Pahonțu, de două ori mai tare decât Hellvig – analiză Strict secret

Pahonțu de două ori mai tare decât Hellvig. Cel puțin la capitolul venituri din salarii. O analiză făcută de jurnalistul Liviu Alexa pe strictsecret.ro arată o „Anomalie: Hellvig și Vlase, cei mai prost plătiți șefi de servicii secrete. Pahonțu, locul 1 în topul salariilor din «Sistem»“.

Liviu Alexa scrie că “Rostul analizei mele de astăzi nu este să vă fac să îi mai înjurați încă o dată. Cu bune și rele, le datorăm acestor servicii secrete multe lucruri, sunt multe motive pentru care acestea sunt responsabile de liniștea din această țară, mă refer la securitatea populației, absența atentatelor, absența rețelelor mari de trafic, absența rețelelor de trafic de migranți.

Să fiți liniștiți, nici nu le fac PR prin acest articol, nu am fost pe statul de plată al niciunui serviciu secret și nu am colaborat profesional pe niciun fel de subiect. Cumva, mi s-a dus buhul că sunt zărghit și incontrolabil, așa că m-au evitat.

Așa cum am făcut în cazul salariilor profesorilor universitari de la stat, stârnind o furtună de opinii, atunci când am afirmat că sunt mult prea mari pentru ceea ce „livrează” mediul universitar României (fabrici de diplome, generații de agramați sau analfabeți funcționali, o infimă prezența civică în viață României), tot așa o să vă șochez astăzi, publicând în bloc, într-o abordare unică, salariile tuturor șefilor și membrilor conducerilor serviciilor secrete despre care, îndrăznesc să bag un băț în gard, afirm că sunt rușinos de mici pentru nivelul de competență și responsabilitate al angajaților acestor servicii secrete.

Ba chiar aș putea să spun că sunt îngrijorător de mici și că nivelul scăzut al retribuției îmi pare o vulnerabilitate profesională. Este evident că, fiind modest plătiți, unii dintre ei pot deraia de la „program” și, aidoma lui Florian Coldea, să zicem, fostul boss adjunct al SRI, să se antureze cu milionari în vacanțe exotice. Mulți o iau razna pe panta corupției sau lipsei de morală fiindcă devin frustrați financiar.

(…)

Dar, peste discuțiile despre cât toacă serviciile secrete din bugetul public sau despre lipsa lor de transparență, eu vă evidențiez un fenomen: că liderii acestor unități militare speciale, esențiale pentru România, sunt plătiți jenant.

Mi se pare jenant și strigător la cer ca șefii celor mai importante servicii ale țării mele – SRI și SIE – să fie plătiți sub 3000 de euro pe lună, la nivelul unui director de primărie de sector. Pot să înțeleg că sunt numiți de politic, că au anvergură civilă, dar nu pot să înțeleg de ce ei, ca ȘEFI ai serviciilor, sunt mai prost plătiți ca subordonații din conducere, indiferent că aceștia sunt militari?! Cu ce anvergură își privesc ei subordonații la ședințe știind că au salariul mai mic, chiar dacă-s șefi? O să ziceți că nu contează, dar în context, totul contează.

Dar, stați! Pe bune că mi se pare strigător la cer și cu cât de puțin sunt plătiți ofițerii de informații din conducerile serviciilor secrete – de la Nedelcu la Ciocârlan, de la Bizadea și Ionescu până la Brita – și nu sunt ironic deloc – salariile lor sunt foarte mici în raport cu responsabilitățile lor și cu efectele muncii lor, de care țara are nevoie.

De aia frapează acum abordarea mea cu aceste salarii.

Sigur, poate le-ați mai văzut separat, în câte un articol, dar niciodată „în bloc”. Fără să discut competența celor din SPP și STS, dar cât de normal este că ei să fie în topul salariilor șefilor de servicii secrete și șefii SRI și SIE la coadă?

(…)

Iata acum si salariile:

 

Articolul integral poate fi citit pe strictsecret.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

18 Comentarii

  1. Salariile sunt la misto, ce naiba! Cheltuielileor, de ex concedii, credite bancate tot la misto puocaye…copii tampiti cu masisini si cheltuieli saptanale de zeci de mii, alegeti voi valuta, amante / curve, alte veenituri…. Nu trebuie bagat in seama acest pianist.

  2. Explicatia e simpla: Hellvig si Vlase sunt decorativi. Ceilalti sunt adevaratii slugoi ai securitatii si sunt platiti sa apere ticalosia securitatii. Doar un glont ratacit la o vanatoare ne poate scapa de ei.

  3. Majoritatea inaltilor ofiteri de la Serviciile Secrete detin Societati care au profit de zeci de mii de EURO/ an .
    Salariul este bonus .

  4. Cum poate sa-ti spuna ma-ta in buletin Sorinel Ionel si suptordonatii sa te asculte ? Cred ca electronii se incoloneaza cand aud de tine !

  5. Chiar credeti in facatura asta, marca Liviu Alexa,pe care-l stie tot Clujul ca pe un cal breaz?
    Citez din reclama de lansare StrictSecret.ro, :”Secretele plac romanilor, un popor al barfei, un popor curios peste fire despre ce se intampla nu numai cu capra vecinului, dar chiar si cu nevasa vecinului. Romanii adora cancan-ul, adora si secretele, dar nimeni din presa nationala nu le ofera aceste ingrediente intr-un singur cocktail. O voi face eu impreuna cu o inimoasa si mica echipa de jurnalisti de investigatii.”(sept 2021-Ziar de Suceava:))

  6. „… zeci de mii de EURO/ an .”

    atata poti face dintr-un telefon mobil si 15 min libere pe zi, n-ai nevoie de sereleuri !
    Cu zeci de mii de euro/an nu mergi la San Tropez, decat ca voaiorist.

  7. Bineinteles ca nu il credem pe Liviu Alexa, de fapt salariile reale ale esentialilor sunt muuuult mai mari + ca afacerile nu se pun.

  8. Fac si eu pe prostu: sunt salarii lunare sau anuale??. Intreb intrucat seful de la ANRE are 10.000 euro/lunar (adica in jur de 50.000 ron!?). Nu ar fi bine introducerea impozitului progresiv atat la salarii, cat si la pensii. Si o propunere : tot ce depaseste veniturile presedintelui tarii sa fie impozitat cu 90%. In SUA, partenerul nostru strategic atat de drag, nimeni nu are salariul mai mare decat presedintele statului ( ma refer la aparatul de stat, nu la privati). Oricum nu se va intampla NIMIC. Doar vorbe!

  9. Bacșișurile din licitațiioe trucate de la stat nu se impozitează și sunt băgate la secret.

  10. Sri de kazari. Tara noastra e ocupata de kazari. Politicienii cumparati de kazari. Creierile noastre spalate de propaganda de kazari.

  11. Așa nu se mai poate! Trebuie să le dublăm sau triplăm salariile. (Hai că te-ai pus bine și cu ăștia, poți dormi liniștit.)

  12. Probabil se are in vedere si gradul care aduce un spor de dalariu. Helvig este un civil. Sau ne-a mintit Johanis??? Alexa trebuia sa se informeze exact.

  13. Pentru ei sunt bani de bomboane desi salariile sunt total nesimtite rapaortate la grosul romanilor care muncesc cu adevarat.

  14. Dar ce femeia de serviciu de la „electrica” are același „salar” cu femeia de serviciu de la primăria Cucuieți din Deal?

  15. Si cate si mai cate au moca , de la mancare si benzina , telefoane , etc.,etc., de te doare capul . Daca si-ar face meseria , datoria fata de tara , ar mai fi de acceptat dar , la noi e jale mare iar ei huzuresc . P.S. Oare si-or cumpara ( ha , ha , ha ) brazi de Craciun la viloaiele lor ?

  16. Nu știu domnule neînregimentat pe cine vreți să prostiți. Lista cu salariile seamănă cu ce prezentau militarii înainte de 1989 la divorț pentru calclul penșiei alimentare adică Solda. Un ofițer cu câștig de peste 3000 lei avea soldă de 900lei. La solicitare tribunalului se răspundea că câștigul este secret, solda este de atâta… Un profesor cu salar similar plătea pensie alimentară pentru doi copii 1000 de lei, iar un ofițer 300. Cam așa cu câștigurile lustate domnule Liviu Alexa. Asta sunt câștigurile impozitate pentru care spuneți că ne păzesc de teroriști. Câștigurile neimpozitate sunt sigur de trei, patru ori mai mari, diferență pentru care dictează celor din România în justiție, istorie, invățământ jocurile politicii, media ce li de ordonă de câtre puterile stăine. Deci nu-i mai căinați domnule Liviu Alexa că numai sporul de mâncare a celor din lista prim patrioților țării noastre depășește salarul minim pe economie a tinerilor sau șomerilor ce și-au găsit de lucu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.