Pact SUA-Marea Britanie-Australia împotriva Chinei

Marea Britanie, SUA și Australia au anunțat că vor semna un pact de securitate interpretat de presa internațională drept un pact pentru contracararea expansiunii chineze. Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a declarat că acest pact ”subminează grav pacea și securitatea regională și accelerează cursa înarmării”. Ambasada Chinei la Washington a acuzat cele trei state că au ”o mentalitate a Războiului Rece și prejudecăți ideologice”.

”Acest parteneriat nu este îndreptat împotriva unei țări anume, este un parteneriat pentru promovarea intereselor strategice, care respectă regulile internaționale și promovează pacea și stabilitatea în Indo-Pacific. Este un efort mai amplu de a menține angajamentul și descurajarea in Indo-Pacific”, a declarat un oficial american.

Declarația comună a celor trei țări arată: ”Este o ocazie istorică pentru cele trei state, împreună cu aliații și partenerii care au aceeași viziune, pentru a proteja valorile comune și a promova securitatea și prosperitatea în regiunea Indo-Pacific”.

Analiști citați de BBC consideră că este poate cel mai important pact de securitate între cele trei state, după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, o linie roșie pentru China în regiunea numită acum nu Asia de Sud-Est, ci Indo-Pacific – pentru a include în ecuația de securitate occidentală și India și pentru a marca mai pregnant implicarea Statelor Unite în regiune.

Președintele Joe Biden, premierul Boris Johnson și premierul australian Scott Morrison au anunțat acest pact într-o videoconferință. ”Este o investiție în cele mai importante surse ale puterii noastre, în alianțele noastre și în dezvoltarea lor pentru a face față mai bine amenințărilor de astăzi și de mâine”, a spus Biden. ”Însesamnă conectarea aliaților Americii și a partenerilor la noi modalități de amplificare a colaborării noastre”.

Elementul central al pactului de securitate anunțat, miercuri, de cei trei lideri este construirea primelor submarine nucleare ale Australiei, cu tehnologie americană. Se mai adaugă colaborarea în domeniul securității cibernetice, inteligenței artificiale. În următoarele 18 luni va avea loc o consultare între specialiști din cele trei țări, pentru a ajuta Australia să înceapă producția primelor submarine nucleare. Până acum, Statele Unite au făcut schimb de tehnologie pentru submarinele nucleare doar cu Marea Britanie. Oficialii de la Casa Alba au refuzat să precizeze cât timp va trece până când Australia va avea primele submarine nucleare, însă au spus că submarinele convenționale australiene nu pot face față celor chineze în ce privește silențiozitatea, viteza, manevrabilitatea și raza de acțiune.

Pactul dintre le trei state anglo-saxone membre ale Five Eyes a provocat Franței o daună substanțială, pentru că Parisul avea o înțelegere cu guvernul australian pentru construirea a 12 submarine, în valoare de 31 de miliarde de euro. Guvernul de la Canberra a rupt această înțelegere în acest moment, preferând submarinele nucleare cu tehnologie americană, la care a primit acces datorită expansiunii Chinei în regiune. ”Construisem o relație bazată pe încredere cu Australia. Această încredere a fost trădată”, a spus ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. Și nu este pentru prima dată când SUA îi suflă Franței un contract militar important – în 2016, noul guvern conservator de la Varșovia a renunțat la un contact de 2,5 miliarde de dolari pentru elicoptere Caracal produse de Airbus Helicopters și a preferat să încheie un contract cu americanii de la Sikorsky.

Conceptul de Indo-Pacific a fost lansat în Japonia și a fost îmbrățișat recent de SUA, odată cu apariția Dialogului de Securitate Cvadrilateral (SUA, India, Japonia, Australia). Cel din urmă format de cooperare este considerat acum embrionul unui posibil NATO al Indo-Pacificului, al cărui scop să fie tot contracararea Chinei.

Australia și Statele Unite și Marea Britanie au ajuns ușor la un pact de Securitate, fiind membre ale alianței serviciilor de informații ”Five Eyes”, alături de Canada si Noua Zeelandă. Rămâne de văzut cum va evolua Dialogul Cvadrilateral (Quad), acolo unde India ar trebui să renunțe la tradiția nealinierii pentru a pune umărul la apariția unui ”NATO în Indo-Pacific”.

Până atunci, este de remarcat participarea Indiei la exercițiile militare Zapad, organizate de Rusia la fiecare patru ani. India a participat direct la aceste exerciții cu 200 de militari din trupele de elită, la Nijni Novgorod. Scenariul principal al Zapad 2021 a fost un atac al statelor occidentale, urmat de o fază de recuperare a teritoriului de către forțele ruse și aliate (Belarusul lui Aleksandr Lukașenko a fost în prim-plan, o parte din teritoriul belarus fiind ocupat, în scenariul amintit). Este de remarcat că India a participat la aceste exerciții, în timp ce rivala India (cu care a avut confruntări în înălțimile din Himalaya în acest an) a fost doar observator. A fost modalitatea prin care India a transmis că ia în calcul contracararea Chinei nu doar în Asia de Sud si Sud-Est (mai nou, Indo-Pacific), cât și în profunzimea Eurasiei, mai cu seamă că revenirea talibanilor la putere în Afganistan și apropierea China-Pakistan sporesc amenințările la adresa Indiei.

Analiștii mai întrevăd aici un mesaj transmis de Moscova regimului de la Beijing – China este prezentată mereu în Rusia ca o putere prietenă, aliată în Organizația de Cooperare Shanghai, însă asta nu înseamnă că strategii ruși nu țin cont de revărsarea demografică și economica a Chinei în Extremul Orient rus și nu iau în calcul pericolul ca Moscova să devină doar un livrator de resurse pentru o expansiune chineză de pe urma căreia ar avea de suferit chiar Rusia.

În cele din urma, avem reacția puterilor europene la ”doctrina Biden” – Germania, Franța și Marea Britanie au semnalat că au înțeles mesajul administrației Biden că SUA își vor sprijini aliații doar dacă aceștia vor fi de partea Americii în conflictul cu China.  Cele trei puteri europene au trimis nave în Marea Chinei de Sud, disputată de Beijing și țările riverane. Chiar în ziua în care Marea Britanie SUA și Australia au anunțat noul pact de securitate, China interzis intrarea unei fregate germane în Marea Chinei de Sud. Oricum, Germania a trimis o navă de război in aceasta regiune după aproape două decenii.

Însă cooperarea Americii cu Franța și Germania nu va fi nici pe departe la fel de lină precum cea cu aliații din ”Five Eyes”. Franța nu poate digera pierderea contractului de miliarde pentru submarine cu Australia. ”Decizia americană de a exclude un aliat european și un partener precum Franța din structurarea parteneriatului cu Australia, într-o perioadă în care înfruntăm provocări fără precedent în Indo-Pacific, fie în termeni de valori, fie în termenii respectului pentru multilateralismul bazat pe reguli, arată o lipsă de coerență pe care Franța nu poate decât să o regrete”, se arată într-o declarație comună a miniștrilor Apărării și Afacerilor Externe din Franța.

Și ce ripostă mai buna poate avea Franța decât ”autonomia strategică a UE”, mai cu seamă că acum a dispărut piedica britanică în calea unei armate europene. ”Decizia regretabilă a SUA nu face  decât să sporească necesitatea de a sublinia și mai mult importanța autonomiei strategice europene”, se arată în declarația citată a mai sus. Aceasta inițiativă a Franței a fost amintită în discursul despre starea uniunii rostit de președinta CE, Ursula von der Leyen. ” Vor exista misiuni în care NATO sau ONU nu se vor implica, dar în care UE ar trebui să se implice (…) Avem nevoie însă de o uniune europeană a apărării”, a spus Ursula von der Leyen, în discursul rostit miercuri, la Bruxelles.

Washingtonul a subestimat daunele pe care le aduce relațiilor diplomatice cu Franța prin pactul de Securitate cu Australia, spune Thorsten Benner, directorul Institutului de Politici Publice Globale din Berlin, citat South China Morning Post. „Cei de la Paris care nu-și făceau iluzii că SUA țin cont de interesele franceze se pot simți acum răzbunați. Însă Parisul trebuie să gândească la rece: Franța și Europa nu au de ales decât să coopereze cu SUA, Marea Britanie și Australia pentru a-și apăra interesele în Indo-Pacific. SUA și Australia știu asta și de aceea au decis atât de ușor să elimine Franța din proiectul submarinelor”, spune Benner.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6

33 de Comentarii

  1. Un pact pentru o Blocada Economica .

    Daca SUA nu invinge CHINA prin forta armelor atunci intra in faliment .

  2. China ii va matura pe toți și nu pentru că ar fi mai puternică ci pentru că toate celelalte state s-au purtat execrabil cu populația. Tu ai apăra vreodată România dacă ai ști că ești injectat forțat de autorități cu un ser despre care nu se știe cu adevărat nimic, nici efecte pe termen lung iar efectele pe termen scurt sunt cenzurate de medici și media? Eu nu. Să se sfărâme, România nu mai este țara mea de când cu forțarea vaccinării, sunt apatrid.

  3. Probabil se va ajunge la o alianta China-Rusia. Analistii (si americani) de mult spun ca ar fi o catastrofa ca 2 puteri sa se uneasca impotriva uneia. Si SUA asta fac, imping din greu cele 2 tari una spre cealalta.
    Ne asteapta vremuri nasoale. Niciun imperiu n-a disparut in liniste dupa ce si-a epuizat „gazul”. SUA sunt un imperiu in scadere care nu va accepta lectiile istoriei: imperiile vin si pleaca. Toate imperiile au cazut urat, dar cu armele de azi …

  4. Nu au liniste SUA si menajera UK, pana nu vand Australiei niste fiare vechi numite submarine!Chiar nu imi pare rau de Franta,careia i-a bubuit o alta marsavie:vrea sa puna la contributie tarile UE pentru razboiul colonial francez din Africa care dureaza de 30 de ani,sanchi, impotriva Statului Islamic!Culmea e ca nu se bat negrii intre ei,se bat arabii cu francezii ca si cum in Franta unde sunt peste 12 milioane de arabi, nu au loc!
    IN Franta vor sa interzica numele arabe in certificatele de nastere,la baieti predomina Mohammed la fete,Jasmine!
    Pana la urma, vorba generalului De Gaule : „Colombey les-deux-Églises deviendrait Colombey-les-deux Mosquées»,

  5. După Afganistan urmează o noua piesa…
    Cu cat se străduiește vestul sa domine estul cu atât va creste gradul de integrare dintre China și Rusia plus celelalte state foste sovietice din Asia și Bielorusia…
    Asta in loc sa se revină la un dialog deschis despre ce este important pt omenire…Un nou război rece mult mai periculos de a deveni cald sau chiar fierbinte, având în vedere ascensiunea Chinei….

  6. America fosta colonie engleza si Australia si Canada colonii engleze.
    Imperiul se reface sub conducerea jaddanilor americani.

  7. SUA ar trebui sa intre in Commonwealth ,sa recunoasca suzeranitatea britanica si sa numeasca cineva un guvernator-general!Astfel ar fi excluse alte greseli de politica externa..Rugina Angliei nu permite ,are casa grea..

  8. He he ! Franta a ramas din nou ca proasta satului, sau cam ca o papornita uitata pe peron, in gara Basarab ! Sa-i vad acum pe cei care-l pupau in dos pe Biden si „prograsismul” sau ! Ca sa nu mai vorbim ca nu e prima oara, parca nu de mult tot francezii asteptau pe tarmac un transport de masti din China, inhatate de catre americanii care le-au luat direct de la scara avionului, veniti cu sacosele cu bani ! (ps1 : acum ceva timp, mincind un senvis pe o banca intr-un parc, m-am apucat sa dau citeva firimituri unor pasari … in timp ce vreo trei porumbei grasi si cu priviri timpe de abia cautau si se deplasau spre firimituri, soseau galagioase si tupeiste citeva vrabii, puse pe scandal, inhatau firimitura si zburau in cel mai apropiat copac … cam asa si cu francezii si americanii ! … ps2. eu zic sa nu le plingem chiar de mila la francezi … ca despagubiri pentru rupere unilaterala de contract, nefacind nimic, vor avea citeva sute de milioane de euro ! Submarinele, la care la unele s-a avansat destul ? Le cumparam noi, il punem pe Basescu amiral pe Herastrau si intr-o luna ori le scufunda, mort de beat, ori le vinde ! … ps3. adevarul e ca de la vreo 35 de miliarde de euro francezii au umflat „nota de plata” pe la vreo 50 (!!), si cu 9 luni de intirziere in plus !! Francezii propuneau varianta „propulsie diesel/electric”, americanii „propulsie nucleara” … au si australienii dreptate …

  9. Si cum asa,,aliatul strategic ,, nu ne-a bagat si pe noi in Pact ?
    Ne lasa asa, sa ne rugineasca curvetele ?
    Nu era totusi nevoie de un aiurescu, care sa latre la chinezi ?

  10. Propun sa luam noi doua de la francezi, „la pret de sold”, bineinteles (adica de cinci ori mai mult decit fac !), ca sa ne escorteze fregatele …si, tot pe modelul fregatelor („Regele Ferdinand” si „Regina Maria”) sa le botezam „Imparatul Klaus” si „Imparateasa Carmen”, cu pavilion de Sibiu, adica doua bucati de brinza ! Doar ca trebuie sa fim atenti, la prima Zi a Marinei in port la Constanta, sa nu-l puna astia dracu’ pe Basila amiral, ca parca vad ca face ala „Ziua portilor deschise” si ne mai trezim si fara submarine !

  11. Atunci cand USA se grabeste sa te numeasca prieten trebuie sa-ti dai seama ca te considera fraier.Pentru USA nu exista interese comune iar UK topaie cu gandul la vremurile vechi.Ultima mare realizare din UK este un tanc care a imbolnavit de urechi 300 operatori din cauza zgomotului.

  12. Ai perfecta dreptate . Nu o sa mai lupte multi soldati , pt ca au fost umiliti de system (fortati sa se vaccineze ) , sa nu mai vorbim de ceea ce se intimpla in Australia . Sa auzi parerea populatiei (necenzurata ) despre guvernele lor si despre armatele lor . Australienilor le este scirba de ceea ce a ajuns tara lor .

  13. Americanii vor „indigui” China … cam la fel cum au indiguit Rusia . In final , se vor trezi ei insisi si cateii lor … nu indiguiti ci „pe dinafara” Se pare ca India … nu pune botul .

  14. Daca opreste China productia de olitze si instalatii sanitare o sa ne afundam cu totii intr-un munte de rahat!

  15. Mysebi….America n-are curaj iar China n-are interes ba ciufulitule !

  16. Nu uitati IRAN-o nuca a dracului de tare pentru „exceptionali”.

  17. UK +Australia NU-I MARE SCOFALA IN BATALIA DINTRE SUA SI CHINA.CAND S-A ALES PRAFUL DE TPP SI TTIP A APARUT BREXITUL ASCHIE SUB UNGHIILE ENGLEZILOR CARE INCEP DEJA SA PLANGA !. CHINA ARE UN AVANTAJ DIN START -IN CHINA UNUL COMANDA SI CEILALTI EXECUTA !,IN SUA CU UN BIDEN CU GENUNCHII MOI , CONFUZIONAL SI ROBINETUL STRICAT !!,E PROBABIL CA 50% DIN AMERICANI SA-L URMEZE !,ADUNATI AUSTRALIENII TOTI SI DOAR ANGLIA SI VETI GASI CEVA CE NU TREBUIE SA VA INGRIJOREZE PREA MULT ,SUNT DESTUL DE RISIPITI CA SA POATA FI CIUFULITI PE RAND !.DACA AVEM SI CAZURI DE LUCIDITATE VOM VEDEA CA TOTUL ESTE UN MARE FASSSSSSSSSSSSSS !.
    DE PARTEA CHINEI V_A TRECE ORCAND RUSIA SI CHIAR JAPONIA ,IRANUL SE VREA SI EL LUAT INSEAMA !,SA NU MAI PUNEM TARILE CARE AU AVUT DE TRAS DUPA URMA AMERICII DIN 45 PANA AZI.CAND O CANADA VECINA SAU UN MEXIC NU-I DE PARTEA TA ASTA SPUNE MULTE DE CE VECIN ESTI !!!!!!!!!!!!!!!!.CAND O ARGENTINA AI FALIMENTAT-O DE 3 ORI ,CAND TE-AI AMESTECAT INTR-O AMERICA LATINA SI AI TOCATA DUPA BUNUL PLAC ,ABIA ASTEAPTA TOTI SA-TI PLATEASCA !. SA STARNESTI AZI ORCE CONFLICT DUPA RETRAGEREA RUSINOASA DIN AFGANISTAN CAND CREDIBILITATEA ESTE LA PAMANT ASTA-I SFARSITUL!!.

  18. In povestea asta nimeni nu ii interzice Chinei sa circule prin toata lumea,insa China vrea sa faca balta privata din Marea Chinei de sud considerand ca aia este balta lor privata daca geografii au numit-o asa si vor sa stabileasca doar ei cine sa treaca pe acolo spre Japonia,Taiwan,Coreea de sud si chiar spre Rusia,concurente economice ale ei,cea ce inseamna ca astfel China a devenit un AGRESOR care nu trebuie lasat sa-si faca de cap ca niste pirati in regiune,in primul rand,pentru ca marile si oceanele lumii sunt libere pentru toti si nu balti private ale unor dictatori carora li s-au urcat la cap poftele de dominatie asupra altora pe care ii considera fraieri si nepuntinciosi.Din cauza acestor dictatori dementi,care nu au fost opriti la timp,au inceput marile razboaie si catastrofe umane.Ce inseamna aia ca nu permite China ca un vas militar german sa intre in ditamai marea care este o mare libera? De cand si cu ce drept dicteaza chinezoii maoisti peste locuri care nu le apartin? Si mai au si tupeul de a se da loviti in aripioara de USA si aliatii sai,dupa ce ca ei,comunistii maoisti,atenteaza sa perturbe liniile de navigatie ale Japoniei, Coreei de sud si Taiwanului,dar si ale altor state care au schimburi economice cu acestea.

  19. Actualul contract al Australiei cu SUA in parteneriat cu UK pentru construcția de submarine cu propulsie nucleară in valoare de 65 miliarde $ este o schimbare majora a politicii SUA privind transferul unei astfel de tehnologii de care a beneficiat numai UK din 1958. Casa Albă : este o decizie fundamentala care va lega Australia , USA si UK pentru generații, care a venit de la necesitatea alianței vizând in primul rând sa faca fata ambiiilor regionale ale Chinei , care construiește nave de război depășind USA. Joe Biden se va întâlni in 24 Septembrie a.c. la Washington cu premierii Australiei, Indiei si Japoniei pentru a relansa un format diplomatic ,,QUAD” aflat in adormire de mai multi ani. In final trebuie spus ca China deține 6 submarine nucleare de atac si 6 submarine cu propulsie nucleară .Așa ca mișcarea Australiei tulbura apele in domeniul navelor cu propulsie nucleară , Chiar si pentru ,,marea” China in acest segment se construiește greu, un submarin nuclear la 5 ani.

  20. @Gerila
    mai poate impune USA … MISTRALE- de n vandut rusilor …francezilor ?
    mai poate USA …in masa … obliga „amical” UE sa ejakuleze diplomati rusi pe tema NOVICIOK ?

    Unele … „unele” mori macina extrem de incet … insa macina FIN!

    😉

    Are sau n-are mishteaux prin ce-a demonstrat, punctual, statistic-STRANIU …inaintea tuturor 🙂 😀 :*
    ca stie … un IQ>145 ? sau il are de 14,5 😉 ?

    This is the question ! … ca daca intradevar are atunci … poate devenii …oarecum 🙂 …deranjant ! 😛

  21. @Gerila: Nu este o schimbare majora in politica SUA cit este una in cea a Australiei. Stat insular, fara insa ambitii globale pina acum, nu era interesata decit limitat in controlul maritim. In consecinta, capabilitatile submarinelor non-nucleare, echipate insa cu un sistem auxiliar de propulsie independenta de aerul atmosferic, care le asigura un timp de patrulare in imersiune profunda superior celui al submarinelor diesel-electrice conventionale dar totusi limitat, ii erau suficiente. Australia s-a dotat incepind cu anii ’90 cu astfel de submarine non-nucleare cooperind cu Suedia, stat neutru, dar se pare ca respectivele submarine construite in Australia nu au fost chiar un succes. Contractul cu Franta se incadra in acest concept de strategie maritima al Australiei. Optiunea pentru constructia de submarine nucleare este clar o schimbare radicala. Timpul de patrulare in imersiune profunda al acestora este nelimitat. Dispunind de astfel de nave, Australia isi poate proiecta puterea in tot Pacificul si dincolo. Prin aceasta, se constituie intr-un puternic avanpost al lumii anglo-saxone, a carei solidarite a venit de hac oricaror alte ambitii in doua razboaie mondiale, chiar si in al treilea zis rece.

  22. @Anonim …uiti ceva in combaterea propagandei cu …propaganda :

    – Uiti ca Franta era dispusa sa vanda submarine ATOMICE Australiei ? Ignori ca se vede clar ca Franata a fost dupa Irak, unde-a pierdut concesiile petroliere ale lui Saddam americanilor dupa razboiul din Golf, Australia americanilor desi erau ca NATO DEJA in contract cu ei ! (Pumnal pe la spate …cu urmari massive bine profetea MISHTEAUX)

    😀

  23. @the master of error: Submarinele preconizate a fi construite pentru Australia, Barracuda Short Fin (in alte referinte, Shortfin Barracuda), nu sint cu propulsie nucleara ci derivate din submarinul cu propulsie nucleara din clasa Barracuda, probabil cel mai modern proiect si construit in Franta. Nu cunosc ca, pina acum, Franta, Marea Britanie sau SUA sa fi oferit la export submarine cu propulsie nucleara. Preconizatul contract cu Australia este o premiera si pune in evidenta solidaritatea lumii anglo-saxone.

  24. @Anonim … nu sti ce stiu eu … ce sti e incomplet !

    Francezii le-aun oferit submarine atomice moderne frantuzesti australienilor !
    partial e oficial asta … complet (cu cronologie si schim de tehnologie nucleara e doar in pre-contract si la asta m-as mira daca ai avea acces, dei NATO si Bukale …poate ! dar sincer nu cred ca sti ce-a fost in contractul spart deja !

    Ca unul care stie , demonstrat din vreme … ce si cum ! te pot lamuri ca francezi chiar au fost naivi la faza cu sinceritatea anglo-saxona ! Si ! Fi sigur ca stiu ce-am vazut si ce stiu !

    Batiscaf ! 🙂 ?
    !

    🙂

  25. Inca ceva @Anonim … o anumita suma din tranzactie … a virat colateral in fondurile familiei BIDEN …si e arhivat asta 😉 !
    Vezi spre sfarsitul lui septembrie ce si cum ! Sunt forte masive in joc si … giganti care se lovesc rau sub centura …zilele astea ! 🙁

    Eventual clanul BIDEN va fi …etc. !
    Dar mai bine las timpul sa vorbeasca statistic punctual 😉 in locul meu (cine-s eu altul decat un NIMENI care nu le are cu „de astea” 🙂 !

  26. inca ceva … mai @Anonime

    cum ti se pare statistic „nimereala” cu puerilele avertismente punctuale (parola: BATISCAF) ale lui mishteaux ?

    Stranii sau … misterioase ?

    Crezi ca tipul stie ce …. concret ulterior i se potriveste-n predictii ?

    (batiscaf nu e un cuvant comun in comentariile-i …e ceva uzat doar de 2-loua ori distinct-concret ! stiau si tu din timp ce-si-cum ? 😀 intreb ca sa vad daca esti profesionist sau … habarnist 😉 ! )

  27. @Anonim … aha hahaha … se poate sa ai dreptate : fi pe faza cu tei-am prevestit despre o parste din banii pe submarine scursim colateral in fom´ndurile familiei Biden …si pe urma mi vorbim … OK ?

    Pana atunci poti sa-mi zici cum vrei … pe urma … dupa faza cu Biden … mi te-nchini !

    🙂

    puup !

    apropos: Le „batiscafe” ? … si cum mai ee vremea ministrilor fara functii la Bukale !

    Hahaha … am doar ghicit ce-am , referitor la asta ” prezis ca un bun profet orthodocsesc 😉 ???

    !

  28. inca ceva … la Frankfurt e liniste = nu istoria GERMANIEI nu mai poate fi controlata cume era …odata !

    Adica pe scurt … tu char sti cu cine … comunci ? .. sau nicimcar banui ?

    😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.