Oradea – un model pentru țară (2)

Omul cheie al schimbărilor din Oradea este fără îndoială Ilie Bolojan, un fel de inamic public al inerției și delăsării, un caracter puternic dotat cu o minte logică și cu un simț special de organizare. Ilie Bolojan a venit la primăria orașului Oradea cu o agendă simplă, fiecare însemnînd cîte o problemă. Traficul urban, eficiența personalului din primărie, soluționarea parcajelor, restaurarea clădirilor istorice, accesarea de fonduri  europene în toate nevoile importante ale orașului, dezvoltarea ordonată a periferiei cu parcuri industriale, promovarea unei generații de politicieni tineri și dinamici, un alt aeroport și altele, ceva mai mici.

Ilie Bolojan a început ca un buldozer. Personalitatea lui puternică impune, sperie sforarii și pomanagiii și tulbură jocurile politice. Nici n-am început să scriu despre el și  comentariile de pe site-ul Cotidianul au fost invadate de  atacurile postacilor trimiși să-l umple de noroi.

Înainte de a apuca să scriu despre neobișnuita schimbare  a orașului Oradea și despre rolul lui Ilie Bolojan în orchestrarea acestei modernizări, cățeii și dușmanii lui s-au grăbit să-l latre și să-l muște. Mediocrii și lătrăii, cei care sunt gata să nege și să îngroape orice idee și orice proiect s-au grăbit să-l  spurce. Le  reproduc cîteva dintre  aiurelile transmise la redacție imediat după episodul 1, exact pentru a le ilustra micimea. Unul dintre ei este un fanatic de tip Romania Mare. Imi scrie mereu despre trădări și antiromânisme. Unii sunt rezerviști care contestă orice nu înțeleg și socot pericole pentru țară chiar și libertatea de  a trece strada. Alții fac parte din oastea de postaci a PSD-ului, cea care a fost pusă în funcțiune pentru a-l gonfla pe Marcel Ciolacu și pentru a  terfeli pe oricine i-ar putea face concurență în ambițiile sale prezidențiale. Reproduc cîteva dintre ele ca probă de egoism și gîndire șchioapă și otrăvită.

Merită să citiți ce gîndesc unii dintre compatrioții noștri despre cineva care se ridică deasupra lor și  se străduie să genereze progres în societate!

„Când o să vă dați seama de ce a fost aleasă Oradea pentru acest proiect, o să fie prea târziu. Nimic nu este la întîmplare. Vedeți investițiile din centru, cui aparțin. Oportunitățile de la Oradea nu sunt pentru români, nici pentru unguri. O să iasă rahatul la suprafață, dar o sa fie prea târziu. Răul e aproape gata!”

  ”Da‘ UNDE sunt Statuile ROMANILOR Faimosi din Ardeal? Si DE CE SUNT Statui de STRAINI Asupritori SALBATICI ai Romanilor Martirizatzi 1000 de Ani in Ardeal si chiar Statui de CRIMINALI AntiROMANI ?”

 ”Am înțeles… se începe promovarea lui Bolojan la președinție după modelul Klaun Johannus. Mai întâi se dau fonduri europene pentru cosmetizarea „Oradiei”, așa cum s-a făcut la Sibiu, când era Klaun acolo primar pentru a se da exemplu populației, ia uite domne’ ce om gospodar, cate a făcut, ce față „europeană” și civilizată a dat urbei pe care a administrat-o… Aceeași tactică folosită pentru ai păcăli pe prostovanii creduli care nu reușesc să vadă niciodată interesele mai mari din spate. În cazul lui

Klaun, Occidentul și-a văzut interesul împlinit având aici omul lor care a condus România numai și numai promovând interesele străine de zece ani, timp în care ăia și-au scos banii investiți în cosmetizarea Sibiului înzecit, însutit. Acum vor să repete aceeași schemă cu Bolojan ăsta, un progresist sadea, o slugă a intereselor străine. Occidentul speră ca pelicanii iobagi din România să înghită iar momeala cu tot cu plută, ceea ce nu m-ar mira să fiu sincer…

Nu fugiți după fentă! Se încearcă crearea unei alte figuri emblematice pentru o carieră politică la nivel înalt… Sunt doar câțiva ani de atunci doar. De când ni se prezenta cu surle și trâmbițe, undeva în centrul țării, un alt “magician”. În fapt, draftul a venit pe căi oculte din afară. Individul în cauză nu avea nici măcar abilitatea de-a-și lega singur șireturile. Acum o știm și o simțim toți! Prea târziu…

Da statuia lui Mihai Viteazul de ce nu are loc in Oradea, întreb pentru prietenul Sergiu Mihalcea”.

 Magicianul schimbărilor de la Oradea este un om logic și metodic. Față în față cu el, cu carnețelul pe masă, am luat Oradea pe puncte, inclusiv celebrul scandal al statuilor:

 1. Pentru a schimba relația cu populația, Ilie Bolojan a făcut lumină în spațiile de contact cu cetățenii. Totul este la vedere, cu pereți de sticlă, înregistrat audio și video. Primele reacții au apărut după ce Ilie Bolojan a  redus personalul primăriei cu 300 de oameni (cînd a  cîștigat alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, a mai desființat încă 600 de posturi de la județul Bihor).
Foto: Sala mare din primărie pentru relații cu publicul

2. A  transferat  parcarea mașinilor aparținînd lucrătorilor din primărie într-un alt spațiu public și a pus curtea interioară la dispoziția cetățenilor veniți pentru plăți și acte.

3. A expropriat spații, case și terenuri despăgubind la prețul pieții și a construit în inima orașului parcări etajate. Pe cele rămase la nivelul solului le-a marcat cu roșu și le-a taxat cu un preț aproape triplu.

4. A instalat contoare și GPS în aparatele de taxare ale inspectorilor de parcări și le-a supravegheat eficiența. Cîte mașini verifică și pe ce spații o fac în timpul programului.

Consecința: pentru anul 2022, primăria din Oradea a  încasat 5 milioane de euro pe an numai din taxele de parcare. În curînd, Oradea  va avea 5.000 de locuri de parcare în zona centrală.

5. Ilie Bolojan a fost cel care a declanșat restaurarea clădirilor istorice și a piețelor importante. ”Am înțeles că oamenii au o reacție socială puternică atunci cînd dau ceva sau pierd. Celor care aveau case de restaurat le-am oferit  facilități. Reduceri și scutiri de impozite, posibilități de  a lua credite. N-a mișcat nimic. Din  2014  am pledat și am  obținut dreptul pentru supraimpozitare și am mărit impozitul pe clădiri cu sută la sută. A crescut numărul de autorizații de construcție pentru reparații și restaurări. Am mărit cu 500 % și reacția socială  a fost  rapidă. Clădirile publice le-am restaurat și cele private au altă față. Acum, supraimpozitarea pentru fațadele deteriorate se aplică în 80 de orașe din România”.

6. ”Am introdus penalizări la tot ce nu era în regulă și am implementat, să zicem, violent, adică la modul categoric, sisteme  verificate din vestul Europei. Și funcționează!”

7. Am luat lista cu numele străzilor și a monumentelor din oraș. Unii dintre oamenii Marii Uniri lipseau. Am schimbat și denumirea podurilor vechi. Și celor noi le-am dat  denumiri istorice. Avem Podul Carol, Podul Ferdinand, Podul Prezan, Podul Centenarului.

8. Cine a fost important pentru Marea Unire și n-are statuie în oraș? Nu era Iuliu Maniu? Este! Nu Era Brătianu! Acum este! În Piața Unirii, în perioada interbelică erau statuia ecvestră a Regelui Ferdinand și o alta a Reginei Maria. Au venit ungurii și în 1940 le-au dat jos și au ridicat Statuia Ungariei Milenare. După război, au venit comuniști și au pus statuia  Ostașului Sovietic. În 1990, l-au dat jos și au amplasat statuia lui Mihai Viteazul. În anii aceia, nimeni n-a avut curajul să repună statuile Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. L-au pus pe Mihai Viteazul.

Eu mi-am asumat răspunderea să-l repunem pe Regele  Ferdinand  pe locul pe care a fost, iar statuia lui Mihai Viteazul o vom repune anul viitor, la sfîrșitul  lucrărilor de modernizare a esplanadei, la loc de cinste, în fața Catedralei Episcopale din Oradea. Iar Statuia Regelui Ladislau I am amplasat-o în cetate Oradea. El a fost fondatorul cetății Oradea și este și patronul Episcopiei Romano-Catolice. Toată această  reașezare logică și corectă mi-a adus nenumărate critici și ocări. M-au acuzat că l-am dat jos pe Mihai Viteazul și l-am pus în locul său pe Ladisalu I al Ungariei. O minciună care circulă din neștiință sau din răutate.

Ne-am străduit să dăm fiecărei personalități din trecutul  orașului locul și importanța cuvenite.

La ora aceasta, amintirea marilor personalități din istoria orașului este legată de străzi, poduri, statui și case importante. Oradea se bucură de numele și statuile acestora, în vreme ce la București, Statuia Regelui Ferdinand, de Florin Codre, stă undeva într-o magazie și așteaptă  finalul disputelor pentru construirea soclului pe care să fie amplasată.

9. La Oradea, primăria alocă fonduri pentru fiecare biserică și cult, în procentele reprezentate de acestea în totalul populației din oraș.

10. La Oradea, Ilie Bolojan a înființat un birou pentru accesarea de fonduri europene. Pînă la această dată, Primăria Oradea a accesat fonduri de peste 1 miliard de euro.

11. Oradea are o agenție de dezvoltare locală (ADLO), care gestionează relația cu investitorii și care răspunde de cele patru parcuri industriale. Mai nou, și de învățămîntul dual.

12. „Noi am practicat la Oradea o administrație de dezvoltare, nu una de control”.

13. La Oradea a fost construit un drum expres pe patru benzi pentru ca traficul dinspre Satu Mare spre Arad să nu mai traverseze orașul. Acum se construiește o centură metropolitană. Toate comunele din imediata vecinătate a orașului au centuri ocolitoare.

14. La ora la care citiți aceste rînduri, se construiesc șapte pasaje subterane, unele cu parcări adiacente, menite a fluidiza traficul prin centrul orașului și a facilita accesul la locurile istorice și la instituțiile publice.

Foto: Stație de tramvai în centrul orașului

15. Accesul la Sănătate constituie și el o lecție specială. Concurează de departe cu toate investițiile private și le surclasează. Spitalul Județean Oradea este un caz unic și pentru asta i-am dedicat un episod separat.

La sfîrșitul discuției l-am întrebat dacă nu crede că ar fi cazul să candideze pentru postul de președinte al PNL și chiar pentru cel de președinte al României. I-am spus că, după părerea mea, ar fi un mare cîștig pentru țară!

M-a privit îndelung, în tăcere, strîngînd puțin din măsele, apoi și-a frecat bărbia cu una dintre mîini și a revenit în poziția inițială, așteptînd o altă întrebare, semn că vorbele mele s-au lovit de un perete și că dincolo de el bate un vânt al îndoielii.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 34

40 de Comentarii

 1. Da? Ce model? De distrugere a tot e este national si de importuri straine de neam, anticrestine facute de globalistii satanisti iudeomasoni de alogenii paraziti si cozile lor de topor…asta e model?

 2. maestre sustii ca nu vrei sa faci politica in aceste articole dar nu stiu cum se intampla dar iti iese de minune!…sunt unii ” politicieni” (alesi!) care habar nu au ce inseamna politica! cat despre Oradea si oradeni le doresc sa-si bucure ochii si sufletul cu frumosul dar sa nu uite ca si frumosul are un pret si poate deveni anost si plictisitor in timp…convietuirea cu permanenta schimbare, moloz si constructii poate fi agresiva si obositoare daca nu are si limite ale normalului

 3. E scos la incalzire, inca joaca rezerva sau fanion stanga ? A obtinut dreptul pentru supraimpozitare si a marit impozitele cu suta la suta – asa scrie , a expropriat cu despagubiri la justa valoare …… . Care este justa valoare ? – aia dinainte sau dupa ce se schimba infrastructura unui oras ? Si Ciolacu si Daianu – cand a aparut pe la Min de Finante acum ani buni – stiu, ca orice prost, cu maririri de taxe si impozite la jupuiala . Mai usor cu el pe scari ca poate se sparge… vreun dosarel, sau nu e voie ?!

 4. Domnul Nistorescu vezi si Reșița ,primarul Ioan Popa poate că nu a facut cât la Oradea dar e schimbată total și mai ales județul Caraș Severin cu Dunca .Nu- i iubesc deloc pe liberali dar ăstea doi au făcut minuni acolo: drumuri asfaltate f calitativ in tot judetul si la preturi onorabile,piste de biciclete de marmură in Reșița,curățenie ,statiuni montane la nivel european ,investitii in locuri de muncă- fabrică de biciclete…Poate că au chiar și mai multă prestanță și persolnalitate chiar ambiție decât Bolojan.Si incă au proiecte mari ,dar poate că nici nu se laudă atâta cât fac.

 5. Probabil tot sub acoperirea episcopiei catolice urmează în Satu Mare, Arad, Târgu Mureș statui cu Hunor, Magor, Attila, Arpad și câți vor mai fi în legendele maghiarilor. Toate acestea statui vor fi puncte de adunare pentru prezente și viitoare proteste instigate de Ungaria cu maghiarii din România, având dublă cetățenie, radicalizați în școli și de către preoți ca anti români și anti România, asemănător cu ce se întâmplă în Gaza. Primarul este un om vrednic și și trebuie să fie primarul tuturor arădenilor, dar ar trebui să știe că este o line roșie fiindcă iredentismul unguresc este neobosit și mult mai feroce decât se arată.

 6. Postacii ar trebui sa faca comparatie intre Bucuresti si Oradea si sa vada cine-si iubeste mai mult istoria si mostenirea.
  In timp ce in Oradea toate cladirile cu valoare istorica au fost renovate, in Buresti acestea sunt lasate in paragina, asa zisele zone protejate ar trebui redenumite in zone rau famate.
  Bravo d-le Nistorescu , ceea ce prezentat ar trebui sa fie in agenda fiecarui politician din Romania.
  Ceea ce scriu unii postaci , arata gradul de cultura pe care-l au.

  • Bine la Craiova pesedizta de la primărie a dat ordin sa înceapă montarea decorațiunilor de Crăciun in Septembrie . Foame mare la partid deh .noroc ca Olguța nu e alogena , nici sorosista .. asa ca poate fura tradițional , neaoș românesc

 7. „Ceea ce scriu unii postaci , arata gradul de cultura pe care-l au”

  Mitica, aici te-ai nimerit, la fix !

  • Marius Chicoș, acelasi Caragiale (neromân) v-a descris de minune prin reprezentantul vostru, prost, fudul, hoț, pervers, pătimaș, slugarnic cu cei mari si rău cu cei mici. Mitica al lui Caragiale ii dă clase (p)Rostoganului.

 8. biruri peste biruri printre care si ABUZUL taxa de parcare: toate ILEGALE. oradea cea coordonata intru imaginea birurilor abuzive asupra cetatenilor. biruri si biruri, pentru ca parazitii bugetofagi sa fir liberi si in curatenie si liniste. adica sa inghita bani in liniste fara a fi deranjati de „viermi” – asa spunea leana despre noi, romanii, ca suntem ca niste viermi… unde este LIBERTATEA? eu vad dictatura oradea frumos si in „liniste”. se pare ca unii oameni chiar refuza sa vada „outside the box” … stiam ca astia din vest sunt usor „lenti”…si am vazut la cluj cand se bateau pe strada ca chiretii ca unii refuzau masca. in ordine tovarashi, in ordine ….

 9. Păi bine maestre, nu de zece ani avem președinte fost primar de Sibiu ,iar rezultatele sunt zero pentru România.Asta după ce a fost ridicat în slăvi pentru ce făcuse pentru Sibiu.Nu e o garanție că un primar e și un bun președinte pentru țară.Pentru președinte trebuie altă plămadă, care din păcate pentru noi nu a fost găsită nici dupa treizeci si ceva ani de la revoluție.Apoi nu de presedinte are nevoie România(în opinia mea lipsa lui ar fi benefică pentru buget și nu numai) ci de un guvern competent condus de un premier asemenea,care să fie în stare a scoate țara din starea asta de degradare ce nu se mai termină, lucrurile mergînd din ce în ce mai rău, în ciuda pompierului de serviciu Ciolacu !

  • se pare că-i mare simbria de nu te lași cu bolojii tăi.
   Și nu uita, Năstase-(editat), pe când era PM a investit enorm in sighii ca să se mai curețe de mizerii.

 10. un om Omule, pana la Johanis tara a fost devalizata,furata,intoarsa in noroaie de catre cine ? Cine au guvernat tara? Este aceeasi retorica „Basescu e de vina” Doar ca la fel, pana la Basescu au fost FSN-ii. Sau ai memorie scurta ? In ce partid sunt cei mai multi infractori? Care este partidul care a adus minerii si jandarmii contra manifestantilor? Ce partid a infiintat baronul local?Omar Haisan cu ce partid a facut aliante ? Lasa-l pe Johanis ca banii sunt pe mana guvernului.

 11. Niciodata alogenii paraziti si cozile lor de topor slujitorii iudeomasonilor globalisti satanisti nu pot fi un castig pentru tara !
  Mai bine sa ramanem asa prosti, inapoiati, nedezvoltati, hoti, „corupti”…decat cu privatizarile, investitorii liberalizarile strainilor care ne-au jefuit tara si ne-au transformat in colonie de sclavi la corporatii multinationale si bancile patronate de iudeomasoni…sau cu reeducare, indobitocire si spalare de creier cu „valori” occidentale : desfrau, sodomie, lacomie, droguri…invazie de arabi, negri, asiatici…minciuna cu „schimbarile” climatice cu totul „verde”, electric, sa mancam gandaci si sa stam in frig…sub motiv de „salvarea” planetei…de „civilizatie”, babilonie multiculturala, „incluziune”, „egalitate” de gen si alte invetii diabolice-pervertiri ale Adevarului si normalitati…daca asta inseamna stergerea identitatii nationale crestine umane…prin transformarea poporului in populatie si coborarea statului de om mai jos decat animalele, alaturi de demoni in iad !!!
  E la fel ca vrajeala cu limitarea banilor lichizi sub motiv parsiv de evaziune ! Mai bine cu evaziune cat casa daca rezolvarea inseamna pierderea LIBERTĂȚII !!!
  Trezeste-te !
  Nu mai da putere iudeomasonilor globalisti satanisti care au subminat Puterea lui Dumnezeu si se cred dumnezei, prin minciuna cardului bancar, prin banul digital,arunca-l la gunoi si foloseste numai cash !
  Militeaza pentru revenirea la adevarata valoare a banului : banul fizic, moneda din aur cu subdivizuni din argint !
  Trezeste-te! Ridica-te impotriva alogenilor paraziti care ne-au ocupat, ne gonesc din tara noastra si aduc in loc arabi, negri, asiatici !!!

 12. Acesta cu Ladislau fondatorul cetății Oradea, când sătucul Oradea nici nu era amintit în vreun document,e tare!Lasislau moare în 1095 la Nitra(în Slovacia de azi), și prima atestare documentară a sătucului Oradea este la 1113.Nu era nici o cetate la acea dată!Oasele lui au fost aduse mult mai târziu și puse într-o mănăstire nou înființată în zonă. Cetate s-a construit în jurul acestei mănăstiri mai târziu.

  • @vizet

   Nu te lași… nu știu zânbărețul care ar trebui să-ți bată obrazul. Am crezut că ești cât de cât de băgat în seamă, dar se pare că ești „decât” un frustrat, un papagal ce repetă aceeși placă. Ți-am explicat dincolo ce și cum despre Laci și Mișu, ți-au dat cina și alții pe primul forum. Ești demn de milă și dispreț pentru îngustimea de care dai dovadă, un nostalgic cu gacile rupte-n dos. Ai îmbătrânit degeaba…

  • Atât timp cât nu există un document din timpul vieții lui ,că Ladislau a întemeiat ceatea Oradea , cum poți să susții acest lucru, cetatea fiind prima dată nominalizată în 1241, la 246 de ani de la moartea lui Ladislau? Ce presupunem e una , dar știința se bazează pe date și documente , și dacă acestea lipsesc nu putem spune cu certitudine ca presupunerile noastre sunt și adevărate!
   Nu am folosit un limbaj agresiv, nici unul jignitor, așa cum mi s-a adresat cineva.
   Nu am făcut pe nimeni papagal , frustrat sau altfel, ci mi-am exprimat opiniile cu privire la subiect. Un papagal repetă ce a fost învățat de altcineva , ceea ce nu e cazul meu! Dacă am adus vorba este pentru că articolul vorbește despre aceasta.

 13. Oradea o fi model administrativ, dar pentru primaria lui Nicusor Dan, sau primariile de sector.
  Sau pentru a Olgutei Vasilescu, primarita Craiovei ce-a bifat la maretze realizari concerte din bani publici, sa aiba „divele” bugetare, bani de vacante prin locatii exotice. Se anunta vremuri de austeritate, sub guvern cu PrimMinistru socialist .

 14. Frumos laudatio legat de oras si de niste alesi. Dar mai e si parte aia despre care nu se prea vorbeste. coruptia locala si sisteme vechi inradacinate in mentalul colectiv nu doar a orasului ci si a zonei (Nu doar Oradea, nu doar Crisana).

  Daca esti priceput si bun in meseria care o ai, nu inseamna ca vor da buzna angajatorii sa te angajeze, daca nu esti dipus sa „respecti” procedura. Adica ori platesti pe cine trebuie cu o suma mare de bani sa te angajeze, sau un an traiesti din ce poti, semnezi fisa de salariu ca si cum ai luat leafa, insa leafa ajunge la cine te-a angajat. Unii platesc astfel de sume din banii strinsi la ciorap, sau fac credit la banci, sau daca persoana locuieste inca la parinti va munci un an fara sa primeasca nici o parte din salariul muncit si abia dupa un an va avea venit lunar si va putea sa-si plateasca darile si cheltuielile cotidiene.

  Despre asta nu prea se vorbeste decit in soapta, si se practica de zeci de ani la toate nivelurile, atit firme private cit si la stat, dupa buget si pile. Acolo asta se considerat normal, dar prin faptul ca nu se vorbeste in gura mare se vede ca se stie ca asta nu e in regula.

 15. Stiam despre d-l BOLOJAN, ca e un tip gospodaros, si de faptul ca Oradea si localitatile bihorene, cel putin unele, arata mult mai civilizat. Totusi d-le Nistorescu, va reprosez faptul ca nu aplicati ,,corectitudinea politica”, si l-ati uitat pe Maricel Popa, mare pesedist iesean, cu realizarile lui cu tot; A falimentat rapid Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri IASI, dupa ce ar fi privatizat-o prin anii ’96, apoi, nu s-a lasat mai prejos si a faliment si TEHNOTON, una din putinele ,,intreprinderi” care produceau electronice in Romania…Foarte recent, dupa cum probabil stiti, a cumparat pe bani multi, un asa-zis spital mobil din Turcia, slab echipat, si nefunctional si considera aceste lucruri mari realizari, cu care se lauda des prin presa locala….Cum de nu scrieti nimic despre faptele superbe ale unui asemenea e-rau??? Cu stima…

 16. Traiasca Alianta Vestului, Glorie Patrulaterului Vestului, Hajrá Vidi!

 17. Cere-i dlui Bolojan niste poze ale orasului dinainte de 90. Ai sa constati ca nu e mare diferenta fata de centrul de acum. Desigur nu-i contest abilitatile de edil. Dar nici asa, sa-si aroge merite care nu i se cuvin. Oamenii locului sunt cei care sfintesc locul.

 18. Putini etnici conlocuitori-tolerati-hunguri din Romania stiu ca orasul Oradea a fost infiintat abia in anul 1850 sub stapanirea imperiului Habsburgic (Austriac).
  Toate realizarile din Municipiul Oradea sunt din BUGETUL record de la statul roman,de 2,43 miliarde de lei (480 milioane de euro),si proiecte in valoare de 40 de milioane de euro pentru finanțare europeana prin PNRR-Romania.
  Cei care mananca KKt cu asa zisa finantare din Budapesta la Oradea,sa stie ca se refera „numai” la proprietati ale comunitatii REFORMATE-magheare.

 19. 4.Nu vă mai faceți iluzii că Bolojan nu o sa urmeze exemplul Klaus (președinte)..
  Unde îi mai bine că și acasă?doar a fost la București știe cu ce se maninca acolo..

 20. Bolojan sa vina si sa vada sectorul 3 sau 4 din bucuresti si sa constate ca sint la fel de frumoase ca oradea. Oricum oradea este 50% din sector 3 sau 4. Adica cam cit cartierul balta alba ca populatie adica vreo200 mii fata de 450 mii citi sint in fiecare sector din Bucuresti. Asa ca ciocul mic ca Oradea este un sat fata de Bucuresti si nu poti face nici-o comparatie

 21. bătut in cap, (leneși, se spune despre ardelieni), obraznic, antiromân. Caraghiosule, așa se vorbește românește ”ești „decât” un frustrat”? Nu știi să-l legi pe ”decât” de o negație? Or tot nu te-ai prins, frajere? Și nu vezi că te zbați intr-o ură ce-ți poate veni de hac?

 22. Dacă la Oradea se poate reduce substanțial numărul de bugetari de ce nu se aplică aceleași scheme peste tot, deoarece s-a dovedit, iată, că se poate ! Mai ales că s-a ajuns, caz concret, ca la o localitate cu ceva pweste 15.000 de locuitori la Primărie să ajungă să fie încadrați 337 de angajați, pe când înainte de 89 , la cca 20.000 de locuitori, erau 17 angajați !!!
  Ca să nu mai vorbim de digitalizare și alte facilități fiscale și administrative apărute între timp .
  Și încă ceva : Comuniștii, pe care i-am detestat, pentru că am pătimit mult de pe urma lor ( am arătat că am fost exmatriculat din trei facultăți și o școală tehnică financiară, datorită „originii nesănătoase” 😎 ) urmăreau cu atenție așa numitul nepotism, sau amantlâcurile de care sunt pline astăzi toate organele statului român, una dintre obligații a celor care conduceau orașele era ca să nu fie din zona respectivă, pentru a evita tentațiile. Astăzi această măsură pare inumană, incorectă politic, cum se spune, dar se pot lua altfel de măsuri pentru evitarea acestor practici duse la apogeu de niște politruci, care în loc să reducă birocrația, măresc taxele. Mai este și problema limitării mandatelor, cel mult două că dacă e capabil face și-ntr-un mandat ce nu fac alții în cinci, mai ales că și președintele nu este ales în prostie , deși ăștia pe care i-am avut până acum, de fapt nu noi, ci alții, care i-au (im)pus ! 😎 reușesc în doar câțiva ani să distrugă cât nu pot repara Bolojanii în trei-patru mandate !
  Poate că nici nu merităm mai mult , și ne pricopsim doar cu de ăștia, care convin de minune celor care ne vreau binele, de o ducem în halul ăsta !
  Și încă ceva : Bolojan la Cotroceni depinde de alții. Nu că la Oradea ar fi de chiar capul lui, dar orișicât…. 😉 😎

 23. Ungure UDMR e campionul minciunii falsității ipocriziei și al furtului în cămașă albă. Condamnat săracu să conducă Romania de 30 de ani fara nici o vina in distrugerea țării. A noastre. Nu a lor. Albă că zăpada, nu ți-e rușine ???

 24. Cât despre asta :
  „9. La Oradea, primăria alocă fonduri pentru fiecare biserică și cult, în procentele reprezentate de acestea în totalul populației din oraș.”, să nu uităm că toate cultele primesc ajutoare, deloc de neglijat, și din străinătate !
  Ce-i drept, mai mult , sau mai puțin la vedere….
  Așa că hai să avem mai mult grija noastră, că de ceilalți mai au grijă și alții ! 😎
  Care au și grija noastră, dar nu cu aceleași bune intenții …

 25. Daca citesc tot articolul ma ia durerea de cap. Spun un lucru simplu monarhia straina a fost Prapad pentru noi. Monarhii erau elita loiala germaniei. Apogeul lor a fost curvarul si tilharul de carol al doilea. O familie de falsi nobility germani au fost stapinii Romaniei la comanda germanilor. In paranteza nu a germanilor ci a mafiei khazariene din Germania. Pai mafia khazara domne are tentacule in toata lumea. Si ferdinandu asta lu peste prajit un khazar mult sub Cuza Voda. De fapt familia regala era garantia mafiei khazare in tara noastra. De asemenea cometariile cititorilor contin mai mult adevar. Despre Regina Maria nu ne trebuia aveam noi femei destule capabile sa devina regine. Alt subiect banii de parcare domne. Vreu un lider care zice nu la Vax covid, nu la ajutor ucraina si Israel, nu la agenda lgbtq, nu la agenda Verde, da pentru promovarea culturii romanesti.

 26. In ultimii 19 ani președinții României au îndeplinit 2 condiții esențiale: au fost inițial primarii unor mari orașe ( Băsescu la București,Iohannis la Sibiu) și au provenit din partide ale dreptei ( PDL, PNL ).

  Alegerile din 2024 sunt complicate însă din cauza războiului din Ucraina, existând tendința SUA de a impune generali că președinți, că în Cehia. Romania insa se conformează modelului politic francez, unde de regulă președinții și /sau prim-ministrii ( Chirac,Hollande ,etc au fost inițial primari sau șefi de regiuni ). Ilie Bolojan ar putea fi așadar un candidat potrivit și probabil un președinte bun, spre deosebire de Iohannis, un minoritar că Zelensky în Ucraina) :

  https://florianpantazi.blogspot.com/2023/10/alegerile-prezidentiale-2024-din-romania.html

 27. La ora la care citiți articolul cineva în Oradea și Bihor gandeste la ce mai trebuie făcut un drum de centură, pasaj, tunel chestii de astea, până la următorul articol în care sa se menționeze Oradea lucrările o sa fie terminate și altele începute 😁😁.
  E mulți căței de propagandă PSD care și ei văd și le place cum arată Oradea acum, dar dacă sunt plătiți sa asta ei trebuie sa raporteze la șeful propagandist. Ma uit la Oradea mea și alte orașe in comparație și nu-mi vine sa cred diferența, dar diferența mare e ca Bolo nu promovează populismele, la el e simplu sa facă ce trebuie pt cetățeni.

 28. @fumator de cinepa, nu știu ce istorie ai citit tu, dar imi pare a fi una scrisă si editată de un troller pe facebook. Monarhia in România a fost un câștig imens pentru noi. Dezvolatarea lui Carol I, Unirea din 1918 (România Mare pe care alții ca tine o elogiază), instaurarea edificiilor culturale, buna imagine internațională (atâta cat a durat), etc. Sigur, Carol II a fost un exemplar cel putin dubios, dar să nu uitam ca regele Carol I spunea despre „Carliță” că e un român adevărat, pentru ca „înjură și are datorii”. Dacă susții ca erau slugile Germaniei, cum explici intrarea in război de partea Antantei in 1916, excluderea familiei regale din Casa de Hohenzollern sau Tratatul de la București din 1918?
  Nu e chiar atât de rușinos sa nu știi istorie, e mai rușinos sa vorbești in necunostință de cauză.
  Cu toate acestea, îți urez o zi bună in continuare și numai bucurii.
  „La toți de aici și viitori, sănătate!”

  • nici asta nu stii, cum a intrat România in WW1? Nu meriti decat o injuratura, ca prea te dai mare, frajere.

 29. @ radu humor , ai perfecta dreptate cu ” altii reusesc sa distruga in citiva ani cit nu poate repara Bolojan in 2-3 mandate” .Vezi 2 ” terminatori ” din astia : Coliban la Brasov si Clocotilde Armand la Bucuresti.In rest e ” doar tacere” !Si apropo , am rude pela ” Hermannstadt” si am vazut cum arata orasul sub KlAnnuSS JoianiSS FalsificatoriSS …. Nu se compara nici pe departe cu Brasovul scripcarului….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.