Oradea surprinde din nou

La Oradea constructorii unor lucrări se angajează să termine chiar mai devreme decât prevede contractul. Cel mai recent caz!

Lucrările de modernizare a Parcului Petőfi din Oradea, unul dintre cele mai vechi parcuri din oraş, cu o suprafaţă de 2,4 ha, vor fi finalizate până la începutul verii, investiţie a primăriei orădene, a anunțat luni instituția.
„Iubitorii de plimbări în aer liber vor regăsi aici o cafenea-cofetărie, o grădină japoneză, bănci cu elemente de tip Smart (wi-fi, posibilitate încărcare telefoane), un loc de joacă reamenajat corespunzător pentru cei mici, rastel pentru biciclete, toalete moderne” a informat, într-un comunicat, Primăria.

Modernizarea Parcului Petőfi a început în vara anului trecut, iar conform termenului contractual trebuie să fie gata până la finalul lunii iulie. Constructorul şi-a luat însă angajamentul să finalizeze lucrările până la finalul lunii mai, dacă vor permite condiţiile meteo, astfel încât orădenii să se poată bucura de acest parc odată cu începerea verii.

Toate intervenţiile au fost gândite în aşa fel încât să nu altereze caracterul istoric al parcului. Amenajările care vor fi realizate au la bază studiul peisagistic care vizează intervenţii pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică.

În urma acestora, suprafaţa verde va creşte cu 6,77%, de la 16.932 mp la 18.079 mp.

În prima etapă au fost realizate terasamentele, s-au executat săpăturile pentru sistemul de iluminat şi pentru canalizarea menajeră şi pluvială necesare pentru zona de alimentaţie publică şi terasă, s-au încadrat aleile cu borduri şi s-au refăcut parapetele de piatră.

În prezent se execută lucrări de infrastructură, se montează piatra cubică pe alei şi se fac săpături pentru amenajarea grădinii japoneze şi a locurilor de joacă pentru copii.

De asemenea, proiectul prevede iluminat public şi sistem de curenţi slabi (necesari pentru montare camere video, wifi), sistem de irigaţie automatizat, mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete) şi toalete moderne cu sistem de auto-curăţare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8535 Articole
Author

13 Comentarii

 1. Sigur că surprinde, numele parcului. Mircea Zaciu, de pildă, nu se putea numi?
  Ce mai surprinde, titlu: Retrocedare în surdină: Clădirea Filarmonicii din Oradea, retrocedată Episcopiei Romano-Catolice, după 22 de ani de la revendicare

 2. Mai surprinde ceva: vehemența cu care încercați să impuneți atenției publicului larg niște personaje pitorești din curtea PeNaLilor… Voi vreți sa întoarceți mortul de la groapă?…

 3. Nagyvárad nu a fost construit de neamul tau!!!! Trebuie sa revina proprietatile vechilor stapani, cea ce este normal…… adevarul va doare

 4. După mintea ta trebuie să luăm toată Panonia, parte din Austria, Cehia, Slovacia și ceva din Bavaria. Dacă-i să vorbim numai de partea de NV a Daciei.
  Cezar scrie, în De Bello Galico, că hotarele Daciei mergeau în apus pînă la Pădurea Hercinică.

 5. Bai Sandor, tu ori ești Editat ori ești Editat.ca îți place sau nu, teritoriul actual al orașului e de pe vremea dacilor. Așa că nu te mai Editat!

 6. care au fost despăgubiți de comunisti o data,acum ce mai vreți?e domeniu public și gata!!!

 7. Si ce daca e de pe vremea dacilor? Cand au venit ungurii nici dacii nu erau, nici voi nu erati adusi din India de catre Batu kan in urma cailor. Dupa ca v-au abandonat in Cumania (muntenia) unde v-ati plodit si latit fara restriste, ati inundat Ardealul strecurandu-va pe laturis, dupa cum infestati acum lumea. Este exlusa varianta ca, unguri s-ar fi asezat alaturi de asemenea specimene ca voi.

 8. E normal să existe un parc Petofi în Oradea, maghiarii sunt conaționalii orădenilor și trebuie respectați, nu ofensați, așa e civilizat, uitați-vă la Occident, nu la iugoslavi, iranieni, ruși.

 9. ma sandore cand au venit ungurii erea dat cu napalm!
  Glad, Gelu si Menumorut au fost basme.
  Si cum de se face ca dupa 600 de ani de macelarit romanii, voi sunteti doar 16% in Transilvania?
  Priveste recensamintele, in Ungaria, din 300 000 de romani au mai ramas 28 000, in Transilvania, din 1,4 milioane au mai ramas tot 1, 4 milioane!
  Sunteti si veti fi niste frustrati, de aia aveti si cel msi mare procent la sinucideri!

 10. „Glad, Gelu si Menumorut au fost basme.” Asa e, sunt basme cu scopul de a va face o istorie, pentru a va justifica raftul trianonului.

 11. basmele sunt in cartile unguresti, acolo se vorbeste despre voievodatele romanesti, bai neica!

 12. Repet:basme! Lasa istoria altora, ce scriu ungurii nu cautati sa traduceti dupa gusturile voastre. Citeste din istoria voastra scrisa despre cum v-au ocupat.

 13. sa ții cald tema-oradea? Da” de orban, niica? Sau f-un tricolor hungurache, niica?
  Slăbuță reclamă. Se supara bolojan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.