Pacienții cu hepatită, solicitare adresată CNAS  

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei de Asigurări de Sănătate să introducă, în noul contract cost-volum-rezultat, accesul la tratamentul fără interferon pentru toți pacienții care suferă de hepatita C, indiferent de stadiul în care se află.

„Deși președintele CNAS a declarat public că au fost inițiate demersurile pentru negocierile noului contract cost-volum-rezultat, până la acest moment autoritățile nu au informat în niciun fel pacienții despre forma și modul în care se va desfășura acest nou contract. Atragem atenția cu privire la riscul păstrării actualelor prevederi, situație în care pacienții nu au acces la toate terapiile inovatoare din piață. Considerăm că această problemă poate fi reglată prin implementarea unui sistem în care să existe mai mulți câștigători”, a declarat președinte APAH-RO, Marinela Debu, prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții pacienților cu hepatită au subliniat că o întârziere a procedurilor privind implementarea noului contract cost-volum-rezultat este inevitabilă, ceea ce va duce la întreruperea tratamentului pentru pacienții cu hepatita C.

Pentru a exista predictibilitate, APAH-RO cere autorităților să ia măsuri astfel încât aceste contracte să poată fi încheiate pe perioade mai lungi, nu doar pe un an de zile.

„Reamintim faptul că în luna septembrie a anului trecut a existat în cadrul CNAS inițiativa de modificare a reglementărilor privind contractele cost-volum-rezultat (Proiectul de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr 3/1/2015 privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat). Au trecut aproape cinci luni de la dezbaterea organizată de către CNAS, iar rezultatele, respectiv intențiile autorităților cu privire la viitorul contract-cost-volum-rezultat, nu sunt publice”, reiese din comunicatul ONG-ului.

La predarea mandatului, fostul ministrul al Sănătății, Florian Bodog, a declarat că a introdus contracte cost-volum pentru hepatită C de care va beneficia un număr de 12.000 de pacienţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.