Pâinea preparată în casă, mult mai sănătoasă

Foarte multe persoane aleg în ultimul timp să-şi prepare singuri pâinea, acasă, de teama E-urilor sau a adaosurilor care îi cresc termenul de valabilitatea ori o fac mai pufoasă. Astfel, în trei ore, cu un robot de bucătărie, care costă între 186 şi 595 de lei, te poţi descurca singur.

Tipul de făină folosit este important, în măsura în care, este ştiut, cea albă nu are substanţe nutritive. Nutriţioniştii recomandă făina bio, cea bogată în fier, bogată în vitamine sau cea care reduce colesterolul. Se găsesc în supermarketuri sau la Plafar, iar preţul unei pungi de un kilogram variază între 8 şi 10 lei.

La noi, legea este permisivă şi lasă să se utilizeze mai mulţi aditivi alimentari, chiar dacă ei nu sunt benefici pentru sănătate. Într-o pâine regăsim până la 34 de E-uri. Astfel, oxidanţii sunt folosiţi în prelucrarea pâinii pentru modificarea elasticităţii glutenului, susţine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institului de Cercetări Alimentare, potrivit „Gândul”, dând ca exemplu bromatul de potasiu – E 924 – care duce la apariţia senzaţiei de greaţă, a vărsăturilor, a diareei sau la apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat. Sulfatul de sodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatul de calciu – E 327 – prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală, acidul fumaric – E 297, acidul acetic – E 260 şi cancerigenul acid citric E 330.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 509 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.