Premierul, indignat de cum sunt acordate bursele

evaluarea nationala

Situația de la Sibiu, acolo unde elevii cu medii extrem de mici vor primi burse de merit, a fost în atenția premierului Ciolacu. Acesta a abordat subiectul la începutul ședinței de guvern și a declarat că „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit! Așa ceva este inadmisibil! Am discutat cu doamna ministru Deca și cu sindicatele. Și aștept cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, a declarat Ciolacu.

România Educată: Bursă de merit cu media 1.97

La Sibiu vor primi burse de merit elevi cu mediile 1,59 și 1,85. În acest an școlar, în Sibiu, se vor acorda 26.615 burse de merit, informează Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Sibiul are, în total, patru medii sub cinci, în baza cărora elevii vor primi burse de merit, cea mai mică dintre acestea fiind 1,59, potrivit publicației Turnul Sfatului.

Precizări de la Min. Educației

Un număr de 459.883 de elevi vor lua burse de merit, iar 736.635 burse sociale, a informat, vineri, Ministerul Educaţiei.

„Conform prevederilor din Metodologia-cadru de acordare a burselor – art. 23, alin. (2), până la data de 25 octombrie 2023, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au transmis numărul de beneficiari pentru fiecare dintre categoriile de burse, respectiv excelenţă olimpică I, excelenţă olimpică II, merit, socială, tehnologică şi pentru încurajarea participării la educaţie a mamelor minore”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Educaţiei, de bursa de excelenţă olimpică I vor beneficia 170 de elevi, de bursa de excelenţă olimpică II 2.750 de elevi, iar de bursa tehnologică 82.512 de elevi.

Bursa pentru încurajarea participării la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar pentru mamele minore are 731 de beneficiare.

Ministerul menţionează că performanţa şcolară este recompensată prin acordarea burselor de excelenţă olimpică I şi II.

„Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite”, afirmă Ministerul Educaţiei.

Instituţia a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti centralizarea privind situaţia numerică a burselor pe categorii de beneficiari, pentru fiecare tip de bursă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. Ce nu-i convine? asta e oglinda sistemului pe care il conduce, smecherii analfabeti ocupa posturi in ministere, ajung si prim ministrii si au remuneratii mari iar cei pregatiti si competenti sunt batjocoriti, de aia pleca afara!!

  2. Ar trebui sa se acorde Burse de Merit la Toti Elevii ! Ca Merita 500 de lei pe luna ! Ce faci cu 10 lei pe zi ? Ca trebuie de Mâncare de un Sandwich la Scoală ! Poate ca unii Elevi nu au Bani de Mâncare la Scoală !

  3. Cea mai mare eroare este bursa numai după notă. Bursă, cu filtru de notă fiindcă trebuie și să înveți bine, trebuie să primească numai elevii și studenții defavorizați. Vi la școală, la învățământ gratuit, să înveți. Învățatul se premiază la sfârșit de an pentru primii 3 din clasă sau grupă. Asta teoretic. Dar în România unde părinții au mașini de peste 70, 80 mii euro și salar minim pe economie palate și mai multe vile la oraș, stațiuni turistice din România și paradisuri turistice din lumea largă. cu ANAF ce vigilent trăiesc cu salariul minim pe economie. La fel militarii pe soldă. A așa că copii lor sunt eligibili la bursă le merit cu media 2.

  4. Păi Ciocolacu a votat cu două mâini noua lege a învățământului! N-a citit la vremea respectivă niciun cuvințel din ea și acum se cufurește în scaunul de premier.

  5. Cei cu media 1.97 sunt viitorii consilieri locali, primari, sefi de cabinet, parlamentari, ministri, secretari, sefi de consilii, etc.
    Viitorul suna bine!

  6. Am instalat pe Calculator un Antivirus AVG si functioneaza Bine Calculatorul , incalzeste Calculatorul la 39 de grade Celsius , este bine !

  7. N-ați înțeles nimic! Nici voi și nici Ciulaka…. Sibiul e pepinieră de politicieni. Gândiți-vă: Plăvannis, Raluka Kurcan s.m.a….

  8. Sunt progeniturile politicienilor și nu cei care învață la modul real care într-adevăr merita! Vă dați seama că, daca nu li se da burse, părinții politicieni sar la gâtul directorilor de școli?

  9. O fi indignat dar mafia psdnl a votat legea, ori nu știe ce votează , ori e doar un idiot

  10. Suntem gata! Mai vreți politically correct? Ieșiți la vot, nu mai stati in casă. S-a ales praful de țara asta. Locul copiilor nostri nu mai e aici, din păcate.

  11. Stiam ca sunteti politicieni nesimtiti, acum vedem ca sunteti si ticalosi. Astea sunt legile pe care le dati voi, analfabeti functionali. Pentru doua cazuri de burse de merit faci pe indignatul, dar cu miile de pensii nesimtite, nemeritate, furate din bugetul statului, deci din buzunarele romanilor te faci ca ploua. Nota e evaluare a cunostintelor de moment, se poate imbunatati, dar de prostia voastra permanenta nu va mai salveaza nimeni.

  12. ” Așa ceva este inadmisibil! ” Si asta o spune un individ care a luat, cu chiu cu vai, bacalaureatul la 38 de ani, dupa care a bantuit pe la Fane Ideologu si pe la Baneasa. Ciocu` mic Marcele!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.