Astronautul francez Thomas Pesquet:

„Pământul, o navă spațială cu un echipaj foarte mare“

Afirmația aparține celui mai cunoscut astronaut francez, Thomas Pesquet, potrivit The Guardian. El spune că este nevoie de o cooperare internațională pentru salvarea pământului. Pesquet susține că este suficient cât de multe neînțelegeri există între statele lumii pe pământ, astfel încât spațiul cosmic ar trebui să le convingă să lucreze împreună pentru un bine comun, „dincolo de frontiera finală“.

„De acolo pământul pare atât de mic, atât de mic, deci… la fel“, a spus Thomas Pesquet, care a petrecut 196 de zile, 17 ore și 49 de minute în spațiu, în cea de a 50-a și 51-a expediție către Stația Spațială Internațională (ISS), revenind în iunie anul trecut. „Nu există frontiere. Chiar și pentru țara ta – e imposibil să afli unde se termină Franța și începe Germania. Pur și simplu îți dai seama, foarte puternic, cât de mult împărtășim cu toții aceleași probleme, că suntem, toți, aproape identici.“

„Toate poluările și distrugerile se văd“

Pesquet, care a ajuns la ISS la șase luni după prietenul său, Tim Peake din Marea Britanie, a declarat că proiectul comun dintre agențiile spațiale din SUA, Rusia, Japonia, Canada și Europa a fost un simbol puternic al modului în care țările pot coopera deasupra pământului. „Astăzi nicio țară nu poate intra în spațiu pe cont propriu“, a spus Pesquet. „Zilele în care chiar și SUA putea face asta au dispărut de mult. Și bineînțeles, sus este foarte clar: puteți lucra împreună. Poate aveți opinii diferite, dar trebuie să vă înțelegeți. Trebuie să faceți să funcționeze în fiecare zi, pentru că suntem pe aceeași navă spațială“, este mesajul astronautului.

Experiența de a observa de sus realitatea pământului l-a transformat pe Pesquet într-un militant ecologist. „Eram deja preocupat de schimbările climatice și încălzirea globală“, a spus el, „dar într-un mod general, ca oricare altul. Dar se întâmplă pe o scară atât de largă, încât este greu să înțelegem. În spațiu se face un imens pas înapoi. Experimentezi pe deplin, iar asta schimbă cu adevărat ceva.“

Cât a stat în spațiu, timp de 6 luni, Pesquet nu a reușit să facă o fotografie clară Beijingului. „Dar poluarea aerului este chiar acolo“, a spus el. „În poze se vede poluarea râului și a mării. Se văd tăierile în Amazon. Se văd cât de mici sunt ghețarii, mult mai mici decât au fost acum câțiva ani.“

„Călătoria s-ar putea sfârși“

Privită de pe orbită, ceea ce Pesquet numea: „planeta noastră mică și fragilă, această bandă delicată de atmosferă care deține toată viața, cu nimic altceva în jur de miliarde de ani lumină“ a determinat o comparație evidentă, dar surprinzătoare.

„Pământul este de fapt o navă spațială mare, cu un echipaj foarte, foarte mare“, a spus acesta. „Trebuie într-adevăr să călătorească în mod sensibil, să fie întreținut și îngrijit în mod corespunzător, sau călătoria se va sfârși. Așa m-am simțit. Asta a fost experiența mea.“

Nevoia evidentă de cooperare internațională – în ciuda „fricțiunilor“ create, de exemplu, de votul britanic de a părăsi UE, anexarea Rusiei la Crimeea și decizia lui Donald Trump de a scoate SUA din acordurile de la Paris, pe care Pesquet le-a numit în mod public „iresponsabile“ – a dus la proiecte de profil în care țările „lucrează vizibil împreună“.

El enumeră avantajele explorării spațiului: tehnologiile moderne de navigație, comunicații, satelit și prognoza meteo sunt toate subprodusele călătoriilor omului în spațiu.

Dintre cele 50 de variabile pe care oamenii de știință le utilizează pentru a monitoriza atmosfera și clima pământului, mai mult de jumătate poate fi măsurată doar din spațiu; există cercetări științifice vitale, în special în medicină, care pot fi realizate numai în spațiu.

În trecut, treaba astronauților era în mare măsură științifică. „Este vorba despre mult mai mult decât acum“, a spus Pesquet. „Este vorba de predare, de demonstrare a ceea ce oamenii și țările pot realiza atunci când într-adevăr lucrează împreună.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Eu vin cu o afirmatie-soc,dar nu la fel de adanca ca a astuia :cinci ori cinci fac douazecisicinci!Cine ar fi crezut?!Atentie pe cine trimitem in spatiu,sa nu regretam ulterior….

  2. Copil derutat si tembel:
    Pamantul nu „zboara” prin spatiu – pana si Einstein se refera la miscare „relativa”, nicidecum absoluta.
    Nu se poate nega deplasarea altor corpuri ceresti…. in raport cu Pamantul.
    Nu s-a dovedit ca Pamantul se deplaseaza in mod absolut fiind imposibila raportarea la un sistem fix de referinta, altul decat cel in care Pamantul este „centrul”, originea sitemului.
    Pamantul poate fi „salvat” de catre Cine L-a creat, nu de …. cooperare internationala.
    Sa ne spuna cate stele a vazut dupa ce ar fi parasit atmosfera terestra…
    Ca sa inceteze povestile cu „stele” – corpuri cand sint doar variatii de camp electro-magnetic a caror actiune asupra atmosferei produce luminare punctuala.
    Nu exista „lumina” descrisa ipotetic, binar – unda-corpuscul (alba-neagra) ci fenomenul de luminare.
    Ne-existand „lumina” ca atare (pe care sa o percepem noi materialiceste!), nu exista distantele numite „an lumina” si nu avem unde sa plecam sa colonizam nimicul.
    Asta este tot ce putem face – sa ne indreptam cat mai e timp, abandonand ereziile, idolatriile si vrajmasia fata de Dumnezeu aratata de transhumanisti, pro-GAY-sisty, darwinisti/evolutionisti, feministi,-e si alti rataciti…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.