fi așa? La urma urmei articolul era despre cum arată Oradea azi, cine a contribuit la asta, nu despre niște statui mutate, spălate, ori aruncate la fier vechi. Vizet e un frustrat, e evident, a scormonit pe net și-și flutură descoperirile pe-aici. Îmi pare rău că l-am băgat în seamă.

    • tu discuți cu tine insuți, ”inventatorule” minoritar. Deh, complexul apăsător.

  82. @ „Marcel”, 28 oct. 2023 la 13:43
    Am să contrazic primăria voastră cu o părere personală:
    https://www.worldhistory.org/image/16895/bulgarian-empire-under-khan-krum-the-fearsome-803/
    Bulgarii au avut într-o vreme un rol covîrșitor în zonele balkanikă și carpatică! Vorbesc de bulgarii originari, cei TURCICI, cei care au creeat primul Imperiu Bulgar. După cum vezi, au trecut de Bihor, și au ajuns să se învecineze acolo cu regatul morav. Asta justifică numele cu sonoritate ciudată „Menumorut” (cred că era bulgar, sau de alt neam turcic, deși miticii îl vor rrromîn verrrde…) la voi, și numele slav Bălgrad (toate satele românești din împrejurimi i-au spus așa în istorie, și-i spun și azi, iar numele maghiar Gyulafehérvár conține același „orașul alb”, ca și numele german din vechime Weißenburg) al ceea ce se numește oficial de la 1920 încoace (fără nici o noimă, și fără nici o bază istorică, ci doar pentru că așa a vrut miticul nemernic șovin brătian, cel care a băgat zîzania pe-scară-largă între români și unguri în Transilvania) „Alba-Iulia”. În Imperiul ăla, aristocrația bulgară turcică s-a creștinat sub limba și cultura slavonă, și s-a slavizat, în timp ce slavii de sub dominația ei au adoptat numele aristocraților stăpînitori: „bulgari”. Ei au impus slavona ca limbă oficială pe harta aia, iar apoi kumanii au rupt de la ei teritoriile de la nord de Dunăre. Dar Bukale nu vrea să dea-apă-la-moară unui șovinism balkanik similar cu al său, cu sediul la Sofia, și nu are nici un interes să spună adevărul despre Transilvania, că așa o ține captivă de la 1920 încoace.

  83. Populatia gasita de unguri la anii 894-903 AD … in Panonia „Quem terram habitarent sclauij, Bulgarij et Blachij, ac pastores romanorum” … si respectiv in Transilvania „Quia essent blasij et sclaui” (Gesta Hungarorum/1200 AD).
    Deci la anul 894 AD, anul mentionarii ducelui Menumorut, pe teritoriul Transilvaniei nu erau mentionati nici bulgari (crestinati deja la anul 864 AD) si nici turci (pagani la acea vreme).

    Avem ca momente de crestinare a slavilor (de trecere de la PAGANISM la religia CRESTINA) …
    Crestinare Bulgaria (864)
    Crestinare Moravia (863)
    Crestinare Serbia (870)
    Crestinare Croatia (879)
    Crestinare Bohemia (884)
    Crestinare Polonia (966)
    Crestinare Rusia Kieveana (988).

    Românii din Transilvania erau deja CRESTINATI, ca GETO-DACI/50 AD, precum si OFICIAL CRESTINATI inca din anii 325 AD/de catre Constantin DACUL, in epoca Imperiului Romanic de Rasarit. Datorita faptului ca Menumorut locuia in vechiul castru GETO-DACIC si DACO-ROMAN de la Biharia (conform datelor arheologice anexate de mine mai sus), inseamna, CU NECESITATE, ce Menomorut era un duce de origine Româna/’blasij’, ca de altfel si ducele Gelou.
    Restul … raman doar niste simple ipoteze … NEVALIDATE INSA de catre DATELE ARHEOLOGICE !

  84. @ „Marcel”, 28 oct. 2023 la 13:43
    (continuare 2) …și pentru sloveni,
    https://www.youtube.com/watch?v=38F020cYAOA
    (i-anm văzut în Timișoara, la un festival folkloric, dans bărbătesc cu greble pentru fîn) și au fost împrumutați și de păstorii unguri din Pannonia (ungurii recunosc cinstit că s-au așezat peste slavi și că au multe împrumuturi de la ei!):
    https://www.youtube.com/watch?v=GYf8pHEUMTQ
    E evident că n-am avut niciodată nimic în comun cu balkanicii de la sud de Carpați (dansuri în linie, ca slavii) și că Transilvania aparține Europei Centrale (ritm diferit, melodii diferite, dansuri de perechi mixte).
    https://www.dcnews.ro/britanicii-dovedesc-tiin-ific-ca-romanii-ardeleni-sunt-diferi-i-de-restul-romanilor_535735.html

  85. @ „Marcel”, 28 oct. 2023 la 13:43
    (continuare 1) Probabil ungurii au înființat Várad, cum scrii, dar anii ăia de dinainte de sosirea ungurilor în Pannonia au fost foarte importanți pentru noi.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Krum
    Presupusul tată al lui Krum a fost amestecat în geo-politica creștină zonală, cică este pomenit în textul „Miracula Sancti Demetrii” (că tot au sărbătorit miticii acu’ un alt Dimitrie, „the Newest” :)) – apropo: BULGAR și cioban, după ce Bukalele lor a fost fondat de un cioban din Ardeal! deci nu au NIMIC ce să țină de ei, nici măcar la nivel ciobănesc! ba, greșesc: l-au avut pe idiotul oltean de la Maglawitt, și îl au pe armînjitu’ interlop Mr. Beee din Pipera). Krum continuă conflictul cu Hanatul Avar („Establishment of new borders”) și e clar că a avut o bătălie foarte importantă în Bihor:
    https://en.wikipedia.org/wiki/First_Bulgarian_Empire#/media/File:Territorial_expansion_during_the_reign_of_Khan_Krum_(803-814).png
    Iar acu’, să folosim ce grăiește ceșkizd idiotu’-util oltean „doru popescu, la 9:58”, arkeologhizd aneksionizd cre(ș)tin: „ac pastores romanorum”. Gacii purtați încă azi în Partium
    https://www.youtube.com/watch?v=iP0X7y3FQRE
    sunt comuni și pentru slovacii din est (vei auzi „Hop’-așa!”, „kolindá” și „Maramu”, au fost fiii Transilvaniei, au fost separați prin invazia ungurilor, erau întinși pînă în Moravia, unde a existat o „Valahia moravă” din cauza căreia și azi în slovacă, cehă și poloneză vei găsi „bryndza”,
    https://pressto.amu.edu.pl/index.php/bp/article/view/3900
    niște rebeli șozi
    https://www.youtube.com/watch?v=NsVBK6eVOS0
    https://www.youtube.com/watch?v=C1QQo8ayITI
    care au dat-bătăi-de-cap serioase austriecilor, aliați fiind cu calviniștii unguri în Războiul de 30 de Ani; austriecii au distrus-o militar în secolul XVII, și i-au decimat și alungat, cam cum ai văzut cu Scoția lui Wallace), …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.