Palatul lui Becali, sediile PSD şi PDL, pe harta obiectivelor turistice ale Bucureştiului

Cele trei clădiri apar pe hărţile a trei trasee turistice desenate în cadrul proiectului „Bucureştiul într-o zi”.

Vreţi să vedeţi locul unde Mircea Geoană a ţopăit victorios şi i-a adresa soţiei sale celebrele cuvinte „Mihaela, dragostea mea!” sau să păşiţi pe treptele pe care Traian Băsescu şi-a anunţat duşmanii şi simpatizanţii că este din nou preşedintele României? Vreţi să călcaţi pe covoarele pe unde au păşit Gică Hagi, Dorinel Munteanu, Marius Lăcătuş, Mihai Stoichiţă şi restul de o sută de antrenori schimbaţi în câteva sezoane de Gigi Becali?

Nimic mai simplu. Primăria Capitalei s-a gândit la setea de cunoaştere şi la curiozitatea turiştilor români şi străini şi a inclus Palatul Alexandru, adică vila lui Gigi Becali, dar şi sediile centrale ale PSD şi PDL pe hărţile a două trasee ce pot fi parcurse de către cei interesaţi. Totul în cadrul unui proiect intitulat „Bucureştiu într-o zi”.

Traseul pe care a fost inclus palatul lui Becali are opt kilometri, dezvăluia recent Gazeta Sporturilor şi poate fi parcurs în 2- 2,30 ore. Depinde de ritm, fireşte. Vila lui Becali de pe Aleea Alexandru, numită Casa Ion Manu, fostă Auscnitt, a fost ridicată în urmă cu aproape un secol şi este o copie fidelă a Hotelului Biron (actualul Muzeu Rodin) din Paris. Planurile au fost trasate de arhitectul Grigore Cerchez, edificiul fiind ridicat în anul 1915. Impresionantă prin masivitate şi elegantele ei decoraţii exterioare, clădirea a fost cumpărată ulterior de industriaşul Max Auschnitt. După război a servit drept reşedinţă a lui Petru Groza, iar mai apoi drept sediu al Ambasadei Argentinei. Retrocedată moştenitorilor lui Max Auschnitt, casa a intrat astăzi în proprietatea lui Gigi Becali, se precizează pe site-ul proiectului.

Becali ar fi cumpărat vila în 2006, cu circa 7,5 milioane de euro şi ar fi supus-o uneori unui amplu proces de restaurare. Acum, potrivit Gazetei Sporturilor, patronul Stelei se gândeşte să o deschidă publicului. „Nu ştiam despre acest proiect, dar vă spun cu mîna pe inimă că este o mîndrie pentru mine ca să se afle pe lista obiectivelor turistice din Bucureşti. Mă gîndesc să-l deschid pentru vizitare, gratis pentru toată lumea”, a spus Gigi Becali.

Sediul PSD se află şi el pe acest traseu turistic. Social-democraţii sunt găzduiţi în vila care a aparţinut avocatului şi politicianului liberal Toma Stelian.

Sediul din Modrogan al pedeliştilor e şi el acolo: casa Filipescu-Brâncoveanu. În anii ’30, spaţiul ar fi fost gazda celor mai somptuoase baluri şi petreceri, pentru ca ulterior ea să fie se pare cumpărată de Carol al II-lea pentru Elena Lupescu prin mijlocirea bancherului Blank.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.